X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2022, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnSan jak bilurbina?
    My mieliśmy 11,7 przy wypisie przez skórę. Też byłam zła że nie zostawili, po tygodniu od wyjścia z krwi 13,po 2 tygodniach od wyjscia z krwi 13, przez skórę 11,1, a po następnych 5 dniach 10,1 przez skórę więc spada w końcu. Teraz widzę że już mniej żółty jest. Teraz 8.03 kontrola przez skórę a 22.03 z krwi i USG brzucha w celu oceny dróg żółciowych.
    Robili nam jeszcze badania na cmv, krew, toxo, alat, aspat, prokalcytonina, crp, ggtp. To ggtp i alat wysoki.

A może wypozycz lampy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2022, 20:08

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2022, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! U nas dziś dzień płaczka.. od 10 jak wstałam mały właściwie nie śpi, przysnął dwa razy przy piersi ale to na kilka minut dosłownie, a potem na spacerze po 14, ale wróciliśmy do domu i od nowa.. na dłużej dopiero przysnął ok 18:30, teraz o 20 zjadł i śpi dalej 🙏🏻
    Jutro mamy sesje w domu, ciekawe jak będzie miał humorek 🙈
    Zupełnie nie wiem co to może być, chyba nie znowu jakiś skok rozwojowy..

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2022, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik_2 wrote:
    Falk, jeżeli Zosia nie spadnie z wagi ani nic się nie podzieje, to jutro idziemy po południu do domu.
    Zazwyczaj trzymają Max 2,3 doby chyba ze coś się dzieje niepokojącego. Opieka jest super, ale powiem szczerze, ze masakra jest to, ze możesz oddac dziecko w 1 noc po cc, a później już cały czas z dzieckiem się jest. Po cc trochę trudno bo wszystko ciągnie, ale trzeba jakoś sobie radzić.

Nisia, ja tez miałam spierzchnięte usta, nadal w sumie mam do teraz…

Oo to jednak super szybko byście wychodziły! A mnie przez telefon jakaś kobieta mówiła że 5 dni trzymają... A wiadomo że każdy chce jak najszybciej z tego szpitala uciec...
    Tak że się z dzieckiem jest na drugą i następna noc to chyba w każdym szpitalu mają. Też byłam przerażona przy pierwszym dziecku ale było ok, nie ma co się stresować.

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka gratuluję z okazji wielopieluchowania. To super, że coś się udaje ;-). Masz jakichś faworytów z otulaczy? Stosujesz system tetra+otulacz czy coś innego?
    U mnie odwrotnie, mąż się odgraża, że jak na wyjazdy będę brała jednorazówki to on nie przewija, bo nie może ich ogarnąć xD.
    Dla mnie największy problem jest ze Snappi, czasem ciężko mi pojąć jak je dobrze przyczepić, ale jakoś mi się udaje.
    Moja wciąż nosi rozmiar 56, sporo pajacyków 0-3 poszło do szafy, bo za duże. Generalnie Balbinka jest dość proporcjonalna, ma tylko dość długie palce, stopy i nogi. Stąd sporo pajacyków jest w nogach dobra, ale w rękach za długa i zbyt obszerna na brzuchu. Najbardziej nam pasuje ubieranie body + pajacyk z napami (nawet już body z długim rękawem mnie nie przeraża). Musimy mieć łatwy dostęp do pieluchy żeby stan palcem sprawdzić. Ileż ja sie wczoraj namęczyłam, żeby wyłuskać pieluchę, jak miała na sobie body + śpiochy zapinane na ramię...
    Z krwawieniem to do wizyty położnej używałam podkładów (chociaż tak naprawdę to może w szpitalu były mi potrzebne, pierwszego i drugiego dnia). Dowiedziałam się, że mogę nosić podpaski to szybko na nie przeszłam, chociaż tam dużo tego nie było. Generalnie bardziej plamiłam, ale zdarzało się tego trochę więcej - podczas karmienia. Od kilku dni się przygotowuję do przejścia na wkładki, i dziś - równo 3 tygodnie po porodzie przeszłam. Teraz to już tylko taka wydzielina żółta (tak po histero miałam - to jest lekka domieszka krwi).
    Generalnie powiedzieli mi w szpitalu, że po CC i łyżeczkowaniu (bo to w ramach zabiegu robili) jest mniej krwawienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2022, 00:58

