X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Kkkaaaarrr przeczytałam że sezon na grilla w pełni. 🤦‍♀️

Dziś szczepilam Lidie druga dawka Prevenar i Infanrixu. Ależ się rozkrzyczala. Boję się nocy bo ostatnio do 38,8 goraczkowala.
    I od kilku dni strasznie pcha palce do buzi i je ssie. I to z takich zapałem jakby je polknac miała. Nie wiem czy wyciągać i pchać smoka czy niech ciumka. Wcześniej wkladala piąstki a teraz zazwyczaj 2paluszki. Ssie aż czerwone się robią. I krzyczy jak jej wyjme. 🤦‍♀️

Mamy z wykształceniem pedagogicznym może podpowiecie. Jak zwiększyć zasób słów u 4latka.? Codziennie czytamy synkowi do snu, staramy się z nim rozmawiać. Ale zauważyliśmy że wielu słów nie rozumie albo nie umie się wysłowić. Tłumaczy że takie coś i pokazuje ręką. Podpowiadamy, poprawiamy jak coś źle powie. Może nie tedy droga. Ostatnio np nie umiał wytłumaczyć co to wieś. A w książeczce miał zdanie że załoga wozu strażackiego jedzie na wieś ugasić pożar. I nie wiedział co to wieś i załoga.
    Też bym nie umiała opisać słowa wieś ;) trzeba najpierw ćwiczyć rzeczy które można opisać typu kolor kształt itp potem czynności ( np puzzle logopedyczne,takie ciągi zdarzeń przyczyna skutek) albo gry typu kostki do opowiadania i tam już sam wybiera o czym będzie mówił.

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynko tłumaczyć. Ja np. jak jest jakieś słowo to od razu jej opowiadam o nim,mówię zdaniem potocznym. Spokojnie,ma prawo jeszcze nie znać ,super,że czytacie :)jak np.nie wiedział o wsi- kup bajeczke o tej tematyce :)

My mieliśmy mieć jutro szczepienie,ale wkoło tyle zarazków,że na 15 go zapiszę.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, my zyjemy wbrew pozorom, ale czas tak szybko płynie... pare razy siadalam zeby cos napisac i cos mi przerywalo.
    U nas generalnie dobrze, chlopaki rosną, wydluzaja sobie czas czuwania, wiec jest coraz ciekawiej ;).
    nie mam szans chyba nadrobic, mam nadzieje,ze u Was tez ok, ze maluchy rosną zdrowo.
    Wiem, ze Bartus nadal w szpitalu- Kokosowa kciuki.
    Za wszystkie katarki tez- oby szybko przeszlo. Nas spacyfikowalo przed swietami, na szczescie szybko przeszlo; balam sie, ze starszak bedzie z przedszkola przywlekal infekcje, a tymczasem wszyscy byli chorzy poza nim. Ciesze sie, ze maluchy daly rade bo troche sie o nich balam.
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

Kookosowa, kasia1518, moni05, Cabrera lubią tę wiadomość

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola myślami Cię sciagnelam. Dużo zdrówka.

Co do starszaka właśnie też późno zaczął mówić. Miał 2,5r. jak mówił coś ponad mama i tata. Na moją mamą nadal mówi BabaBo, ma na imię Bożena 😉 Jest raczej bystrym chłopcem, jak coś go interesuje to potrafi się wypowiedzieć. Np dinozaury są teraz na topie i wie o nich sporo i umie wytłumaczyć że to gady i wykluwaly się z jaj. Itd. Tylko często brakuje mu słów żeby coś wyjaśnić, bo sam zapytał co to wieś. 😋 A do tej pory nie miał etapu na pytania dlaczego? Po co?
    Staramy się z nim rozmawiać, tłumaczyć. Ale on tak niechętnie do tego podchodzi. Często mówi że nie wie lub nie pamięta. A już zupełnie bez sensu zapytać go np co było na podwieczorek, muszę pytać czy była buleczka czy kisiel to wtedy może się dowiem.
    A jak z jakiegoś powodu płacze i próbuje się dowiedzieć co się stało to nie wydusi z siebie nic.
    Jeśli chodzi o książki to z biblioteki mu wypożyczamy. Nawet został czytelnikiem roku 2019 za największą ilość wypożyczony h książek i dostał w nagrodę książeczkę.
    Tylko jak idzie z babcią to czasem przynosi książki nieodpowiednie do wieku.
    Rozpisałem się. Właśnie myślę jak mu pomóc używać większej ilości słów.
    Spirit co to za kostki do opowiadania? To coś takiego?
    https://www.empik.com/story-cubes-opowiesci-gra-rebel,p1051217382,zabawki-p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2020, 20:41

