X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2022, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magg wrote:
    Dziewczyny, dwa pytania: co polecacie na odparzenia ? Mamy taką małą plamkę i nie chce zejść a stosowałam już kilka maści i zasypkę, dupkę wietrzymy i nic :( I druga rzecz: smoczek, jaki polecacie ?

Ja polecę znienawidzony przez położne Sudocrem. Mam zawsze pomagał na ciężkie przypadki. Smarowałam nawet przy córce pupkę czasami jak było źle. Byle nie nadużywać.

Smoczek zdecydowanie z MAM najlepiej wersję Perfect. Ja przy córce i teraz przy synku pierwszy kupiłam zwykły ten 0-2 miesiące a potem już wersję Perfect. Z minusów niestety drogie i trzeba dość często wymieniać.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2022, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magg wrote:
    Dziewczyny, dwa pytania: co polecacie na odparzenia ? Mamy taką małą plamkę i nie chce zejść a stosowałam już kilka maści i zasypkę, dupkę wietrzymy i nic :( I druga rzecz: smoczek, jaki polecacie ?
    Spróbuj bepanthen albo kąpiel w krochmalu. My miałyśmy mega wysyp krostek i czerwona pupę po jednej kupię, na szczęście pomogło wietrzenie i bepanthen. Jeśli chodzi o smoczek, to ja polecam mam perfect. Ma najbardziej zbliżony kształt do sutka i nie zakrywa połowy twarzy.

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2022, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falk, ja mam taka poduszkę : https://sejdino.pl/pl/p/POOFI-Poduszka-do-karmienia-Organic-morela/32?gclid=CjwKCAjw8sCRBhA6EiwA6_IF4Z9EeEunMc02jc18X5gPByEEXUU2kQ56qsZKv18QV5XC8az5u04oZhoCGV0QAvD_BwE
    My się karmimy spod pachy i ona się całkiem dobrze sprawdza bo nie muszę suwac cała poduszka przy zmianie cyca.

Odnośnie nocnego karmienia, to ja wyjmuje młoda z łóżeczka i idę z nią do salonu na kanapę. W ciągu dnia tez się tam karmimy.

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magg wrote:

U nas dala radę mąka ziemniaczana po każdej zmianie pieluszki.

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Magg Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2022, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akurat ten MAM Perfect mam i wychodzi na to, że moje dziecko jednak antysmoczkowe, jak jej daję to odruch wymiotny ma najczęściej, próbujemy codziennie ale nic z tego. A czasami smoczek by się przydał 🙃
    Stokrotka, co do spacerów to ja też się tak spinałam na początku, mała zapłacze a ja już w pogotowiu, a teraz to na luzie, najpierw ubieram siebie a później ją, oczywiście najczęściej jest płacz bo przebierania nie lubi, maluję się podczas jej krótkich drzemek, które ucina do południa. Ja się staram wychodzić codziennie bo domowe życie nie jest dla mnie, potrzebuję świeżego powietrza żeby normalnie funkcjonować 😜 i tak wczoraj i dziś spacer po 3h 🙂
    Dzięki za wszytskie porady, spróbuję jeszcze patent z mąką ziemniaczaną, bo krochmal robiłam, dwa razy już kąpałam ale nie wiem czy zauważyłam poprawę, wydaje mi się, że jest lepiej od kiedy odstawiłam Pampersy, teraz używam Dady i Bamboo Nature i nic nowego nie ma tylko ta nieszczęsna plamka została.

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falk, ja mam poduszkę z motherhood: https://motherhood.pl/sklep/fasolka-motherhood-1/ Nie mam zastrzeżeń :) moooże mogłaby być ciutkę grubsza, mam niewielkie piersi i na samym początku musiałam jeszcze podkładać poduszkę, ale obecnie jest okej :)
    W nocy parę razy próbowałam karmić na leżąco, ale z racji niewielkich piersi zanim się ustawiłam to minęło trochę czasu i obie bylysmy zirytowane. Także teraz siadam na skraju łóżka i tak karmię. Nam to zajmuje chwilkę, maks 15 minut także do przeżycia.