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, dobuska, Aneta8, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 01:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MyŚliwa dzięki 😚
    Króluje tetra, która sama składam w samoloty lub już uszyte samoloty
    Mam też evoflaty i formowanki basset
    Do tego otulacze wełniane
    Oj ja też nie ogarniam snappi i łatwiej mi po prostu ogarnąć wkład otulaczem 🙃

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • AnSan89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, zaczęłam pisać wczoraj, ale nie mogłam dokończyć. Meldujemy się po wizycie u pediatry🙂 Mały wreszcie dobił do wagi urodzeniowej. Przez tą żółtaczkę słabo przybierał albo w ogóle tracił na wadze, dopiero od kilku dni ładnie przybiera. Doktor kazał wprowadzić więcej mm, żeby Mały z wagą podgonił. Bilirubina wyszła 10,5. Byłam w szoku, aż się go zapytałam czy jego urządzenie na pewno działa poprawnie😁
    W środę kolejna kontrola.

Jeheria-my zostaliśmy dzień dłużej w szpitalu, bo mu żółtaczka już wtedy rosła i pod lampami był. Po 2 dniach od wyjścia ze szpitala miał 23 z krwi i znowu do szpitala pojechaliśmy na naświetlanie. W czwartek miał niecałe 12, w niedzielę już 15. Teraz wygląda na to, że wreszcie spada (10,5), oby na dobre. Mojemu maluchowi też robili te badania i niby wszystko w normie. Pediatra nie chce robić na razie pomiaru z krwi, bo stwierdził, że dużo już miał wkłuć i trzeba mu dać odpocząć i zregenerować (uffff...🙂).
    Tutaj niestety nie ma możliwości wypożyczenia lamp, ale ostatnie 2 dni są bardzo słoneczne, więc wystawiam go na słońce. Mam nadzieję, że to dziadostwo wreszcie sobie pójdzie, bo mega stres przez to mamy. Trzymam kciuki,żeby i u Was było już dobrze🙂

Joana-mnie wypadanie włosów do tej pory po poprzednich porodach omijało. Zobaczymy jak będzie tym razem.

Jaina-moja pierworodna tak łapczywie jadła. Potem wymiotowała masakrycznie. Byliśmy na kilku konsultacjach, dostała zmianę mleka (była dokarmiana mm) na sojowe i w sumie pomogło. Ale generalnie usłyszeliśmy wtedy, że niektóre dzieci nie znają umiaru i po prostu muszą podrosnąć żeby się tego nauczyć🤷

Falk, Pocosik- w szpitalu gdzie rodziłam dziecko dają 2h po cc na karmienie i kangurowanie (jeśli wszystko jest ok). Na czas pionizacji i prysznica zabierają i zaraz po przynoszą już na stałe. Byłam trochę w szoku, że tak szybko, bo o ile karmienie spoko, to odkładanie małego do mydelniczki czy wstawanie do zmiany pampersa było bardzo bolesne. Z perspektywy czasu wydaje mi się, że ta szybka interakcja z dzieckiem po cc sprawiła, że nie miałam problemów z laktacją.

Po cc miałam trochę mieszane uczucia w stosunku do dziecka. Oczywiście się cieszyłam itd.ale jakoś tak inaczej to odczuwałam niż po porodach sn. Nie było tego "bum" -mam dziecko. Nie wiem jak to napisać, ale wcześniej zdarzały mi się łzy szczęścia a tutaj takie:"o to już go wyjeli?". Dlatego w ogóle nie dziwie się tym z Was, które wspominały, że podchodziły do dziecka zadaniowo i nie czuły wybuchu miłości. Nam udało się tą więź zbudować na szczęście szybko, ale na początku czułam się źle ze swoimi myślami i odczuciami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2022, 07:29

jaina_proudmoore, dobuska, Aneta8, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, hej!

