X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Magg Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2022, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    Napisałam post po czym mi się skasował 🙈
    Czytam wszystkie wpisy i doceniam, że na forum są doświadczone mamy bo jednak praktyka zwycięża 💪
    Chciałam zapytać o reakcje po szczepieniach ? Polecacie coś awaryjnie przeciwbólowego/przeciwgorączkowego ? Bo u nas termin się zbliża 😏
    Morwa, dodałam Cię do znajomych 🙂
    Udanego piątku 🌞 ale ten czas leci 🙂

jaina_proudmoore, Aneta8, Morwa lubią tę wiadomość

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ze starszym po szczepieniach na nfz po pierwszym szczepieniu nic nie było,po drugim dostał jedno wkłucie i nie dało się go uspokoić, miał taki nieutulony płacz aż nie mógł złapać oddechu. Po tej sytuacji przeszliśmy na skojarzone i tym razem też będziemy brać 6w1 i chyba płatne rotawirusy tą dwudawkową. Po tej sytuacji u starszego pediatra zaleciła profilaktycznie przed szczepieniem podać paracetamol w czopku i było już lepiej, a na miejsce wkłucia jakby pojawił się odczyn okład z sody lub altacet w żelu 🙂

jaina_proudmoore, AnSan89, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oficjalnie jestem już po połogu. W przyszłym tygodniu wizyta u ginekologa, a potem u urofizjo :) Mam jakieś 4,5kg do zrzucenia :)

Morwa i kto wygrał zakład? :)
    Jaina, nam się taka wpadka z pieluszką raz zdarzyła jak była źle zapięta.

Niestety dady rozmiar 3 tez zostawiają nam odciski. Szukam dalej..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2022, 11:54

jaina_proudmoore, Aneta8, mk_bambino lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Magg Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadka z pieluszką 🤣u nas hit !! Wizyta patronazowa u pediatry, wchodzimy do przychodni, odkrywamy małą z otulacza w nosidle i patrzę a tam brąz na spodenkach 😳 rozbieramy ją w gabinecie a tam cała nogawka uciapana kupą i oczywiście w torbie brak ciucha na zmianę 🤦🏻‍♀️ mamusia na medal ze mnie nie ma co 😄 jak narazie to jedna taka się zdarzyła ale od razu na grubo 😂
    U mojej jakiaś zmiana nastąpiła, dziś ryk na spacerze 🙈

jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86, AnSan89, Jeheria, MyŚliwa, Lolla, Morwa lubią tę wiadomość

• Morwa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magg wrote:
    Cześć Dziewczyny,
    Napisałam post po czym mi się skasował 🙈
    Czytam wszystkie wpisy i doceniam, że na forum są doświadczone mamy bo jednak praktyka zwycięża 💪
    Chciałam zapytać o reakcje po szczepieniach ? Polecacie coś awaryjnie przeciwbólowego/przeciwgorączkowego ? Bo u nas termin się zbliża 😏
    Morwa, dodałam Cię do znajomych 🙂
    Udanego piątku 🌞 ale ten czas leci 🙂
    Wysłałam Ci wiadomość. Sprawdź folder wiadomości 🙂

• Morwa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Oficjalnie jestem już po połogu. W przyszłym tygodniu wizyta u ginekologa, a potem u urofizjo :) Mam jakieś 4,5kg do zrzucenia :)

Morwa i kto wygrał zakład? :)
    Jaina, nam się taka wpadka z pieluszką raz zdarzyła jak była źle zapięta.

Niestety dady rozmiar 3 tez zostawiają nam odciski. Szukam dalej..
    Niestety ja. W nagrodę mieliśmy wariacje Nikodema do 3 w nocy 🤦‍♀️

• dobuska Autorytet

Wysłany: 27 marca 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ tutaj cisza!

U nas całkiem dobrze. Brzuszek boli sporadycznie. Od drugiego skoku przesypiamy nocki (z przerwą jedną lub dwoma na jedzenie). W ciągu dnia za to jest bardzo aktywna i mało śpi, ale mamy coraz więcej ustalonych z góry aktywności (ćwiczenia na brzuszku, na plecach, czytanie książeczek, spacery). Bardzo jej odpowiada rutyna. I nie lubi jak coś się zmienia. Każde wizyty gości (zwłaszcza głośnych) później musi troszkę odchorować. Oby tak zostało jak najdłużej, bo wiem, że może być różnie.
    Wieczorem ratuje nas szumiś lub suszarka na youtubie (ta druga skuteczniejsza). Zaczęłam też ją układać inaczej w łóżku i na rękach, bo miała bardzo silną preferencję jednej strony. Nie chciała wręcz głowy odwracać w drugą. Na szczęście już po jednym dniu zmian, sama zaczęła ją odwracać. Tutaj dużo pomogła polecana przez Was mama fizjoterapeuta. :) Fajnie tam u niej. :)
    Śmieje się do nas bardzo dużo, za to do rodziny nie chce. Zdarzyło jej się nawet rozpłakać, gdy się zorientowała, że nie jest u mnie na rękach. :D

