X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takiej sytuacji na pewno bym sprawdziła chociaż raz. Hormony tarczycy maja duży wpływ na prawidłowy rozwój dzidziusia. Robimy tyle badań, to jedno więcej różnicy nie zrobi a jest naprawdę ważne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 19:53

paulina2811 lubi tę wiadomość

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpytam lekarza na najbliższej wizycie. Miałam też dosyć niespotykaną sytuację podczas usg genetycznego. Lekarz (inny niż mój prowadzący) stwierdził, że w jego klinice każdej pacjentce oprocz usg genetycznego zlecaja test PAPPA. Wg mnie to chyba trochę naciąganie na kasę? Nie spotkałam się wcześniej z czymś takim. Zazwyczaj (u nas przynajmniej) zlecaja test jesli wyjdzie nie tak usg lub ze względu na wiek.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poplakalam sie nad dzisiejszym dniem. Wszystko nie tak :( jeszcze mi rece opadaja bo chce sie wziaz za jedna rzecz i zanim to zrobie pokazuje sie 10innyych ... Jeszcze moj mowi ze sie tak srasznie narobil dzisiaj... Kuzwa. Jak mnie wszystko drazni dzisiaj :(

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmmm temat badań prenatalnych jest w ogóle trudny, czy naciąganie ? czy taka „ polityka „ kliniki trudno powiedzieć. Generalnie uważam, ze jeśli są ku temu narzędzia warto zbadać jak najwiecej. Ale czy każdemu? Na pewno trzeba rozważyć indywidualnie. W pierwszej ciąży robiłam tylko usg, teraz na pewno zrobię coś więcej bo już stara jestem ;).

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Podpytam lekarza na najbliższej wizycie. Miałam też dosyć niespotykaną sytuację podczas usg genetycznego. Lekarz (inny niż mój prowadzący) stwierdził, że w jego klinice każdej pacjentce oprocz usg genetycznego zlecaja test PAPPA. Wg mnie to chyba trochę naciąganie na kasę? Nie spotkałam się wcześniej z czymś takim. Zazwyczaj (u nas przynajmniej) zlecaja test jesli wyjdzie nie tak usg lub ze względu na wiek.
    Paulina teraz jest to standardem, że każdej pacjentce jest zalecany test pappa.
    W przypadku złego wyniku usg robienie testu pappa dla mnie już nie ma sensu. W grę wchodzą raczej badania wolnego płodowego dna lub amniopunkcja.
    A co do wieku to ten wiek 35 lat jest wiekiem umownym. Większość dzieci z zespołem downa rodzą mlodsze kobiety niż 35 lat, dlatego te badania są dla każdego, a nie tylko po 35 roku życia. Po prostu nfz tak refunduje, a powinien każdej kobiecie.
    Tu jest co nieco o tych badaniach, możesz sobie doczytać.
    https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-sa-dla-kazdego/

Poza tym test pappa też wskazuje, że mogą być problemy z łożyskiem na późniejszym etapie ciąży albo jest większe ryzyko stanu rzucawkowego. U mnie np. ze względu na wynik pappy dostałam większą dawkę acardu profilaktycznie

pOla34 lubi tę wiadomość

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak, badam też ft4, mam 1,28. W normie. Spadło mi TSH o prawie 3 oczka po zwiększeniu dawki letroxu z 62,5 na 100 .
    A toxoplazmoze badałam pierwszy raz w życiu i nie mam pojęcia co znaczą IgG <0,2 lU/ml A IgM 0,256 index niereaktywny

pOla34 lubi tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek- nie denerwuj się, nie warto, nie możesz jyz na dzisiaj odpuścić jak nie idzie ? Jutro będzie lepszy dzień. Mnie ostatnio pomogły lody - mąż mi kupił takie magnum w kubełku czekoladowe z czekolada do kruszenia - meeeega.

nuśka91 lubi tę wiadomość

• rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pappa to element badania, na które składa się USG i test z krwi. Zgodnie z zasadami lekarz ma obowiązek poinformować o możliwości zrobienia Pappa. Generalnie co do zasady robi się to badanie aby zwiększyć. czułość USG. Właśnie jeśli USG wyjdzie źle to nie ma konieczności robienia Pappy a nie na odwrót.

Ja zdecydowałam tego badania nie robić, ale na pewno nie jest tak, że lekarz naciąga. Prędzej ci, którzy mówią, że nie ma sensu go robić przy prawidłowym USG mijają się z prawdą.

sunshine03, pOla34 lubią tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Tak tak, badam też ft4, mam 1,28. W normie. Spadło mi TSH o prawie 3 oczka po zwiększeniu dawki letroxu z 62,5 na 100 .
    A toxoplazmoze badałam pierwszy raz w życiu i nie mam pojęcia co znaczą IgG <0,2 lU/ml A IgM 0,256 index niereaktywny
    Tzn ze nie masz ani świeżego zakażenia Toxo ani przebytego- trzeba będzie kontrolować w kolejnych trymestrach

ManiaM lubi tę wiadomość

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek może to ta wiosna i pełnia. Jutro będzie lepiej. A na nerwy najlepiej ciepły koc i odpocząć z książka albo sen.
    Ja dziś też już pod koniec pracy miałam ochotę drzwiami walnąć. Wychodzę a mój samochód cały ufajdany. Już w płacz bo stałam a tam drzewo daleko i skąd te ptaki. Musiałam na myjnie jechać bo wstyd.

