X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2021, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Eh Konieczynka dzięki, nie pocieszyłaś mnie 😁 domaga się w nocy piersi co chwilę i co najlepsze w ogóle nie je! Czasem coś pociągnie, a tak to trzyma sobie w buzi. Jak wyciągnę to rozgrywa się dramat. Za wygodna jestem żeby parę nocy poświęcić i z tym skończyć eh
    Wiktoria im później, tym będzie gorzej. A jak się zaweźmiesz i się uda, to dopiero będzie satysfakcja. A Majka uzywa smoczka ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2021, 16:49

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2021, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic chyba musze poczekać na pierwszy tydzień lutego jak to będzie wyglądać u Gabrysi gdy mnie nie będzie 8h.

U nas górna trójka na wierzchu, przebijała się jak miała ostatnio gorączkę.

Udało mi się wypracować ze w nocy na karmienie nie musze brać jej na ręce- kładę z boku na dużą poduszkę i pije na śpiocha. Ulga dla mnie, bo już mi ja ciężko się wyciągało żeby nie obudzić.

Dodatkowo jak się budzi to zaczęła mi wołać si si ... posadziłam 2 razy tak na nocnik i poszło siku. Ale tylko po nocy i po drzemce zrobi - takie bardziej wysadzanie, choć sama mówi si si. W dzień nie wola, chociaż ostatnio woła ale już jak zrobi w pampersa... staje pod drzwiami łazienki i si si , patrzę a pampers ciepły.

Gabrysia to jak robi coś czego nie wolno, to sama chodzi i mówi nu nu nu machając przy tym paluszkiem ☝

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2021, 15:05

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Wiktoria im później, tym będzie gorzej. A jak się zaweźmiesz i się uda, to dopiero będzie satysfakcja. A Majka uzywa smoczka ?
    Niestety to jest bezsmoczkowe dziecko.

syy26iye928jhyb7.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2021, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Niestety to jest bezsmoczkowe dziecko.
    Jednak mimo prob nic jej nie podpasowalo. Przynajmniej eliminacja smoczka Cie nie czeka. Mnie to minęło z Zosia i dlatego teraz nie mam pojęcia jak podejść do tematu

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2021, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jaka owsianke dajecie dzieciom?
    Czy Wasze dzieci jedzą jeszcze kaszę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2021, 19:57

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2021, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Jednak mimo prob nic jej nie podpasowalo. Przynajmniej eliminacja smoczka Cie nie czeka. Mnie to minęło z Zosia i dlatego teraz nie mam pojęcia jak podejść do tematu
    No 9 różnych miałam i żadnego nie zaakceptowała. Czasem żałuję, ale widząc jak trudno nieraz idzie odstawić to może nie mam czego, chociaż bardzo to ułatwia życie w różnych sytuacjach

syy26iye928jhyb7.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2021, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bodźcem do odstawienia (bo już długo się do tego przygotowywałam) była noc z cycem w buzi, gdzie czułam że nie ssie efektywnie tylko trzyma. I po godzinie mordowania się zabrałam w końcu Pierś, a Lidia się rozbudziła i do 2.00 byla walka żeby ją uśpić. Wtedy karmilam ja po raz ostatni. Potem do rana już nie dałam. I tak wytrzymałyśmy. Najgorsza była pierwsza i druga noc. A dziś już praktycznie spała cały czas.
    Mam trochę kaca moralnego i takie poczucie wyrodnej matki, która odbiera dziecku coś niezastąpionego. Ale ona w końcu śpi! Warto było. Pewnie będzie jeszcze różnie. Ale te noc spędziła w swoim łóżeczku. Pierwszy raz od urodzenia. 🙈

I w końcu udało się spotkać na sesji zdjęciowej. Lidia dostała taki prezent na urodziny, ale wiecznie było coś. To kwarantanna, to chora, to ja chora, to Pani fotograf czasu nie miała bo sesje świąteczne. Więc dziś mieliśmy sesje robiona Lidce. I powiem wam że bałam się powtórki z rozrywki ze będzie płakać. A wzięłam banki mydlane i tak się rozkręciła ze mam nadzieję że będą śliczne fotki.

Kaszkę w domu zawsze jakąś rezerwowa mam.
    A owsianki "co się na winie". Zazwyczaj na mleku owsianym lub wodzie. Z owocami głównie, czasem dodam chia (nie lubi Lidka), kiedyś dałam kakao (naturalne)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2021, 20:26

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2021, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    U nas już kaszki się przejadły, nie chce jeść. Ogólnie zaczęła jesc już wszystko to co my ( odkąd się te dwójki przebily i mimo ze nie są duże to łatwiej jej wszystko przegryźć)

