X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2022, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie mm nr 2 wchodzi po skończonym 6 miesiącu czyli od 7 ? Czy od początku 6 miesiąca? Bo się pogubiłam :(

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2022, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie mm nr 2 wchodzi po skończonym 6 miesiącu czyli od 7 ? Czy od początku 6 miesiąca? Bo się pogubiłam :(

My wprowadziliśmy na początku 6 miesiąca, najpierw mieszaliśmy przez kilka dni z 1 🙂

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2022, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo niby na dwójce jest napisane na opakowaniu dawkowanie od 7 miesiąca..

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2022, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały za miesiąc skończy 6 miesięcy i wtedy będziemy przechodzić na 2. tak jak pisze Aneta mieszać z 1. aż do całkowitego przejścia na 2. 🙂

jaina_proudmoore, Inkaa85 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2022, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    No bo niby na dwójce jest napisane na opakowaniu dawkowanie od 7 miesiąca..
    Bo kończąc szósty miesiąc, zaczynasz siódmy, więc dobrze jest napisane.
    Moja mała jest teraz w szóstym miesiącu i za dwa tygodnie wprowadzam dwójkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2022, 17:17

jaina_proudmoore, niutek87, Inkaa85 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2022, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak mieszałyście to mleko? Ja będę schodzić z Bebilon prosyneo Ha 1 na Bebilion profutura 2.

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2022, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    A jak mieszałyście to mleko? Ja będę schodzić z Bebilon prosyneo Ha 1 na Bebilion profutura 2.

Jak robisz np.z 5 miarek to pierwszego dnia dajesz 4 miarki 1. i 1 miarkę 2. Kolejnego dnia 3 miarki 1. i 2 miarki 2. I tak aż do całkowitego przejścia na 2. Przynajmniej ja tak ze starszakiem robiłam jak był jeszcze na tym zwykłym mleku. Jak dostaliśmy to na receptę bez bmk to nie mieszałam tylko podałam mu to nowe 🙂

Edit: Dobuska my od początku na Bebilon advance pronutra.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2022, 17:46

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2022, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej czyli ja coś jak zwykle źle zrozumiałam i moja skończyła 6 miesiąc a ja kupiłam całe opakowanie 1 :( ale mam je na 2 tygodnie to chyba nic się nie stanie jak troszkę wystartujemy z opóźnieniem?

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2022, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Jej czyli ja coś jak zwykle źle zrozumiałam i moja skończyła 6 miesiąc a ja kupiłam całe opakowanie 1 :( ale mam je na 2 tygodnie to chyba nic się nie stanie jak troszkę wystartujemy z opóźnieniem?

Myślę,że nic się nie stanie skoro mleko początkowe jest dobre dla noworodków i mniejszych niemowlaków to starszym nie zaszkodzi 🙂

Inkaa85 lubi tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2022, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Jak robisz np.z 5 miarek to pierwszego dnia dajesz 4 miarki 1. i 1 miarkę 2. Kolejnego dnia 3 miarki 1. i 2 miarki 2. I tak aż do całkowitego przejścia na 2. Przynajmniej ja tak ze starszakiem robiłam jak był jeszcze na tym zwykłym mleku. Jak dostaliśmy to na receptę bez bmk to nie mieszałam tylko podałam mu to nowe 🙂

Edit: Dobuska my od początku na Bebilon advance pronutra.
    Tak właśnie wyczytałam, żeby robić. Można też zastępować jeden posiłek nowym mlekiem, ale jakoś mi się wydaje naturalniejsze przejście, jak Ty opisujesz. :)

No my teraz spróbujemy z tym mlekiem. Doceniam dostępność, bo to nasze Prosyneo to tylko Rossmann i internetowo.

Inkaa85, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2022, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Niedawno Jaina już o to pytała ;) Ale myślę, że się nic nie stanie.

Inkaa85, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2022, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska dużo tańszy Bebilon jest na cefarm24 🙂 Ja zamawiam w czteropakach lub sześciopakach i różnica jest ok. 7 zł na opakowaniu w stosunku do rossmana czy gemini. Mi się opłaca przez internet,bo mieszkam na wsi i po mleko musiałabym jechać 20 km w jedną stronę, a tak mam pod drzwi taniej i z darmową przesyłką. Na początku zamawiałam mniej, bo bałam się,że młodszy też będzie miał nietolerancję bmk. Jak okazało się,że nie ma to zamawiam na raz większą ilość w opakowaniach 1100 g każde. Czteropak starcza nam na około miesiąc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2022, 21:31

