Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Po części na pewno Ale też troche poczytałam o negatywnych skutkach długotrwałego stosowania smoczka i będę próbowała odstawić go w okolicy 8-10 miesiąca. Oczywiście jeśli Kajka będzie na to gotowa
Aneta8, jaina_proudmoore, niutek87 lubią tę wiadomość
-
Patryk wrote:Radził bym kobietą które chcą zajść w ciążę aby przemyślały swoją decyzję ponieważ ziemia jest teraz w 11 letnim cyklu a chodzi o wybuchy na słońcu (Rezonans Schumanna na ziemi) i rodzi się w tym okresie najwięcej DZIECI NIEPEŁNOSPRAWNYCH. Matka oraz dziecko przez cały okres ciąży narażone są na promieniowanie magnetyczne,radiowe, UV, podczerwień itp które przekracza 100 krotnie normy oraz niedotlenienie płodu z tym związane. Nie wspominając o różnorakich gazach które oboje wdychają które przylatuja wraz z promieniowaniem. Przez co dziecko może rozwijać się nieprawidłowo. Nie wiem czemu ale nikt o tym nie mówi bo najważniejszy jest przyrost naturalny w kraju. A o cierpieniu obojga rodziców się zapomina. Cykl trwa od 2015 do 2027r. Pozdrawiam Patryk Jakbyście mogły przekazać kobietom które o tym myślą o macierzynstwie.RS- słyszysz i mówisz myślami widzisz oczami innej osoby i czyjeś myśli. Czyjes myśli są w Twojej głowie.Czujesz co osoby połączona z Tobą
Coś jest na rzeczy, bo jak Pan pisał posta, to myślami mnie obudził i wtedy poszłam siku.
Przypadek? Nie sądzę...Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2022, 11:34
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, AnSan89, Joana23, niutek87 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 🙂 my właśnie wróciliśmy że spaceru i się karmimy ( jest godzina 10 jak to piszę). Słońce świeci ale wiaterek taki chłodny, przyjemny 👍
Dziękuję za odpowiedzi dotyczące snu Waszych dzieci. My zamówiliśmy w woodies łóżeczko drewniane i materac do niego. Dostawke schowamy w weekend i pójdzie do piwnicy czekac na rodzeństwo😉
Joana, to ta Twoja Kajka jeśli chodzi o zasypianie jest marzeniem każdego rodzica 🙂 mój z kolei przytulas. Ostatnio pierwsze drzemki spędza znowu na mnie- chyba mu się przypomina jak był noworodkiem😉
Kasiu, jeśli chodzi o to stwierdzenie - spać jak niemowlę - to ja mówiłam swoim rodzicom że W. tak sypia 😁 oni byli przekonani że przesypia całe noce a ja przecież odpowiadałam zgodnie z prawdą 😉
Jaina, z tymi żelami na ząbkowanie to chyba o to mężowi chodziło.
https://zywieniowo.pl/czy-to-prawda-ze-zele-na-zabkowanie-sa-szkodliwe/
Ja to nie wiem już jak to jest. Były dni że młody ewidentnie tarł dziąsła i byłam pewna że to zęby. Ale nic nie wyszło. Te żele to też nie jest jakaś super sprawa bo mój W. od razu pakuje ręce i je wyciera.
Dobuska, super że u Was ok z bioderkami. I dobrze że macie spokój 🙂 my to 3 mamy zrobić jak W. zacznie chodzić.
Falk, ja jako dziecko też miałam swoje ulubione książeczki i ponoć je recytowałam z pamięci 😁 więc było jak z Twoją córcia 😉
Mój dzieciak nie smoczkowy więc przynajmniej nie będę musiała go oduczać 😁 problem z głowy.
Z tymi gazami które wdycha matka i dziecko to też prawda- u nas ostatnio młody tak pierdzi w nocy że ja aż się wybudzam😁 takie gazy ma😉
Pozdrawiam drogie forumowe koleżanki 😉
Aneta8, AnSan89, jaina_proudmoore, Joana23, niutek87, f_a_l_k lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Patryk postraszył, postraszył i zawinął żagle
Stokrotko, moja mała to złote dziecko! Serio, każdemu rodzicowi będę takiego spokojnego i współpracującego malucha życzyć nie będę narzekać, że nie chce się przytulać przed snem U Was za to wielkie łóżeczkowe zmiany! Ciekawa jestem reakcji Wiktorka Kajka była zaskoczona przestrzenią (przenieśliśmy ją z łóżeczka 90x40 do 120x60 ).
