Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny a tak mnie jeszcze zastanawia szykowanie tych dań mrożonych po porodzie. Szykujecie to też dla siebie czy raczej dla rodzinki. Bo jakoś nie bardzo widzę u siebie jedzenie np. bigosu czy gołąbków przy karmieniu. Ja po porodzie gotowałam po prostu jeden obiad ale np. na parze i mniej doprawiony.
-
Ammarylis, pokarm nie tworzy się z Twojego żołądka ani tego, co jesz. Spokojnie możesz jeść bigos czy gołąbki jeśli tylko masz na nie ochotę 😉
sunshine03, Neroli, Cabrera, kalcia, Dominika32, ManiaM lubią tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
sunshine03 wrote:Sarrra może dziecko naciska na jakieś nerwy i stąd ten ból?
Im bliżej terminu to tym bardziej chcemy się dopatrzeć jakiś objawów zwiastujących poród i chcemy, żeby nastąpił jak najszybciej
ja nie mam złudzeń, bóle okresowe to mam już z miesiąc, bóle krzyża mocne od prawie 2 tygodni, od kilku dni silniejsze, ale jestem właściwie pewna, że to tylko ucisk na nerwy jakieś, a nie żadne objawy zwiastujące poród
szczególnie, jak idę na spacery "na wywołanie" to czuję kłucie i ból, więc na pewno dziecko po prostu naciska mi gdzieś, gdzie nie trzeba i niestety niczego to nie oznacza
Problem w tym że nie wiem czy powinnam czekać na takie typowe skurcze jak kolwiek one wyglądaja z uwagi na cc. Proszę opiszcie jak to u was wyglądało te bóle i skurcze itd.
Pytałam koleżanki to mówiła że najpierw miała taki typowy ciągły ból okresowy. Potem nasilil się i występował co jakiś czas i było napiera id na odbyt. U mnie spina się macica ale to nie powoduje że bardziej boli -
nick nieaktualnyAmmarylis dokładnie tak, jak Moni pisze przy karmieniu można jeść wszystko. Już dawno obalono teorie, że mleko tworzy się z tego, co zje matka
Polecam sobie przeczytać - https://www.hafija.pl/2013/08/dieta-mamy-karmiacej-piersiajedz-co-chcesz-obalamy-mity.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2019, 17:45
moni05, kalcia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySarrrra wrote:Nie wiem. Miałam już bóle okresowe ale to takie cmienie. Teraz boli tak typowo miesiaczkowo. Bol ciągły. Nie czuję żadnego ucisku tylko typowy ból okresowy bez bólu krzyża itd. Wzięłam trzecia spazmoline. Zobaczę czy przejdzie. Jak się nasila a nie przejdą to będę jechać do szpitala.
Problem w tym że nie wiem czy powinnam czekać na takie typowe skurcze jak kolwiek one wyglądaja z uwagi na cc. Proszę opiszcie jak to u was wyglądało te bóle i skurcze itd.
Pytałam koleżanki to mówiła że najpierw miała taki typowy ciągły ból okresowy. Potem nasilil się i występował co jakiś czas i było napiera id na odbyt. U mnie spina się macica ale to nie powoduje że bardziej boli
Myślę, że nikt nie jest w stanie przez forum odpowiedzieć Ci na pytanie czy to, co odczuwasz to początki porodu czy nie. -
Sarra moje skurcze juz po oksy to byly twardnienie z bolem jak na okres. Dochodzil do szczytu i puszczal i dawal mi chwile oddechu. Nie bolalo ciągle. Wiec taki ciągły bol nie wiem o czym swiadczy. Ale skoro leki nie pomagaja ani prysznic to pojechałambym sprawdzić w szczególności ze masz blizne po cc wiec nasze bole moga swiadczyc tez o pękaniu. Lepiej pojechać trzy razy na darmo niz raz nie pojechać i miec problem.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Bigos i gołąbki to mój pomysł! I tak jak dziewczyny napisały/ jemy wszystko! Jedzenie nie przechodzi do krwiobiegu, jedynie alkohol i alergeny. Kolka to skutek niewykształconego układu pokarmowego u noworodka- niezależne od tego co zje, a tym bardziej co zje karmiąca matka. Przy Kosi miałam zamrożony bigos i gołąbki, a kołek nie miała wcale. Do szpitala po porodzie mąż mi przywiózł schabowego, na co polozna „ale mi pani smaka narobiła”
wiec... smacznego!
moni05, sunshine03, Cabrera lubią tę wiadomość
10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
24 lata -
Kookosowa wrote:Sarra moje skurcze juz po oksy to byly twardnienie z bolem jak na okres. Dochodzil do szczytu i puszczal i dawal mi chwile oddechu. Nie bolalo ciągle. Wiec taki ciągły bol nie wiem o czym swiadczy. Ale skoro leki nie pomagaja ani prysznic to pojechałambym sprawdzić w szczególności ze masz blizne po cc wiec nasze bole moga swiadczyc tez o pękaniu. Lepiej pojechać trzy razy na darmo niz raz nie pojechać i miec problem.
