WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliii wszystko zależy jak maluszek się ma, ile wazy, czy ladnie je, przybiera, czy nie ma zoltaczki ew jak duza. Zdarza się, ze nawet urodzone w 35 tc wychodzą normalnie po 3-4 dniach do domu. A czasem donoszone maja jakies problemy i pobyt się przedluza. NIe ma reguly.

Moja kolezanka urodzila wczoraj coreczke 3800 w 36 tc, zupełnie z cechami donoszonego dziecka. Jutro ida do domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2019, 12:07

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh myślałam, że może jest jakaś granica.. Chyba by mi serce pękło jak bym musiała zostawić maluszka w szpitalu :(

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    A ja się zastanawiam, w którym tygodniu musi się urodzić maluszek żeby wyjść z nim normalnie ze szpitala bez konieczności, że maly musi zostać dłużej? Wiem że 37 tc to ciąża donoszona, a co jak np urodzi się w 36tc?
    Nie ma reguły na to, siostra urodziła w 35+5 i byli chyba 5 albo 7 dni bo mały miał zoltaczke, gdyby nie to to wyszliby po 3 dniach

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Ehh myślałam, że może jest jakaś granica.. Chyba by mi serce pękło jak bym musiała zostawić maluszka w szpitalu :(
    jak jest to kwestia paru dni, zoltaczka itd., albo spadek masy ciala to Ty tez zostajesz

• _nova Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Nie ma reguły na to, siostra urodziła w 35+5 i byli chyba 5 albo 7 dni bo mały miał zoltaczke, gdyby nie to to wyszliby po 3 dniach

Ja z moim też byliśmy 5 właśnie przez żółtaczkę. A urodziny w terminie 37+1. Najgorzej, że w 2, czy 3 dobie na obchodzie usłyszałam, że wszystko jest ok, mam czekać na wyniki krwi i raczej pewne, że już nas wypuszczą. Tak się nastawiłam na wyjście, że jak się okazało, że musimy zostać, to przeplakalam cały dzień i całą noc :( tak więc, nie ma co się nastawiać na szybki powrót, nawet, jak dziecko jest urodzone w terminie.

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie: robicie dla siebie w woreczku strunowym zestaw po porodzie typu majtki, podkład? Co tam wkładacie?
    No i w tym zestawie dla dziecka to wystarczy : pampers, flanelka, tetra, czapeczka i niedrapki czy coś jeszcze?

oar843r8hxms7jm7.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pOla34 wrote:
    moj by nie zrozumial :P

U mnie też by to nie przeszło😉

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    A ja się zastanawiam, w którym tygodniu musi się urodzić maluszek żeby wyjść z nim normalnie ze szpitala bez konieczności, że maly musi zostać dłużej? Wiem że 37 tc to ciąża donoszona, a co jak np urodzi się w 36tc?

Kuzynka miała cesarke w 35 z powodu ciśnienia. Dochodziło do 200/100 i malutka była ponad 3 tygodnie w szpitalu. Mamę wypisali po tygodniu i miała do szpitala 40km. Sciagala mleko, wozila. Podziwiam że udało jej się utrzymać laktacje.
    Z kolei koleżanka w 35 SN wyszła z synkiem po 5 dniach.
    A pamiętam że jak moja siostra się urodziła w 40tc i miała zoltaczke to leżały z mamą tydzień.

Mysle ze najgorsze jest to jeżdżenie do szpitala gdy mamę wypisza a dzidziuś musi zostać.
    Jesteśmy silne babki i damy radę w każdej sytuacji.
    Wszystkim dużo sił. ;)

Wczoraj na noc (aż mi się śmiać chciało)musialam założyć globulke na infekcje i czopek na hemoroidy. Dobrze ze pozostałe dziurki zdrowe. Ale z dupy strony nie jest dobrze. Boję się że znowu konieczna będzie operacja po porodzie.

Emikey masz aż tyle ciuchów żeby tak segregowac. Ja mam pralkę 8kg i dzielę na kolory, białe i czarne.

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM, jeśli chodzi o torbę do szpitala, polecam poszukać listy zamieszczonej na stronie wybranego szpitala. Zazwyczaj podają co u nich trzeba i trochę się to różni w zależności od danego szpitala.

3uqruv0.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 4 września 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Kinga 82 zrobili Ci to ktg?
    Tak dopiero teraz skończyli bo w szpitalu czarno,lekarz mówi że skurczów nie ma i że KTG ok,zrobili też USG i wszystko dobrze.Czekam na pobranie krwi i mam zostać bo chcą mnie skontrolować jeszcze wieczorem.Maciuś waży około 3kg.