Ja standardowo witam z kawką, chociaż nie wiem, czy zdążę wypić całą, bo mała się przebudza. Dała w nocy popalić, ale nie wiemy w sumie czemu, po prostu kwiliła w łóżeczku. Mąż ją brał na ręce, karmiłam. No nic nie pomagało. Musiała swoje wymarudzić.

Dzisiaj mamy pediatrę i położną, a oprócz tego muszę zadzwonić do laboratorium i wybadać temat, jak zrobić posiew mleka.

Ogólnie cieszy mnie dzisiaj pogoda na dworze, bo nastrój mam wisielczy...

Aneta, w sumie to może być kolejny skok rozwojowy, bo w sumie czemu nie? Mam nadzieję, że pozwoli Wam zrobić zdjęcia <3

jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nie pamiętam kiedy piłam kawę w samotności... Serio, mój to ciągle u mnie na rękach, dosłownie, co odłożę ryk. Chyba muszę chustę wyciągnąć...

Mateusz ma trądzik niemowlęcy, ale już chyba będzie schodził bo przecieram solą fizjologiczna. Brzydko to wygląda, biały czubki aż chce się wycisnąć 😅 ma też ciemieniuche. Ale też już działam.

Ansan to rzeczywiście wysoką mieliście bilurbine, dlatego kazali pewnie mm wprowadzić. Mi nikt nie kazał, my cały czas KP, też na początku mało tył. Mojej szwagierce 8 lat temu kazano na 2 doby odstawić od cyca, odciągać mleko i gotować i podawać. Pomogło. Teraz już się tego nie stosuje podobno. Z kolei jak bylam w 2020 w szpitalu z Maćkiem na refluks to obok dziewczyna miała wcześniaka z nawracając żółtaczka to kazali karmić nutramigenem, póki nie spadnie. Tylko weź utrzymaj kp jak takie eksperymenty się robi. Dziecko może nie chcieć wrócić do piersi.

jaina_proudmoore, AnSan89 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria, Ciebie to ja podziwiam, że przy dwójce znajdujesz czas na forum. :D ja przy jednym gonię z tą kawą, byle utrzymać swój jeden nawyk. A i tak czasami pije pierwszą kawę o 6, a czasami o 10.
    Dzisiaj to o 6 odłożyłam ja do łóżeczka w sypialni, sama zjadłam dwie kanapki i poszłam spać w salonie.

Od wczoraj próbujemy małej wprowadzać nockę po wieczornym rytuale. Przebieramy ją w ubranko na noc, karmimy i kładziemy w łóżeczku. Chcemy, żeby powoli przyzwyczajala sie do nocy. Wiadomo, to na razie pewnie nie będzie miało wielkiego wpływu, ale skoro ona spokój je śpi w łóżeczku, to warto to wykorzystać.
    Ja podziwiam mamy, które śpią z dzieckiem. Ja po tamtej akcji, gdzie ją nakryłam w nocy, boje sie ją brać…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2022, 09:56

jaina_proudmoore, AnSan89, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

My jesteśmy po naszej pierwszej wizycie w przychodni. Kaja wazy już 3800! Cieszę się z wyboru naszej pani pediatry , naprawdę czuliśmy się bezpiecznie. Teraz pozostaje nam kwestia wyboru szczepionek - pójdziemy w 6w1, ale jeszcze nie wiem w który rodzaj. Z racji porodu SN nie musimy jeszcze stosować probiotyków, chyba że zajdzie taka potrzeba (kooolki). Dostaliśmy też zielone światło na odwiedziny! Dziadkowie się ucieszą :)

Kasiu, podziwiam nieustannie za wielopielo :)

Jeheria, super, że tutaj jesteś :* naprawdę nie wiesz ile dobrego wnoszą Twoje wpisy. Mam nadzieję, że za niedługo będziesz miała opcję, żeby wypić kawę bez małego kompana :)

AnSan, bardzo fajnie, że bilirubina spada. Lada moment i wyjdziecie z tego dziadostwa :) a jaka u Was jest pogoda? Cieplej niż w Polsce?