Głupio mi jechać a tam nic nie będzie ake to głupie mega myślenie.
Poczekam jeszcze z 2 h i zobaczę czy przejdzie czy nie i czy będzie mocniej. -
Sarrra to jesteśmy w takiej samej sytuacji,u mnie też bóle okresowe,caly dzień leżę i bije się z myślami czy jechać na ip... bo przecież nie dawno byłam i wszystko bylo ok
Jestem pewna że jakby mnie tam znowu zobaczyli to zostalabym już do porodu A to jeszcze 12 dni do planowanej cesarki.
Pojechalabym jakbym wiedziala że zrobią ja szybciej,a tak leżeć i brac magnez to ja mogę w domu
-
Dominika32 wrote:Sarrra to jesteśmy w takiej samej sytuacji,u mnie też bóle okresowe,caly dzień leżę i bije się z myślami czy jechać na ip... bo przecież nie dawno byłam i wszystko bylo ok
Jestem pewna że jakby mnie tam znowu zobaczyli to zostalabym już do porodu A to jeszcze 12 dni do planowanej cesarki.
Pojechalabym jakbym wiedziala że zrobią ja szybciej,a tak leżeć i brac magnez to ja mogę w domu -
Sunshine dzięki za linka ale ten artykuł nie ma dla mnie wartości naukowej więc muszę poszukać czegoś innego w tym temacie. Póki co uważam po moim synku, że dieta matki jednak wpływa na pokarm co widać chociażby po alergiach u dzieci karmionych tylko piersią.
Jupik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPodrzucam, więc artykuły z wartością naukową
choć tamten jest niczego sobie :p
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/185589,dieta-kobiety-karmiacej
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/karmienie-piersia/91602,odzywianie-mamy-karmiacejManiaM, ammarylis, moni05 lubią tę wiadomość
-
Kurcze dobrze ze napisalyscie że można karmić wszystko jeść.
Dzięki za artykul
Jak rodziłam obie cory co było 7 i 10 lat temu to było trzeba połowę eliminować bo kolki😣 chyba sporo się zmienilo😏 gdzieś czytałam że teraz kikut się przeciera woda i osusza a kiedyś się oczyszczalo gencjana albo spirytusem🤔Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
nick nieaktualnyMonalisa88 wrote:Kurcze dobrze ze napisalyscie że można karmić wszystko jeść.
Dzięki za artykul
Jak rodziłam obie cory co było 7 i 10 lat temu to było trzeba połowę eliminować bo kolki😣 chyba sporo się zmienilo😏 gdzieś czytałam że teraz kikut się przeciera woda i osusza a kiedyś się oczyszczalo gencjana albo spirytusem🤔żadnych spirytusow i octaniseptow
-
sunshine03 wrote:Sarrra może dziecko naciska na jakieś nerwy i stąd ten ból?
Im bliżej terminu to tym bardziej chcemy się dopatrzeć jakiś objawów zwiastujących poród i chcemy, żeby nastąpił jak najszybciej
ja nie mam złudzeń, bóle okresowe to mam już z miesiąc, bóle krzyża mocne od prawie 2 tygodni, od kilku dni silniejsze, ale jestem właściwie pewna, że to tylko ucisk na nerwy jakieś, a nie żadne objawy zwiastujące poród
szczególnie, jak idę na spacery "na wywołanie" to czuję kłucie i ból, więc na pewno dziecko po prostu naciska mi gdzieś, gdzie nie trzeba i niestety niczego to nie oznacza
Dokładnie mam tak samo. Mam tylko wielka nadzieje ze poród się zbliża ale żadnych jawnych sygnałów nie widzę23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
Moja kuzynka urodziła miesiąc temu i strasznie uważa na to co je, karmi małą piersią, zjadła maliny i na drugi dzień dziecko było całe w krostach aż u rodzinnego z nią była.
A moja koleżanka je wszystko słodyczy po smażone i małej nie jest nic więc nie wiem od czego to zależy -
Wiktoria, tak jak napisałam; alergeny przedostają się do mleka, wiec jeśli dziecko jest na coś uczulone to wyjdzie reakcja alergiczna, ale nie ma to wpływu na kolki. Dziecko twojej koleżanki po prostu nie ma alergii.
wiktoriaa lubi tę wiadomość
10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
24 lata -
Białko w moczu z 5 gram na ponad 7... lekarka na obchodzie, że 37 tygodni i swój plan minimum wykonałam... co miała na myśli - nie wiem. Ciekawe co jutro na usg.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Co do żywienia, my oboje z F. mamy alergię pokarmowe , więc rzecz jasna nadal ich nie będziemy jeść i przy rozszerzaniu diety też nie będę dawała żeby zobaczy jak zareaguje bo po prostu się boję. Myślicie że jeśli teraz np jabłka mnie uczulaja surowe ale np po obrobce cieplnej już nie to jeśli je zjem w trakcie karmienia piersią to może uczulić jednak dziecko czy lepiej całkiem zrezygnować z tych produktów?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2019, 19:25