Magg, ja tez na początku miałam smoczek z MAM, ale zupełnie nie podszedł mojej córce 🤷🏼‍♀️ Może za mało próbowaliśmy ;) teraz mamy Lovi, po którymś razie został zaakceptowany :) Wydaje mi się, że najlepszy smoczek to taki, który się dziecku spodoba ;) Ja też mam niezłą przeprawę z wychodzeniem na dwór, dużo rzeczy robię na raty. A do kilkuminutowych protestów też juz się przyzwyczaiłam :)

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2022, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megg nie przejmuj się, moja córka tez jest antysmoczkowa. Udaje się jej go tylko podać w samochodzie zanim ruszymy i zaśnie 🤪

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Falk - ja karmie nocą albo nad ranem na leżąco w łóżku. Bo już po prostu mi szkoda zdrowia i siły oszczędzam. Na lewą pierś jest mi tak wygodniej 🙂potem mały zasypia ze mną i odkładam go po krótkiej swojej drzemce. Ja akurat śpię na lewym boku często, dwa - nie zmieniam pozycji we śnie. Na prawą stronę karmie jak nie ma męża obok. 🙂bo on we śnie często się przemieszcza. Przy okazji karmienia - w jakiej pozycji mały powinien zasypiać? Czy na boku może ze mną w łóżku czy raczej na plecach powinien spać ciagle? Z tego co obserwuje śpi na kilka sposobów sam w łóżeczku 🙂

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Odezwij się do mnie na priv. :)

Wysyłam zaproszenie

dobuska lubi tę wiadomość

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też antysmoczkowy 🙂

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Magg Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2022, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja mam taką poduszkę, sprawdza się i mogę polecić 🙂
    Jaina, moja to nawet położona na plecy przekręca się i śpi to raz na jednym to na drugim boczku, ostatnio zaczyna coraz częściej na plecach. Nawet pediatry pytałam czy to normalne, że dwutygodniowe niemowle samo przekręca się na boki i tak śpi 🤷‍♀️
    Z tym smoczkiem to muszę kupić coś innego i spróbować bo odruch ssania jest ogromny i potrafi zasnąć i ciumkać cycka i to za cholerę nie chce puścić🤦🏻‍♀️

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magg wrote:
    I ja mam taką poduszkę, sprawdza się i mogę polecić 🙂
    Jaina, moja to nawet położona na plecy przekręca się i śpi to raz na jednym to na drugim boczku, ostatnio zaczyna coraz częściej na plecach. Nawet pediatry pytałam czy to normalne, że dwutygodniowe niemowle samo przekręca się na boki i tak śpi 🤷‍♀️
    Z tym smoczkiem to muszę kupić coś innego i spróbować bo odruch ssania jest ogromny i potrafi zasnąć i ciumkać cycka i to za cholerę nie chce puścić🤦🏻‍♀️
    Włóż palca do buzi dziecka i wtedy puści 🙂mój mały tak samo jak pijawka dosłownie 🤣

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane. My z małym w szpitalu.. W nocy dostał takiej dziwnej chrypki i stracił głos, jak płakał to tak skrzeczał. Pojechaliśmy na wizytę do luxmedu i dr dała skierowanie do szpitala 😕 generalnie poza tym nic mu nie jest. Przy przyjęciu zrobili mu wymaz na covid i ujemny. Na oddziale już zrobili wymazy na rsv i grypę i tez negatywne. Pobrali krew i zrobiliśmy inhalacje. Pewnie więcej info jutro. Mam nadzieje ze nie będą nas tu długo trzymać.. 😔

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2022, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, dzięki za info o poduszkach, kupię tą poofi bo widzę że ma bardzo dobre opinie i wam też się sprawdziła.

Czy wasze dzieci też tak jakby chcą się czasem przystawić do piersi ale jakby nie mogą chwycić? Młody ma czasem takie odchyły że wygląda jak odruch szukania brodawki przy piersi ale nie chcę chwycić. Albo chwyta na chwilkę i zaraz puszcza. Wszystko z piersią przy buzi. Rusza przy tym rękami i nogami jakby się denerwował. Mnie też to wnerwia bo potem wszystko jest w mleku... Nie miałam czegoś takiego z córką i w sumie nie wiem co to znaczy. O co mu może chodzić?

