Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny 🙂
Witam się z Wami z badania krzywej cukrowej 😁 trochę się zgapilam bo chciałam też insulinowa ale zapomniałam poprosić lekarza o skierowanie. Zresztą i tak nie mam jej akurat w pakiecie. I okazało się że nawet jeśli chce zapłacić za insulinowa to nie mogę bez skierowania 🤷 trudno ... I tak w tej chwili ten cukier jest najważniejszy.
Oprócz tego mocz, morfologia i kreatynina 🙂 więc trochę krwi że mnie dziś zejdzie.
Mąż został z małym w domu. Rozmrozilam im zapas mleka na 2 butelki. Mąż mi właśnie napisał że mały obalił już jedna. Coś czuję że będę biegła z tej przychodni do domu...
Noc była mega krótka. Jak mnie mały ok 4 obudził to już dobrze nie zasnęłam. Swoją drogą to na gadanie go w nocy wzięło 😉 ale tak się przy tym słodko uśmiechał że nawet nie mam pretensji 🥰
.......................................................................
Magg- witaj na forum 🙂
Aneta, Kasia- zdrowia dla dzieci i dla Was.👍👍
Ja w nocy karmię już tylko na leżąco. Kilka razy prawie zasnęłam w trakcie więc już nie ryzykuje. A mały podpina się i ssie ile chce. Jak mu coś nie pasuje to mnie budzi. Mąż jak przychodzi odkłada go do łóżeczka. Albo i nie bo różnie bywa. Wiktor je tak często że większość nocy spędza ze mną w łóżku.
Co do poduszek to ja mam rogala z motherhood. Do tej pory byłam zadowolona ale Wiktor zrobił się już taki długi że poduszka robi się trochę niewygodna....
Wczoraj zaczęłam czytać "język niemowląt". Jestem bardzo ciekawa tej książki. Słyszałam już skrajne opinie- jedni ja wychwalają inni mega krytykują. Czy któraś z Was czytała może?
Udanego dnia 🙂 oby ta wredna cukrzyca że mną nie została...
jaina_proudmoore, AnSan89, Kasiastaraczka, Ada.. 31, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Joana23, Magg chyba obie macie trochę racji z tym cudowaniem przy cycku. Sprawdziłam i faktycznie jak się młodemu odbiło to jakby mu trochę przeszło. Innym razem pomógł smoczek. Przynajmniej już wiem że to wtedy nie chodzi o cyca i trzeba pokombinować.
Stokrotka 86 ja czytałam ale dawno temu. Dość radykalne poglądy autorka przedstawia ale niektóre warte uwagi. Warto przeczytać żeby zobaczyć takie "inne" podejście do wychowania albo ustawiania sobie dziecka.
Też chętnie posłucham sposobów na wyciszanie dziecka. Widzę często że młodemu chce się spać ale walczy żeby nie zamknąć oczu i nie wiem wtedy co zrobić. Kurcze, mamy już tydzień i jeden dzień! Ale to leci szybko!Stokrotka 86, Ada.. 31, jaina_proudmoore, Joana23, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Aneta8 wrote:Hej kochane. My z małym w szpitalu.. W nocy dostał takiej dziwnej chrypki i stracił głos, jak płakał to tak skrzeczał. Pojechaliśmy na wizytę do luxmedu i dr dała skierowanie do szpitala 😕 generalnie poza tym nic mu nie jest. Przy przyjęciu zrobili mu wymaz na covid i ujemny. Na oddziale już zrobili wymazy na rsv i grypę i tez negatywne. Pobrali krew i zrobiliśmy inhalacje. Pewnie więcej info jutro. Mam nadzieje ze nie będą nas tu długo trzymać.. 😔
Aneta8 lubi tę wiadomość
-
Chyba nie ma złotej rady na usypianie maluszków.. u nas na przykład pierwsza drzemka przebiega bez problemów - zasypianie przy cycku, a po odłożeniu do łóżeczka smoczek i Kaja śpi. Druga drzemkę mamy w wózku, więc wiadomo, tlen szybciutko ją odcina najgorzej ze spaniem po południu - wtedy tylko rączki, najlepiej tatusia Ma widać wtedy mocną potrzebę bliskości i nic nie jest w stanie jej przekonać do odłożenia. Po kąpieli natomiast twardo idziemy z wieczornym rytuałem i udaje nam się odkładać Kajkę do łóżka
W ogóle znalazłam fajny gadżet, ale niestety nie mam na niego ani miejsca ani funduszy. Może przy drugim dziecku pomyślimy Wklejam, bo moze któraś z Was będzie zainteresowana:
https://www.memola.eu/
Stokrotko, kciuki za krzywą!jaina_proudmoore, Stokrotka 86, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Hej!
