Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja tez nie mam weny i mózg zlasowany bo gremlin zaczął ząbkować. Daje popalić ariami, krzykiem, płaczem, przeplatanym krótkim snem. 🤯😬to nie na moje nerwy, ten płacz po prostu boli 👀😢🫢
Zaczęło się wczoraj, potem spał 2h prawie, zjadł i spał 1h. Dziś za to od 13 droga przez mękę. Dwa razy sen po 10 min od 13, potem zasnął o 16 raptem na 30 min.
Mąż kupił Anaftin Baby ale to słabo działa.
Na piersi je nerwowo. Ma krosty na buzi dodatkowo 😳
I na ręce, którą liże. Śliny tyle samo ile było.
Normalnie mam mózg na druga stronę wyprany 🤯🫣Aneta8, AnSan89 lubią tę wiadomość
-
Jaina spróbuj dentinox, a w ostateczności można podać paracetamol lub ibuprofen.
Ja już nic nie pisałam po jej wpisach,bo myślałam,że przesadzam i czepiam się niepotrzebnie.jaina_proudmoore, Aneta8, AnSan89, dobuska lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Dobry wieczór
Trochę do nadrobienia mam
Jej... produkuje ten post od rana...
My w sobotę mieliśmy bardzo leniwy dzień, choć na dwóch spacerach byliśmy z Tadziem,ale ogólnie to nic więcej nie robiliśmy 😁
Aneta nooo,zimno było
Wczoraj byliśmy pod Lublinem na urodzinach babci,w bardzo ładnym dworku. Tam też będziemy mieć wesele kuzynki w sierpniu. Muszę kupić słuchawki dla bobo
W drodze do Lublina Tadzio pięknie spał, później na mszy za babcie bardzo grzeczny był,a na imprezce rozchwytywany przez ciocie itp. Na początku ciocia go wzięła do śpiewania sto lat i było ok,ale na koniec się rozpłakałza dużo nowych ludzi,za głośno i pora cycy i spanka. Później jak zasnął to z tych emocji chyba spał aż 2,5 h!
W drodze powrotnej trochę popłakał,bo chciał już spać,a mu było ciężko zasnąć,ale jak zasnął to to już było zaśnięcie na noc...nawet go nie przebierałam i spał w rampersie
Wiecie co, trochę się teraz obawiam jego spanka,bo od dwóch nocy on się przekręca na brzuch! Mam jakiś schiz,że się udusi...pierwszej nocy to przeżyłam szok! Budzę się,a ten na brzuchu, głowa na boczku,aż sprawdziłam czy oddycha...ech ,ale chyba może tak spać? Bo wczorajszej nocy to ciągle go próbowaliśmy przekręcać na plecki,a ten uparcie na brzuszek. Rano jak mąż go próbował przekręcić na plecki to tak śmiesznie z łokcia męża potraktował
Aneta dobrze,że mąż był z Maksiem u lekarza, jesteście spokojniejsi 😙
No właśnie, chciałabym coś nieglupawego 🤣
Cieszę się, że weekend udany 🙂
Oo ciekawe z tą trawą 🙃
Falk to prawda,też słyszałam,że takim maluchom jeszcze wszystko jedno co się czyta, ważny jest ten czas i głos 😍
Dzięki za polecajki książeczek
Jeheira dasz radę, trzymam kciuki za Was 😚
Stokrotka mam nadzieję,że dziś już całkiem dobrze z Wiktorem
Oj przykro mi, że macie problemy rodzinne...
Ech no i ta teściowa, zamiast pomóc to...
My poszliśmy o 15 odprowadzić teścia na pociąg to było gorąco,a po 18 na spacerze już całkiem przyjemnie
Ja podaję Wit D rano
Przeczytałam rozdział o spaniu i jedzeniu,a Ty?
Teraz chcę o zabawie
Dobuska mam nadzieję,że po usg wszystko dobrze
Jaina ojej przesyłam dużo siły na ten czas ząbkowania 😚
Co do wypowiedzi MySliwa to już wszystko napisanejaina_proudmoore, Aneta8, AnSan89, niutek87, dobuska lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Jaina, współczuję. Dużo siły dla Ciebie i Alexa.
