X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, u mnie były tylko takie sytuacje wtedy, gdy miałam kiepskie pieluchy. A teraz nie:)

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Jaina, u mnie były tylko takie sytuacje wtedy, gdy miałam kiepskie pieluchy. A teraz nie:)
    Umm mamy pampers active baby 🙂ale Alex jest widocznie „ mega active”. Czasem wykopie nawet pieluchę 🙀ja nie wiem, czy on chce zostać piłkarzem czy kolarzem 😀

Aneta8, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina u mnie się zdarza głównie przy przewijaniu i czasami jak źle dopnę pieluszkę 🙂

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy chłopakach podobno takie akcje są czeste. Czy przy zakładaniu pieluszki kierujesz jego ptaszorka w dół czy w gore? Słyszałam, ze kierowanie w gore właśnie zostawia takie niespodzianki :D
    Ja przy dziewczynce nie mam takich strumieni :D

Wysłany: 24 marca 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Przy chłopakach podobno takie akcje są czeste. Czy przy zakładaniu pieluszki kierujesz jego ptaszorka w dół czy w gore? Słyszałam, ze kierowanie w gore właśnie zostawia takie niespodzianki :D
    Ja przy dziewczynce nie mam takich strumieni :D
    Oczywiście że do dołu 🙂

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Oczywiście że do dołu 🙂
    Tak myślałam, ale to była moja ostatnia deska ratunku 🤣🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2022, 13:14

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina nie obraź się na mnie ale wiem ze zależy Tobie na KP..
    Pediatra nic nie mówiła że Aleks mało przybrał? Mój spadł jedną siatkę centylowa- jest w 18 centylu, a waży dziś 4730g a pomiędzy nimi dzień różnicy. Chyba Aleks za bardzo spadł na siatce? Skoro mówisz że cały dzień wisi na cycu to znak że coś nie tak z jego ssaniem. Nie bądź na mnie zła ale chce Ci pomoc bo po 3 mcu już mleko nie będzie samo płynąć bo prolaktyna już się tak nie wydziela tylko to moc ssania będzie odpowiadała za ilość pokarmu, wtedy najczęściej wychodzą problemy ze ssaniem.
    Wtedy to KP najczęściej się kończy w takich przypadkach.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png

Wysłany: 24 marca 2022, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Jaina nie obraź się na mnie ale wiem ze zależy Tobie na KP..
    Pediatra nic nie mówiła że Aleks mało przybrał? Mój spadł jedną siatkę centylowa- jest w 18 centylu, a waży dziś 4730g a pomiędzy nimi dzień różnicy. Chyba Aleks za bardzo spadł na siatce? Skoro mówisz że cały dzień wisi na cycu to znak że coś nie tak z jego ssaniem. Nie bądź na mnie zła ale chce Ci pomoc bo po 3 mcu już mleko nie będzie samo płynąć bo prolaktyna już się tak nie wydziela tylko to moc ssania będzie odpowiadała za ilość pokarmu, wtedy najczęściej wychodzą problemy ze ssaniem.
    Wtedy to KP najczęściej się kończy w takich przypadkach.
    Pediatra nic nie powiedziała Na temat jego Wagi. Nie obrażam się spokojnie.🙂Obserwuję czy je aktywnie. Sama byłam ciekawa czy powie coś w temacie Wagi, bo brałam pod uwagę wagę waszych dzieci. Może skonsultuję się w tym temacie z doradczynią Ds. laktacji? Co byś polecała zrobić w takiej sytuacji?

zDmVp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pierwszym miejscu bym poszła do neurologopedy. Tylko on umie ocenić czy jest jakies napięcie dna jamy ustnej, czy wędzidełko do podciecia. Dzisiejsi pediatrzy to w ogóle się nie doszkalaja i ma niczym się nie znają, a tym bardziej na rozszerzeniu diety.
    Spadek o dwa kanały centylowe to już wskaźnik do dokarmiania niby dlatego nie zostawiaj tego tematu.

jaina_proudmoore, AnSan89, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli tu będzie ok to cdl. Ale coś musi być z jego ssaniem skoro wisi na cycu i nie tyje prawidłowo. Mój ma krótkie wędzidełko i właśnie objawem jest wiszenie na cycu. Koleżanka z majowych mam miała taki sam objawy i turbo drzemki bo się nie najadala jej cora. Po podcięciu polepszylp się. Ja laktacje wspomoglam laktatorem. Bo tak też nie wiem czy byłoby ok... Dopiero 7.04 podcinamy. I powiem wam ze laryngolog też powiedział że on by nie podcinal a neurologopeda jak najbardziej. Tylko kto potem buja się z dzieckiem... A potem przy rozszerzeniu diety jest dramat

Vy8jp2.png
    3V06p2.png

Wysłany: 24 marca 2022, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Na pierwszym miejscu bym poszła do neurologopedy. Tylko on umie ocenić czy jest jakies napięcie dna jamy ustnej, czy wędzidełko do podciecia. Dzisiejsi pediatrzy to w ogóle się nie doszkalaja i ma niczym się nie znają, a tym bardziej na rozszerzeniu diety.
    Spadek o dwa kanały centylowe to już wskaźnik do dokarmiania niby dlatego nie zostawiaj tego tematu.
    Kochana dzięki za czujność. Na pewno zajmę się tym tematem.🙂Wydawało mi się, że Alex powinien ważyć więcej, ale lekarzem nie jestem. Obserwuje sposób jego jedzenia. Na pewno dam znać jak udamy się na wizytę, może już w przyszłym tygodniu. Jak wygląda sprawa podcięcia takiego wędzidełka? Czy lekarz może zalecić jakieś ćwiczenia?