Malutka zaczęła podnosić pupę w leżeniu na brzuszku. Czy to może być wstęp do pełzania?Aneta8, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, niutek87 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, często podczytuje, ale nie mam weny na pisanie. Emi daje trochę popalić też przez zęby więc jakoś tak nie ma czasem nawet kiedy bo chciałaby głównie na rączkach. U nas też usypia sama na drzemki i na noc w dostawce. Wkładam ją do dostawki , daję smoka i pieluchę i kładę się na łóżku i czekam aż uśnie. Czasem idzie to mniej a czasem to bardziej sprawnie. Szumiś też na topie choć za jakiś czas chciałabym z niego zrezygnować, chociaż na drzemki dzienne. Stokrotko zazdroszczę trochę takiego usypiania na Tobie Wiktorka, u mojej to nie ma szans. Zaraz się wierci kręci, marudzi itd. Zawsze się chce tego czego nie ma.😅
Nam neurlogopeda też zaleciła odstawienie smoczka do roku ze względu na zgryz. A jak to wyjdzie czas pokaże.
Jeheira ja ledwo ogarniam małe mieszkanie a co dopiero taki dom. Szacunek.💪Aneta8, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Jeheria, niutek87 lubią tę wiadomość
13.11.2024 transfer ❄️ 4.2.2 🙏🙏 encorton, sompfolipid, heparyna
10dpt beta 33,12
12 dpt beta 65,14
14 dpt beta 132
16 dpt beta 271
22 dpt beta 1353
29 dpt usg jest zarodek z bijącym serduszkiem❤️🥹 crl 0,45 cm
36 dpt zarodek 1,2 cm z bijącym serduszkiem
8tc💔
12.05. 2021 transfer zarodeczka 4.2.2 AH + embroglue🙏
6dp beta 78 mIU/ml🙏🙏
8dp beta 240 mIU/ml🙏🙏
10dp beta 640 mIU/ml
13dp beta 2527 mIU/ml 🙏
29.05 pierwsze usg🙏
Mamy pęcherzyk ciążowy🙏
11.06 mamy ❤ i 11 mm
28.06 kropuś ma 3,1 cm😍
24.01.2022 córeczka
4❄️
IVF
KIR Bx brak 2DS3 i 3DS1
NK 25%😔
PAI-4G/5G układ homozygotyczny 😔 -
Podnoszenie pupy wcale nie musi oznaczać pełzania. Mój Maciek nigdy nie pełzal, od razu na czworaki wskoczył. Też unosił pupę do góry, Mateusz też tak od dawna robi, nawet kolana pod brzuch umie wsadzić.
Z tego co widzę pelzaja (do przodu czolgaja się) dzieci które mają słabe mięśnie brzucha, bo te co mają mocne to od razu ćwiczą czworaki. Tak było u mojej siostry, tak jej fizjo powiedziała, u koleżanki to samo.Aneta8 lubi tę wiadomość
-
Joana23 wrote:Jeheria, jeszcze póki co nie chcę zabierać smoczka, ale kiedyś ten dzień nastąpi podobno dobry czas to 8-10 miesiąc, kiedy już zanika potrzeba ssania nieodżywczego. Jak tam ogórasy rosną? Ja to mam super z takimi przetworami, bo wszystkie robi moja mama. Rodzice mają duży ogródek i działają w nim uwielbiam jej kiszone! Pucia i Kicię Kocię mamy, ale myślałam, że Kajka jest jeszcze za mała, żeby jej to czytać, tak w dzień, bo na dobranoc to inna sprawa.
Aneta8, Stokrotka 86, niutek87 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny!
Maksio ma te turbodrzemki i nie ma kiedy napisać, bo ciagle jest coś do ogarnięcia w domu 🙈 a teraz dopiero zasnął.
Ale dziś wielki dzień, bo M kupił sobie spacerówkę 😄 tzn na razie zamówił i będzie za tydzień, bo wybranego koloru nie było na stanie sklepu. Zdecydowaliśmy się ostatecznie na Espiro Wave. O ten https://espiro.pl/espiro-wave w kolorze Turquoise (taki zielonkawo oliwkowo miętowy 😄)
Niestety valco był dla mnie niewygodny, bo miał wysoko rączkę, bez możliwości regulacji. Testowaliśmy tez Joie literax, ale tam jakoś mi nie pasował szeroki rozstaw tylnych kółek. Koniec końców jestem zadowolona, myślę, że się sprawdzi 😊
Wczoraj mieliśmy wizytę fizjo, nadal musimy ćwiczyć, bo są te napięcia, M często w płaczu się napina i wygina w pałąk. Musimy na to od razu reagować unosząc mu miednice do góry. Na brzuszku leży już pieknie, powoli zaczyna wyciągać rączki do zabawek, a dziś tak jak u Joany, zaczął unosić dupkę i odpychać się nogami 😃
Musimy w koncu wystartować z tym rd, ale nie ma kiedy pojechać do sklepu po brokuła 😅 dużo osób poleca mi zacząć od słoiczków.. nie wiem, jakoś nie mam do nich przekonania, ale może niepotrzebnie..Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2022, 21:49
jaina_proudmoore, Jeheria, Stokrotka 86, niutek87 lubią tę wiadomość
-
Znalazłam chwilę, by Was nadrobić.