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Dobuska dużo tańszy Bebilon jest na cefarm24 🙂 Ja zamawiam w czteropakach lub sześciopakach i różnica jest ok. 7 zł na opakowaniu w stosunku do rossmana czy gemini. Mi się opłaca przez internet,bo mieszkam na wsi i po mleko musiałabym jechać 20 km w jedną stronę, a tak mam pod drzwi taniej i z darmową przesyłką. Na początku zamawiałam mniej, bo bałam się,że młodszy też będzie miał nietolerancję bmk. Jak okazało się,że nie ma to zamawiam na raz większą ilość w opakowaniach 1100 g każde. Czteropak starcza nam na około miesiąc.
    O! Dzięki! Chociaż ja będę tez obserwować Lidl czy biedronkę, bo podobno zdarzają się promocje. Ostatnio w rossmanie 800 gramów było za chyba 74 zł 🫣 nie kupiłam na szczescie.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    O! Dzięki! Chociaż ja będę tez obserwować Lidl czy biedronkę, bo podobno zdarzają się promocje. Ostatnio w rossmanie 800 gramów było za chyba 74 zł 🫣 nie kupiłam na szczescie.

Te co ja kupuje ostatnio było w rossmanie 1100 g za 69 zł, a na cefarm24 za 54 zł takie samo opakowanie 🙂

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również karmie tym bebilonem ale zastanawiam się czym różni się ten bebilon duo biotik czy jest lepszy w składzie? Któraś może ma orientację? I czy jest specjalnego przeznaczenia ?

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my wybieramy się dziś do argologa. Maks je Bebilon Pepti Syneo bez BMK z zalecenia pediatry bo bolał go ten brzuszek. Dostawaliśmy na niego zawsze receptę, bo wtedy jest dużo taniej. Teraz nam się kończyło i zamówiłam telewizyte u losowego pediatry, a ona zapytała z czyjego zalecenia je to mleko i ze powinno być z zalecenia alergologa, bo sie niby NFZ czepia (nigdy wczeniej żaden pediatra nie robił nam problemow). I zamiast recepty dostalismy skierowanie. Wiec idziemy. W sumie to dobrze, bo myśle, ze warto sprawdzić czy on rzeczywiście ma te alergie, czy po prostu bolał go brzuszek bo miał niedojrzały ten układ trawienny. Ogólnie ostatnio odstawia takie cyrki przy jedzeniu i nie dojada porcji.. przez to nie przybiera na wadze i trochę sie martwimy. Aktualnie wazy 6500. Czyli w niecały miesiąc przybrał tylko 180g 😟

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2022, 11:54

jaina_proudmoore, niutek87, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    U nas przeprowadzka powoli w toku. Plany, malowanie, zamawianie i pakowanie od środy już 👀💚💪
    Przesyłam pozdrowienia dla was i maluszków 💚😇
    U nas ok, Alexios waży 7.40 kg, wiruje na macie. Pożarł wczoraj 0.5 słoiczka dyni.
    Od sierpnia planuje już regularne podawanie warzyw, potem 2 składniki i potem owoce.
    Jestem tylko ciekawa jak to wpłynie na ilość mleka w piersiach 🤔
    Kawaler buszuje na macie, rozgląda się za kotami.
    Niebawem czeka nas zmiana na spacerówkę 🙉👶

W sobotę byliśmy na urodzinach kolegi w lokalu; małemu się nie podobało- pewnie z racji na ciemny wystrój, płakał i potem zasnął w wózku. Już w aucie poczuł się lepiej. Ja dostałam jedzenie na wynos, nawet tort 😋
    Nie czułam się tam komfortowo, patrząc na jego reakcje.

Ostatnio „ poddałam się” jeśli chodzi o drzemki.. albo lepiej brzmi „ pogodziłam się” 🤣🤣🤣
    Już nie walczę z tym usypianiem i jakoś lepiej idzie nam współpraca. Olek ma 3-4 drzemki i tak średnio dwie usypia po jedzeniu na mnie, ale jednak woli sam w wózeczku na chwile obecna, a rano w łóżeczku. Czasem ze smoczkiem, czasem bez. 👶🤔 także się to zmienia z dnia na dzień.
    W sumie czas leci, niebawem już nasze szkraby będą świętować 6 miesięcy.
    Czasem się czuje jak w Matrix, codziennie to samo 🤷‍♀️Chociaż jest lepiej bo i można wyjść do parku, sklepu itp a mały nie robi dramy. Lubi zieleń 🙂💚😇

