X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy dzis szczepienie :-) zrobimy to 6 w 1. Meningo i pneumokoki rozbije nam. A rota nie robie.

Kookosowa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

Witam się bez męża (wyjechał na 3 dni), ale w sumie ostatnio był chory, to tez pożytku z niego za dużego nie miałam ;)
    Mam nadzieje, ze wytrwamy (najgorzej, ze pogoda u nas okrooopna, od rana leje bez przerwy, także ze spaceru nici :()

Wczoraj byłam u gina na wizycie kontrolnej (razem z eM., bo to taki trochę nasz znajomy) i tak nas nastraszył, żebyśmy uważali, ze absolutne minimum kolejnej ciąży po cc to pół roku (nie mielismy w zamiarze szybkich starań, raczej podejście na luuuzie), zalecił antykoncepcję (jakaś wkładkę)...generalnie tak dziwnie sentymentalnie mi się zrobiło...Same brzuchate w poczekalni, odgłosy ktg...aż trochę zatęskniłam za brzuchem 😱😱

Monalisa, ja wolałam się wstrzymać z ❤️ do czasu wizyty, bo dziwnie okresowo bolał mnie brzuch (przy mojej laktacji która raz jest, raz jej nie ma wkręciłam sobie nawet owulacje;)), ale na razie ciiisza w jajnikach ;)
    Ale jak czujesz się Ok, to ja bym sobie przyjemności nie odmawiała :)

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Geomi - dlaczego macie zrobić pneumokoki później ?
    Ja też bym chciała w odstępie, mam nadzieję,że mi się uda ...

Przedszkolanka - 4 wklucia, czyli 3 podstawowe i pneumokoki ?
    Dokładnie.
    My już po,nie znoszę szczepień.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa88 wrote:
    Dzień dobry ☺️

Emilia u mnie nie dzwonią. Kazała mi dzwonić się umówić w okolicy 2 miesięcy malutkiej.

Dziewczyny przepraszam za pytanie... Któraś z Was miała przytulanki z mężem przed wizytą popologowa u gin? Zastanawiam się kiedy jest dobry moment na ten "pierwszy raz" po porodzie. A nie pamiętam jak do tego podeszłam kiedys😅 czy czekałam na wizytę czy nie.

Cukrzycowe dziewczyny robicie obciążenie glukoza na 6 tyg po porodzie?
    Ja jeszcze się nie zgłosiła,będę blagala by mi nie kazała, bo nie mam możliwości wyjść na 3h bez cyca A do przychodni małego nie wezmę.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera u mnie juz jest owulacja od miesiaca wiec musimy uwazac z mezem. Planuje powiekszenie rodziny ale zdecydowanie nie teraz :D

Co do przytulanek u mnie byl stres jak by to byl pierwszy raz ale nic sie nie zmienilo jest tak jak przed porodem. Tez libido mam raczej niskie ale maz nad tym dzielnie pracuje.

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś po bioderkach. Malutki był niespodziewanie grzeczny. Bioderka bardzo ładne jak to dr powiedział 😆 cieszymy się bardzo, no u nas problemy z biodrami rodzinne.

Jeszcze dziś mnie kontrola u gina czeka. Pierwszy raz K zostanie na dłużej z dzieckiem. Mam trochę stresa, bo o ile przewijanie mają opanowane, to karmienie leży. Surwiwal będą moje chłopaki mieć.

Co do krzywej cukrowej - nie zamierzam póki co robić. Póki jeszcze mam mleko do diety nie wrócę a metformina też odpada. Więc mija się to trochę z celem.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Ja też bym bardzo chciała rozdzielić pneumokoki, ale ciekawe czy się uda zważywszy,że święta będą itd.

Monalisa my już po 😉 jak się dobrze czujesz itd to myślę,że śmiało 😉😏

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wczoraj małemu odpadł pępek, a dzisiaj zauważyłam, że sączy się z niego jakąś wydzielina przezroczysto-zielonkawa. Też tak miały wasze maluchy?

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wczoraj coś tam poczytałam, że tą alergie pokarmową u dziecka można wyjaśnić badając przeciwciała IgE z krwi. Czy wiecie coś na ten temat? I tak mamy mieć zrobione badania krwi i moczu na 9 grudnia więc zrobilibyśmy przy okazji to IgE żebym nie musiała się katować tym nie jedzeniem nabiału. Czy faktycznie dobrze rozumiem to badanie i czy da się to zrobić u takiego malucha? Może pOla34 zna odpowiedź?

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny, wczoraj małemu odpadł pępek, a dzisiaj zauważyłam, że sączy się z niego jakąś wydzielina przezroczysto-zielonkawa. Też tak miały wasze maluchy?
    U nas jak odpadł kikut to pępek był bialutkk, czysty, nic się nie pojawilo

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:

Z sącząca wydzieliną trzeba iść do lekarza.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Dziewczyny wczoraj coś tam poczytałam, że tą alergie pokarmową u dziecka można wyjaśnić badając przeciwciała IgE z krwi. Czy wiecie coś na ten temat? I tak mamy mieć zrobione badania krwi i moczu na 9 grudnia więc zrobilibyśmy przy okazji to IgE żebym nie musiała się katować tym nie jedzeniem nabiału. Czy faktycznie dobrze rozumiem to badanie i czy da się to zrobić u takiego malucha? Może pOla34 zna odpowiedź?

Zrobić się da. Tylko wynik nie koniecznie będzie miarodajny. Anie każda alergia jest Ig-zależna. U mego syna alergika z AZS wyniki wychodzą zerowe.