Teraz śpi obok mnie na łóżku. Po krótkich zabawach, ale też coś męczy ją brzuszek. Później spacer i tak upłynie kolejny dzień. :)

Mam nadzieję, że u Was dobrze!
    Ściskam mocno! <3

AnSan89, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Joana23, Ada.. 31, mk_bambino lubią tę wiadomość

• AnSan89 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2022, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u nas rutyna rozjechała się 2 dni temu wraz ze zmianą czasu. Jakoś ciężko mi się odnaleźć. Dzieci mają tydzień ferii wiosennych, śpią dłużej i poranek przeciąga się do przedpołudnia. Ciężko się ze wszystkim teraz w czasie wyrobić. Maluszek spokojny. W dzień za dużo nie śpi. Zazwyczaj ma jedną dłuższą drzemkę 2-3h i kilka 10-20 minutowych. Za to w nocy śpi ładnie. Budzi się tylko na jedzenie i zmianę pampersa.
    Jak to jest z ćwiczeniami po cc? Kiedy można zacząć robić np.brzuszki? Dostałyście jakieś wytyczne od lekarzy w tej sprawie?
    Chciałabym zacząć ćwiczyć, ale nie chcę sobie zaszkodzić. Wizytę mam za kilka dni, a w necie są różne opinie w na ten temat. To samo z jazdą na rowerze. Jedni piszą że po 6tyg.od cc można zacząć jeździć po kilka/kilkanaście min.a inni że dopiero po pół roku.
    Miłego dnia wszystkim🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2022, 11:51

jaina_proudmoore, MyŚliwa, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 27 marca 2022, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnSan, ja mam zakaz ćwiczeń do 3 miesięcy od porodu. W przyszłym tygodniu mam fizjo wiec się dowiem co dalej. Wydaje mi się jednak, że brzuszki to jakoś dużo później powinnysmy robić.

jaina_proudmoore, AnSan89, MyŚliwa, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

• AnSan89 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro piszesz o 3 miesiącach to poczekam w takim razie na wizytę u lekarza.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2022, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej :)
    Ja miałam dzisiaj jakieś załamanie.. Kajka w nocy się budziła, coś nie mogła spać. Raz zwymiotowała, nie dobiłam jej widocznie za dobrze.. straszne wyrzuty mam z tego powodu. Jakoś w ogóle mam wrażenie, że ja jej nie ogarniam, że nieświadomie robię jej krzywdę. Ta zmiana czasu też nas rozstroiła.

AnSan, w internetach roznie piszą jeśli chodzi o ćwiczenia brzucha (i po sn i po cc), najlepiej zapytać lekarza.

jaina_proudmoore, AnSan89 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 27 marca 2022, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Hej hej :)
    Ja miałam dzisiaj jakieś załamanie.. Kajka w nocy się budziła, coś nie mogła spać. Raz zwymiotowała, nie dobiłam jej widocznie za dobrze.. straszne wyrzuty mam z tego powodu. Jakoś w ogóle mam wrażenie, że ja jej nie ogarniam, że nieświadomie robię jej krzywdę. Ta zmiana czasu też nas rozstroiła.

AnSan, w internetach roznie piszą jeśli chodzi o ćwiczenia brzucha (i po sn i po cc), najlepiej zapytać lekarza.

Na pewno robisz wszystko co umiesz najlepiej i w swojej mocy☀️💝💪tez czasem mam chwile zwątpienia, że nie wiem, nie umiem, co dalej. Ale to mija, sam uśmiech Alexa to wynagradza 💙

