X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Dziewczyny czy wszystkie z was miały już szczepienie pierwsze po szpitalu? Wyobraźcie sobie ze u mnie mija 12 tydzień a jeszcze nie miałam ani jednego szczepienia. Najpierw France mi zmieniły termin potem Liliana była chora masakra :/
    My nie mamy. Wczoraj majka skończyła 2 miesiące. Pójdziemy po świętach jak wszystko będzie ok

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adella1 wrote:
    Moni- maluchowi zdarza się "zapomnieć" tego co umiał gdy nabywa jakąś nową umiejętność. Jeśli dobrze pamiętam :)

I takie pytanie- czym nawilżacie skórę malucha?
    Ja mam zwykły balsam z hipp. Ale używamy różnie bo nie zawsze dama ma ochotę żeby dać się posmarować

syy26iye928jhyb7.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura ma prawie 10 tygodni, a szczepienie w przychodni równo po 6 tygodniach było.U nas przychodnia sama pilnuje terminów także nie trzeba się o to martwić. Wzięliśmy 6w1, Rotateg i Prevenar13.Ja niczym nie smaruję skóry, nie widzę potrzeby. Kąpiemy się w emoliencie i to wszystko. Nawet buźkę rzadko kremuję bo jest ładna.Z karmieniem piersią trochę lepiej. Cała noc i dzisiaj dzień piła w miarę grzecznie i bez większych awantur. Oby tak zostało bo osiwiewje.

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni, to tak jak u nas. Jak miał 2 tygodnie to umiał podnieść główkę i przekręcić z jednej strony na drugą. A potem nagle w ogóle nie umiał głowy podnieść i teraz uczy sie tego na nowo. Ale u nas dziś sukces bo tak jak mały wrzeszczał jak opętany na brzuchu tak dzisiaj nagle na nim zasnął i spał z pół godziny 😱

I a propos główki, zaczynają wasze maluchy już trzymać główkę same jak są w pionie? U nas jeszcze średnio to idzie, muszę ją trzymać bo inaczej się obija o mnie.

Cabrera, moni05 lubią tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Moni, to tak jak u nas. Jak miał 2 tygodnie to umiał podnieść główkę i przekręcić z jednej strony na drugą. A potem nagle w ogóle nie umiał głowy podnieść i teraz uczy sie tego na nowo. Ale u nas dziś sukces bo tak jak mały wrzeszczał jak opętany na brzuchu tak dzisiaj nagle na nim zasnął i spał z pół godziny 😱

I a propos główki, zaczynają wasze maluchy już trzymać główkę same jak są w pionie? U nas jeszcze średnio to idzie, muszę ją trzymać bo inaczej się obija o mnie.
    Tak samo u nas. Niby trzyma ale za chwilę główka opada

Olliiii lubi tę wiadomość

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olii, u nas trzyma chwile, a jak się zmęczy, to właśnie zaczyna się obijać ;)

Ale dziś mój dziec ponownie sam łapał za zabawki leżąc na macie (mamy taka, co można pałąki obniżyć tak, by maluch sięgał). Także to juz nie przypadek, odhaczam nowa umiejetność ☺️

A mam pytanie do mam tylko na mm: dopajacie czymś? Woda?
    My dotychczas głównie mm, ale za każdym razem łykał troszke z piersi. Chce chwilowo odstawić pierś (będę odciagala), żeby sprawdzić, czy zejdzie nam całkiem wysypka z buzi (na nutramigenie jest lepiej, ale nie idealnie).
    Tylko nie wiem, czy nie muszę tylko na mm podać troszke wody?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 15:48

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera, nam położna kazała dopajać wodą, ale kończyło się tak, że musiałam dawać po 2 łyki i wyciągać butelkę, bo się krztusił i wtedy ryk niesamowity, że zabieram butelkę. Więc teraz dajemy tylko mm i nic złego się nie dzieje. A ostatnio czytałam, że według najnowszych zaleceń nie trzeba dopajać przy mm.

Cabrera lubi tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura też niby główkę trzyma w pionie ale za chwilę jej opada więc też trzeba pilnować jeszcze. Za to na macie jej nie lubię kłaść tak na tej podłodze jakoś. Czy Wy kladziecie może maty gdzieś wyżej?

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ammarylis wrote:
    Laura też niby główkę trzyma w pionie ale za chwilę jej opada więc też trzeba pilnować jeszcze. Za to na macie jej nie lubię kłaść tak na tej podłodze jakoś. Czy Wy kladziecie może maty gdzieś wyżej?
    U mnie leży na podłodze na dywanie

ammarylis lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli, u Waszego to dyschezja, serio. Jak piszesz to dosłownie przechodziliśmy to samo.

Czy Wasze dzieci po prevenarze 13 miały brzydkie kupy? Rzadkie, kwaśne i śluzowate? My takie dwie i się zastanawiam... wczoraj po szyje się OB... tego. 🙈

Cabrera - daje wodę tylko przy czkawce. Żeby się nie męczył. Wcześniej dawałam pierś.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:

Jupik ja sprzatam co chwile a I tak za moment jest syf. Pies zostawia tone klakow, kurz moge dwa razy dziennie scierac a do tego tryliardy prania. Ale po porodzie zwiekszyla sie moja tolerancja na brud :D

Moja tolerancja na brud cały czas rośnie, bo u mnie oprócz psa trzy koty, a Kinia to chodzący diabeł tasmański, wszystko wyjmuje, wywala, wszędzie walają się jej zabawki, wieczorem jest godzina sprzątania samych zabawek..Pralka chodzi non stop, już planuję, że jak tylko licho ją trafi kupuję największą jaką znajdę i to jeszcze najlepiej z suszarką od razu 😜

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felo śpi najczęściej 2-10. Bez pobudek. Jego rekord to 24-10. Jakby tylko udało mi się go przestawić, żeby chodził spać zawsze bliżej 24 a nie 2 w nocy, to bym miała już w ogóle luks.

