X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra, Aneta- wierzę że będzie dobrze👍
    Ja prenatalne mam za tydzień ale już ledwo doganiam myśli czy mój brzdąc nie jest za mały🙁 wczoraj na tym moim awaryjnym usg lekarz najpierw mierzył przez brzuch i wyszedł wynik coś ok 5,6 a potem na dopochwowym już niecałe 4. Jeśli ten drugi pomiar jest poprawny to wychodzi że maluch za wolno rośnie. A jestem po in vitro więc nie ma wytłumaczenia że owulacja była później...

Dziewczyny które brały metformine- do którego tc ja bralyscie? Odstawialyscie stopniowo? I z czyjego zalecenia- ginekologa, endokrynologa czy diabetoletologa?

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko ja odstawiałam stopniowo od 8 tygodnia do tej soboty i z zalecenia diabetologa. :)
    Nie przejmuj sie różnicami pomiarów na innych sprzętach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 14:06

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2021, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    A lekarz nie uprzedzał, że przed krzywą nie powinnaś zmieniać diety? Mówiła mi o tym diabetolog i oglądałam stores jednego z ginekologów i wyraźnie o tym mówili. Nie powinno sie zmieniać diety przed krzywą i powinno się spożywać węglowodany. W przeciwnym razie możesz zaniżyć lub zawyżyć wynik.
    Ja podczas brania metforminy pilnowałam dietę, ale miałam zalecenie, żeby po odstawieniu leku wprowadzić dietę węglowodanową.
    Chodzi o to, że zawsze pilnowałam tego jedzenia tylko teraz muszę skupić się na tym bardziej. Cały czas mam taką samą dietę i nie będę jej zmieniać do krzywej ;)
    Mi powiedziała dr tylko tyle, stosuj tą dietę co teraz masz i odstaw metę przed krzywą - tyle 😆 tak też zrobię

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Czytam,że wiele z Was hormonki doprowadzają do łez

Alfa Centauri dobrze, że Ci ulżyło po płaczu

Jej...to dotykanie brzuszka, szczególnie przez obcych jest nie na miejscu
    Sama nigdy tego nie robiłam,tylko po zachętach np koleżanki
    Mnie po brzuszku mizia tylko Mąż i całuje 😍

Kalcia co do bóli to mi wszedł jakiś ból w pośladek-muszę umówić się do fizjoterapeuty uroginekologicznego
    Oj,oby nie było mięśniaka

KaroKaro trzymam kciuki, żeby ten krwiak zniknął...to prawda,przy opiece dziecka to ciężko tylko leżeć...ech,a nie ma Ci kto pomóc?
    Edit.
    Oo widzisz, wykorzystaj chęć pomocy i jedź do rodziców

Isiozwierz o kurcze,ale koszmary..mój Mąż rano mówił mi,że dzisiejszej nocy bardzo się rzucałam po łóżku, nawet raz oberwał z łokcia...a ja nie pamiętam co mi się śniło,ani nic...
    Wspaniale 😍 i duży już Bobasek,a nie ziemniaczek he he😂

Dobuska jak po krzywej?jak się czułaś?
    Edit.ojej współczuję...tak, posmaruj arnika
    Oby wyniki były dobre

Aneta8 trzymam kciuki za USG😘
    Kochana współczuję Ci,że aż tak się stresujesz...dobrze,że Mąż będzie szybciej z pracy

Miamonia szkoda,że nie masz zdjęcia,ale najważniejsze że z dzidziusiem wszystko w porządku 🙂

Negra 85 o kurcze, to współczuję... znowu to czekanie..

Ja z supli mam zalecony przez lekarza mama dha premium+

Aneta8, dobuska, jaina_proudmoore, Isiozwierz lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik_2 wrote:
    Chodzi o to, że zawsze pilnowałam tego jedzenia tylko teraz muszę skupić się na tym bardziej. Cały czas mam taką samą dietę i nie będę jej zmieniać do krzywej ;)
    Mi powiedziała dr tylko tyle, stosuj tą dietę co teraz masz i odstaw metę przed krzywą - tyle 😆 tak też zrobię
    Aaa okej, ja broń Boże nie każę się buntować lekarzowi, ja Cię po prostu źle zrozumiałam. :) W takiej sytuacji jasne, aczkolwiek jak widać zależy też od lekarza, bo mi kazała jeść więcej węgli przed krzywą.

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, a pozwolę sobie jeszcze dopytać- nie miałaś zaleceń żeby badać cukier glukometrem? Ja w sumie badam, ale bardziej dla siebie i tak szczerze to dzisiaj się przeraziłam. W czwartek mam krzywa więc zgodnie z zaleceniami odstawiłam metformine i już widzę że cukier mi skacze. Nigdy aż tak nie miałam, coś czuję że za tydzień po wizycie u diabetolog wyjdę z insulina. Bo w Polsce ciąży na metforminie się nie prowadzi...

