Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ale powiem Wam ze miałam jakies przeczucia że dziewczynka. Nie wiem czemu. A tu chłopak. Tez super. Ważne ze zdrowe
mia4444, borsuk, Dominika32 lubią tę wiadomość
Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
4xIUI,3x transfer
,1x crio
,1x transfer -biochemiczna
, 1x crio
, drugi crio
-
ManiaM wrote:Odebrałam wyniki krwi , obniżony hematokryt w ciazy to chyba normalne nie ?
TSH bardzo spadło mam 0,424 mlU/l - dziewczyny z niedoczynnością jak u was?
. Nie wiem jak rozszyfrować tą toxoplazmoze..
Normalne, ale jednak największy spadek jest dużo później (ok.30 tyg) więc jak na początku jest obniżony to o tyle niedobrze, że będzie jeszcze gorzej. Pij sok z buraków -
ManiaM wrote:Odebrałam wyniki krwi , obniżony hematokryt w ciazy to chyba normalne nie ?
. Nie wiem jak rozszyfrować tą toxoplazmoze...A co masz z toxoplazmoza?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 16:13
❤❤❤.
-
A tu wspomniane zalecenia:
"Światowa Organizacja Zdrowia zaleca przyjęcie wartości granicznej stężenia hemoglobiny 11,0 g/l jako rozpoznanie niedokrwistości w całym okresie przebiegu ciąży. Natomiast CDC (ang. Centers for Disease Control) definiuje niedokrwistość ciężarnych jako stężenie hemoglobiny < 11,0 g/l w czasie pierwszego i trzeciego trymestru ciąży oraz stężenie < 10,5 g/l w czasie drugiego trymestru."
"Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia zalecana suplementacja żelaza w anemii w ciąży zależy od wyniku hemoglobiny.
Hemoglobina w ciąży 9–11 g/dl: 100 mg żelaza dziennie przyjmowanych doustnie.
Hemoglobina w ciąży 7–9 g/dl: 200 mg pierwiastka dziennie przyjmowanych doustnie.
Hemoglobina w ciąży poniżej 7 g/dl: rozważyć należy infuzje preparatami żelaza, a w skrajnych przypadkach – transfuzję krwi (w ciąży niewskazana).
Bez względu na tempo normalizowania się poziomu hemoglobiny leczenie powinno być kontynuowane przez trzy miesiące."
-
A co z toxoplazmozą?Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Ja też po wizycie. Dzieciaczek jak na tą chwilę zdrowy,choć za mały o parę dni. Serduszko jak dzwon
Gorzej z wynikami badań,muszę isc do endokrynologa,zrobić obciążenie glukoza I awidnosc Toxo..
Genetyczne 12 kwietniasunshine03, Aguuula;2525, adella1, Paolka_25 lubią tę wiadomość
-
Kasiulina wrote:Ja też po wizycie. Dzieciaczek jak na tą chwilę zdrowy,choć za mały o parę dni. Serduszko jak dzwon
Gorzej z wynikami badań,muszę isc do endokrynologa,zrobić obciążenie glukoza I awidnosc Toxo..
Genetyczne 12 kwietnia
A dzień dobry do wszystkich, bo dziś siedziałam cicho. Migrena mnie od wczoraj męczyła, dopiero teraz opuściła. Cieszę się z waszych pozytywnych badańna mojej aplikacji ciążowej wyskoczyło mi, że moje dziecko odbiera moje emocje, więc mam postanowienie uśmiechu o luzu choć z uśmiechem raczej nie mam problemu, bo jestem raczej pogodą osobą. Trochę mnie przeraża wasza dokładną wiedza medyczna. O niektórych rzeczach, o których mówicie nie mam pojęcia. Dziś oddawalam mocz do analizy, w poniedziałek robię krew. We wtorek mam wizytę u ginekologa.
Kasiulina lubi tę wiadomość
Insta: @CodziennoscM
-
Ja jestem właśnie po grabieniu ogrodu, chyba trochę się przeforsowałam więc teraz leżę plackiem.
U mnie mdłości już mniejsze, mam nadzieję, że będzie tylko lepiej. Za to też ostatnie dwie noce raczej ciężkie, może przez tą pełnie czy coś.
Zastanawiam się nad zakupem poduchy jednak póki co jeszcze daję rade. Słyszałam, że jak już brzuszek robi się pokaźny to bez niej jest mega ciężko.
-
1 miesiąc – 0-4,5 tydzień ciąży
2 miesiąc – 4,5-9 tydzień ciąży
3 miesiąc – 9-13,5 tydzień ciąży
4 miesiąc – 13,5-18 tydzień ciąży
5 miesiąc – 18-22,5 tydzień ciąży
6 miesiąc – 22,5-27 tydzień ciąży
7 miesiąc – 27-31,5 tydzień ciąży
8 miesiąc – 31,5-36 tydzień ciąży
9 miesiąc – 36-40 tydzień ciążyAwaria_90, Kookosowa lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, my żyjemy jakby coś
i rośniemy ... samopoczucie mam raczej kiepskie i jeszcze pare spraw do ogarnięcia na które zupełnie nie mam siły, wiec nie ma mnie tu za dużo. Narazie wszystkiego nie nadrobię, przejrzałam pare ostatnich stron - gratuluję wszystkich udanych wizyt- super
.
Ktoś pisał o niskim Tsh- zrozumiałam ze przy leczeniu Euthyroxem niedoczynnosci (?) wtedy warto również w ciąży oznaczyć fT4 żeby wiedzieć czy dawka jest odpowiednia. Samo tsh zwłaszcza na początku ciąży nie jest dobrym parametrem bo pod wpływem bhcg fizjologicznie spada w pierwszym trymestrze, nawet u osób ze zdrowa tarczyca. A sok z buraków nijak na nie pomoże na niedojrwistosv, jest wiele innych produktów bogatszych w żelazo, a często jednak trzeba sięgnąć po preparaty żelaza, ale to już lekarz zadecyduje. Większość suplementów dla kobiet w ciąży trochę tego żelaza zawsze ma.
Miłego wieczorumia4444 lubi tę wiadomość
-
U mnie to było tak, że miałam tsh za wysokie rok przed ciąża, przez pół roku brałam Euthyrox i czułam się świetnie. Po pół roku zaczęłam się czuć coraz gorzej,zmęczenie i senność. Zrobiłam badania i okazało się, że tarczyca się zupełnie unormowała.i od tej pory nie biorę już na nią leków. Doprecyzując miałam tsh w granicach normy, ale wg mojego lekarza za wysokie.Paulina