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co to może być że Mai co jakiś czas lewe oko łzawi i powieka robi się czerwona. Ewidentnie swędzi bo ona je trze piąstką. Jak jej przemyje moim mlekiem to wszystko znika ale za dzień, dwa dalej się pojawi i tak w kółko. Do jakiego lekarza z tym do pediatry? Moja pediatra to baba po 60 i ma stare metody, jak zobaczyła tą plamke na policzku to mówi że wygląda jak skaza i żeby jej to tribiotikiem posmarować 🤦‍♀️

syy26iye928jhyb7.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniecznka,tak te kostki :) A z tym mgd wiem,nie pamiętam to często dzieci tak mówią żeby właśnie im opowiedzą jeszcze raz o czymś i wtedy sobie układają na nowo w głowie mimo że kojarzyły co to jest :)

A to oko łzawi od urodzenia?

2017 #1
    2019 #2
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *opowiedzieć jeszcze raz

Sorry pisze jedna ręka bo druga głaskam :p

2017 #1
    2019 #2
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, przed świętami zaczęło i czasem jest raz dziennie czasem co drugi dzień

syy26iye928jhyb7.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To pewnie się bez okulisty i kropli nie obejdzie :( my już dwa rodzaje zaliczyliśmy ale u nas kanali k do zabiegu

2017 #1
    2019 #2
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dzis nieladna kupa a jutro szczepienie. Sama nie wiem czy isc niech lekarz zadecyduje czy odwolac :/ jem praktycznie caly czas to samo, nie wiem co moze byc powodem...

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    To pewnie się bez okulisty i kropli nie obejdzie :( my już dwa rodzaje zaliczyliśmy ale u nas kanali k do zabiegu
    Tylko jak ja mam to okuliście pokazać jak to się robi kiedy chce

syy26iye928jhyb7.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka a takie ksiazki do opowiadania? w stylu ulicy czeresniowej, rok w przedszkolu, opowiem CI mamo co robią...z tej serii sa tez dinozaury- probowaliscie ???. Ale jak duzo czytacie, rozmawiacie to na pewno sie rozkręci. Moj Leon tez pozno zaczal mowic, a teraz tak nawija, chociaz czasem tez braknie mu slowa ( swoja droga wg mnie trudna ta wieś ;) ), a zaraz potem zaskakuje mnie, ze sie zastanawiam skad on zna takie trudne wyrazy. Chlopaki tak naprawde caly czas ta mowe rozwiaja, na pewno ksiazki, gry o ktorych pisalyscie pomoga ten rozwoj wesprzec. A jak masz watpliwosci idz do logopedy, oceni m.in. zasob słow w stosunku do wieku, moze martwisz sie na wyrost?
    Wiktoria po co chodzisz do pediatry ktorej nie ufasz i na ktora nie mozesz liczyc? Zmień- nie ma rejonizacji, nie musisz sie nawet wypisywac ze starej przychodni, tylko skladasz deklaracje do nowej.

