Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyManiaM wrote:Co do żywienia, my oboje z F. mamy alergię pokarmowe , więc rzecz jasna nadal ich nie będziemy jeść i przy rozszerzaniu diety też nie będę dawała żeby zobaczy jak zareaguje bo po prostu się boję. Myślicie że jeśli teraz np jabłka mnie uczulaja surowe ale np po obrobce cieplnej już nie to jeśli je zjem w trakcie karmienia piersią to może uczulić jednak dziecko czy lepiej całkiem zrezygnować z tych produktów?
To na, co Ty jesteś uczulona to wiadomo, że nie możesz jeść, ale nie zapobiegniesz alergii u dziecka unikając jedzenia potencjalnie alergennych produktów, wręcz przeciwnie takie unikanie różnych produktów może sprzyjać wystąpieniu alergii. Niestety będziesz musiała testować trochę, dobrze też jak po urodzeniu już bedziesz miała okazję skonsultować się z jakimś mądrym pediatrą / alergologiemWiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2019, 19:43
-
Maniam dzieci wcale nie musza przejac naszych uczulen czy alergii. Wiec przy rozszerzaniu diety jak najbardziej wprowadzasz wszystko i obserwujesz. A jesli karmisz to jesz to co na Ciebie wplywa pozytywnie.
I jesli chodzi o rozszerzenie diety. Moja judka dostała alergii na zielony groszek. Zssypalo ja. Miala 8 miesiecy. Pol roku pozniej juz nic nie było. A wrecz to jej ulubione jedzenie. Zupa z zielonym groszkiem to rarytas. Wiec nawet jesli cos sie zadzieje to warto po kilki miesiacach spróbować ponownie wiadomo ostroznie i obserwowac.
Monia mysle ze oni czekaja te dwa dni do donoszonej. Jesli bialko wzrasta to nie moga czekać. Mozesz zawsze troche posymulowac.
Co do wpływu jedzenia na mleko to ja jednak uwazam ze ma wplyw. Zresztą kazda zobaczy sama na wlasnym doświadczeniu. Jedno dziecko bedzie ok nawet po bigosie a drugie bedzie mialo zaparcia i nocke przeplakana.Jupik lubi tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Kokosowa, dziś mam 37+0 i donoszoną
dlatego tak powiedziała.
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Polecacie może jakieś ciekawe artykuły o pierwszych miesiącach życia dziecka?
Pielęgnacja, karmienie, zabawa itd no ogólnie wszystko- taka instrukcja obsługi noworodka.
No bo za chwilę wszystkie urodzimy, wejdziemy do domu i taka panika wewnętrzna- i co teraz, co dalej itp.
Może jakieś rady?
Tak sobie leżę i myślę jak będzie wyglądała ta nasza nowa rzeczywistość.
-
Ja się zgadzam z amarylis i Kookosowa - też uważam, że jednak to co jemy ma wpływ. Czytałam w pierwszej ciąży te same artykuły, na szkole rodzenia słuchałam jak to jedzenie nie ma wpływu. I napiszę tylko tak - jedna jedyna noc, kiedy moje dziecko nie spało i płakało, bo jeździło jej po brzuchu to jak zjadłam w jednym dniu pizze (skoro można wszystko..) i mizerię (wyczytałam potem, że ogórki zielone są ciężkostrawne i kiedyś właśnie ich nie jedli jak się kp). Tak więc wszelkie teorie o tym, że można wszystko wywaliłam do śmieci. Jedząc zdrowe, lekkostrawne posiłki moje dziecko nie miało żadnych problemów. Pizza i ogórki (w moim przypadku) to nieprzespana noc, płacz i śmierdzące kupy. Ciekawe co na to naukowcy
Kookosowa lubi tę wiadomość
-
No to i ja się podpiszę pod Jupik. Po porodzie jadłam lekko, na parze, sporo buraczków, gotowaną marchewkę, zupki i Pola nigdy nie miała kolki. Jak piłam mleko (duże ilości ) dostawała mega wysypki, buźka była okropna, kupy zielone. Po zmianie na mleko kozie było lepiej, okazała się alergikiem na mleko, ma azs lżejszą na szczęście i opanowaną. Człowiek sam się źle czuje po daniach smażonych i ciężkich to nie wierzę,że noworodek tego nie odczuwa. Ale to moje zdanie