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falk - moja córa robi tak samo! Bez kitu! Widać jakby się wkurzała, ale zupełnie nie wiem o co chodzi, pomagam jej chwycić za pierś, ale to nie o to chodzi. Może jakieś napięcia ma? Albo spina się, bo brzusio boli? Nie wiem. Edit: internety podpowiadają, że może dziecku przeszkadza powietrze zaczerpnięte podczas karmienia i po prostu potrzebuje je sobie odbić, hmm.. może to to?🤔

Magg - a to obracanie w tym „wieku” jest normalne? Tutaj kiedyś chyba Jeheria pisała, że to jeszcze za wcześnie, ale mogę coś pokręcić.

Anetka, przykro mi szalenie, że wylądowaliscie w szpitalu. Oby jak najszybciej Was wypisali 🤞🏻 Trzymaj się dzielnie 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2022, 21:52

Aneta8 lubi tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta dużo zdrowia dla Was 😚

Ja chora, wzięło mnie dziś w południe... gorączka ponad 39 stopni,teraz spadła po lekach
    Mam nadzieję,że mały nie złapie,a moje mleczko da mu przeciwciała

Aneta8 lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Magg Koleżanka

Wysłany: 16 marca 2022, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    falk,Joana moja też tak ma, szczególnie popołudniami. Z doradczynią laktacyjna doszłyśmy do wniosku, że młoda chce bardziej pociumkać a tu jednak mleko płynie i się denerwuje, w tej sytuacji właśnie polecała smoczek. U nas w ogóle popołudnia są nerwowe, jest płacz, zmęczenie ale ciężko przysnąć małej, po kąpieli i wieczornym cycku(który ssie już bez odrzucania i histerii) śpi 3/4h. Jak to mówi moja położna: każdy bachorek jest inny i jej doświadczenie nawet nie pomoże czasami ich zrozumieć 😄
    Joana, ta pediatra stwierdziła, że skoro się obraca to nabyła już umiejętności trzymiesięcznego dziecka ale jeszcze na kolejnej wizycie z innym lekarzem dopytam.
    Aneta, dużo zdrówka dla małego ❤️

MyŚliwa, Aneta8, jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 01:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore - no fakt, jak macie różne podejścia do wychowywania dziecka, to po prostu będzie trudno. Niby to tylko decyzja na temat karmienia, ale takich decyzji i różnic poglądów będzie więcej. Przykro mi.
    Magg wrote:
    Cześć Dziewczyny, (...) urodziłam 15.02 małego ssaka płci pięknej(...)

Płeć piękna znaczy się dziewczynka? Bo ponoć wszystkie noworodki są dla ich mamusi najpiękniejsze😁. Tylko moja taka brzydka, hehe.
    Witamy:-)
    Joana23 - też mam tą samą poduszkę, tylko z dwoma pokrowcami (zamówiłam ten szary i niebieski w romby).
    Karmię na trzy sposoby: albo w pozycji klasycznej z poduszką - wtedy karmię przy komputerze, na kanapie albo w łóżku (noszę poduszkę na noc ze sobą), albo w nocy w pozycji klasycznej - ręce podpieram na zgiętych kolanach albo wieczorami leżąc na boku w łóżku. Ta druga pozycja wchodzi bardzo rzadko, bo jak zasypiam i ręce już mi opadają to młoda się obniża ciągnąc pierś w dół. To nieprzyjemne.
    Pozycję na boku wykorzystuję tylko wtedy, gdy młoda ma za dużą potrzebę ssania, najadła się i marudzi, nie może zasnąć. To wtedy ja z nią przysypiam i już nawet nie wiem, kiedy ssie, kiedy pierś ma w buzi, a kiedy śpi.
    Ale żeby nauczyć się karmienia na boku, musiałam parę razy pokombinować - z moim dość dużym biustem nie ma lekko, żeby dziecka nie udusić, a i ciężko ocenić czy dobrze jej sutek podaję. Biorę pod uwagę, że dniami ją dobrze karmię, a w nocy ma być po prostu spokojna - co sobie złapie to jej :D.

Aneta8 - mam nadzieję, że lekarze jednak szybko wyleczą i zdiagnozują synka. Dużo zdrówka!

