Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJak czytam o tych tryskających mlekiem piersiach, to baaardzo Wam zazdroszczę... ja chyba nie potrafię przepracować tego sama ze sobą, ze chyba będzie trzeba się poddać (w tym tygodniu miałam walczyć z laktatorem, ale max co odciagam to 60 ml z obu piersi (a często tylko 30 ml), także nie na szans, żeby młody się najadł...😢)
I ja wiem, ze mm to nie trucizna i ze dzieciaczki na mm świetnie się chowają, jednak baaardzo ciezko mi z tym, ze u nas kp się nie udaje...
ariete lubi tę wiadomość
-
Olliiii wrote:Dziewczyny, jeśli malemu ciężko jest czasami puścić bąka, widać że się pręży i męczy, to czy powinnam podawać mu jakiś espumisan czy coś takiego? Jeśli tak to regularnie czy tylko jak widzę, że ma problem?
Albo może powinnam rozważyć zmianę mleka? 🤔
Ja daje espumisan przed każdym karmieniem, na zmienę z delicolem. Daje mała dawkę tj 6 kropli 4 razy dziennie. Widzę poprawę, młodemu łatwiej puścić bąka, nadal się krzywy ale już nie płacze. Pediatra mówiła żeby podawać jedno j drugie bo maja różne działanie.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
Olliiii wrote:Dziewczyny, jeśli malemu ciężko jest czasami puścić bąka, widać że się pręży i męczy, to czy powinnam podawać mu jakiś espumisan czy coś takiego? Jeśli tak to regularnie czy tylko jak widzę, że ma problem?
Albo może powinnam rozważyć zmianę mleka? 🤔
U nas tak jest , jakby zaparcia, robi się czerwona na buzi , próbuje puścić baka lub kupkę wyprodukować i się pręży przy tym plus zanosi, podaje 1-2 butelki dziennie hipp comfort na kolki, wzdęcia, zaparcia A resztę zwyklego hippa. Plus butlę z moim mlekiem uzbieranym z całego dnia i jest ciut lepiej tak myślę tylko to dopiero kilka dni
-
Cabrera wrote:Jak czytam o tych tryskających mlekiem piersiach, to baaardzo Wam zazdroszczę... ja chyba nie potrafię przepracować tego sama ze sobą, ze chyba będzie trzeba się poddać (w tym tygodniu miałam walczyć z laktatorem, ale max co odciagam to 60 ml z obu piersi (a często tylko 30 ml), także nie na szans, żeby młody się najadł...😢)
I ja wiem, ze mm to nie trucizna i ze dzieciaczki na mm świetnie się chowają, jednak baaardzo ciezko mi z tym, ze u nas kp się nie udaje...
Znam ten ból, u mnie to samo, jedno ściągnięcie z obu piersi to jakieś 40 ml... z czego z jednej piersi Max 10 Tylko A z drugiej reszta. No ale lepiej żeby dostawały dzieciaki takie nasze mleko raz dziennie niż tylko mm. Tak myślęCabrera, Monalisa88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyManiaM, My mamy zalecenie przed każdym karmieniem podac pierś choć na chwile (na początku było to nawet 15 min, teraz mały wytrzymuje przy piersi ledwie 5-10 min i potem się denerwuje, bo jest głodny:().
Po karmieniu odciaganie laktatorem. Także nasze karmienie wyglada tak:
Pierś + odciągnięte poprzednio mleko z butelki + mm.
Kurczę, chyba wrócę do Hipp’a (podawałam na początku ta wersje Ha), bo na Hippie nie było problemów z kupa (były z 2-3 dziennie). Zmieniłam na Nan optipro i kupy są rzadko (wczoraj nie było wcale 😱). Mam nadzieje, ze dziś cos się w temacie ruszy... -
Cabrera wrote:ManiaM, My mamy zalecenie przed każdym karmieniem podac pierś choć na chwile (na początku było to nawet 15 min, teraz mały wytrzymuje przy piersi ledwie 5-10 min i potem się denerwuje, bo jest głodny:().
Po karmieniu odciaganie laktatorem. Także nasze karmienie wyglada tak:
Pierś + odciągnięte poprzednio mleko z butelki + mm.