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wsi nie ma zbyt wielkiego wyboru jest jeden doktor. Na nią liczyć można zawsze tylko czasem ma stare metody leczenia. Gdyby coś się działo i tak pojechałabym gdzieś prywatnie.

syy26iye928jhyb7.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Tylko jak ja mam to okuliście pokazać jak to się robi kiedy chce
    Sam sobie sprawdzi bo jak się naciśnie w odpowiednim miejscu to albo są czyste kanały łzowe albo ropa i zakażenie bakteryjne. Dzieci z zatkanym kanaliKiem np mają cały czas te łezki i trzeba masować w tym miejscu w którym on sprawdzi ;) tylko uprzedzam,wizyta u okulisty z takim maluchem nie jest przyjemna :/

2017 #1
    2019 #2
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola34, a wiesz może czy takie przepisanie następuje od ręki? Bo chce zmienić przychodnie, a na 21 mamy szczepienie i nie wiem czy zdążę już do nowej czy będę musiała iść do starej.

Czy wasze mamy też się tak wtrącają do wychowania waszych dzieci czy to tylko moja? 🤦🏻‍♀️ Dorosła ze mnie baba, a muszę się spowiadac z każdej rzeczy związanej z małym i jeszcze dostaje ciągle opieprz, że wszystko robię źle i jestem traktowana jak najgorsza patologia. Bo np nie daje herbatki małemu, albo bo nie mogłam się dodzwonić do lekarza i najlepiej powinnam tam pojechać osobiście, a nie czekać. widocznie nie liczy się dla mnie zdrowie mojego dziecka 🤷🏻‍♀️ postanowiłam od wczoraj nie odbierać telefonów od niej, może wtedy coś do niej dotrze, chociaż wątpię. Mamą jest super, ale chyba za bardzo się wczula w rolę babci.

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olii takie przepisanie następuje od reki. Ale w przypadku szczepień stara przychodnia musi przesłać kartę szczepień i to zazwyczaj trochę trwa. Bo bez karty szczepień Ci nie zaszczepia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2020, 10:21

• ammarylis Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olii myślę,że każda babcia wtrąca swoje trzy grosze niby z dobrego serca i trzeba to przetrwać.U mnie to już drugie dziecko więc mam zwis na to co gada mama czy teściowa, ale przy pierwszym też się przejmowałam. Wczoraj byliśmy u rehabilitantki i cieszę się bo z małà wszystko w porządku i nie ma potrzeby ćwiczeń😊

• Aaga Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliii u nas sa delikatne proby wtracania sie ale naszczescie szybko odpuszczaja. Ja raz powiedzialam mojemu tacie ze jak bede potrzebowala porady to o nia poprosze I od tego momentu mam spokoj. Mysle ze warto postawic granice. Dziadkowie chca dobrze, ale oni juz swoje dzieci wychowali wiec teraz niech nam na to pozwola.

My jutro mamy fizjo I troche sie stresuje, a od przyszlego miesiaca rozszerzanie diety 😬

• pOla34 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliiii tak jak napisala Paulina, takze chyba bym jeszcze szla na to szczepienie do starej przychodni a potem od razu zlozyla deklaracje do nowej, zeby zdazyli przeslac karte szczepien.
    Co do wtracania babcie daleko takze mam swiety spokoj, ogolnie staraja sie powstrzymywac jak juz maja okazje, ale czasami te rady to hmmmm lepiej nie komentowac. Ale mysle, ze nikt nie ma prawa mowic Ci takich rzeczy, Twoja mama juz miala szanse wychowywac dziecko, takze chyba trzeba probowac postawic granice, choc wiem, ze to trudne.
    Wiktoria rozumiem, ze jeden doktor na wsi ale chyba bezsensu chodzic do kogos, skoro sama widzisz ze wiedza nieaktulna i stare metody leczenia. A prywatnie tez mozna roznie trafic. Skoro i tak bedziesz musiala jechac dalej do prywatnego doktora to moze uda sie znalezc sensownego pediatre we wsi obok? A czy to Ty kiedys pisalas, ze nie chce Was zaszczepic, bo nie wygoil sie slad bo szczepieniu na gruzlice ? Jesli to ta sama pani doktor to mzoe jednak warto poszukac w okolicy kogos bardziej "na czasie" ;).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2020, 14:08

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ja to pisałam i dalej nie jesteśmy zaszczepione

syy26iye928jhyb7.png
‹‹ 1496 1497 1498 1499 1500 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