Kasiu, narazie przeczytałam rozdział o śnie. Bo prawdę mówiąc to sen młodego ostatnio spędza mi sen z powiek. Dzisiaj pluł i pierdzial buzia ( na mnie) zasypiając. Wiem, nie powinnam się irytować. Ale mnie to wkurza😁 co myślisz Kasiu o tym rozdziale?
Dziewczyny, pewnie już Was o to pytałam ale dzieci się zmieniły... Jak obecnie wygląda u was kwestia usypiania na sen nocny i o której Wasze dzieci zasypiają? Zakładając że są zdrowe/ nie ząbkuje itd.
Od wczoraj jeszcze mąż ma coś z żołądkiem. Ja też wczoraj gorzej się czułam ale już na szczęście ok.
A tak mi się przypomniało: ja nie wiem czy tak do końca dzieciakom wszystko jedno co czytamy. Próbowałam młodemu tak czytać książkę o RD ( czytałam tak jak wierszyki) ale nie był zainteresowany. Chyba treść mu się nie spodobała😛Aneta8, jaina_proudmoore, AnSan89, dobuska lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotko, Kajka zasypia w łóżeczku w przedziale 19-20:30, zależy jak nam się dzień z drzemkami poukłada. Mamy wieczorny rytuał - kąpiel, czytanka (albo jakieś nasze opowiastki), melodyjka. Mała odpływa zazwyczaj po minucie, dwóch kołysanki
Czasem powierci się dłużej. Mnie to tak trochę żal, że ona nie potrzebuje się przytulać..
Ten żołądek przez niestrawność? Oby szybko przeszło 🤞🏻
Kasiu, a to dopiero z tym spaniem na brzuszku! Synek AnSan też lubi! Czy już nie?Może pomoże Wam monitor oddechu? Zawsze to człowiek trochę spokojniejszy jest. A jaki macie materac? My mamy jakiś z kanalikami powietrznymi, który jest bezpieczniejszy dla dzieci. Kajka raz zasnęła na brzuszku, potem jak wstała to sama nie dowierzała co jest grane
Aneta8, jaina_proudmoore, AnSan89, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość
-
Stokrotka ja zmieniałam dzięki temu rozdziałowi podejście do spania Tadzia. Bo wcześniej to myślałam,że z nim coś nie tak jak ma tyle pobudek i tak ciężko mu zasnąć,a drzemki to już w ogóle...
Powiedzenie "spać jak niemowlę" jest głupie...nikt nie chce tak naprawdę tak spać,bo niemowlę nie przesypia całej nocy... oczywiście są wyjątki,ale rodzice powinni wiedzieć,że jeśli ich dzieci wybudzają się to jest to całkowicie normalne! Nawet my się wybudzamy,ale jesteśmy na tyle rozwinięci 🤣że nie przeszkadza nam to w dalszym spaniu
Teraz już nie irytuję się jak Tadzio marudzi przy zasypianiu czy wybudza się
W takich momentach śpiewam mu, mówię,że mama tu jest, robię "ciiii,ciiiii,aaaaaa,aaaaaa", kołysze,przytulam
Za dnia pilnuję czasu od drzemki do drzemki,staram się go wyciszać przed kolejną,czytam spokojnym głosem
Po prostu zaakceptowałam to wszystko i jest mi lepiej,a i Tadzik lepiej śpi 🙃
Mój Tadzio zasypia między 20 , a 21
Ha ha czyli jednak nie wszystko jedno 🤣
Ja mu czytam w kółko o panu tralalinskim i maluskiewiczu. Właśnie muszę poszukać czegoś takiego,bo fajnie się rymują i taka książeczka wchodzi na razniutek87, Aneta8, jaina_proudmoore, AnSan89, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Joana z tym spaniem to dopiero od 2 dni... może mu się zaraz zmieni,oby! Materac w dostawce ruken uni,ma jakieś dziurki
Ale też trochę z nami śpi
Hmm nie chciałabym kupować monitora,mam nadzieję,że zaraz mu się to odmieniAneta8, jaina_proudmoore, AnSan89, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Mój od kilku dni przesypia większość nocy na boczku i na brzuszku. Jak śpi w łóżeczku to jakoś boję się, że nie usłyszę jakby coś się działo, więc pół nocy śpi ze mną często 🙂
Aneta8, jaina_proudmoore, AnSan89, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
niutek87 wrote:Mój od kilku dni przesypia większość nocy na boczku i na brzuszku. Jak śpi w łóżeczku to jakoś boję się, że nie usłyszę jakby coś się działo, więc pół nocy śpi ze mną często 🙂
Aneta8, niutek87, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Jaina, współczuje i przytulam. Jakoś musicie to przetrwać 😘
Kasiu, ah z tym spaniem na brzuchu, to faktycznie jest stres. Mój raz przekręcił się w trakcie naszej wspólnej drzemki, wiec moja się wtedy skończyła 😅 fajnie, ze spędziliście miły weekend 🙂
Stokrotko, M trochę się zmieniły godziny spania nocnego, podejrzewam ze przez to, ze nie budzi się już na jedzenie co 3h. Teraz zazwyczaj zasypia ok 21 (zależy jak się ułożą drzemki, dziś np miał ostatnią do jakiejś 19:45) i budzi się ok 8 (a wcześniej było 19:30-9:00).jaina_proudmoore, niutek87, Stokrotka 86, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Joana23- tak, mój synek nadal śpi na brzuszku. Teraz nawet jak odłożę go na plecy do łóżeczka, to znajduję go na brzuszku, czasem też na boczku.