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Jeheria, MyŚliwa, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie 🙂
    My po pierwszej wizycie u pediatry, Andrzejek waży 3620 g, od najniżej wagi przyrost 370 g,a od urodzeniowej 130 g. Pielęgniarka mówiła,że dużo je. To powiedziałam jej ,że młody praktycznie cały dzień wisi na piersi. Wyliczyłam, że dzienny przyrost to ok. 40 g, wydaje mi się,że mieści się w normie.

Miałam zapytać Was o szczepienie, dobrze,że Joana poruszyła temat. My bierzemy te skojarzone, płatne. Zastanawiam się tylko czy 5w1 czy 6w1. Jak to u Was jest? 🙂

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Jeheria, Joana23, MyŚliwa, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się decyduje na 6w1 :)

niutek87, Joana23, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• AnSan89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria- zalecenia dotyczące dzieci zmieniają się bardzo często i trochę ciężko za nimi nadążyć. 😕 Mam nadzieję, że to mm pomoże na żółtaczkę, choć już zaczyna się to odbijać na laktacji. Staram się ściągać laktatorem co 2-3h, ale nie zawsze czas na to znajduję. Jak wiem że Mały dostanie zaraz mm to po prostu zajmuję się czymś innym zapominając o ściąganiu. Wczoraj mi się coś w piersiach przez to pozatykało. Przystawiłam go w końcu wieczorem, ale łatwo nie było. Niby złapał, ale walczył, mleko go zalewało, denerwował się, gryzł jakby nie pamiętał jak ssać z piersi. Dopiero po dobrych 20 minutach zaczął ładnie jeść.
    Powinnam go przystawiać częściej, ale lekarz powiedział, że na czas tej żółtaczki lepiej pozostać przy karmieniu z butelki.

Joana- u nas dziś i jutro słonecznie, temp. 19 stopni🙂 Potem znów deszcze i poniżej 10, ale przynajmniej miły wiosenny przerywnik mamy😁

Joana,Niutek-super że Wasze pociechy ładnie przybierają🙂

Co do szczepionek to do tej pory mieliśmy 5w1, ale nie wiem czy nadal takimi szczepią czy przeszli na 6w1. U nas te szczepienia są w ramach ubezpieczenia, tak samo jak rotawirusy, meningokoki, pneumokoki (nie pamiętam już które są w tej skojarzonej a które osobno). Zalecenie co do szczepień jest odgórne, więc nie trzeba podejmować decyzji o jej rodzaju. Ja tylko trzymam się kalendarza szczepień🙂 Może inne dziewczyny pomogą z wyborem🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2022, 15:39

jaina_proudmoore, niutek87, Joana23, MyŚliwa, dobuska, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, wniosłam dzisiaj po raz pierwszy na to cholerne trzecie piętro i gondolkę i stelarz 💪🏻 Zmachałam się przy tym trochę, ale nie było mocno źle! Obym szybciej pompowała mięśnie niż Kaja przybierała na wadze 😁

Czy któraś z Was ma fotelik Britax Roamer?

AnSan89, dobuska, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Rosa89 Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2022, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, urodziłam Tymka SN dzisiaj o 15:15, później napiszę więcej

AnSan89, Joana23, dobuska, Stokrotka 86, Nisia18, Pcosik_2, jaina_proudmoore, Jeheria, niutek87, Aneta8, MyŚliwa, Morwa, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

• AnSan89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa-gratulacje🙂

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa , gratulacje !

Czyli jednak ja zamknę listę 🤣 nawet nie wiem czy mi się śmiać chce 😅

AnSan89, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa89 wrote:
    gratulacje !!! 💝💝💝💝zdrowia dla ciebie i maluszka! 🍀🍀🍀

zDmVp2.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa89 wrote:
    Gratulacje ❤️

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa89 wrote:
    Gratulacje🎉🎊

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
‹‹ 663 664 665 666 667 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