Aneta8, jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• AnSan89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny🙂 ostatnio jakoś mało czasu na pisanie mam ale czytam na bieżąco🙂

Aneta-zdrówka dla synka, obyście szybko wrócili do domu.

Jaheria-mam nadzieję że u Was sytuacja się już ustabilizowała i dzieciaczki wracają do zdrowia.

Kasiastaraczka-oby szybko Cię minęło. Ja byłam niedawno chora a mały nawet nie kichnął, więc trzymam kciuki żeby i u Ciebie było dobrze.

Któraś z Was wspominała że jej dziecko wysypki dostało (Stokrotka?, Nie jestem pewna...) Jeśli wysypka jest na twarzy/głowie to najprawdopodobniej potówki. U nas się pojawiły odkąd zrezygnowałam z kpi na rzecz kp. Mały je dość często i później go wysypuje ale schodzi to po 1-2 dniach.

My byliśmy wczoraj na usg bioderek. Na szczęście wszystko ok. W sobotę mamy szczepienie i liczę na to że po nim będziemy mieli już spokój z wizytami na kolejne 2 miesiące(do kolejnego szczepienia).

Ja karmię na siedząco, w nocy też. Na leżąco karmiłam tylko kilka razy jak mały się najadł a nie chciał usnąć. Ogólnie lubię karmić na leżąco, ale wiem że on zaraz uśnie i nie zje ile potrzebuje, więc póki nie podrośnie staram się unikać tej pozycji.

Magg- faktycznie wcześnie Twoja córeczka się obraca, ale skoro lekarz powiedział że jest ok to chyba nie ma co się martwić🙂
    Mój synek położony na macie kilka dni temu przekręcił się z brzuszka na plecy. Moje córki przekręcały się po 3-4 miesiącu, więc trochę się zdziwiłam. Zapytam o to przy okazji szczepienia, ale niby żadnego napięcia mięśniowego nie wykryto do tej pory. Może po prostu nabrał tej umiejętności wcześniej.

Aneta8, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

• Magg Koleżanka

Wysłany: 16 marca 2022, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś

Płeć piękna znaczy się dziewczynka? Bo ponoć wszystkie noworodki są dla ich mamusi najpiękniejsze😁. Tylko moja taka brzydka, hehe.
    Witamy:-)
    Joana23 - też mam tą samą poduszkę, tylko z dwoma pokrowcami (zamówiłam ten szary i niebieski w romby).
    Karmię na trzy sposoby: albo w pozycji klasycznej z poduszką - wtedy karmię przy komputerze, na kanapie albo w łóżku (noszę poduszkę na noc ze sobą), albo w nocy w pozycji klasycznej - ręce podpieram na zgiętych kolanach albo wieczorami leżąc na boku w łóżku. Ta druga pozycja wchodzi bardzo rzadko, bo jak zasypiam i ręce już mi opadają to młoda się obniża ciągnąc pierś w dół. To nieprzyjemne.
    Pozycję na boku wykorzystuję tylko wtedy, gdy młoda ma za dużą potrzebę ssania, najadła się i marudzi, nie może zasnąć. To wtedy ja z nią przysypiam i już nawet nie wiem, kiedy ssie, kiedy pierś ma w buzi, a kiedy śpi.
    Ale żeby nauczyć się karmienia na boku, musiałam parę razy pokombinować - z moim dość dużym biustem nie ma lekko, żeby dziecka nie udusić, a i ciężko ocenić czy dobrze jej sutek podaję. Biorę pod uwagę, że dniami ją dobrze karmię, a w nocy ma być po prostu spokojna - co sobie złapie to jej :D

Hehe dziewczynka ale jak czasami szneka strzeli to sama wątpię czy taka piękna 😄
    Ja też mam "większy"biust i na początku miałam problem z przystawianiem małej, próbowaliśmy pozycji na leżąco ale zanim chwyciła to był ryk i nerwy, czasami się udało a czasami walka.Teraz tylko na siedząco 🙂
    Potówki na twarzy u nas też są a to chyba dlatego, że ona tuli się do cycka jak skończy a ja jeszcze w połogu pocę się niemiłosiernie 😏
    I tak w ogóle dzień dobry 🙂🙂

AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość

‹‹ 679 680 681 682 683 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