Jeszcze za jakieś 2 tyg podaje mleko krowie, mam jeszcze jeden karton 1200g bebilonu , więc jak się będzie już kończyło to podam normalne, liczę że załapie jak Zosia i skończy się robienie mieszanek. Z każdym dzieckiem inne podejście, Zosi w grudniu odstawiałam dopiero mm , wiec miała 28mcy , taka wygoda ze z Gabrysia już chce to zrobić 😁

wiktoriaa lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2021, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    U nas też kaszki się przejadły. Czasem zrobię mannę z helpy na mleku owsianym z malinami/wiśnią lub górskie płatki na wodzie z jabłkiem pieczonym.
    Czasem z takiej ugotowanej kaszki smażę placki.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2021, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia po odstawieniu piersi też dużo lepiej spala w nocy. Teraz wzięliśmy się za smoczek, tzn nie dostaje do zasypiania, dawałam jej w nocy, ale muszę się wziąć i za to. Teraz ma katar, więc może to jest dobry moment 🤔
    Jeśli chodzi o nocnik to Julka też bardzo ładnie i często wola. Jak ja zapytam czy idziemy siusiu to gna do łazienki i od razu siku. Czasami ciągnie mnie do łazienki sama i coś robi.
    Kaszek nie jemy. Gotuję jej kaszę manna, płatki jaglane, płatki błyskawiczne owsiane, ew same platki na mleku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2021, 23:30

aga90, Zimri, wiktoriaa, sandrina22, kasia1518, Konieczynka lubią tę wiadomość

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • aga90 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2021, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoo jaki słodziak 😉

Karooo93 lubi tę wiadomość

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2021, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo i to wszystko na krowim mleku?

Zimri lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2021, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Karo i to wszystko na krowim mleku?

Tak. Odkad skończyła rok wszystko ma na krowim i nie pije mleka 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lidia miała bal karnawałowy w żłobku w stylu Hollywood.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2021, 14:27

aga90, kasia1518, sandrina22, wiktoriaa, Karooo93, Zimri lubią tę wiadomość

23.07.2015 - synek

event.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka, prawdziwa Gwiazda 🤩

Konieczynka lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2021, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie żłobkowych dzieci! Mam pytanie, ile dzieci i opiekunek jest w waszych żłobkach?

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2021, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    Hej mamusie żłobkowych dzieci! Mam pytanie, ile dzieci i opiekunek jest w waszych żłobkach?
    Wg przepisow jest chyba 1 opiekunka na 8 dzieci, ale zatrudnionych w praktyce zawsze musi byc wiecej, bo one sie wymieniaja. Zlobek Niny ma 2 filie (po dwoch stronach ulicy), w kazdym zapisanych 15 dzieci, a opiekunek razem ok 10. Wiadomo, ze nie wszystkie sa non stop, one sie troche wymieniaja w zaleznosci od ilosci dzieci danego dnia, i jedne sa od rana do ktorejstam, a inne przychodza pozniej i siedza do konca.

Miśka06 lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie jestem 1 osoba na 8 dzieci, jeśli dziecko jest poniżej roku wtedy jest 1 na 5. W prywatnych być może jestem więcej opiekunkę niż przewiduje ustawa. W państwowych zazwyczaj na 21 dzieci są 4 opiekunki, gdzie ogarniają i jedzenie i sprzątanie. Jeśli jednej nie ma, no to trudno 🤷😒

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2021, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka06 wrote:
    U nas przedszkole, ale dużo jest 2latkow i nawet jeden chłopiec 1.5 roku. Dzieci jest 14 w grupie a opiekunów 2 + pani od posiłków co też czasami pomaga szczególnie jak jest należy dziecko co chce być na rękach tylko na początku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2021, 14:21

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Lidii sa 2 Panie na 8 dzieci. W całej placówce jest 40 dzieci - grupy żłobkowe roczniaków i dwulatków oraz grupy przedszkolne trzy i czterolatków. W sumie nie wiem ile Pan pracuje ale w Lidki grupie zawsze jest jedna Pani na rano czyli 6.30 lub 7 a druga na 8 lub 9. Więc w ciągu dnia pracuja obie, po 15 grupy już są łączone bo któraś z kobiet kończy pracę. I w prywatnym Nauczycielki pracują po 8h na dobę na etat, w Państwowych z karty Nauczyciela chyba po 5h. Karo zgadza się?

Równo od tygodnia nie karmię już piersią. Już nie czuje napływu mleka, nie muszę nic a nic ściągać. Choć jak przycisne brodawke to leci. Za to Lidia dobrze pamięta że mama może mieć mleczko. Dziś w nocy mąż chciał odespać bo ten tydzień on przejął wartę nocną (biedny zmęczony po tygodniu pobudek, a pomyśleć że ja 16miesięcy nie spałam) i Lidka jak wyczuła że to ja, to się rozwyła, szarpała mnie za koszule, musiałam zbudzić męża żeby on ją przejął. Walczył z nią jeszcze z godzinę póki nie usnęła, nie płakała już tylko nie mogła usnąć.
    Dziewczyny, ile ona może jeszcze pamiętąć o karmieniu???

23.07.2015 - synek

event.png
‹‹ 1715 1716 1717 1718 1719 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