X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy adaptację teraz w przedszkolu u 2letniej Zosi, też jest bez rodziców. Pierwszego dnia oprowadzili mnie po przedszkoli i kazali dziecko zostawić. Pierwszego dnia była 1.5h, dziś 2h i tak z każdym dniem będziemy zwiększać.

Na półce kazali zostawić komplet ciuchow na zmianę. I ze 2-3 pary majtek ( bo już odpieluchowana ). Swój kubeczek albo bidon - coś co można wyparzyć w zmywarce. Lezakowanie jest dla chętnych ( moja Zosia śpi) to kazali przynieść prześcieradlo na materac , poduszkę i kocyk ( bo kołdry za grube ) , raz w tyg mam zabierać do prania.
    I sama zawiozę jutro nakładkę na toaletę bo mają niskie toalety ale Zosia się zapada albo są nocniki ( każdy ma swój) , więc że w domu sika na nakładce, to zawiozę, bo dziś zawołała siku i się bała bo wpadala do środka toalety mimo że to są takie miejsze.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_ni my mialysmy jedna adaptacje,druga nam odwolali ale licze ze jeszcze sie uda isc. Bylysny 1,5godz Julka byla grzeczna, dala sie ponosic jednej "cioci" chwilke sie pobawila I nie plakala. Ale zobaczymy jak bedzie jak zostanie sama. Co do jedzenia to tez zostajemy przy menu zlobkowym I sniadanie w domu bede tez dawac. U nas wyprawka to: pampersy, chusteczki, bidon, kocyk, skarpetki antyposlizgowe, stroj na zmiane I tyle. Ewentualnie jak mamy jakies swoje wybrane kosmetyki ktorych nie ma w zlobku.

Basiu piekne zdjecia a, Filipek to caly tata :)

Mamy maly ale dla mnie ogromny sukces! Julka sama usiadla I przyjela pozycje czworacza! To wynagradza ten placz przy vojcie :)

aga90, Konieczynka, Karooo93, wiktoriaa, Kookosowa lubią tę wiadomość

• aga90 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Wiktora, moja Gabrysia ma takie "większe cycki " w sensie że nie płaska jak z reguły u dzieci. Ale od początku miała te gruczołki większe, pediatra nie mówiła że to coś złego, taki urok i budowa jej.

Nasza też takie ma, ale my z kolei jesteśmy pod obserwacją bo ma pęcherzyki na jajnikach. Z tym że wyszło to na kontrolnym usg brzucha, a piersi nigdy nie były niepokojące same w sobie.

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu gratulacje. Piękna okazja : ślub i roczek 😍 a Filipek jest uroczy, choć wydaje się być taki malutki. Oby jego przypadek to był tylko niski wzrost. Trzymam kciuki żeby było dobrze.

Dziś Lidia ponownie zagoraczkowala. Znowu jeat rozpalowa a świeżo po antybiotyku. Mieliśmy wesele siostry męża. I chyba gdzieś ja powiało. Na sali klima, co prawda na weselu się tego nie odczulo za bardzo, ale widocznie jej wystarczyło. Albo na poprawinach bo wtedy już klima chodziła na maxa. Byliśmy krótko, raczej na podworku, potem mąż sam pojechał pomoc. Byłam z nią nawet dziś u lekarza tylko moja gwiazda dała taki popis, nie dała się normalnie zbadać. Darla sie jakby ja z skóry obdzierali. I lekarka mówi że ona kie była w stanie dostrzec błony bebekowej. Jutro zrobię jej crp. Przekonamy się czy to coś poważnego. Bo znowu usłyszałam że zęby.