Kasiastaraczka- o ile Tadzio nie miał żadnych problemów z serduszkiem albo zaburzeń oddechu to nie ma problemu ze spaniem na brzuszku skoro sam się przekręca. Widocznie mu tak wygodnie🙂 ważne żeby nie miał nic dookoła co mogłoby utrudnić oddychanie podczas snu w takiej pozycji. Tak jak piszecie (Ty i Niutek), zawsze można maluszka do siebie wziąć i spać spokojniej🙂 Mi się też zdarza czasem sprawdzać czy oddycha jak śpi. To już chyba taki odruch, którego matce trudno się pozbyć🤷🙂
Jaina - trzymam kciuki, żeby ząbek się przebił i dał Alexowi wierzcie spokój☹️jaina_proudmoore, niutek87, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny za miłe słowa wsparcia 💛
Noc była spokojna. Mały spał 21-1 potem wstał i zjadł i 1.40 poszedł spać dalej do 6 prawie.
Wczoraj go znalazłam rano do góry nogami. Zrobił obrót po szczebelkach, a dziś rano udawał fokę na brzuchu.
Tak się cwaniaczek kręci.
Ostatnie dwa dni to rozdrażnienie od 13 mniej więcej po 2 drzemce.
Mąż się gdzieś naczytał/ nasłuchał od kolegi, że Dentinox nie jest wskazany i są inne sposoby na pomoc małemu 😢
I kazał mi wczoraj nie podawać tego żelu 🤦♀️Całe szczęście mały już się uspokoił, na wieczór zjadł mm i poszedł spać.
Dziewczyny, które już macie dzieci, z doświadczenia co możecie powiedzieć? Ile to trwa, które zęby najgorsze? 🫣😬
Chciałabym napisać coś o śnie maluszka, może później w ciągu dnia zdążę.
Spokojnego dnia dla was ☘️🌷☘️🌷☘️🌷Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2022, 06:24
niutek87, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Jaina chyba z tym ząbkowaniem zależy od wrażliwości dziecka. Zawsze myślałam,że najgorsze są trójki jak wychodzą. Teraz po starszaku myślę,że gorsze są piątki i bardziej bolą dziecko.
W dentinoxie jest lidokaina i ona jest niewskazana niby, ale jak dziecko się męczy to ja wolę posmarować, a potem dopiero jak to nie pomaga to daję paracetamol albo ibuprofen.jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Jaina u moich maluchów ten pierwszy ząbek zawsze był najgorszy, u nas to były zazwyczaj dolne jedynki. Reszta jakoś szła, czasem niezauważalnie. Ile to trwało dokładnie nie pamiętam 🥦🤦🏼 ale wydaje mi się, że takie mega marudzenie i płacz to nie więcej niż kilka dni przed samym wyjściem zęba.