Spacery 2-4 godz.

W aucie takie krótsze dystansy ok, długiego jeszcze nie miał.

Główkę w pionie trzyma, na brzuchu różnie. Mam wrażenie, że mu się nie chce ćw, bo czasem jak go kładę na brzuszku to sobie usypia. Do przekręcania się jeszcze czas.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera piona :P bo nieśpiącej Poli mam śpioszka. Co prawda ma turbodrzemki równiutko 30 min.ale w wózku czy aucie ciągnie 4h :) spi co 1-2 h drzemka, w nocy tylko cycek ok.2 razy. Wieczory różne bo np. spi i sie wybudzi jak po drzemce a nie raz zasypia. Na noc zasypia ok.22 jak z nim leże :)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goemi wrote:
    Mania a dlaczego musisz czekać z decyzją o ortezie. Nam lekarz powiedziała że jeśli jest problem to im wcześniej się ją nałoży tym krócej dziecko w tym będzie. My po 6 stycznia mamy iść na drugie usg i mam nadzieję że się już pozbędziemy tej ortezy bo to strasznie niewygodne i dziecko ma bardzo ograniczony ruch.

A od kiedy macie tą orteze? Ona tylko na noc czy w dzień też?

oar843r8hxms7jm7.png
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy ją od 26 listopada(o ile dobrze pamiętam) dziecko powinno być w niej cały czas. Ale mi nie wychodzi zmiana pieluch w tym więc jej zdejmuje na zmianę pieluchy i do fotelika samochodowego też bo nie wyobrażam sobie wozić jej lekko zapięty lub w inny dziwny sposób polecany przez lekarza.
    Strasznie niewygodnie nosi się dziecko na ręku i jak czytam o Wasze maluchach, że się przekręcają z pleców na brzuszek to trochę zazdroszczę. My pewnie będziemy się rehabilitować żeby nadgonić czas stracony w ortezie. Niestety u nas na jedno pomaga na inne szkodzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 20:19

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jesteśmy tylko na mm, codziennie podaje troszkę wody , wypije zazwyczaj przez cały dzień między 20ml-40ml A czasem wcale. Nie zmuszam na siłę.

oar843r8hxms7jm7.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara my sie szczepilysmy dopiero w zeszlym tygodniu a mala ma ponad trzy miesiace. Pneumokoki przesuwam ppniewaz po tym szczepieniu pojawila sie u nas biegunka I dopiero dzis jest pierwszy dzien jak jest ok. A szczepilam 5w1 I zoltaczka.

Co do trzymania glowki, to na brzuszku super trzyma, w pionie raz lepiej raz gorzej. Za to zaczela sama podciagac glowe jak sie ja trzyma za raczki I bawi. Nie obraca sie, jeszcze I zabawek tez nie lapie ale daje jej czas. W koncu to nie wyscigi :)

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoo nie umiem pisac blogów ale wiem jakie to wazne. Sama szukalam wielu historii zeby wiedzieć jak to wyglada i te operacje i rozwój. Moze jak juz wyjdziemy do domu to pomyśle ;)

Co do jego rozwoju to kazdy szeroko oczy otwiera jak go widzi. Ze taki maly a juz tyle umie. Sama jestem w szoku bo z córką bylo jakos inaczej :) mam nadzieje ze bedziemy isc na przód i oprócz wyglądu nie bedzie odbiegal od rówieśników.

Sara my juz po szczepieniach. Teraz następne w styczniu. I musimy ogarnac gruźlicę w instutucie bo tego nam nie mogli dac ani przed operacja ani po.

Bartuś dzis juz ma mniejsze dawki lekow i usypiacza. Powolu kontaktuje. Jeszcze na respiratorze. Nie moga go odłączyć az płuca nie odetchna. Niestety przez te wady zaczely mu sie robic mokre i musi mu zejsc. Ale jak narazie jest dobrze. Jeszcze jutro najgorszy dzien bo najczęściej w 3 dobie moga sie zaczac powiklania po krążeniu pozaustrojowym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 21:25

Cabrera, aga_ni lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia ogólnie ma lekko wzmożone napięcie jeszcze, więc z główką dobrze jej idzie 😉 śpi zazwyczaj 21/22 do mniej więcej 1.30, późnej pobudka ok. 4 i wstaje różnie ok.7/8. W nocy raz za 2 raz 3 pobudki.
    Szczepienie jedno już mieliśmy, następne pod koniec stycznia.

Ogólnie to my mamy większe problemy z Jaskiem że spaniem 😐
    Jeszcze nam nie śpi ... 🤦🥺

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Dziewczyny czy wszystkie z was miały już szczepienie pierwsze po szpitalu? Wyobraźcie sobie ze u mnie mija 12 tydzień a jeszcze nie miałam ani jednego szczepienia. Najpierw France mi zmieniły termin potem Liliana była chora masakra :/
    Mój młodszy ale też musiałam odwołać bo chory i dopiero w styczniu będę dzwonić termin :/

2017 #1
    2019 #2
    :D
‹‹ 1480 1481 1482 1483 1484 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