Ułaaa miałam mega twardnienie, mega boląceKookosowa lubi tę wiadomość
-
Moje dziecko nigdy nie miało a jadłam właśnie np pizzę 3dni po porodzie. Myślę że jak dziecko ma kolki to można eliminować bo wiadomo przynajmniej się coś robi dla dziecka ale trzymać dietę od początku dla zasady to niekoniecznie trzeba2017 #1
2019 #2
-
Ja jakoś tam aż tak bardzo nie przeszlam na dietę że wszystko gotowane i na parze. Jadlam w miarę normalnie. Unikałam kapusty, grochu, fasoli i tych ciężko strawnych. Raz w przerwie w odwiedzinach poszliśmy z mężem na lody i wzięłam smak słony karmel , na drugi dzień położna się mnie pyta, co wczoraj jadlam bo mała była w nocy niespokojna. Ale w domu nie miała kolek, a lody o smaku słonego karmelu jadlam jeszcze nieraz.kasia1518
-
Przeszedł mi nerw. Jak ręka odjął
moze to ta pełnia budziła we mnie wilkołaka hehe
Kazde dziecko inne i każda mama sama musi osiagnac zloty środek. Te wszystkie artykuły i naukowe badania nijak sie maja do życia. Zawsze znajdzie sie wyjatek i dopiero na wlasnym doświadczeniu sie o tym przekonamy. Takze dużo przed namiJupik, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Moje Drogie, nasz malutki pączuś Ignaś jest już z nami 🥰 całe 53 cm i 2840 gramów niesamowitego szczęścia! Rodziłam 5 godzin, łatwo nie było, słyszał mnie chyba cały szpital 🙈 skończyło się vacuum, ale to wszystko to już historia, teraz odpoczywamy. Jestem wymęczona do cna, ale przeszczęśliwa 🙂
Kookosowa, adella1, sunshine03, silent, Kotecki, lena198808, kasia1518, aga_ni, _nova, paulina2811, wiktoriaa, Karooo93, ammarylis, kkkaaarrr, Jupik, przedszkolanka:), Spirit, Kinga82, ManiaM, Atyde, Kate_88, nuśka91, sandrina22, Olliiii, Konieczynka, brunetka91, Milanka, moni05, Dominika32, Monalisa88, Cabrera, KasiaP, Goemi, mia4444, basia1987, Neroli, eemmiilliiaa, emikey, kalcia, japonka, Aaga lubią tę wiadomość
🤵🏽♀️34
ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
🤵🏻♂️34 ⭐
2019 - Angelius GM - amh 0,14;
bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
-> ❄ 5BB -> ET ❌
✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
Decyzja o AZ 🔮
Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ? -
meerici wrote:Moje Drogie, nasz malutki pączuś Ignaś jest już z nami 🥰 całe 53 cm i 2840 gramów niesamowitego szczęścia! Rodziłam 5 godzin, łatwo nie było, słyszał mnie chyba cały szpital 🙈 skończyło się vacuum, ale to wszystko to już historia, teraz odpoczywamy. Jestem wymęczona do cna, ale przeszczęśliwa 🙂
Meerci wielkie gratulacje! Witamy Ignasiajak odpoczniesz trochę podziel się dokładniej opowieścią jak było! Cudownie się czyta takie posty, że łatwo nie bulo, ale ze jesteś przeszczęśliwa 😍
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
Urodziny zaliczone, Borys przeszczesliwy, tort wyszedl tak:
A w imieniu jubilata (za 2 tygodnie) dziekuje slicznie za zyczeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2019, 21:58
silent, Kookosowa, wiktoriaa, ammarylis, przedszkolanka:), Spirit, Jupik, miśka, aga_ni, kasia1518, Atyde, nuśka91, _nova, Konieczynka, sandrina22, moni05, sunshine03, Cabrera, KasiaP, Goemi, mia4444, eemmiilliiaa, Kotecki, japonka, Aaga lubią tę wiadomość