X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ urocze te nasze dzieciaki! 😍😍😍 nasz młody kończy dzisiaj pół roku. Wow, z jednej strony: kiedy to zleciało? z drugiej: czy on nie jest z nami od zawsze? życie przed wladziem to jakaś poprzednia epoka, co ja robiłam wtedy z wolnym czasem? ;) miłego dnia!

wiktoriaa, Karooo93, moni05 lubią tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wasze maluchy tez tak czesto kichaja? U nas jest po kilka razy dziennie. Wiem ze tak sobie dzieci nosek czyszcza, ale mam wrazenie ze duzo tego kichania w ciagu dnia. Innych objawow nie ma, czasem cos charczy w nosku ale nie da sie odciagnac. Zastanawiam sie czy moze to byc alergia.

• aga90 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w zasadzie od urodzenia kichanie i coś tam słychać w nosie a przy infekcjach bardziej nasilone.

A ja mam pytanie czy czyjś bobas ma brązowe oczy?

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga90 wrote:
    U nas w zasadzie od urodzenia kichanie i coś tam słychać w nosie a przy infekcjach bardziej nasilone.

A ja mam pytanie czy czyjś bobas ma brązowe oczy?
    Moja ma brązowe oczy

syy26iye928jhyb7.png
  • aga90 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Moja ma brązowe oczy
    A kiedy jej zbrązowiały bo u nas brązowe zrobiły się przy źrenicach już kilka miesięcy temu a reszta taka ciemnoszara i się zastanawiam czy będą brązowe czy takie niezdecydowane

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas brązowe oczy od początku.

Kichanie może być od zbyt suchego powietrza. U nas przeszło po psikaniu wodą morską codziennie.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga90 wrote:
    A kiedy jej zbrązowiały bo u nas brązowe zrobiły się przy źrenicach już kilka miesięcy temu a reszta taka ciemnoszara i się zastanawiam czy będą brązowe czy takie niezdecydowane
    Od urodzenia ma taki ciemny brąz

syy26iye928jhyb7.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po szczepieniach masakra 😢 maruda cały dzień. Wazy 8900 czyli ważenie sposobem wchodzę na wagę sama a potem z nim zdaje egzamin 😬
    Kolejne mamy 7 maja...

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jestem zła. Nie weszłam jeden dzień na forum i mi wszystkie zdjęcie Waszych dzieciaczków pouciekały:(
    U nas brązowe oczy. Obwódki jeszcze niebieskie ale w środku już brąz.
    My po szczepieniu wczoraj. Jeden rodzic. Bez maski.
    I zawsze szczepienie i czekanie to na lekarza to na pielęgniarkę trwało po 2 godziny a tu nagle dalo się w 10 minut załatwić sprawę.
    Szczepienie zniósł super. Zawsze znosi lepiej ode mnie. Ale kazali przyjść na kolejne jak będzie miał rok a jest przecież jeszcze Bexsero. Oczywiście mąż nie zapytał. Robicie ta szczepionkę ? Swoją droga odwołali szczepienia jak było kilku chorych a jak jest kilka tysięcy to wznowili. Ja bym się tam bezpieczniej czuła w przychodni miesiąc temu jak było mało chorych. A teraz przecież nie wiemy ile osób przechodzi bezobjawowo. A myśle ze dużo.
    Moni, ja tez tak wazę. Kurczę u nas 7,7 kg a taki klops się zrobił przez to nocne jedzenie. Wzrostu ma 72 cm chociaz trudno mi samej zmierzyć. Jak u Was ze wzrostem ?
    Moj kicha po kilka razy dziennie. A na słońcu to jyz w ogóle

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś byłam z pierworodna, to wszystko się w zabiegowym odbywa... najpierw ważą i mierzą, potem wołają pediatre i bada i szczepienie- dobrze, bo nie trzeba łazić po kilku gabinetach. No i wpuszczają pojedynczo- rodzic + dziecko.

Dreamer ale Bexero to dodatkowe szczepienie nie wynikające z kalendarza szczepień, więc pewnie stąd mężowi nic na ten temat nie mówili.
    My już po pierwszej dawce jesteśmy- idziemy schematem 2 dawki + trzecia przypominająca w wieku 12-15mcy . Jeśli się poda pierwsza dawkę po 6mcż to jest 2 dawki + trzecia przypominająca po 2 roku życia- bo tak idę u pierworodnej.

Z Gabrysia zaczynamy w poniedziałek szczepienia, rozpisalam sobie wszystko i jak będzie zdrowa to do połowy czerwca powinniśmy się wyrobić ze wszystkim do tej dłuższej przerwy. Na koniec będzie 2 dawka bexero.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2020, 21:31

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Tak piszecie o tych szczepieniach, że tyle trzeba czekać, chodzić po gabinetach. U nas odbywa się to tak: jesteśmy umowieni na konkretną godzinę w gabinecie zabiegowym. Dziecko jest wazone, mierzone, przychodzi pediatra- zbiera wywiad i kwalifikuje do szczepienia. Teraz z dzieckiem może być jeden rodzic, w rękawiczkach i maseczce.
    W przyszłą środę Czarek będzie miał zaległe szczepienie z 3-4 miesiąca.
    Poza tym wyszedł mu ząb, chyba drugi się przebija. Jest trochę marudny, ale apetyt ma.
    No i dobra wiadomość- córka dostała się do przedszkola!🙂 Kamień z serca!🙂

moni05, kasia1518 lubią tę wiadomość

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czekam na telefon z przychodni. Ale u nas problemu nie ma, jak dzwoniłam o szczepienie to pielęgniarka mówiła że wszystko jedno kiedy przyjdziemy bo jako że z małym dzieckiem to jesteśmy brani od razu poza kolejką. I tak samo było jak ją chciałam przebadać jak miała ten katar to wchodzimy od razu. Nie wiem czy to uroki wsi czy co

syy26iye928jhyb7.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem ze o dietach I rozszerzaniu juz bylo wiele, ale kiedy wprowadzacie dziewczyny nowa konsysyencje posilkow?