Adaptacje mieliśmy mieć od środy do piątku. Ale teraz tego nie widzę z chora Lidka. Boję się jak to będzie. Ze względu na jej alegie,niby mają zapewniona dietę, własną kuchnie. Ale jak jej podadzą coś z nabiałem to będzie się męczyć biedna. W grupie łącznie z nią jest 7 dzieci, ale ona najmłodsza. Ma dopiero 11 miesięcy a będą dzieci 20 miesięczne. Lidka co prawda jest fajnie rozwinięta ruchowo. Zupełnie przestała raczkować, tupta po całym domu i już robi to dość szybko. Daje rade też po trawie, na kamieniach się wywraca. Ale wstaje i do przodu. Jest też mega głośna. Mam nadzieję że wykrzyczy swoje w żłobku. Hehe

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga90 wrote:
    Nasza też takie ma, ale my z kolei jesteśmy pod obserwacją bo ma pęcherzyki na jajnikach. Z tym że wyszło to na kontrolnym usg brzucha, a piersi nigdy nie były niepokojące same w sobie.
    U nas też były torbiele na jajnikach. Mieliśmy w lipcu usg i juz się wchłonely, od początku nam mówili że to od KP,że moje hormony na to wpływały. Ale też zapewnyali że przestanę karmić i się wchłoną i tak się stało, a cycki dalej zostały 🙂

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Kuzynka była u dr bo u jej córeczki zrobiła się większą jedna pierś, czerwona i wyczuła w niej guzek i spanikowała, pojechała do lekarza ale jej powiedział że to jakiś stan zapalny i jak nie minie to da antybiotyk. Dziwne, no ale ja lekarzem nie jestem

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przebiła się ostatnia jedynka. Może teraz będzie chwila spokoju

syy26iye928jhyb7.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od nocy gorączka. 38, 37.5. W nocy udało się zbić a dziś nie. Spał mi tylko 30 minut w dzień . Wg. Mnie zęby bo ma strasznie opuchnięte dziąsła. Nie wiem jak mu pomóc 😪

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas gorączka od soboty do wczoraj największą 38.9.bylam wczoraj u pediatry uszy, gardło, osłuchowo czysto. Pozostał katar spływający i kaszel.
    Zeby dwie 1 wyszły, więc nie wiadomo co to.
    Przy okazji zważyłam panienkę 6.9 kg w pieluszce 😐

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu gratulacje. Fajna z was rodzinka. A Filipek elegancki chłopak :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ósmy ząb się przebił i jest chwilowy spokój. Kawaler ćwiczy nowe umiejętności, siada i próbuje się podnosić.

• aga90 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania właśnie kończy katar bo zaraziła się od kuzyna ale i on i ona mieli tylko katar bez innych objawów na całe szczęście. I właśnie przed chwilą postawiła swoje pierwsze 4 samodzielne kroczki 😁

Kookosowa, Karooo93, kasia1518, kkkaaarrr, wiktoriaa, ammarylis, moni05, adella1 lubią tę wiadomość

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie sprawdzone sposoby żeby oduczyć dziecko lulania?

Gabrysia lulana do snu za każdym razem i tylko ja to mogę robić. Za kilka m-cy przyjdzie mi wrócić do pracy i się zastanawiam jak do tego podejść i kiedy najlepiej?

Macie jakieś rady?

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpinam się do pytania. Może ktoś pracuje w żłobku ? Jak one to robią ?

• Zimri Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Karooo93 chyba Ty pracowałaś w placówkach z maluchami?

Ja kładę się na łóżku z nią i tyłkiem jej trzacham lub dość mocno miziam ręką przez całe ciało od szyi po stopę zasypia

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:

Co w żłobku a co w domu to dwie różne sprawy. Dziecko uczy sie w żłobku od nowa i dostosowuje sie do zasad. U nas w żłobku była rutyna ze po spacerku byla zupa. Potem mycie ząbków i toaleta. Sami szli do swoich łóżeczek. Bajka i spanie. Jak trafił nam sie jakis mały uparciuch to czasem pomagało lulanie w wózku albo glaskanie. Dzieci miały takie nawyki od samego początku. A w domu nauczone lulania trzeba poprostu odstawić. Judka byla lulana poltora roku i Bartek pewnie tez tak bedzie. Córkę poprostu zaczęłam kłaść obok siebie i glaskac. Kilka dni dluzej to trwało ale potem juz sama sie kładla i czekala na glaskanie.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to u nas jest tak ze ja się z nim kładę do łóżka a on mi ucieka. Łapie, przynoszę spowrotem a on znowu ucieka. No i tak się bawimy:p