Kurczę, chyba wrócę do Hipp’a (podawałam na początku ta wersje Ha), bo na Hippie nie było problemów z kupa (były z 2-3 dziennie). Zmieniłam na Nan optipro i kupy są rzadko (wczoraj nie było wcale 😱). Mam nadzieje, ze dziś cos się w temacie ruszy... -
Jupik ja kupiłam na aliexpress za kilka (naście) złotych. Dość szybko przyszedł. Wygląda identycznie, jak te z allegro z atestem, czy ten od wrozkicucuszki. Ja to, co mi nakapie daje starszemu do butelki. Mam zamrożoną jedną porcję, bo póki co, nie planuje większych wyjść, a nie chcę za długo trzymać zamrożonego mleka.
Jupik lubi tę wiadomość
-
U nas problemu z kupą nie ma, wręcz przeciwnie, jest jej aż za dużo 😀 może spróbuję z tym espumisanem i delicolem, ale nie wiem czy tak sama mogę mu zacząć podawać czy przejść się do pediatry..
-
Olliiii wrote:U nas problemu z kupą nie ma, wręcz przeciwnie, jest jej aż za dużo 😀 może spróbuję z tym espumisanem i delicolem, ale nie wiem czy tak sama mogę mu zacząć podawać czy przejść się do pediatry..
Miałam ten sam dylemat ale za była sobota wieczór a ja byłam w desperacji co robić to sama kupiłam espumisan i dicoflor (probiotyk - tez podajemy). Młody jeszcze nawet nie ma dwóch tygodni wiec się zastanawiałam czy podawać no ale podałam. W pn byłam u pediatry j nawet nie pytała czy cokolwiek podawałam tylko wypisała te wszystkie kropelki i powiedziała żeby na pewno użyć delicolu i do tego espumisan ale tez można biogaie i costam jeszcze wypisała. Wiec uważam ze spokojnie możesz sama to podać.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
Ja się dziś załamałam ;( jakiś czas temu pisałam że stwierdziła doradczyni laktacyjna że mam grzybicę i od czwartku stosuje nystatynę ale żadnej poprawy nie ma i dziś była położna środowiskowa i zasugerowała że to może są torbiel w piersi. Ból jest momentami nie do zniesienia i dziś straciłam nadzieję że będzie lepiej 😭
-
aga_ni wrote:Miałam ten sam dylemat ale za była sobota wieczór a ja byłam w desperacji co robić to sama kupiłam espumisan i dicoflor (probiotyk - tez podajemy). Młody jeszcze nawet nie ma dwóch tygodni wiec się zastanawiałam czy podawać no ale podałam. W pn byłam u pediatry j nawet nie pytała czy cokolwiek podawałam tylko wypisała te wszystkie kropelki i powiedziała żeby na pewno użyć delicolu i do tego espumisan ale tez można biogaie i costam jeszcze wypisała. Wiec uważam ze spokojnie możesz sama to podać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 14:55
-
My szczepimy na same podstawowe, na rota nie 😉
Jeśli chodzi o kupe to u nas póki co nie ma problemów brzuszkowych, ani zaparciowych. Jeśli widzę,że coś ciężko jej zrobić to wtedy ściągamy spodenki, luzuje jej pampersa, albo sadzam tak nieco wyżej i zawsze pomaga 😊
-
Piszę dziś post od rana...
Dziewczyny serdecznie dziękuję za życzenia. Nova jak świętowanie u Ciebie? Spóźnione wszystkiego najlepszego i przespanych nocy.
Carbera noworodki często mają koło 37. Zbijać od 38. Paracetamol od urodzenia, ibuprofen od 3miesiaca.
Emilia dicoflor lub biogaie lub inny probiotyk stosuje się codziennie.
Espumisan lub inne cudo z simeticonem można doraźnie. Można codziennie.
Delicol lub kolzym do każdego karmienia, ale nietolerancja laktozy jest dość rzadka. Wtedy kupy są pieniste, strzelając. Można dać nie zaszkodzi. Przy niedojrzalyn przewodzie pokarmowym może ułatwić trawienie.
Dziewczyny ściągające laktatorem. Ilość ściągnięte mleka za pomocą laktatora to ŻADEN WYZNACZNIK LAKTACJI. Ja karmie tylko piersią i ściągam max 30 z obu. Nie więcej. Laktator niepobudza napływu mleka jak dziecko, nie patrzy na was wielkimi oczyma i nie produkuje śliny. Więc jeśli chcecie karmić mieszanie z mm to najpierw zawsze dostawcie do piersi. A dopiero potem butla.
Ja karmiąc tylko cycem nie jestem w stanie ściągnąć mleka żeby komuś zostawić. Raz mi się udało ale to tylko dlatego że najpierw przystawilam Lili, czułam że mleko napływa a dopiero potem laktator i wtedy z obu wyszło 90ml. Raz taki wyczyn. A tak to 30 z obu max!