U nas kolejna nocka przespana w łóżku, a nie łóżeczku, ale z racji tego, że mąż był wczoraj zajęty dosłownie cały dzień to w nocy miałam kryzys. Poprosiłam męża, żeby spał z małą, a ja poszłam do salonu. Straciłam cierpliwość do jej płaczu i marudzenia, bo byłam tak zaspana...
Przy mnie budziła się co dwie godziny, nawet nie, a u męża spała ponad 4. Pewnie wyczuwała moją złość... ehhh... A dzisiaj nie chce ze mnie zejść, tak nadrabia.
Wieczorami strasznie płacze przy piersi. Weźmie kilka łyków i krzyk. Dobrze, że pediatra we wtorek
Dzisiaj mieliśmy jechać na pobranie krwi, ale niestety wypadło, bo mąż pojechał do pracy i trudno było zgrać karmienie z wyjazdem do laboratorium.
Z tym uspakajaniem i usypianiem dziecka to nawet nie ma się co czarować. Nasze dzieci są tak skrajnie różne, że to co działa na jedno, drugie dziecko może wyprowadzić z równowagi.
Piszecie o obrotach. Wczoraj miałam to spotkanie, na którym położna badała odruchy małej i powiedziała, że mała nie powinna się teraz odwracać, a sprawdzała różne napięcia mięśniowe. Ale widzę, że szkoły różne...
Joana, my też próbujemy odkładać do łóżeczka, ale nie wiem co się stało, dosłownie w trakcie jednej nocy po jednym karmieniu jej się zmieniło i już nie chce do łóżeczka. Frustruje mnie to, bo mąż śpi teraz w salonie, a ja nie chcę, żeby ona spała z nami w łóżeczku.
Wiem, że wiele mam śpi z dzieckiem i to jest bardzo okej, ale po prostu ja chcę spać dalej z mężem. Mamy za małe łóżko na spanie we trójkę. Ehhh...
Aneta, ale się porobiło. Trzymajcie się tam i obyście jak najszybciej wrócili do domu!
Stokrotka, kciuki za krzywą. Przeczytałam Twój wpis zagryzając ciastko do kawy i mi teraz źle.
Megg, my używamy smoczka Lovi. Właśnie zamówiłam 4 nowe, bo stare już zużyte.
Falk, ja mam poduszkę cebuszkę od Cebababy. Jest świetna, chociaż powoli zaczyna się ubijać. Niemniej polecam bardzo!
Falk, moja też tak czasami się wygina przy piersi i nie może złapać, ale po chwili już łapie. Nie wiem o czego to zależy.
Kasia, o nie! Zdrówka dla Ciebie! Pocieszę Cię, że moja mała ode mnie nie złapała, ale karmiłam ją dużo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 10:44
Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny miłego dnia życzę🍀🍀🍀Piękne słońce za oknem wiec humor lepszy 🙂💝 // @Ansan- A jak twoje zdrowie jak Bark? Mam nadzieję że czujesz się dobrze.// Stokrotka – trzymam kciuki za wynik badania.// Aneta - Przykro mi że jesteście w szpitalu. Daj znać jak wyszły dalsze badania. Mam nadzieję że szybko wyjdziecie. Dużo zdrowia dla małego a dla ciebie cierpliwości. // @Joana23- Mamy ten sam, zapomniałam wczoraj napisać. Według mnie jeździ bardzo lekko, ale to jest typowy miejski wózek. Jeszcze go tak dokładnie nie sprawdziłam w akcji.// @Dobuska - Masz całkowitą rację jeśli chodzi o nasze dzieci. Każde jest całkowicie inne🙂I to jest piękne i wyjątkowe. Mój np. nie toleruje obecnie Smoczka i uśnie tylko przy cycku, jak jest najedzony. Ostatnie dwa dni zasypia po porcji mleka od taty butelki, śpi prawie 5 h ciągiem, to bardzo dużo dla mnie.. Zdążę odpocząć we śnie, Ale nie do końca mi się to podoba. Dobrze wiecie czemu😖Alex zwykle budzi się jakoś o trzeciej na Nocne karmienia. Ostatnio karmie na leżąco i Potem zasypia obok mnie. Dziś odłożyłam go do łóżeczka i Za kwadrans z powrotem do mnie wrócił bo się obudził. Wolę nie kombinować i się poświęcić, śpi, ja śpię i każdy jest zadowolony. Ostatnio nawet i dla Kota znalazło się miejsce🙂🤣🙀 Jeśli chodzi o spacery, niestety nie ma opcji na to, że zaśnie w wózku. Próbowałam już kilka razy i zaczyna płakać. Jedyna opcja to wyjście jak śpi👶🙃 Czekam aż będzie cieplej żeby móc karmić na ogródku i siedzieć na powietrzu🙂💪🥰 // Kupiłam odzież z Milk&Love - Jest świetna jakościowo i to Polska Firma. // 📍Co do uspokajania dzieci, a dziś zauważyłam że brak telewizora spowodował że Alex śpi po każdym jedzeniu. Czyli jednak dbanie o bodźce jest bardzo ważne. Człowiek to uczę się każdego dnia coś nowego. Czasem jednak zmęczenie powoduje, że nie wiem chwilami co mam robić.