Co do TSH powiem jako już leczona że trzeba się badac. Mi niedoczynność wyszła dopiero w ciąży z córką. Bo kto by pomyślał zbadać to wcześniej. Plus ciąża i hormony a tarczyca to wredna bestia. Ja na własną rękę pobieram krew co miesiąc. Dla własnej wiedzy. Tak samo morfologia i mocz robić powinno się go parę miesięcy nawet i bez ciąży.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę acard 75 mg ze względu na problemy z krzepliwością

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Pappa to element badania, na które składa się USG i test z krwi. Zgodnie z zasadami lekarz ma obowiązek poinformować o możliwości zrobienia Pappa. Generalnie co do zasady robi się to badanie aby zwiększyć. czułość USG. Właśnie jeśli USG wyjdzie źle to nie ma konieczności robienia Pappy a nie na odwrót.

Ja zdecydowałam tego badania nie robić, ale na pewno nie jest tak, że lekarz naciąga. Prędzej ci, którzy mówią, że nie ma sensu go robić przy prawidłowym USG mijają się z prawdą.

No tyle, że nieprawidłowe Pappa przy prawidłowym USG nie mówi NIC. I tak trzeba wykonać wtedy amniopunkcję lub testy z krwi te co dają wiarygodne wyniki (Nifty/Sanco). Ostatecznie możliwe jest również, że Pappa wychodzi ok, a dziecko rodzi się chore. Już pisałam, rozumiem kobiety, które chcą i robią, ale osobiście nie widzę sensu i potrzeby i tak jak lekarz oczywiście powinien poinformować o takiej opcji, nie uważam, że jest to konieczne i musi do tego namawiać, bo klinika ma taką politykę :-/

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie może dziwne pytanie. Czy któraś w Was
    Robi w ciąży normalnie rzęsy i hybrydy? 🤔😊

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:

Ja robie hybrydę. Sama w domu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 21:14

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wam:-)
    Ja też nadal Was czytam.
    Walczę z moją cukrzycą ciążową ale dobrze mi to idzie:-). Dieta na 100% i nawet wagę przy tym gubię:-).Jestem strasznie zmęczona, mdłości mam bez przerwy no i taki brak mocy. Pomagają te gumy z imbirem. Ale czy wiecie że za 20 gum.do żucia zapłaciłam w aptece 28zł?:-) niezle.

Co do wozkow ja miałam 1.5 roku roznicy u dzieci i.mielismy taki phil.and tedds i był rewelacyjny. Powiem wam że starsza jak urodziła się młoda cofnęła się w chodzeniu w sensie wogole nie chciała na nozkach wiec bez wozka nie dalo by rady. Bylo tak ze starsza była w wozki a malutka w chuście bo ją wozek parzył hehehhe. Jeju to było kongo:-).

Tak więc trzymam za was kciuki
    Ja po tym jak miałam.taką dwojkę już więcej dzieci nie chciałam:-) a teraz po 6 latach taka niespodzianka się nam.trafiła:-)

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogadalam z bratem.. wyplakalam mu sie na whatsapp i lepiej mi. Wywalilam ze tesknie za mama i ze mi przykro ze oni poleca a ja zostane :(
    Koncze tort. ograniam tylko te pieczarki i do spania ... 14 galaretek z nozek w lodowce 🤦

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek pogadaj z mamą i pokaż statystyki że loty noe szkodzą dzidzi w brzuchu. Teraz ci latwiej polecieć jak maluch w brzuchu niż jak już maleńki będzie:-). Ja zawsze bardzo dużo latałam to są krotkie loty. Wyrob sobie kartę ekuz byś tam.mogła z lekarza skorzystać w razie czego.Mi To zawsze dawalo poczucie bePieczeństwa. Moi rodzice też zagranicą miesKają.

• rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    No tyle, że nieprawidłowe Pappa przy prawidłowym USG nie mówi NIC. I tak trzeba wykonać wtedy amniopunkcję lub testy z krwi te co dają wiarygodne wyniki (Nifty/Sanco). Ostatecznie możliwe jest również, że Pappa wychodzi ok, a dziecko rodzi się chore. Już pisałam, rozumiem kobiety, które chcą i robią, ale osobiście nie widzę sensu i potrzeby i tak jak lekarz oczywiście powinien poinformować o takiej opcji, nie uważam, że jest to konieczne i musi do tego namawiać, bo klinika ma taką politykę :-/
    Tak, tylko że brak tego badania może spowodować, że amniopunkcja nie będzie wykonana, bo nic nie będzie sugerować, że być powinna. Dlatego to nie jest tak, że nieprawidłowa Pappa przy prawidłowym USG nic nie daje. No właśnie daje - podpowiada, że należy zrobić pogłębione badania. Bez tego wyniku by ich nie było. Mimo tej świadomości Pappy nie robiłam, ale wynikało to ze strachu przed fałszywym podniesieniem poziomu ryzyka i stresem do końca ciąży.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do dziewczyn ktore pracujĄ. Czy jest już za was rekrutacja prowadzona? Za mnie już ruszyła. W tym roku miałam.przejąc wiele fajnych procesow w pracy i tyle się nauczyć. Wiec tak mi trochę żal. Bo ja z tych co.na.macierzyński a potem wychowawczy idą więc z 3 lata mnie nie będzie. Z corkami.też tak.miałam.i.był.to.dobry czas:-)

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:

Ja też robię sobie sama henna na brwi , rzęsy i hybryde w domu. Jedyne czego nie polecam to ściąganie removerem (acetonem) i primera w ciazy. Poza tym ok. Zamówiłam frezarke żeby było szybciej i bezpieczniej ściągać:)

oar843r8hxms7jm7.png
‹‹ 261 262 263 264 265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