A bez nabiału da się żyć. Ja już ponad miesiąc bez nabiału i jaj 💪

ammarylis lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wlasnie po szczepieniu. Pneumokoki w poniedzialek bo rozdzielila nam. A z racji wady serca dostal refundowane 5 w 1 bo mamy inny krzsztusiec.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde ja libido mam ogromne ale mąż każe czekać na wizytę. Wnerwia mnie ten mój mąż niesamowicie. Nie dość że w ciąży mi odmawiał to teraz też taki prawilny 😛 pytanie tylko czy nawet jak światło będzie zielone to czy się okazja znajdzie

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, brawo ja, zapisalam Nine na 2gie szczepienie na 27.12. Wlasnie spojrzalam w kalendarz, ze jest to piatek miedzy swietami a weekendem, czyli dzien koedy i tak wszyscy na urlopach i moznaby spedzic czas jakkolwiek ciekawiej noz w przychodni :/ no nic, juz tak zostanie, bo 6tyg od 1 dawki wychodzi nam 18.12, a przed swietami i tak juz nie bylo terminow, wiec wole nie odwlekac na nowy rok, bo z 6tyg zrobiloby sie blisko 9...

A w kwestii rozbijania szczepien na kilka wizyt, czemu do tego dazycie? Ja wyszlam z zalozenia, ze lepiej ten stres dziecku fundowac jednego dnia, bo czy jedno ukucie czy wiecej i tak bedzie bolalo, wiec przynajmniej 1 dnia z glowy. No i dodatkowo, tylko raz dolek immunologiczny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2019, 15:53

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuśka Konieczynka juz odpowiedziala, tak naprawde nic Ci to badanie nie wniesie. Z reszta u takich maluchów ukłąd immunologiczny jest niedojrzały i testy alergiczny w tymoznaczenie przeciwcial jest niemiardodajne. Moj starszy synek mial straszne azs na tle alergii na bialko mleka krowiego plus uczulenie na kilka warzyw i IgE calkowite kolo roku ujemne takze tego ;).
    A przypomnij mi czemu Ty nie jesz tego nabialu, sorki ale juz polowa forum jest na diecie bezmlecznej i mi sie myli. Moje obserwacje w tym dosiwdczenie wlasne jest takie, ze wiekszosc diet bezmlecznych jest wdrozona niepotrzebnie, w ogole bardzo rzadko alergia na bialko mleka kroweigo objawia sie tak wczesnie, zwykle to min 6tz, a najczesciej po 3 mz. I objawy typu prezenia, zaparcia i inne takie niespecyficzne objawysa zwiazane z niedojrzaloscia p. pokarmowego i po prostu mijaja a nie z alergia na bmk. Na alergie wskazuja zmiany skorne (chociaz czesc pediatrow nie widziec czemu myli tradzik niemowlecy/ lojotokowe zapalenie skory ze skaza bialkowa) krew w stolcu, sluz.
    W innych przypadkach bylabym ostrozna z tym rozpoznaniem, i powoli testowala, obserwowala, wracajac jednak do nabialu bardzo ostroznie. Aga chyba pisala, ze pomylila alergie na bkm z nietolerancja laktozy i dolewala mleka bezlaktozowego do kawy , dalej sie eksponujac na bialko nmleko kroweigo, a u Wladka obserwowala poprawe, ktorej raczej nie mialo prawa byc. Moj syn mial nowe zmiany skorne po kazdym moim grzechu, nawet po 1 biszkopcie, a ile tam tego mleka jest, jeszcze przetworzone sto razy.
    Takze Nuska raczej IgE wyjdzie Ci ujemne i na pytanie czy stosowac diete nie odpowie. Dochodzenie czy cos uczula i co jest bardzo zmudne, cos o tym wiem.

Napisze jeszcze, ze od dzisiaj zostalam sama do piatku z moja trojka, trzymajcie kciuki zebby wszyscy przezyli ;)

moni05 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola, to ja tu narzekalam, ze z jednym sama zostałam...teraz aż mi wstyd 😉

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po szczepieniu. Poplakal ale bylo ok. Oby nie miał temperatury w nocy. Szczepulam 6 w 1 plus pneumo 13. A za 2 tyg meningokoki mamy.

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola kciuki!

• Jupik Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Pola jeśli chodzi o te alergie. Mój dostał małe syfki na twarzy i w ogóle ich nie łącze z żadną alergią, pewnie to trądzik. A też co was czytam to pół forum na diecie i też się zgubiłam kto i dlaczego. Chyba tylko 1% dzieci ma rzeczywiście alergię.

Też jak kkkaaarrr nie rozbijam tak szczepień. Lepiej raz i mieć z głowy. Jakby nie można było łączyć to by nie łączyli, a u mnie w przychodni meeega na to zwracają uwagę. Pytałam o te meningokoki i moja położna tam zrobiła wywiad (bo mi zależało, żeby zaszczepić jak najszybciej)- właśnie ze względu na wskazania producenta szczepionki i wystapujacych skutków (u wielu dzieci wysoka gorączka) tego szczepienia nie łączą tego z niczym i zachowują odstępy- czyli robią to szczepienie w 8 mcu. Są przychodnie, które ryzykują i robią wcześniej, bo łączą, lub nie zachowują odstępów. U mnie nie ma takiej opcji. A pneumokoki można spokojnie połączyć.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
‹‹ 1420 1421 1422 1423 1424 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