16-01-2022 - synek💙
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneto, moje piątkowe wyniki Sanco Genomed wysłał do mojej kliniki dopiero 6 dnia roboczego, po godz. 15.00.

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki krzywej.
    Chyba mam cukrzycę... :(
    Tak jak wynik na czczo jest jeszcze okej, bo 88 tak po godzinie i dwóch jest horror...
    Diabetolog napisała, że chce mnie jutro zobaczyć przed wyjazdem na urlop, bo wyniki są bardzo złe. Od dzisiaj zakaz słodyczy i jutro będziemy działać.
    Spodziewałam się, że ta cukrzyca mnie dopadnie, ale nie spodziewałam się, że tak szybko.
    Poryczałam się. Nie dość, że jutro te prenatalne to jeszcze ta cukrzyca. Masakra...
    Ehhh... wyżaliłam się.

Stokrotka, tak miałam sprawdzać i kontrolowałam dosyć regularnie.
    No teraz to już chyba będę musiała badać kilka razy dziennie. :(

• Pimka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Mam wyniki krzywej.
    Tak jak wynik na czczo jest jeszcze okej, bo 88 tak po godzinie i dwóch jest horror...
    Diabetolog napisała, że chce mnie jutro zobaczyć przed wyjazdem na urlop, bo wyniki są bardzo złe. Od dzisiaj zakaz słodyczy i jutro będziemy działać.
    Spodziewałam się, że ta cukrzyca mnie dopadnie, ale nie spodziewałam się, że tak szybko.
    Poryczałam się. Nie dość, że jutro te prenatalne to jeszcze ta cukrzyca. Masakra...
    Ehhh... wyżaliłam się.

To duże masz cukry po obciazeniu?
    Spokojnie cukrzyca ciążowa nie jest taka tragiczna...ja miałam w pierwszej viazy co prawda mialam problem tylko z cukrami naczczo I wystarczyło zmienic dietę i powiem Ci ze nawet najsłodszy tort jaki jadłam nie wywalał mi cukru tak jak biały ryż😑 na końcówce ciazy czeka cię ktg od 36tc No i raczej nie pozwolą Ci urodzić po terminie

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Mam wyniki krzywej.
    Ehhh... wyżaliłam się.

Kurcze, współczuję 🙁 ale z dwojga złego lepiej wiedzieć i leczyć niż nie wiedzieć... Zadzialasz teraz i bobas będzie zdrowy.
    Ja mierze 4 razy dziennie- moje palce już nie wyrabiają. Naprawdę myślałam że unikne cukrzycy dzięki diecie, ale wychodzi na to że bez metforminy mój organizm sobie nie radzi 🙁

16-01-2022 - synek💙
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska- jakie masz wyniki tej krzywej? Napisz proszę. Nie martw się na zapas. Będziesz musiała pilnować się i jeść co 3 godziny mniejsze porcje i zwracać uwagę na to co jesz. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Teraz zmieniły się normy i jeśli glukoza wyjdzie 91 albo więcej to lekarz każe robić krzywą. Ja miałam 92.9 i powiedział, że cukrzycy z tego w ciąży nie będzie i 1 opcja - robię krzywą i przychodzę z wynikiem a 2 opcja - na 24 sierpnia na naszą wizytę przynoszę poprawny wynik glukozy i on się nie obrazi. Tym bardziej, że badanie Oggt jest do zrobienia w połowie ciąży 🙂 W temacie partnerów/ mężów to szkoda wielka, że nie mogą wchodzić w większości miejsc na wizyty. To takie przykre wykluczenie 😢oglądanie Usg dla faceta to naprawdę duże przeżycie i budowanie więzi z maluszkiem. 🙂muszę sama pamiętać, żeby jak coś poprosić o nagranie. Aneta8- trzymam kciuki za wizytę 💗💗💗

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    To duże masz cukry po obciazeniu?
    Spokojnie cukrzyca ciążowa nie jest taka tragiczna...ja miałam w pierwszej viazy co prawda mialam problem tylko z cukrami naczczo I wystarczyło zmienic dietę i powiem Ci ze nawet najsłodszy tort jaki jadłam nie wywalał mi cukru tak jak biały ryż😑 na końcówce ciazy czeka cię ktg od 36tc No i raczej nie pozwolą Ci urodzić po terminie
    No oba wyniki przekroczone, zwłaszcza ten po dwóch godzinach. Lekarka nie pozwoliła mi wyjechać na urlop bez wizyty, wiec chyba czeka mnie urlopik na nowych zasadach:D
    Trzeba to trzeba. Byle dziecko było zdrowe, jak będzie trzeba zrobię wszystko, ale mimo wszystko wiadomość ścięła z nóg. Kurde, chyba stres z prenatalnym badaniem tez dołożył swoje 5 groszy…