U nas jest kaszka I musy takie ze sloiczka, daje jej tez ciumkac warzywa czy owoce w calosci, teraz przymierzam sie do posilkow robionych juz osobiscie I nie wiem czy dalej robic takie mega gladkie czy juz probowac np z grudkami czy rozciapciane widelcem?

I druga sprawa moja corcia jak dostaje lyzeczke do reki to wie zeby pakowac ja do buzi ale np arbuza czy papryke juz traktuje jak zabawke I nimi rzuca. Metoda ze daje jej posmakowac, albo sama jem nie skutkuje. Wtedy rozdziabia buzke I czeka az jej podam.

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak piszecieo waszych przychodniach to tylko pozazdroscic. Ja w pon od 7 rano wisialam na tel, aby zapisac Nine na zalegla zoltaczke. Jak sie po kilku godzinach dodzwonilam to mi powoedzieli, ze maja 60 noworodkow bez zadnych szczepien i one maja pierwszenstwo. Ale, ze ja nie daje za wygrana to w srode na spacerze podeszlam z mezem pod przychodnoe. Otworzyla rejestratorka, wychylila glowe za drzwi, no i mowoe, ze chce zapisac, noe musze z dnia na dzien, ale chce termin. Ona, ze zapisy starszych dzieci (tj. Nie noworodkow) od czwartku. Maz w czwartek o 7.50 pod przychodnia, w ktorej dzieci zdrowe otwieraja o 8. Otworzyli i... brak mieksc, nie zapisza. Maz sie wkurzyl, powoedzial, ze nie odejdzie jak nie dadza terminu. Po malej klotni zapisaly na dzis. I tak, jestesmy po szczepieniu, ktore moja dama zniosla rewelacyjnie. Wazy 7055g i mierzy 69cm :D
    Chcialam od razu zapisac na meningokoki to mi powiedzieli, ze szczepienia inne niz obowiazkowe to przed koncem maja na 100% nie zapisza, bo musza najpoerw wyszczepic wszystko co obowiazkowe, a skoro maja 60 nowprpdkow bez zadnego szczepienia to im sie zejdzie. Uroki duzego miasta :/

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr mnie się w przychodni boją, bo zrobiłam 2 razy taki raban- jeden lekarzowi że skończyło się na wizycie u właściciela przychodni, a drugi pielęgniarkom bo wprowadziły mnie w błąd... Jak słyszą moje nazwisko albo wchodzę do przychodni to głowa od razu w dół u każdej, nawet w sklepie jak się spotkamy to patrzą na mnie spod byka.

W czwartek mówię, że za tydzień chciałbym zacząć szczepic druga córkę, bo mamy opóźnienie duże przez żółtaczke , a pielęgniarka milutka... A może by Pani chciała już w poniedziałek bo by się chyba jeszcze jedno miejsce znalazło , po co czekać do czwartku? No więc mówię, że jak są miejsca, to bardzo chętnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2020, 18:09

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzisiaj dałam młodemu rybę pierwszy raz, myślicie że za wcześnie? Rozszerzamy dietę od 4 msc i uznałam, że po 6 msc będzie okej, ale ciagle płacze jakby coś go bolało i nie wiem czy brzuszek po rybie czy to nie ma związku i inny powód 😐

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny, dzisiaj dałam młodemu rybę pierwszy raz, myślicie że za wcześnie? Rozszerzamy dietę od 4 msc i uznałam, że po 6 msc będzie okej, ale ciagle płacze jakby coś go bolało i nie wiem czy brzuszek po rybie czy to nie ma związku i inny powód 😐
    Nina jadła już dorsza i łososia i poza kupą o zapachu zdechłej ryby żadnych problemów

moni05 lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Nina jadła już dorsza i łososia i poza kupą o zapachu zdechłej ryby żadnych problemów
    O to to! Ta ryba z drugiej strony smakuje podle...
    u nas też dorsz i łosoś był.

Co do szczepień u mnie tak, że umawiają na godzinę konkretna i wchodzi się punktualnie, jest się samym z dzieckiem, lekarzem i pielęgniarkami... tylko jak wyskoczyły tak we trzy do niego w tych skafandrach i przylbicach jak ufoludki to w ryk, na mojej twarzy tez nie widzi czy ja się uśmiecham do niego czy nie bo maseczka... ale podoba mi się organizacja.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    No to może jeszcze ból po szczepieniu 🤔 Ignaś też dostał dorsza, ze słoiczka i już się boję kupy, bo sam obiadek przyprawiał o mdłości 😅

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:

He jak daje młodemu suszone śliwki żeby go odetkało to tez potem czuje dwa dni kupę o smaku śliwek

‹‹ 1602 1603 1604 1605 1606 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