Dzisiaj mąż próbował uśpić małą i niestety musiałam wkroczyć. Ehhh... przyzwyczaiła się do mnie. Miłe to, ale też trochę przygnębiające. Pocieszam się tym, że kiedyś minie.
Jeheria, ale Ty sobie na głowę dużo wzięłaś... dżemy? Jakim cudem znajdujesz na to czas?
Ja co prawda mam małe mieszkanie, więc może się wydawać high life, ale mam na głowie inne sprawy, więc wieczorem ledwo dyszę. Każdy ma coś.
Joana, odpuść sobie stresy z tym smoczkiem. Korzystaj z tego, że on pomaga. Oczywiście, też słyszałam o tych 8-10 miesiącach, ale jak dziecko nie będzie gotowe, to co zrobić? Koleżanka opowiadała, jak zabrała dziecku smoczek, maluch popłakał trzy czy cztery (!) dni i był spokój.
Dla mnie niepojęte.
Stokrotka, zauważyłam, że co region w Polsce, to inne zalecenia do bioderek.
Aneta, patrząc na nasze RD, to ja bym sobie chyba w łeb strzeliła, jakbym miała gotować na początku. 😂 Oczywiście, są dzieci niesłoiczkowe, ale te słoiki mają naprawdę dobre składy i do samego próbowania smaków na razie nie wyobrażam sobie gotowania codziennie, by dać do sprobowania łyżeczkę czy dwie... Ale ja ogólnie nienawidzę gotowania, może jak ktoś lubi to to będzie frajda. Ja gotować zacznę jak mała zacznie BLW, a to za ok. miesiąc, jak kupimy krzesełko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2022, 22:50
Aneta8, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, niutek87 lubią tę wiadomość
-
Dobuska, może masz racje, a gotowanie jednej różyczki brokuła, wydaje się być trochę bez sensu 😅
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, niutek87 lubią tę wiadomość
-
Aneta8 wrote:Dobuska, może masz racje, a gotowanie jednej różyczki brokuła, wydaje się być trochę bez sensu 😅
Olek wczoraj próbował brokuła, całym sobą 🤣 wziął łapkę wsadził w łyżeczkę, już się bałam kto dostanie strzała z niej 🤣coś tam spróbował, może mało, ale to początki wiadomo.
Wcześniej jadł dynie to prawie nic nie zjadł.
Wodę za to lubi pić, mąż mu podaje w kubeczku. I dobrze, bo u mnie czuje tylko mleko 👀
To jeszcze bez soli jest dla niemowląt wiec smak nie powala 🤪
Krzesełka to dopiero wchodzą jak maluchy potrafią same stabilnie siedzieć?
Dwa, do podawania jedzenia można używać bujaczka, kwestia tylko ustawienia poziomu.
My śliniak mamy taki śliski z Pepco z kieszonka na odpadki. Dodatkowo na potem ten zakładany.
Napisałam nocnego posta bo mały niedawno wstał na mleczko 😋Aneta8, Stokrotka 86, niutek87 lubią tę wiadomość
-
Jaina, ja na alantankoweblw czytałam, że do blw dziecko ma albo siedzieć na kolanach, albo w krzesełku z podparciem (moa oczywiście o dzieciach, które nie siedzą). W bujaczku bym blw nie zrobiła, bo to jest ruchome, niestabilne, a dziecko jednak nie siedzi tak prosto jak powinno.
Aneta, na te pierwsze razy sobie odpuść, seriojaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, niutek87 lubią tę wiadomość
-
To Mateusz powiem Wam że normalnie jje. Nie jedną dwie łyżeczki. Ale z 10. Nie wyliczam mu. Jeśli chce to jje. Dodaje olej lniany. Wczoraj kaszkę jaglana nawet dałam z helpy. Wszystko zjadł co zrobiłam. On pięknie jje z lyzeczki, ściąga pokarm, maciek tak nie umiał na początku.
I trochę dłużej mi śpi w nocy. Może dla was będzie to śmieszne ale ma pelne 3,5-4h bez cyca. Od paru dni. To jest super! Po 1 godzinie już gorzej i czasami wstaje po 4. Ale to nic.
Ogólnie kupiłam mm. Capri care. Już nr 2. To kozie. Bo jadłam bmk ostatnio codziennie i jest ok wg mnie. Dam mu najpierw w dzień troszkę aby zobaczyć czy jest ok. Ogólnie planuje karmić mieszanie tak myślę sobie do ok 8 mca.