zDmVp2.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 27 marca 2022, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Nie pisałam dawno tez, bo w sumie mało nas pisze, ciagle te same osoby 🙀
    U nas podobnie jak u Dobuski -dzień mija za dniem.
    Niedawno był spacer, teraz spanie dalej na ogródku. Młody lubi łażenie po dziurach z wózkiem. 🙂
    Dni wyglądają podobnie. Lekko rutynowo: jest zabawa na macie albo w łóżeczku 🙂
    Alex ostatnio mniej wisi na cycku, aczkowiek uspokaja się przy nim.
    Wczoraj byłam u ginekologa na wizycie kontrolnej - wszystko jest ok 💪potem byliśmy w warzywniaku itp i potem mały musiał „ odwisieć” swoje na piersi przy mamie 🙂
    Wieczorem nawet zasnął przy smoczku, ale u mnie na rękach. 😎
    Od piątku podaje mu druga butelkę 🍼zwykle pije ok 90 ml i potem idzie spać 🙂
    W środę mamy wizytę u neurologopedy / dam znać co pani nam powie - tu wielkie ukłony dla Jeheria 💙za pomoc w temacie!
    Tak samo wielkie ☀️💙ukłony dla Joana23 za ostatnie wsparcie!
    Wczoraj nas odwiedził kolega męża - miłe zaskoczenie. Alex dostał kołdrę i poduszkę z Makaszki wow 😀w kotki dodatkowo wiec w ogóle super!
    @Stokrotka - mój mały lubi spać w rożku nadal, zapomniałam o tym napisać dawno temu. Mam pytanie do ciebie o krzywa - masz wyniki trzy. A w lab pani powiedziała mi ze mogę zrobić na czczo i po 2h? Btw robiłam morfologię i pierwszy raz, mam wszystko w normie 🤣Tsh ok wyszło i glukoza tez -86.7 🙂zamówiłam pobranie do domu, komfortowo i sprawnie.

Dziewczyny odzywajcie się, @Stokrotka, @Nisia, @Agawa - co u was ? 🥰

Stokrotka 86, AnSan89, Jeheria, mk_bambino lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2022, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, cieszę się że u Was w porządku 🙂 nie odzywałam się bo trochę chorowałam a potem jakoś weny nie miałam na pisanie.

Co u nas? Wprowadzamy trochę zmian żeby nieco uporządkować nasz dzień i noc. Ogólnie do przodu chociaż na każde 2 kroki w przód przypada jeden w tył. Wiktor jest od jakiegoś czasu jeszcze bardziej ciekawski. Czasami jest z tym problem przy karmieniu tak się na cos zagapi. I zdecydowanie to jest też powod że często trudno go uśpić w ciągu dnia bo tyle rzeczy go interesuje.
    Ogólnie są dni lepsze i gorsze, myślę że z przewagą lepszych. Boję się zapeszac😁
    Jaina, ja dostałam skierowanie od ginekologa na krzywą 3 punktową. Nie pytałam nawet czy 2 punktowa wystarczy. Konsultowałam wynik krzywej z diabetolog i powiedziała że dawno nie widziała tak ładnego 😁 raz w roku mam powtarzać krzywą, a w następnej ciąży też mam ją zrobić w 1 trymestrze. Co do dziecka to niestety ma większe ryzyko otyłości wiec gdy skończy rok to mam kontrolować jego siatkę centylowa czy się z niej nie wychyla.

16-01-2022 - synek💙
  • Magg Koleżanka

Wysłany: 27 marca 2022, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny 🙂
    Dobuska, polecam też różowy szum na spotify pink noise baby sleep, wycisza lepiej niż biały 👍
    U nas też dzień za dniem płynie, jedzenie, spanie, spacer i już znowu noc 😏
    Dobrego popołudnia i przespanej nocy 🌜

jaina_proudmoore, AnSan89, Morwa lubią tę wiadomość

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 27 marca 2022, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska - może, jak mają Ci zostać te pieluchy za małe niezużyte to oddaj komuś potrzebującemu? Na pewno znajdziesz jakąś zbiórkę w okolicy - chociażby i dla uchodźców z Ukrainy (ja w ten sposób pozbyłam się paczki podkładów poporodowych, to zawsze lepiej niż wyrzucić).
    Te zalecenia z rotawirusem to nie takie całkiem zupełnie z czapy - siostra mi opowiadała, że raz się całą rodziną pochorowali, dzieci najlepiej zniosły, zwłaszcza to, które było najbliżej szczepienia. Z kolei znajomym ostatnio dzieciak przywlókł ze żłobka: musieli aż teściową wzywać, bo oboje byli nie do życia. Rzygali dalej niż widzieli po kilka godzin. A toaleta tylko jedna.
    Pewnie przy kolejnych szczepionkach bardziej odpuszcze (zwłaszcza, że otulacze mogę wyprać z odkażaczem w 60 stopniach, tetry w 95), ale teraz bym wolała, żeby chociaż jeden rodzic mógł się małą zająć.
    Wydaje mi się też, że zarówno położna jak i pediatra się przejęli, bo dla nich stosowanie pieluch wielorazowych to coś niestandardowego, nowego. Od poniedziałku wracamy chyba do wielorazówek, bo już się męczymy na tych jednorazowych. Trzeba to wyrzucać, używać tych oślizgłych chusteczek, a Balbinka ma jakieś odpażenia i krostki mimo Linomagu.