@Joana - ale książeczek. Mój niestety zajmuje się ich zjadaniem albo chęcią zjedzenia 🤣
    Nawet już telefon łapie cwaniak.
    Nie wspomnę już o chęci oglądaniu tv 🙉
    @Jeheria - gratuluje ząbków! I podziwiam za ogarnianie domu, ogródka i robienie dżemów przy dwójce dzieci. Ja czasem ledwo odkurzę 🤣zrobię pranie, ogarnę zmywarkę i może nawet ugotuje ale i nie zawsze 😎
    @Kasia - co u was słychać?
    Zamówiłam książkę tez „ jak zrozumieć małe dziecko”
    @Aneta- mam nadzieje, że wizyta coś wykaże. Poszukałabym dobrego lekarza pediatry jednego, bo co lekarz to często inne opinie i podejście, z Fizjo to samo.
    @Stokrotka - jak tam Wiktorek? Mam nadzieje, ze daje mamie trochę odpocząć 🌷😘
    @Inka - składy mleka dostępne są w necie, trzeba poszukać i przeczytać. 😉
    @Niutek - jak tam Anżej się miewa? Ile już waży? 🤩

Przesyłam życzenia zdrówka, pogodnych dni i spokoju dla mam i maluchów 😍😋🤓

📌Mam pytanie: jak RD wpływa na KP bo początkowo mleko jest na żądanie? Czy jednak trzeba bd odciągać z czasem, czy się z automatu zmniejszy? Jakie macie doświadczenia 🤔
    📌kto już jeździ w spacerowce? Ja chce oswoić małego na początku bo boje się o liczbę bodźców, a dwa kasztan słabo pasy lubi w foteliku w aucie.
    Do auta kupiłam lusterko, żeby go widzieć. Aaa i moje auto sprzedane, pierwszy kupiec nabył 😎trochę smuteczek.
    Dużo się dzieje, chwilami to mam wrażenie, że mi się mózg resetuje po jednym dniu 😳🤣

Aneta8, niutek87, Stokrotka 86, Jeheria lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina Jędrek marudny, dziąsła dokuczają i je teraz słabo. Za to wędruje z maty po pokoju i dzisiaj zaczął pupę podnosić tak jak do raczkowania, ćwiczy chłopak 😁
    Ostatnio jak go ważyłam to wyszło mi 8,4 kg, ale w środę mamy szczepienie to go zważą i zmierzą 🙂
    Byłam dzisiaj na badaniach krwi i na mieście natknęłam się na swojego szefa. Pytał kiedy wracam 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2022, 15:59

Aneta8, jaina_proudmoore, Jeheria lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🙂
    Kasiu, jeśli chodzi u nas o RD to jak narazie W. dostaje warzywa rozgniecione widelcem. Poza tym dostał też banana i kaszkę humana 5 zbóż ( średnio mu konsystencja pasowała, ale już z marchewką było ok). Niedługo chce wprowadzić mięsko więc wtedy będą bardziej dania. Co do kawałków do rączki to może za 2 tygodnie... W. dosyć chętnie je- łapie łyżeczkę, ściąga z łyżeczki rączka. Super też pije z doidycup. Nawet już łapie za tę rączki ( ale ja trzymam spod). Do niczego go nie zmuszam- je ile chce. Dzisiaj nawet leżąc na macie jak zobaczył że niosę jego kubeczek i wszystko szykuje do jedzenia to zaczął się śmiać 🥰

Jaina, ja staram się podawać posiłki stałe ok 30 min po kp. Mam wrażenie że młody je rzadziej ( ale on jadł mega często). Ale czy to RD czy taki etap🤷 mleka nie odciągam chociaż czasami cycki pełne. Nie chcę mi się...
    W. jeździ już jakiś czas w spacerowce- przodem do mnie. Jest bardzo zadowolony chociaż trochę nie lubi pasów. Żadnego przebodzcowania nie było.

Aneta, mam nadzieję że żadnej alergii u M. nie będzie.

Dziękuję za życzenia w imieniu W.😘

U nas różnie. Niby lepiej ale jakieś histerię się pojawiły przy wizytach na przewijaku. Powiem Wam że trudne to macierzyństwo. Przynajmniej dla mnie.

Pozdrawiam serdecznie 🙂

jaina_proudmoore, niutek87, Aneta8, Jeheria lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 nasza już skończyła 6 miesięcy i zauważyłam również, że je mniej od kilku dni, tak jakby się to zgrało z RD aczkolwiek zjada tylko kilka łyżeczek raz dziennie zblendowanych warzyw. Również spowolniło jej przybieranie na wadze :( nie dojada porcji mleka, rzadziej się upomina.

Stokrotka 86 my na przewijaku też mamy cyrki, często płacze jak ją się kładzie na niego ale chwilkę, a po chwili przekręca się na brzuch i kombinuje :) tak nie jest to łatwe to macierzyństwo

Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość

‹‹ 777 778 779 780 781 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