Niutek moja najstarsza córka najbardziej na 6-tki narzekała. A najmłodszej 5-tki wyszły nie wiem kiedy nawet🤦 Także jak piszesz-zależy od dziecka🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2022, 07:46
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Bratowa mówiła,że u starszego bratanka nie wiadomo kiedy wyszły, a młodszy pogryzł im drewnianą ramę łóżka aż ślady zostały 🙂
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, AnSan89, Aneta8 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Dziewczyny, jaki śliniak do karmienia polecacie? Cholera nie mogę się zdecydować
Te fartuszki, które polecała Jeheria są spoko, ale raczej na ciutkę mniejsze temperatury. Lepszy na teraz będzie silikonowy z kieszonką:
https://allegro.pl/oferta/sliniak-mushie-silikonowy-rainbows-12017888644?fromVariant=12017893055
Czy moze taki:
https://moonbloom.pl/1018-sliniak-kangurek-boho.html
HELP!jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny,
u nas na USG wszystko okej, nie ma już potrzeby dalszych kontroli. Gdyby się okazało, że będziemy mieli jeszcze jedno dziecko, ono ma jak najszybciej trafić na kontrolę, bo te problemy z bioderkami mogą być rodzinne. Tak samo powiedział o naszych wnukach.Mogłam go nagrać, bo za trzydzieści lat córka mi powie "mamo, nie wtrącaj się, może kiedyś tak było, ale teraz jest inaczej i jak będę chciała, to pójdę z Kajtkiem na USG" 😂
Rozszerzamy dietę powoli. Na razie korzystam ze słoiczków, bo przy ilościach jakie ona zjada nie opłaca się w ogóle gotować. Ogólnie na razie to dla niej zabawa. Łyżeczkę gryzie, wygina się, zabiera mi i traktuje jak gryzak. A ja cierpliwie (albo i mniej cierpliwie) podaję jej. Na razie maks jaki zjadła to dynia ze słodkim ziemniakiem - pół słoiczka. Ale od tamtego czasu je gorzej.Wodę daję jej na razie w butelce ze smoczkiem (jest na butelce, więc chyba żadna szkoda), a oprócz tego próbuję z kubka doidy, ale to na razie jest dla niej po prostu kolejny gryzak. Bbox póki co to czarna magia. Podobno sa ustniki na 4 miesiące, ale się zgapiłam i kupiłam od razu ze słomką.
Trochę jednak na czuja RD. Niedługo zamierzam dołożyć drugi posiłek, jako owoce, potem jakąś kaszkę/kleik ryżowy na kolację. Gdy młoda usiądzie, od razu zaczynamy BLW.
Aneta, u nas brokuł za trzecim razem był do zaakceptowania w dwóch łyżeczkach. Wczoraj jej dawałam brokuła ze słodkim ziemniakiem, to jako tako..
Stokrotko, cieszę się, że chociaż trochę uratowaliście sytuację, ale niestety tak to jest z ludźmi właśnie... ehh..
Co do żelaza to nie pomogę, bo ja podaję tylko Wit D, ale wiem, że żelazo nie lubi się z innymi lekami, pewnie robiłabym jakiś odstęp, ale nie wiem czy słusznie.
U nas wygląda to tak, że ok 20 jest kąpiel, potem jedzonko, czasami bajka i leże z nią w moim łóżku. Dostaje przytulankę, ale często tui się do mnie i ok 21 już śpi. Ostatnio są pobudki pomiędzy 3-4 na jedzonko i spanie do 7. Jest fajnie.
Jeheria, trudny czas przed Tobą, ale kto jak nie Ty? Trzymam kciuki!
Falk, o matko, opis karmienia mnie rozwalił. Ale tak to się właśnie kończy, jak dziecko dostaje maks swobody. Nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. A później latają rozwydrzone dzieciaki, a rodzice nie reagują, bo przecież one mogą robić co chcą.
My pod koniec lipca jedziemy na tydzień nad morze, ale ja co chwilę gdzieś wyjeżdżam. Teraz też na weekend jadę nad morze.
Za granicę pewnie polecimy w przyszłym roku. Teraz jeszcze, gdy mała nawet nie siedzi, trochę byłby to męczący urlop.
Jaina, oby Olkowi ten ząbek szybko wyszedł, bo serce się kraja.
Kasia, ja tez sie zbieram do zakupu słuchawek! Musimy być ze sobą na bieżąco.
U mnie też obroty na brzuch przez sen się zaczynają i tak samo mnie to stresuje.
Joana, widzisz, a moja potrzebuje się przytulać przed snem i zasypia ze mną w łóżku i potem ją przekładamy do łóżeczka. Mnie z kolei denerwuje, że dałam się złamać i poza nocną pobudką, zasypia u nas w łóżku.
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, niutek87, Joana23, Aneta8 lubią tę wiadomość