U nas bywa różnie. Mam nadzieję, że po szczepionkach ciągnie nam sie skok rozwojowy (ja słyszam o skoku 6 tygodnia, który nam się zaczął w 5, a podobno jest jeszcze skok 7 tygodnia... i mam wrażenie, że zaczął nam się teraz pod koniec 6). W każdym razie, Balbina zaczęła domagać się większej ilości ssania - niekoniecznie jedzenia. Wkłada kciuki i ręce do ust i je ssie. Uśmiecha się - zarówno do dziadków jak i do psa, też na widok fajnej tapety i ogólnie odwraca się w moim kierunku, jak obok niej coś mówię. Na macie spędza min. 30 minut na plecach sama. (Z unoszeniem głowy na brzuchu jest już trochę lepiej) Do tego trzy dni w tym tygodniu mieliśmy problem z dobudzeniem jej na jedzenie w nocy i mam wrażenie, że sama by się zgłosiła dopiero po 6. Niestety jednak, usypianie teraz wygląda pod tytułem "noś mnie na ręku" albo trzymaj na poduszce do karmienia kilka godzin. (Taki tip, jak dziecko jest już kompletnie wiotkie i ma rozluźnione palce, to nie budzi się przy odkładaniu)
    Dostaliśmy Wyprawkę Warszawiaka. Powiem szczerze, że ten kosz Mojżesza jest wielki, ale też i dość wygodny. Pojechaliśmy do dziadków Balbiny z nocowaniem i właśnie spała obok nas w rożku w koszu Mojżesza - stał tuż obok mojej głowy. Karmiłam ją tuż przed północą - zasnęła w rożku między nami w 15 minut, potem ją przełożyłam do kosza. Potem się obudziłam o 2:30 - po zmianie czasu to była 3:30, ale nie dała się dobudzić, więc o 5 (czyli starej 4) dobudziłam ją na jednego cyca i poszłyśmy w kimę. Po 7 obudziłam się z mokrym drugim cycem, patrzę w dół, a Balbina leży rozkopana w rożku z otwartymi oczami i przebiera nogami. Spojrzała mi tak głęboko w oczy, uśmiechnęła się... i dowaliła głośną kupę *u*. Bezgłośnie ustaliłyśmy, że czas na karmienie i przewijanie.
    U dziadków nam się podobało, ale wróciliśmy wszyscy i siedzimy w ciszy wymęczeni.

jaina_proudmoore - zaniepokoiła mnie trochę waga Twojego Aleksa, bo jest starszy od Balbinki, a jej w poniedziałek wyskoczyła waga prawie 4150. Wiesz, to niekoniecznie musi być wina wędzidełka, ale pogrzebać warto.
    My cały czas się zastanawiamy, czy mimo konsultacji z CDL, oceny pediatry, położnej i na oddziale - nie pójść do specjalisty, neurologopedy. Balbinka śpi często z uchyloną dolną wargą.

Trzymajcie się wszystkie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2022, 20:24

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2022, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ważyłam dzisiaj synka i wyszło,ze waży już 5,2 kg. W sumie nic w tym dziwnego skoro często je, tylko tej wagi po nim nie widać, bo dosyć smukły jest 🙂
    7 kwietnia mamy szczepienie to okaże się ile dokładnie waży na tej profesjonalnej wadze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2022, 23:01

jaina_proudmoore, Jeheria, AnSan89 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale noc... Mateusz nie spał w ogóle w łóżeczku i cały czas nóżki podkurczał, czy mogły mu zaszkodzić pieczarki w mojej diecie?
    To chyba refluks... Odbijacie w nocy dzieci karmiąc piersia?
    Do neurologopedy czy innego specjalisty zawsze warto się przejść na kontrolę. Przecież nie od razu musi być coś źle.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek piękna waga!
    My dzisiaj 4,86 kg

niutek87, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • AnSan89 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria-co do pieczarek nie mam pojęcia, ale mówi się że dieta matki nie ma wpływu na bóle brzuszka dziecka.
    Ja przy pierwszym dziecku trzymałam dietę, bo niby wtedy były jeszcze takie zalecenia-żadnej fasoli, kapusty, cytrusów itd. Mimo to były ciągle bóle brzuszka i mega kolki przez pierwsze 3 miesiące🤷
    W nocy odbijam tylko jak karmię na siedząco.

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

‹‹ 689 690 691 692 693 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