Maciuś po 8 mcu jadł 4-5 butelek. Rano jedna w dzień na noc i 2 w nocy. I 3 posiłki stałe. Po 10 m-cu w dzień nie jadł mleka. Mati szczuplejszy to myślę że byłoby 3-4. kp chce najdłużej w nocy bo to wygoda. Pewnie w dzień wprowadzę 1 butelkę i na noc a reszta kp. Plus posiłki stałe. A potem zostaną posiłki stałe i te butelki.Stokrotka 86, Aneta8, niutek87 lubią tę wiadomość
-
Ja też teraz daje papki. Sloiczki moim zdaniem są ok. Ja gotuję bo i tak muszę dla starszego ale zawsze mam sloiczki w razie w, albo jakbym lenia miała. Kawałki będę dawać jak będzie bardziej stabilny, teraz siedzi w tym krzesełku z ikea z poduszka ale do przodu się giba. Za wcześnie na kawałki dla Mateusza.
Ale np chrupka daje, taką pałkę to uczy się celować do buzi.Aneta8, niutek87 lubią tę wiadomość
-
Jeheria ja Cię podziwiam za ogarnianie tak dużego domu i jeszcze robienie przetworów. Wczoraj robiłam ogórki,ale pierwszy i ostatni raz. Musiałam jeszcze męża wołać żeby dziećmi się zajął a ja je kończyłam.
jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Ja raczej będę gotować. Mam pod blokiem pana, który sprzedaje świeże warzywa i owoce, więc wolę podać małej to co widzę jak wygląda. Ale kilka słoiczków awaryjnie kupię i będę podawać jak będę miała turbo lenia
Kajka dzisiaj przespała cała noc bez jedzenia! Wow! Ja musiałam wstać i odciągnąć trochę pokarm, bo myślałam, że piersi to mi zaraz eksplodują! Ciekawe czy to jednorazowy przypadek czy mooooże już tak zostanie 🤞🏻Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2022, 10:37
Aneta8, niutek87, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Ja planuję papki ze słoiczków, a grudki to już to co sami jemy tylko lekko zgniecione widelem. Jak siądzie w krzesełku to blw 🙂
jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Wow rozszerzanie diety na całego. Ja to chyba poczekam do skończonego 6 miesiąca chyba że będę widzieć gotowość wcześniej. Na razie dopiero jutro będą 4 miesiące ale mój z waszych najmłodszy.
Ja planuję podejść do rozszerzania diety na luzie - spróbuję blw i słoiczków. Blw to dostanie od nas coś z talerza po prostu - kawałek brokuła czy ziemniaczka. Po doświadczeniu z córką to wiem że można swoje planować a i tak dziecko może postanowić swoje. Wtedy nakupiłam dobrych kaszek i sama miksowałam zupki i wszystko poszło w kosz. Byłam cierpliwa bo próbowałam aż się termin ważności kończył ale córka uparcie nie chciała jeść. Słoiczków też wszystkie wyrzuciłam bo w sumie to niesmaczne jak dla mnie 😂.
Ja tam planuję sądzać do fotelika nawet jeżeli jeszcze sam mały nie usiądzie. Bardziej boję się zadławienia przy karmieniu w bujaczku lub pozycji półsiedzącej. Wychodzę z założenia że jak mały posiedzi 5 minut przy posiłku to nic mu nie będzie.
Jeszcze co do żelu na ząbkowanie - miałam okazję sama spróbować zastosować żel jak czekałam na wizytę u dentysty. To na prawdę działa prawie od razu i według mnie dużo dłużej niż kilkanaście minut a w tym artykule jest napisane że działa tylko kilkanaście minut.
Jeheria a u mnie coś ogórki słabo... Wszystko rośnie ale do ogórków to albo nie mam ręki albo u mnie pod lasem noce za zimne i za nic nie chcą rosnąć. Dynie i cukinię mam co roku piękne a na ogorki zawsze narzekam 😥.
Mój mały też tak pupę podnosi na brzuszku ostatnio. Na plecach też - taki mostek trochę robi i zupełnie nie wiem co to oznacza. Córka tak nie robiła.
Co do smoczka jeszcze to ja się zupełnie nie cieszę że mój jest niesmoczkowy. Jednak jest trudniej z usypianiem i uspokajaniem. Ciągle też trochę się boję że mały sobie upodoba kciuk zamiast smoczka a wtedy to już będzie katastrofa bo kciuka tak łatwo nie zabiorę jak smoczka. A co myślicie o tym żeby dziecko miało smoczek tak długo jak chce? Jak byłam w Norwegii na wakacjach to na placach zabaw były czterolatki ze smoczkami w buzi i to jeszcze podczas zabawy! Widać że tam mają zupełnie luźne podejście do smoczka. Dla mnie to był lekki szok i nie wydaje mi się to najlepsze.Aneta8, Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość