X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Rosa89 Przyjaciółka

Wysłany: 23 marca 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Polecam Wam profil mamafizjoterapeuta na insta. Ja go śledzę już od Maćka narodzin. Ona teraz urodziła 5te dziecko i wrzuca fajne materiały na relacje, ćwiczenia

Tak, ja też bardzo polecam, jest super.

Aż się boję napisać to co zaraz napisze, żeby nie zapeszyć.. 🤣 Dzisiaj rano wstałam, odciągnęłam mleko, zostawiłam chłopców z mężem i pojechałam na wielkie zakupy do Biedronki (ależ wycieczka, na miarę matki Polki 🤣). Młody zjadł to mleko z butli i podobno był grzeczny. Jak wróciłam, to okazało się, że mąż musi pilnie wyjechać, więc pojechał, a młody rzucił się na mnie jakby nie jadł trzy dni i nie oderwał się przez pół godziny. Później grzecznie leżał, trochę przysypiał, starszy rysował sobie kredkami, a ja posprzątałam w mieszkaniu, tak z odkurzaniem i umyciem lustra w łazience 😱 Później przyszła położna, według jej wagi młody waży równo 5kg... Potem znów karmienie. Następnie starszy uznał, że głodny, więc zrobiłam zupę pomidorową, choć tu już było ciężko, bo młody mała awanturka. Ułożyliśmy pociąg LEGO Duplo, straszy nim sterował, młodszy leżał na macie i patrzył, chociaż według mnie to on za wiele jeszcze nie widzi 😆 Poszliśmy na spacer, bo super pogoda. Wróciliśmy, teraz siedzimy na balkonie, młody śpi w wózku, starszy je winogrona, ja piję kawę i jem rogalika z czekoladą. To pierwszy chyba taki nasz dzień, dlatego zaczęłam od tego, że nie chcę zapeszyć 😁 I wiecie, to macierzyństwo jest takie strasznie nierówne, bo ja sobie doskonale zdaję sprawę, że młody jutro może mieć zły dzień i spędzę cały dzień na rękach z nim, starszy będzie się okrutnie nudził, mąż będzie w pracy od rana do nocy, a ja będę wkurzona na cały świat i będę chodzić cały dzień w piżamie... I trzeba to niestety zaakceptować, nie mamy innej opcji 🙂

jaina_proudmoore, Jeheria, AnSan89, Aneta8, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 23 marca 2022, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego kochane cieszmy się tymi dobrymi chwilami🤣☀️☀️☀️☀️💝💝💝💝Ja jestem na ogródku z małym, grzecznie śpi a ja piję sobie kawę. Byliśmy też na krótkim spacerze. Ale wracaliśmy z parku bo zaczął mocno płakać. Jak będzie cieplej to mogę go nakarmić na ławce. Też mi się udało dużo zrobić w domu. Ale niestety nikt nie wie co przyniesie popołudnie i jutrzejszy dzień👶🙃😏Dlatego warto cieszyć się tymi dobrymi chwilami

AnSan89, Aneta8, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2022, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Polecam Wam profil mamafizjoterapeuta na insta. Ja go śledzę już od Maćka narodzin. Ona teraz urodziła 5te dziecko i wrzuca fajne materiały na relacje, ćwiczenia
    Ja też polecam :)

jaina_proudmoore, Jeheria lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2022, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ewidentnie pierwszy skok, młody je co godzinę i bardzo mało śpi w dzień. Starszy dalej daje popalić, aż mam chwilami wszystkiego dosyć,ale jakoś idziemy do przodu. Są jak pisze Rosa lepsze i gorsze dni. Jak mi ciężko staram się myśleć,ze to minie. Wczoraj złożyłam dokumenty do przedszkola i starszy pójdzie od września 🙂

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Jeheria, Kasiastaraczka, AnSan89, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2022, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria, też bardzo lubię ten profil :)
    Rosa, oby takich dni jak ten była przewaga :)
    Niutek - byle do września! :)

Chyba Dobuska już o to pytała, ale nie pamietam odpowiedzi.. jaki krem z filtrem polecacie? Mam momme, ale sama nie wiem..

jaina_proudmoore, Jeheria, AnSan89 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png

Wysłany: 23 marca 2022, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Jeheria, też bardzo lubię ten profil :)
    Rosa, oby takich dni jak ten była przewaga :)
    Niutek - byle do września! :)

Chyba Dobuska już o to pytała, ale nie pamietam odpowiedzi.. jaki krem z filtrem polecacie? Mam momme, ale sama nie wiem..
    Też chętnie się dowiem🙂 Planuję coś kupić

zDmVp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 23 marca 2022, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się pochwalę Mateusz od paru dni trzyma głowę w lini środkowej ciała i pare razy włożył piąstkę do buzi. Poznaje swoje rączki :)

Aneta8, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Joana23, Rosa89, AnSan89, Ada.. 31, mk_bambino, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2022, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu słuchajcie!!! Pierwsza pielęgnacja po kąpieli bez ryku! Chyba mamy sposób - puszczamy ze spotify dźwięk wodospadu :D mam nadzieję, że to nie jednorazowa akcja :)

Jeheria - gratulacje dla Matiego!

Aneta8, jaina_proudmoore, Rosa89, Stokrotka 86, mk_bambino, Jeheria, Kasiastaraczka, MyŚliwa, AnSan89, dobuska lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Rosa89 Przyjaciółka

Wysłany: 23 marca 2022, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, to ciekawe co napisałaś o tym probiotyku, że zadziałał jakby po jakimś czasie. A jaki bierzecie? Bo ja tak zaczęłam się zastanawiać czy nie dać tego Biogaia może... 🤔

• mk_bambino Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2022, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uff dziewczyny, wreszcie udało mi się Was nadrobić. :D

my z Rozalią mieliśmy kiepski start, ale już wyszliśmy na prostą. problem był w przybieraniu. niestety mała nie przybierała na wadze gdy była jedynie na KP, następnie nasza położna zaleciła KPI, więc w ciągu dnia było karmienie/płakanie przez małą i zabawa laktatorem... okazało się, że to też było za mało, więc w pewnym momencie wjechało MM. wagę urodzeniową odbiła dopiero w 3 tygodniu... czyli tydzień temu. byłyśmy też 2 raz na podcięciu wędzidełka(pierwsze było już w szpitalu, ale zostało podcięte za płytko), co chyba było TYM problemem, bo teraz już mniej się dokarmiamy a przyrost jest OK. chociaż jedno co mnie zdziwiło, to z 6 kupek w ciągu dnia teraz mamy jedną porządną co 1,5 dnia. Pediatra mówił, że to kwestia MM, ale coś mi się to nie zgadza z momentem rozpoczęcia podawania mleka. no nic, mamy wdrożony espumisan i on trochę pomaga małej się odgazować.

poza tym staram się z małą Ru wychodzić codziennie na przynajmniej 1,5h godzinny spacer, wtedy jest istnym aniołkiem i sobie spokojnie śpi. a tak ogólnie to jest średnio odkładalna. usypianie to wyzwanie, które obarczone jest płaczkami, w sumie tak samo jest z drzemkami w ciągniu dnia. mamy jednak nadzieję, że to się trochę z czasem zmieni a póki co, bierzemy to na klatę, chociaż nie powiem, są chwile zwątpienia. :D

dziewczyny, czytam o waszych problemach/zwątpieniach i wierzę, że to tylko przejściowa faza. a więc - głowa do góry, pierś do przodu i heja!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2022, 20:54

Stokrotka 86, Aneta8, AnSan89, Jeheria, Joana23, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

a012319090.png

Wysłany: 24 marca 2022, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny☀️☀️☀️
    Za nami ciężka noc i pobudki co dwie godziny. Finalnie spanie z mamusia w łóżeczku 🙉
    Jesteśmy już po wizycie u lekarza. Mały rozwija się dobrze, jest drobny, waży obecnie 4.3 kg 🙂
    Dostał dziś dwie szczepionki plus doustnie na rotawirusy ( tu zalecenia mycia rąk przez około siedem dni).
    Na razie odpadł do spania w aucie, zobaczymy co potem będzie dalej. 🙉
    Pani pediatra polecała karmienie 10-15 min maks z każdej piersi, potem odłożenie dziecka. I poleciła tez noszenie w chuście jeśli jest problem w ciągu dnia z „ odkładalnością” z której podobno dziecko wyrośnie po najcięższych trzech miesiącach.
    Miłego dnia ☀️💝☀️💝

dobuska, Stokrotka 86, mk_bambino, AnSan89, Aneta8 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Jest godzina 10:23 jak zaczynam pisać post. Zobaczymy, czy uda się w miarę szybko skończyć, bo mała dała się odłożyć. :D
    W nocy śpi sama w łóżeczku, ale w ciągu dnia nadrabia na mnie. Jest bardzo przytulaśna. :) Wczorajszy dzień miała bardzo marudny. Zasnęła w łóżeczku dopiero po włączeniu suszarki na youtubie. :D Ale spałyśmy razem od 21 do 6 rano, z dwoma przerwami na jedzenie. Brzmi jak luksus. :D

Jaina, wiem, że nie sprawdza się rączek, dlatego nie ubieram jej cieplej. :) Powodzenia po szczepieniu! Rośnie Aleks! Wygląda na to, że moja mała nadrobiła za wszystkich. :D

Jeheria, właśnie wiem, że trzęsąca się broda to oznaka niedojrzałego układu nerwowego, aczkolwiek obserwuje to tylko wtedy, kiedy jest na golaska za długo, więc może też oznacza, że jej zimno? Nie wiem, przebierać ją muszę. :D
    U nas też jej zez i położna i pediatra powiedziały, że to zupełnie normalne na tym etapie.

Joana, ja tez mam ten spacerowy Momme, ale on ma tylko spf 15. Pewnie do wiosny starczy, ale muszę szukać coś mocniejszego na upały.

Rosa, my dajemy Dicoflor. :) Nie wiem, na ile tak jest jak mówię, ale na początku na pewno po nim cierpiała.

Koniec posta, mała się budzi. Jakiś kretyn wierci od godziny O_o (dobra, wiem, ludzie kiedyś muszą to robić)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2022, 10:33

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, mk_bambino, AnSan89, Aneta8, Jeheria lubią tę wiadomość

• mk_bambino Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2022, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska - u nas lata podbródek jak mała wejdzie na wyższe obroty płaczu. :D
    no i zazdroszczę nocki. u nas karmienie co 1,5/2h i od 5 wiszenie na cycu do 9...

jaina_proudmoore - a pediatra powiedziała jak odłożyć dzieciaczka po takim 15 minutowym karmieniu? u nas w ciągu dnia się nie da - ryk i marudzenie od razu...

jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

a012319090.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też położna mówiła,że max 15-20 minut na jednej piersi i potem odłożyć 🙂 Ja już przeszłam na mm, a piersią karmię tylko raz dziennie rano,żeby nie dostać zastoju.Mam już niewiele mleka to szybko wygaśnie laktacja. Bardzo cieszę się,że chociaż miesiąc karmiłam piersią 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2022, 11:27

jaina_proudmoore, mk_bambino, Aneta8, AnSan89, Jeheria, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀

Wysłany: 24 marca 2022, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mk_bambino wrote:
    dobuska - u nas lata podbródek jak mała wejdzie na wyższe obroty płaczu. :D
    no i zazdroszczę nocki. u nas karmienie co 1,5/2h i od 5 wiszenie na cycu do 9...

jaina_proudmoore - a pediatra powiedziała jak odłożyć dzieciaczka po takim 15 minutowym karmieniu? u nas w ciągu dnia się nie da - ryk i marudzenie od razu...
    Właśnie zapomniałam dopisać, że polecała używanie smoczka. 🤷‍♀️Jak Alex był mniejszy ten manewr karmienia po 15 min nie sprawdził się u mnie wcale bo potrzebował bliskości. Teraz jadł 2x 15 min i ogląda karuzele plus książeczkę kontrastową. Zobaczymy kolejnym razem co będzie po odłożeniu. Mi nie przeszkadza jak trzymam go dłużej skoro potrzebuje bliskości mamy i tak na przykład uśnie. 🙂

Aneta8, AnSan89, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • mk_bambino Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Właśnie zapomniałam dopisać, że polecała używanie smoczka. 🤷‍♀️Jak Alex był mniejszy ten manewr karmienia po 15 min nie sprawdził się u mnie wcale bo potrzebował bliskości. Teraz jadł 2x 15 min i ogląda karuzele plus książeczkę kontrastową. Zobaczymy kolejnym razem co będzie po odłożeniu. Mi nie przeszkadza jak trzymam go dłużej skoro potrzebuje bliskości mamy i tak na przykład uśnie. 🙂

gdyby tylko mój dzieć smoczkowy był... książeczki kontrastowe też tak se na ten moment. może potrzebuje jeszcze trochę czasu. 😅

dzisiaj gdzieś na insta migneła mi polecajka od fizjo smoczków lovi Wilde soul 0-2, chyba zaraz wyruszę na ich poszukiwanie. 🤔

jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

a012319090.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mk_bambino wrote:
    gdyby tylko mój dzieć smoczkowy był... książeczki kontrastowe też tak se na ten moment. może potrzebuje jeszcze trochę czasu. 😅

dzisiaj gdzieś na insta migneła mi polecajka od fizjo smoczków lovi Wilde soul 0-2, chyba zaraz wyruszę na ich poszukiwanie. 🤔
    My mamy te smoczki, chociaż już teraz kupiłam nowe 0-3, bo przyszedł czas na wymianę.

jaina_proudmoore, Aneta8, mk_bambino lubią tę wiadomość

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mk_bambino wrote:

Mk_bambino - my też mamy ten smoczek. Mieliśmy tez MAM i MAM Perfect, ale oba nie zostały zaakceptowane 🤷🏼‍♀️ Lovi jest okej :)

jaina_proudmoore, mk_bambino, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png

Wysłany: 24 marca 2022, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mk_bambino wrote:

Nasz tez nie przepada za smoczkiem 🙂także takie to gadanie. 🤣zawsze łatwiej powiedzieć niż zrobić potem. Każde dziecko jest inne. Mój lubi spać przy piersi, albo nawet spać na mnie w ciągu dnia. Zamiast go odkładać te 5x to wole już jak jest obok. A nie jak w kołowrotku cyc / odłożyć / ryk i od nowa.. 🤷‍♀️
    Ps. Mam pytanie do was dziewczyny. Czy wam tez się zdarzają niespodzianki w stylu mokre Body albo i rożek itp bo kawaler/ panna tak wierzga nogami, że chyba czasem źle zapinam pieluchę 🧐😢ostatnio to w ogóle osikał ścianę bo jakoś mu siurek skoczył do góry 🤣🤣🤣

Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, u mnie były tylko takie sytuacje wtedy, gdy miałam kiepskie pieluchy. A teraz nie:)

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

‹‹ 687 688 689 690 691 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