Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas kuchnia to numer jeden. Otwieranie i zamykanie drzwiczek. Włączanie światła. Pchacz. Myślą nad tablica manipulacyjna. Co sądzicie ?
Ja daje dwie krople devikapu. Jak zapomnę to następnego dnia cztery. Witaminy d spokojnie można dawać więcej niż zalecają. I my tez koniecznie musimy brać moje drogie mamy minumum 2000 jednostek.
Mam problem z ubieraniem dziecka na taka pogodę. Ciężko to wyważyć żeby go nie przegrzać i nie przeziębić.Cecylia lubi tę wiadomość
-
Dziekk za porady co do kataru, po konsultacji z pediatra zostawiamy młodego 2 dni w domu i podajemy krople z antybiotykiem.
Witaminy D daje 600, konsultowałam to z kilkoma lekarzami, a nawet zbadaliśmy ostatnio poziom witaminy D i jest ok. To wsYstko w związku z brakiem zębów, była hipoteza ze z powodu niedoboru.
U nas na topie wrzucanie różnych klocków do pudła. Lubi duplo, ale raczej rozdziela klocki niż je łączy ze sobą. Książeczki zawsze miłe widziane. Na urodziny jak mnie ktoś pyta co kupić to wymieniam pchacz (ostatnio dorwał takie duże pudło plastikowe i użył go jak pchacza) piłka (nie mamy dużej a widzę ze go bardzo cieszy zabawa w rzucanie i łapanie) i właśnie duplo bo mamy tylko kilka sztuk. A my chyba mu kupimy karty do czytania metoda glenna domana. To fajna zabawa z dzieckiem, Maks po kilka minut dziennie, a dziecko naprawdę potem naturalnie czyta i nie musi się czytania uczyć. Nie żebym miała ambicje żeby moje roczne dziecko czytało. Ale to tez fajny sposób na poznawanie nowych wyrazów, kiedyś sie zawodowo tym zajmowałam i mysle ze to jest super.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2020, 13:35
Cecylia lubi tę wiadomość
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI ICSI 1 - 01.2018 ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
Dreamer wrote:U nas kuchnia to numer jeden. Otwieranie i zamykanie drzwiczek. Włączanie światła. Pchacz. Myślą nad tablica manipulacyjna. Co sądzicie ?
Ja daje dwie krople devikapu. Jak zapomnę to następnego dnia cztery. Witaminy d spokojnie można dawać więcej niż zalecają. I my tez koniecznie musimy brać moje drogie mamy minumum 2000 jednostek.
Mam problem z ubieraniem dziecka na taka pogodę. Ciężko to wyważyć żeby go nie przegrzać i nie przeziębić.
Ja ubieram dresy, skarpetki, buty takie za kostkę. A na górę body na długi rękaw, na to jakaś bluza i na to przejściowa kurtka (ma podszewkę cieniutkim polarem). Jak jest cieplej to body jest na krótki rękaw a jak zimniej to daje cieplejsza bluzę. Teraz ma być zimniej to albo zamiast bluzy dam podkoszulek na długo rękaw i polara albo wymienię już kurtkę na zimowa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2020, 13:34
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI ICSI 1 - 01.2018 ICSI 2 - 08.2018
Moje dziecko od początku krzyczy jak ma za dużo ubrane, w domu ciągle ściąga skarpety, na zewnątrz jak idziemy to ma cienką czapkę, którą niestety i tak ściąga zaraz po wyjściu z domu, skarpetki, spodnie, body na długi rękaw plus bezrękawnik albo bluza. Kurtki jeszcze nie użyłam.
Aga A co Wam pediatra powiedział? Od razu na taki katar antybiotyk dał? -
A moja koleżanka zrobiła sama tablice części zamówiła, pomalowała, ale zainteresowanie ze strony dziecka średnie.
Taka mi się podoba ale droga jest. https://www.pakamera.pl/zabawki-inne-koala-henry-the-surfer-tablica-manipulacyjna-nr2638900.htm
Nie wiem czy samej mi się będzie chciało stworzyć -
No to ja tez ubieram raczej cienko. Cieniutka koszulka z długim rękawem bo w takich mu najwygodniej i lekka kurteczka taka wiatrówka na to. Na głowę najczęściej kaptur bo nic innego nie akceptuje. Butów nie ubieram raczej bo szkoda mi na to czasu. Same skarpety z którymi i tak walczy.
Piękna tablica. Ale cena miażdży. Szkoda ze nie mam męża złotej raczki. -
Mój raczej też złotą rączka nie jest a zrobił sam, zwykłą taka nie odpicowaną. Na starej płycie mdf zamocowal zamek, kontakt, zasuwkę do drzwi, kłódkę, włącznik do światła, jakieś kółeczko obrotowe itp. Nie jest piękna, nie jest nawet jakas super ładna, ale mały się nią bawi Jak się wkręci to stoi przy niej dobre kilkanaście minut i próbuje działać po swojemu. Także polecam zrobić samemu, tu chodzi o to co na tej tablicy jest, niekoniecznie musi być ona wypasiona, piękna itp. Oczywiście takie jest moje zdanie
-
wiktoriaa wrote:Moje dziecko od początku krzyczy jak ma za dużo ubrane, w domu ciągle ściąga skarpety, na zewnątrz jak idziemy to ma cienką czapkę, którą niestety i tak ściąga zaraz po wyjściu z domu, skarpetki, spodnie, body na długi rękaw plus bezrękawnik albo bluza. Kurtki jeszcze nie użyłam.