• dobuska Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Kurcze, współczuję 🙁 ale z dwojga złego lepiej wiedzieć i leczyć niż nie wiedzieć... Zadzialasz teraz i bobas będzie zdrowy.
    Ja mierze 4 razy dziennie- moje palce już nie wyrabiają. Naprawdę myślałam że unikne cukrzycy dzięki diecie, ale wychodzi na to że bez metforminy mój organizm sobie nie radzi 🙁
    U mnie krzywa w styczniu wyszła naprawdę okej. Jak widać ciąża i odstawienie metforminy zrobiło swoje. Ale masz racje, dobrze że wiem i mogę działać. ❤️

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska współczuję,ale na pewno to opanujesz i wszystko skończy się dobrze 😚

dobuska lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Dobuska- jakie masz wyniki tej krzywej? Napisz proszę. Nie martw się na zapas. Będziesz musiała pilnować się i jeść co 3 godziny mniejsze porcje i zwracać uwagę na to co jesz. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Teraz zmieniły się normy i jeśli glukoza wyjdzie 91 albo więcej to lekarz każe robić krzywą. Ja miałam 92.9 i powiedział, że cukrzycy z tego w ciąży nie będzie i 1 opcja - robię krzywą i przychodzę z wynikiem a 2 opcja - na 24 sierpnia na naszą wizytę przynoszę poprawny wynik glukozy i on się nie obrazi. Tym bardziej, że badanie Oggt jest do zrobienia w połowie ciąży 🙂 W temacie partnerów/ mężów to szkoda wielka, że nie mogą wchodzić w większości miejsc na wizyty. To takie przykre wykluczenie 😢oglądanie Usg dla faceta to naprawdę duże przeżycie i budowanie więzi z maluszkiem. 🙂muszę sama pamiętać, żeby jak coś poprosić o nagranie. Aneta8- trzymam kciuki za wizytę 💗💗💗
    Nie No u mnie na czczo wszystko w normie, za to dwa kolejne wyniki są niedobre. Po godzinie 189, gdzie norma do 180 No i masakra po dwóch godzinach po norma coś do Ok 153 a ja mam 176. Także diabetolog napisała, że jest bardzo zle i musimy działać.
    Ja się nie martwie tym jedzeniem, bardziej się wystraszyłam o maleństwo ❤️

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Nie No u mnie na czczo wszystko w normie, za to dwa kolejne wyniki są niedobre. Po godzinie 189, gdzie norma do 180 No i masakra po dwóch godzinach po norma coś do Ok 153 a ja mam 176. Także diabetolog napisała, że jest bardzo zle i musimy działać.
    Ja się nie martwie tym jedzeniem, bardziej się wystraszyłam o maleństwo ❤️

Dobuska, ale sama pisałas że kontrolowałas cukier i do tej pory był ok. Jutro lekarz da Ci zalecenia i też będzie ok. Wiadomo że skoki cukru nie są dobre, ale te kilka dni maleństwa nie skrzywdzi. Gorzej gdyby to trwało całe tygodnie. Zobaczysz, będzie dobrze z dzidzia 😉

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, dokładnie, chociaż mój glukometr bardzo zakłamywał.
    No nic, dziękuje Wam za wsparcie. Już powoli się oswajam. Nad morzem będzie bez gofra i loda i tyle.
    Lepiej, że skierowano mnie teraz a nie dopiero po dwudziestym tygodniu. :)))

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dobuska, a pozwolę sobie jeszcze dopytać- nie miałaś zaleceń żeby badać cukier glukometrem? Ja w sumie badam, ale bardziej dla siebie i tak szczerze to dzisiaj się przeraziłam. W czwartek mam krzywa więc zgodnie z zaleceniami odstawiłam metformine i już widzę że cukier mi skacze. Nigdy aż tak nie miałam, coś czuję że za tydzień po wizycie u diabetolog wyjdę z insulina. Bo w Polsce ciąży na metforminie się nie prowadzi...
    Są ginekolodzy, którzy prowadzą na metforminie do samego końca. Kobietom się nic nie dzieje, a dzieciaki rodzą się zdrowe.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Tak, dokładnie, chociaż mój glukometr bardzo zakłamywał.
    No nic, dziękuje Wam za wsparcie. Już powoli się oswajam. Nad morzem będzie bez gofra i loda i tyle.
    Lepiej, że skierowano mnie teraz a nie dopiero po dwudziestym tygodniu. :)))
    Zagryź kapusta kiszona i nie podbijesz cukrów 🤣

• dobuska Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik_2 wrote:
    Zagryź kapusta kiszona i nie podbijesz cukrów 🤣
    O nie, lody i kapusta kiszona? Tak mogła mi doradzić tylko kobieta w ciąży hahaha 😂😂😂

jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