😖Zaczynam trochę się Gubić w tym wszystkim😳 // 📍🍼znalazłam do Obejrzenia jakby ktoś chciał: https://femaltiker.pl/upload/files/2019/02/centyle-2.pdf // Z tego co czytałam to siatki centylowe są inne dla dzieci karmionych piersią. Ile obecnie ważą wasze szkraby? Mój 4.2 kg 🙂Ale z tego co zaobserwowałam, to raz przybiera mniej raz więcej, a ważę go raz w tygodniu. Ale to chyba normalne tak jak z dorosłym człowiekiem🧐👶 // Wczoraj niestety znów miałam przeboje z teściową… zdążyłam Iść do Łazienki a Ona wzięła się za masaż brzuszka małego, bo jej się coś o Bzdurało że płaczę z powodu bólu brzucha😳🤬w 2 s mnie szlag ogarnął, Bo nie wyobrażam sobie żeby jej obecnie zostawić dziecko pod opieką. Dodatkowo mówi do niego dziecinnym głosem… 😏Poza tym jakoś uparła się żeby go nosić, a ja na to nie pozwalam, skoro jest najedzony i chce spać🤦♀️Zdążę się odwrócić się iść do kuchni, a ona na niego poluje, Żeby tylko złapać albo robić inne głupoty… Oczywiście jak się denerwuję to zaraz mam problem z mlekiem.Szkoda gadać chwilami co to się tu wyprawia😖Wstyd mi pisać o
niektórych sytuacjach😖😖Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 13:55
AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Dobuska, janteż bym wolała spać z mężem w jednym łóżku. U nas to się póki co udaje i mam nadzieję, że tak zostanie. Poza tym i tak mam wrażenie, że się troszkę oddaliliśmy od siebie. Malutka pochłania ogrom czasu, plus u nas pies.. Ale wiem, że to przejściowe Trzeba zacisnąć zęby i przetrwać - to minie
Jaina, Ty się masz z tą kobietą.. Nie da rady ustalić jakiś zasad? Współczuję..jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Jaina, trochę to tak wygląda jakby Twoja teściowa tylko czekała na to aż znikniesz z pola widzenia żeby dorwać małego. Z jednej strony rozumiem że to jej wnuk i może chcieć się nim zająć, ale musi zrozumieć że to nie laleczka która się w jednej chwili pobawi a potem odłoży. Bo ona nim pomacha, rozbudzi go a potem pójdzie i ty z nim zostaniesz. Nie ułatwia to sprawy. Mój w sobotę ważył 4.6🙂
Dziewczyny, czekam jeszcze na wynik krzywej. Morfologia już jest- mam ciut za dużo limfocytów. Reszta ok. Zaniepokoił mnie mocz bo sporo w nim leukocytów. Możliwe że ja go źle pobrałam? Ma sens powtarzanie na dniach?
Tak się zastanawiam bo jak nasikalam do kubeczka to okazał się nieszczelny i przelewalam do drugiego ( dobrze że miałam) ale to raczej nie mogło mieć wpływu...
Edit: właśnie do mnie dotarło że Wiktor ma równo 2 miesiące 🎂🎉🥂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 16:14
jaina_proudmoore, AnSan89, Ada.. 31, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka, jeśli masz możliwość to ja dla spokoju ducha zrobiłabym powtórne badanie. Może to przez ten pojemniczek, ale cholera wie.. a jedli coś niedobrego się rozwija to lepiej szybciej zrobić z tym porządek. Dwa buziaki dla Wiktorka! Zobacz, jeszcze miesiąc i się skończą wszystkie problemy
Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Jaina- bark doskwiera już tylko jak go mocno przeciążę. Przy normalnym trybie jest ok🙂
Z tym nadmiarem bodźców też zauważyłam problem. U nas szczególnie popołudniami jak wszyscy już są w domu. Mały jest zazwyczaj wtedy marudny, pojawia się problem z jedzeniem i w ogóle go się odłożyć nie da. Ale jak starsze rodzeństwo pójdzie odwiedzić dziadków albo spać to on usypia dosłownie w minutę. Ewentualnie leży spokojnie w łóżeczku.