Aga A co Wam pediatra powiedział? Od razu na taki katar antybiotyk dał?
Powiedziała ze z taka infekcja szybo sobie poradzą te krople - dicortinef. Tak zrozumiałam ze to z antybiotykiem. Jeszcze zaleciła nebulizacje solą fizjologiczna i higienę nosa przed podaniem kropli i powiedziała ze 2-3 dni dobrze by było żeby został w domu. Mój mąż wzial L4, bardzo się cieszę ze to zaproponował i nie marudził, bo ja bym noe chciała na samym początku pracy brać zwolnienia. I w sumie cieszę ze mamy to lekarstwo, bo mam nadzieje ze dzięki temu na Katarze się skończy i nie będzie zapalenia ucha czy gardła.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
Mu dostaniemy tablice na roczek od brata mojego męża. Sam zaproponował ze zrobi coś takiego bo widział u znajomych i mu się spodobało. Bardzo się cieszę bo ceny naprawdę zawrotne i tez uważam jak Pukola ze to nie chodzi o to żeby była ładna. A chyba każdy niezależnie od umiejętności by sobie z tym poradził, tylko trzeba trochę czasu i chęci.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
Tak dicortinef to antybiotyk. Stosowałam te krople do oczu jak miałam zapalenie spojówek. Są one też na zapalenie ucha. A Ty je gdzie podajesz?
Ja też uważam że nie musi być to tablica za miliony monet. Jak to mówią zegarek za 10zł będzie pokazywał tak samo czas jak ten za 10tyś. Ja tylko podałam przykład jaka mi się podoba. Można zrobić samemu, najważniejsze żeby dziecku się podobało i wzbudziło zainteresowanie. -
Cześć Dziewczyny.
Bardzo dawno pisałam ale czasami Was podczytuje🙂Wszystkim Maluszkom które skończyły roczek WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!
Moja za niecałe 2 tyg.
Natomiast pisze bo mi się dziecko ostatnio “zepsulo"
Czy Wy też coś takiego zauważyłyście?
Proszę niech Ktoś odpisze.
Laura jadła ładnie jeśli chodzi o ilosci bo doszłyśmy do 150 kaszki rano potem 100-120 owoce np mus, następnie obiad 200 i wieczorem też coś tak do 120-140. W między czasie dużo wody 2 małe kubeczki nie kas pki i trochę mleka do śniadania do 90 i w nocy raz co najmniej mleko 100.
Teraz zmiana o 180 stopni.
Nie chce kaszki tylko parę łyżek, po pół godzinie może połowa wejdzie, obiadu też pół lub 3/4 wieczorem też roznie...
Martwię sie
Załatwia się normalnie, 1-2 dziennie, temp nie ma. Czy to może przez żeby, bo ma 8 ale chyba idą 4 bo paluszki w buzi choć nic jeszcze nie widać.
Nie chce też mi jeść kawałeczków w sosie ma odruch wymiotny już że 3 razy zwróciła gdy czyje kawałeczek ziemniaka lub marchewki np w gerberkach tych na 11-12 mc
Jak przyzwyczailyscie Maluchy do jedzenia normslnie, czy jedzą już same. Moja np flipsy gryzie bez problemu, kawałeczek banana, maliny itp a razem z sosem nie bo robi się bleeW życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Ja swoją już dostałam od losu:)
"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png" -
nick nieaktualnyOkoło roku dzieci zaczynają jeść dużo mniej, wiem od położnej co zawsze mnie uprzedza ze wszystkim bo jestem panikara. Mówi że to normalne bo mniej więcej jest to moment kiedy maluch przestaje tak szybko i gwałtownie rosnąć. Najważniejsze żeby waga nie spadała, ważąc raz tydzień, nie częściej.
-
My po roczku i 8 urodzinach syna jednocześnie. Uff poszło dobrze, wszystko prócz tortów robiłam sama, ale jestem bardzo zadowolona. Nawet pogoda dopisała więc dzieciaki latały po ogrodzie i rozbijały piniatę 😂. Z tego co pamiętam to syn przed skończeniem roku też przestał kompletnie jeść i tak mu zostało na parę lat. Mała z kolei lubi wszystko i ma duży apetyt. Dodam, że lekarz nigdy nic nie doradził jak mówiłam, że syn nie chce jeść. Także jeśli nie ma objawów infekcji i nie traci na wadze to być może taki niejadek będzie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2020, 20:59
wiktoriaa, adella1, kasia1518, aga90, Konieczynka lubią tę wiadomość
-
Ja na jedzenie małego nie mam co narzekać, je praktycznie wszystko i w ogromnych według mnie ilościach. Gdy jestem u rodzicow na weekend to potrafi zjeść śniadanie ze mną a później z moją mama, która śpi dłużej. A powiedzcie mi czy Waszym pociechom też wychodzą tak hurtowo zęby? Teraz Oliverowi wychodzą 4 czworki naraz. A ogólnie zębów ma już 12.. Jestem w szoku i zastanawiam się czy to normalne..
-
Dziękuję za informację, troche mnie uspokoiłyście;)
Co do jedzenia to jedzą dzieci już same łyżeczka czy Wy nadal karmicie?W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Ja swoją już dostałam od losu:)
"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png"