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa, nie wiem czy u mnie zda to egzamin ,bo ona jest taki żywioł że pewnie będzie biegać po całym łóżku. Nie zatrzyma się w miejscu na 5 sekund

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem po pierwszym dniu adaptacji w żłobku. Na sali z rodzicami było 5 dzieci. Niby wszystko ok. Każdy maluch brał zabawki, chodził lub raczkował, raczej dzieci pilnowały się rodziców. 3 z dzieci (łącznie z Lidia) jest na piersi, każde zasypia z mama.
    Lidka najpierw obserwowała n moich kolanach, ale po chwili już wzięła zabawkę i siedziała obok. Potem odchodziła po inne zabawki i wracała. Po 1,5h była już zmęczona. Jest najmłodsza z grupy i najmniejsza. Jeden chłopiec jest z początku września, ale taki pulchny się wydaje przy mojej.
    Wróciłam do domu i teraz płacze. Jakoś mi ciężko z myślą że ja tam zostawię.

Lidka zasypia bez kołysania. Ale syn był lulany. Jak wiedziałam że pójdzie do żłobka postanowiłam że koniec z tym i przestałam go bujać, nosić. Tak stopniowo. Bo początkowo nosiłam, potem tuliłam siedząc na łóżku, potem kladlam się z nim na ręku i tak na cieniutkiej poduszeczce bujałam. Ostatecznie kladlam się już z nim na łóżku i nie pozwalałam wstawać, a miał jakieś 9-10m i też już chodził, więc było różnie.
    W żłobku jednak jest inna historia jak pisze kokosowa. Tam dzieci i opiekunki wypracowują sobie swoje metody. Muszą z czasem zgrać dzieci na wspólną drzemke.
    W tym gdzie idzie Lila puszczają cicho kołysanki.

Czytałam też o rozwoju 11moesiecznego dziecka z okazji że Lidka dziś kończy 11m.
    Nic się nie zgadza hehe. Chodzi od 9,5m. Mówi sylaby ma-ba-da ale nie rozumie że może się tym komunikować (choć niby powinna coś łapać)
    Zbudować wieży z klocków nie umie, ba nawet jej to nie w głowie. Co innego rozwalić.
    Nie boję brawo, nie robi papa. Z komunikacją na bakier.
    Za to pędzi jak szalona. Z salonu do kuchni, z kuchni na korytarz, z korytarza na górę po schodach. Itd. I krzyczy. Non stop - z irytacji lub ekscytacji. Jest tak głośna że aż w uszach dzwoni.

Co do gorączki to chyba u nas to zęby jednak. Temp już nie ma. A ob i crp ok

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Postanowiłam dziś że spróbuje... i cud ... dziecko mi usnęło bez bujania w 20min. Aż bałam się ją dotknąć żeby nie obudzić przy przenoszeniu do łóżeczka. Nie wiem czy była taka zmęczona czy może jednak to lulanie jej nie potrzebne. Mąż stwierdził że jak się uda 3 kolejne noce to znaczy ze załapała. Ciekawe czy przez to nie będzie się budzić częściej.

A co zrobiłam... stwierdziłam że spróbuje najpierw tak , jak usypiałam Zosie. Położyłam ja u nas na łóżku i się do niej przytulilam, masowalam po plecach , całowalam w głowke co jakiś czas i nuciłam melodie 100lat ( tak tak to 100lat które się śpiewa na weselach, moja Zosia przy tym najszybciej usypiala i może Gabrysia kojarzy z czasów brzuszkowych) oczywiście na początku machala nogami , rękami, uciekała...ale 3 razy powiedziałam "Gabrysiu idziemy spać, tak nie robimy " w końcu się położyła. Patrzę po 10min a ona śpi... Tylko usnela na brzuchu. Jak ja przeniosłam to się przebudzila, ale zaczęłam dalej nucic to 100lat i spokojnie odłożyłam do łóżeczka. Wszystko trwało dosłownie 20min. Zobaczymy co będzie w kolejnych dniach.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
‹‹ 1657 1658 1659 1660 1661 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