Wielkiej przyjemności z karmienia nie mam. Raczej zdrowy rozsądek. A czasem myślę sobie ze z butla łatwiej. Zrobisz ile chcesz, widać ile dziecię wypilo. I jak problem z kupa to można zmienić mleko.
Goemi znam te rozpacz, bo ja walczę z pleśniawkami. Nystatyne przez tydzień skończona w niedzielę a dziś pleśniawka na policzku. 😰
Dziś po wizycie w poradni prepulsacyjnej. Bioderka ok.
I martwię się o starszaka. Wczoraj zmoczyl się na zajęciach dodatkowych. Nie zdarzało mu się to nigdy. W nocy się moczy. Teraz jeszcze w dzień. Domaga się uwagi. Szczególnie wieczory są ciężkie bo Lidka ryczy a on biedny chce się bawić z mamą. Ja często sama z dziećmi i weź się rozdwoj. Jak mąż jest to mała do niego a ja chociaż puzzle z nim uloze. Bajkę na dobranoc próbuje czytać, ale wtedy właśnie u nas koncert trwa na całego.
Nie wiem jak mu pomóc z tym sikaniem. Do tego przed wyjściem z domu zawsze przypominam żeby skorzystał z toalety ale on się buntuje że nie chce.eemmiilliiaa, _nova, ManiaM lubią tę wiadomość
-
Konieczynka wrote:I martwię się o starszaka. Wczoraj zmoczyl się na zajęciach dodatkowych. Nie zdarzało mu się to nigdy. W nocy się moczy. Teraz jeszcze w dzień. Domaga się uwagi. Szczególnie wieczory są ciężkie bo Lidka ryczy a on biedny chce się bawić z mamą. Ja często sama z dziećmi i weź się rozdwoj. Jak mąż jest to mała do niego a ja chociaż puzzle z nim uloze. Bajkę na dobranoc próbuje czytać, ale wtedy właśnie u nas koncert trwa na całego.
Nie wiem jak mu pomóc z tym sikaniem. Do tego przed wyjściem z domu zawsze przypominam żeby skorzystał z toalety ale on się buntuje że nie chce.
Aaaaa, i tez baaardzo czesto prawie siłą sadzam go na nocnik, a on mowi, ze nie chce. Mija chwila i w lepszym wariancie powie ze chce (gdy akurat np jestesmy w windzie lub garazu) albo w gorszym mowi, ze sie zsikal...Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 16:55
-
aga_ni wrote:Ja daje espumisan przed każdym karmieniem, na zmienę z delicolem. Daje mała dawkę tj 6 kropli 4 razy dziennie. Widzę poprawę, młodemu łatwiej puścić bąka, nadal się krzywy ale już nie płacze. Pediatra mówiła żeby podawać jedno j drugie bo maja różne działanie.
Edit: była u nas właśnie polozna i poleciła raczej dawać delicol przed każdym karmieniem w dzień (nie dawać w nocy) a wspumisan pomiędzy karmieniami ok 3 razy dziennie.eemmiilliiaa lubi tę wiadomość
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
eemmiilliiaa wrote:Aga i pediatra też mówiła, żeby dawać na zmianę Dicoflor i Espumisan? Czy według potrzeby? W dawkach wskazanych na instrukcji?
Tak, w dawkach wg instrukcji. Mówiła żeby dawać delicol i espumisan bo maja różne działanie. Disoflor mówiła ze ewentualnie, ale ze biogaia lepsza ponoć. Z kolei polozna powiedziała żeby tylko dawać delicol i espumisan, bez dicofloru już.eemmiilliiaa lubi tę wiadomość
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
nick nieaktualny
-
Emilia, ja daje espumisan do każdej butelki z mm kilka kropli. Wiem, ze Ty karmisz piersią, ale to cud patent jakby co. Mleko nawet przy mieszaniu nie ma piany i zdecydowanie zmniejszyła się ilość gazów u małego.
Tez stosujemy bioGaię, ale położna doradziła zmianę na floractin kolki. 😊
Dzięki chuście jestem w stanie wyjść po młoda do szkoły bez krzyku, umyć naczynia i zrobić obiad. To dużo.
Na piłce tez zaczęłam z nim podskakiwać kilka dni temu, super fajny patent, tez polecam. Ręce tak nie więdną, nogi i plecy odciążone.eemmiilliiaa, kalcia lubią tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019