Waży pewnie trochę ponad 3600g. Dokładnie sprawdzimy w sobotę.
Jutro mam Dzień Matki u córki w zerówce także synek zostaje pod opieką teściowej. Ciekawe jak się "dogadają"😁
Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Joana23, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Hej,
Ja od dzisiaj na diecie bezmlecznej... zastanawiam się co będę jeść,bo już glutenu nie jem...
Tadzio miał coraz wieksze problemy brzuszkowe,w dodatku kupy zrobiły się strzelające,oddawane przy dużym prezeniu i płaczu,a w niedzielę pojawiła się krew..
Ech szkoda mi tego maluszkaSynek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Dziewczyny, wynik mojej krzywej: 86-137-76🙂 dzisiaj świętuje i zjem loda 😆
Kasiu, jeju jak mi przykro ☹️ a masz możliwość kontaktu z dietetykiem? Bo samemu chyba będzie ciężko ułożyć menu żeby wszystko było z tyloma wyłączeniami.mam nadzieję że to chociaż pomoże. A Tadziu zawsze tak miał z tymi kupkami czy taka nietolerancja może przyjść w każdym miesiącu życia?
AnSan- dobrze że już lepiej z barkiem🙂 oby synek się dogadał z babcią 😉
Joana, no pewnie w pt powtórzę..eh, mam nadzieję że to jakiś błąd pobrania chociaż podmylam się jak zwykle.
Dziewczyny, mój dziec zrobił się taki długi nagle że na szybko zamawiam mu ciuszki na 68 bo mam za mało na tą porę roku. 62 są już na styk. A tydzień temu były dobre 🤷
jaina_proudmoore, AnSan89, Ada.. 31, Kasiastaraczka, MyŚliwa, Morwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Dobuska wysłałam do Ciebie wiadomość.Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton) -
Stokrotka spróbuję pokombinować z dietą,mam też w pakiecie z Luxmed dietetyka, więc może się udam na wizytę
Na początku kupki były ok i nie było takich bóli
Alergia może przyjść w każdej chwili...Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
f_a_l_k wrote:Ok, dzięki za info o poduszkach, kupię tą poofi bo widzę że ma bardzo dobre opinie i wam też się sprawdziła.
Czy wasze dzieci też tak jakby chcą się czasem przystawić do piersi ale jakby nie mogą chwycić? Młody ma czasem takie odchyły że wygląda jak odruch szukania brodawki przy piersi ale nie chcę chwycić. Albo chwyta na chwilkę i zaraz puszcza. Wszystko z piersią przy buzi. Rusza przy tym rękami i nogami jakby się denerwował. Mnie też to wnerwia bo potem wszystko jest w mleku... Nie miałam czegoś takiego z córką i w sumie nie wiem co to znaczy. O co mu może chodzić?
Czytałam język niemowląt i wprowadziłam łatwy plan z Maćkiem. On kochał rutynę. Wiedziałam o której mogr wyjść z domu i nie brać butelki bo jadł co 3h. Szliśmy schematem jak w książce- karmienie-aktywnosc-sen. Nie usypial z butla do drzemek tylko na noc. Z KP to wygląda gorzej bo dziecko je częściej.Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Aneta8 wrote:Hej kochane. My z małym w szpitalu.. W nocy dostał takiej dziwnej chrypki i stracił głos, jak płakał to tak skrzeczał. Pojechaliśmy na wizytę do luxmedu i dr dała skierowanie do szpitala 😕 generalnie poza tym nic mu nie jest. Przy przyjęciu zrobili mu wymaz na covid i ujemny. Na oddziale już zrobili wymazy na rsv i grypę i tez negatywne. Pobrali krew i zrobiliśmy inhalacje. Pewnie więcej info jutro. Mam nadzieje ze nie będą nas tu długo trzymać.. 😔
-
My jutro przechodzimy na rozmiar 68, bo juz 62 jest za krótki i ledwie się spina 🙂
Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, AnSan89, Stokrotka 86, Joana23, MyŚliwa lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