Dominika32, ManiaM, wiktoriaa, kasia1518, nuśka91, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Emikey masz aż tyle ciuchów żeby tak segregowac. Ja mam pralkę 8kg i dzielę na kolory, białe i czarne.

Mam małą hurtownie hehe :D przynajmniej 5 dzieci bym obdzielila tym. Jak nie więcej

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    ManiaM, jeśli chodzi o torbę do szpitala, polecam poszukać listy zamieszczonej na stronie wybranego szpitala. Zazwyczaj podają co u nich trzeba i trochę się to różni w zależności od danego szpitala.

Tak, tyle wiem. Muszę mieć wszystko. Tylko pytam konkretnie czy robicie sobie taki zestaw jak dla dziecka że 1szt podkład 1szt podkład na łóżko etc

oar843r8hxms7jm7.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm to nie wiem, mój szpital podał bardzo konkretną instrukcję ile sztuk czego, w ilu woreczkach i jak spakowane, nawet dla taty :)

3uqruv0.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Tak, tyle wiem. Muszę mieć wszystko. Tylko pytam konkretnie czy robicie sobie taki zestaw jak dla dziecka że 1szt podkład 1szt podkład na łóżko etc

Nie, biorę 3 szt.majtek siatkowych wielorazowych, pakę 10 szt podkładów 60x90 i pakę 10 szt podkładów poporodowych Canpol. Ja tak krwawiłam, że Twoim systemem musiałabym zrobić min.10 takich zestawów, więc szkoda czasu. W szpitalu sobie wyjmiesz z torby co potrzebujesz i nie ma znaczenia jak jest popakowane. Ciuszki dziecka i pieluchy co innego- pakuje się zestawami, żeby mąż/parter wiedział co wyciągnąć, bo tuż po porodzie to on będzie wyjmował. A podkład nawet jak ci będzie musiał podać to też mu łatwiej wyciągnąć z paki z napisem "podkłady" i rysunkiem ;-)

ManiaM lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniam, ja nie robie zestawów ani dla siebie, ani dla dziecka. U nas przez dluzsza chwile Borys byl w samym pampersie bez ubranka, bo czekalismy na lekarza dlugo, a nie chcielismy ubierac i zaraz rozbierać. Za to owiniety byl w kilka pieluszek tetrowych, aby mu nie bylo chlodno. Dla siebie podobnie, ktos pisal ze bral prysznic na 2gi dzien, bo nie mial sily, wtedy bez sensu sie przebierac zaraz po. To wszystko wyjdzie w pranou cobikiedy bedzie ci potrzebne.

ManiaM lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Maniam, ja nie robie zestawów ani dla siebie, ani dla dziecka. U nas przez dluzsza chwile Borys byl w samym pampersie bez ubranka, bo czekalismy na lekarza dlugo, a nie chcielismy ubierac i zaraz rozbierać. Za to owiniety byl w kilka pieluszek tetrowych, aby mu nie bylo chlodno. Dla siebie podobnie, ktos pisal ze bral prysznic na 2gi dzien, bo nie mial sily, wtedy bez sensu sie przebierac zaraz po. To wszystko wyjdzie w pranou cobikiedy bedzie ci potrzebne.

To mogłam być ja. Urodziłam o 12.46 w południe i w koszuli w której rodziłam spędziłam noc. Do łazienki mąż mnie prawie że nosił. Prysznic następnego dnia rano na stoleczku siedząc. Także ten. Różnie bywa.

Ja nie pakuję nic w zestawy. Ubranka zapewnia szpital a na wyjście spakuje w torebkę i zostawię w nosidełku. W domu.
    I mój szpital na stronie nie ma żadnych info o tym co trzeba mieć. 12.09 rusza szkoła rodzenia to się przejdę popytać.

ManiaM lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzięki dziewczyny:)

oar843r8hxms7jm7.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Hmm to nie wiem, mój szpital podał bardzo konkretną instrukcję ile sztuk czego, w ilu woreczkach i jak spakowane, nawet dla taty :)

A jaki to szpital? Mój nie podał to sobie ściągnę z Teojego :)

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • silent Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ujastek:

http://ujastek.grupaneomedic.pl/page/64-porod_przez_ciecie_cesarskie

Tylko ta lista jest akurat pod cc, nie wiem czy się czymś różni od sn.

3uqruv0.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni nie, to nie są.wody. tyle śluzu mi sie produkuje...

Ale coś się dziwnie czuję. Ni to przeziębienie, ni to osłabienie... Jeszcze młody mi tak boleśnie w podbrzusze się wwierca i ogólnie dół brzucha mam taki ociężały i obolały...
    9dni...

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 1072 1073 1074 1075 1076 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