zDmVp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ćwiczyć trzeba przed i po podcięciu. Mam zestaw ćwiczeń, mogę wysłać na fb.
    Podcięcie u takiego maluszka to 10s i po sprawie u rocznego to już narkoza. Mój maciuś miał rok jak podcinalismy. Koszmar.
    Teraz tylko muszę zrobić mu badania z krwi- aptt i morfologie, tydzień przed. W dniu wymaz na covid ja i on. I potem zabieg. Ta blona nie jest unerwiona. Im wcześniej tym lepiej bo dziecko tworzy złe nawyki ssania.
    Możesz sama sprawdzić też jego język. Spróbuj dwoma palcami unieść jego język do podniebienia. Palce włóż od boku języka. I czy jak podnosisz język jest taka żyłka.
    Można też sprawdzić czy ma język ruchy lateralne- na boki. Trzeba masować palcem boczny wał dziaslowy i czekać aż dziecko językiem będzie wodzić za naszym palcem. Mój Mati ma ten ruch. Maciek nie miał.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wagę Aleksa mozesz wpisać w aplikację Child growth tracker i tam tworzy ci się wykres jego wagi, widać czy spada na siatce. Dla chłopców siatki są bardziej rygorystyczne niż dla dziewczynek

Vy8jp2.png
    3V06p2.png

Wysłany: 24 marca 2022, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Tak ćwiczyć trzeba przed i po podcięciu. Mam zestaw ćwiczeń, mogę wysłać na fb.
    Podcięcie u takiego maluszka to 10s i po sprawie u rocznego to już narkoza. Mój maciuś miał rok jak podcinalismy. Koszmar.
    Teraz tylko muszę zrobić mu badania z krwi- aptt i morfologie, tydzień przed. W dniu wymaz na covid ja i on. I potem zabieg. Ta blona nie jest unerwiona. Im wcześniej tym lepiej bo dziecko tworzy złe nawyki ssania.
    Możesz sama sprawdzić też jego język. Spróbuj dwoma palcami unieść jego język do podniebienia. Palce włóż od boku języka. I czy jak podnosisz język jest taka żyłka.
    Można też sprawdzić czy ma język ruchy lateralne- na boki. Trzeba masować palcem boczny wał dziaslowy i czekać aż dziecko językiem będzie wodzić za naszym palcem. Mój Mati ma ten ruch. Maciek nie miał.
    Dzięki serdeczne za kolejną porcję wiedzy. Jak mały wstanie Albo później, przyjrzę się temu językowi. Sprawdzanie miała dwa razy, raz szpitalu a potem u pediatry – bardzo polecane lekarz dla dzieci i nasz lekarz rodzinny. Na pewno lepiej zapobiegać niż potem leczyć i żeby były większe problemy. Teraz kwestia poszukania dobrego laryngologa w moim mieście dla małych dzieci.

zDmVp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze otwarta buzia to też wskaźnik czasami krótkiego wedzidelka. Trzeba ją zamykać jak np spi

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pediatra też niby jeden z lepszych a koleżanka ma synka z serduszkiem na języku i ona jej nie kazała podcinać jak był mały. Efekt- ma ponad rok i tylko cyc 🤦‍♀️
    Pediatrzy to leczą wirusy, choroby i na tym koniec.

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co smieszne sama ta moja pediatra była u mojej kolezanki neurologopedy na diagnozie bo jej dzieci też mają za krótkie, co więcej cdl ze szpitala też była że swoim synkiem u tej neurologopedy...

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • mk_bambino Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2022, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Mk_bambino - my też mamy ten smoczek. Mieliśmy tez MAM i MAM Perfect, ale oba nie zostały zaakceptowane 🤷🏼‍♀️ Lovi jest okej :)
    o widzisz, ja też zaczęłam od MAM, naszukalam się tego smoczka, że hej i co... dupa 😂
    niestety, poszukiwania nie zostały zwiększone sukcesem, nie znalazłam tych smoczków a byłam w paru miejscach. może faktycznie ich brak by wskazywał na ich popularność 🤔

a012319090.png

Wysłany: 24 marca 2022, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Co smieszne sama ta moja pediatra była u mojej kolezanki neurologopedy na diagnozie bo jej dzieci też mają za krótkie, co więcej cdl ze szpitala też była że swoim synkiem u tej neurologopedy...
    Zamówiłam wizytę na kolejny tydzień 🙂na pewno zdam relacje. Dzięki za czujność 🥰i dobre rady i chęć pomocy.

Jeheria, mk_bambino lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Niko trzęsie brodką w dwóch przypadkach :
    1 - gdy jest mu zimno
    2 - gdy stary wróci z pracy a Niki chce go szybko namówić aby ten go wziął na ręce 😂

U nas raz ekstra a raz to co wszędzie : kolki, skoki i wariacje pt "nie wiem co mi jest ale będę się darł dla zasady, bo inne dzieci tak robią" 😉

Ja powoli wracam do żywych bo tak mnie łeb dzisiaj bolał ze myślałam ze zejdę. Jestem na przeciwbólowych od 21. Mąż namawia Nikodema na butelkę. Brzmi to tak " Nikoś zobacz ta butelka to cud techniki. Doisz i możesz oglądać wszystko dookoła, to na co masz ochotę, a dojąc cyca widzisz tylko cyca. Bądź nowoczesny idź z postępem chłopie". A ja siedzę i mam ubaw słuchając tego i czekam kiedy synek pójdzie w płacz bo jak nie pójdzie wtedy kiedy zakładam to przegram zakład z mężem 🤣

Aneta8, AnSan89, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, mk_bambino, Rosa89, MyŚliwa lubią tę wiadomość

‹‹ 688 689 690 691 692 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