X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale powiem Wam ze miałam jakies przeczucia że dziewczynka. Nie wiem czemu. A tu chłopak. Tez super. Ważne ze zdrowe ;)

mia4444, borsuk, Dominika32 lubią tę wiadomość

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki krwi , obniżony hematokryt w ciazy to chyba normalne nie ?
    TSH bardzo spadło mam 0,424 mlU/l - dziewczyny z niedoczynnością jak u was?
    . Nie wiem jak rozszyfrować tą toxoplazmoze..

oar843r8hxms7jm7.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:

Normalne, ale jednak największy spadek jest dużo później (ok.30 tyg) więc jak na początku jest obniżony to o tyle niedobrze, że będzie jeszcze gorzej. Pij sok z buraków ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • mia4444 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Tsh masz super ja mam o.160 i jest dobrze ;).A co masz z toxoplazmoza?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 16:13

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok z tym TSH to myślałam że trochę za wysoka dawkę biorę. Ale jak tak niskie może być to ok.
    Jeżeli chodzi o ten hematokryt to mam 34,5 A norma od 37 .

oar843r8hxms7jm7.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    To zależy jakie masz normy wpisane, bo normy dla ciężarnych są inne w każdym trymestrze ciąży. Mi durny Medicover zawsze wpisuje normę hemoglobiny od 12 kiedy w ciąży nawet w pierwszym trymestrze norma jest od 11. Hematokryt jest silnie z hemoglobiną skorelowany. Znalazłam też zalecenia WHO w kwestii suplementacji żelaza w ciąży co mam zamiar jutro pokazać niedouczonemu 'lekarzowi prowadzącemu z Medicover', który przy wyniku 11,3 zalecił mi branie 200mg żelaza dziennie. Oczywiście tego nie zrobiłam, bez konsultacji z moim prawdziwym lekarzem prowadzącym, który od razu powiedział, że wynik powyżej 11 jest prawidłowy.

A tu wspomniane zalecenia:

"Światowa Organizacja Zdrowia zaleca przyjęcie wartości granicznej stężenia hemoglobiny 11,0 g/l jako rozpoznanie niedokrwistości w całym okresie przebiegu ciąży. Natomiast CDC (ang. Centers for Disease Control) definiuje niedokrwistość ciężarnych jako stężenie hemoglobiny < 11,0 g/l w czasie pierwszego i trzeciego trymestru ciąży oraz stężenie < 10,5 g/l w czasie drugiego trymestru."

"Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia zalecana suplementacja żelaza w anemii w ciąży zależy od wyniku hemoglobiny.

Hemoglobina w ciąży 9–11 g/dl: 100 mg żelaza dziennie przyjmowanych doustnie.
    Hemoglobina w ciąży 7–9 g/dl: 200 mg pierwiastka dziennie przyjmowanych doustnie.
    Hemoglobina w ciąży poniżej 7 g/dl: rozważyć należy infuzje preparatami żelaza, a w skrajnych przypadkach – transfuzję krwi (w ciąży niewskazana).

Bez względu na tempo normalizowania się poziomu hemoglobiny leczenie powinno być kontynuowane przez trzy miesiące."

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:

A co z toxoplazmozą?

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie tygodni ciazy: poczatek 14 to 4 miesiąc czy ostatni trzeciego?

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Kasiulina Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie. Dzieciaczek jak na tą chwilę zdrowy,choć za mały o parę dni. Serduszko jak dzwon :)
    Gorzej z wynikami badań,muszę isc do endokrynologa,zrobić obciążenie glukoza I awidnosc Toxo..
    Genetyczne 12 kwietnia :)

sunshine03, Aguuula;2525, adella1, Paolka_25 lubią tę wiadomość

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Urodzaj na siusiaki widzę. Na wrzesniowkach tez większość niebieskich serduszek :P wojna idzie jak nic
    W zeszłym roku jak rodzilam i na wątku i wśród znajomych dominowały dziewczyny ☺ przyszedł rok na chłopaków ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulina wrote:
    Ja też po wizycie. Dzieciaczek jak na tą chwilę zdrowy,choć za mały o parę dni. Serduszko jak dzwon :)
    Gorzej z wynikami badań,muszę isc do endokrynologa,zrobić obciążenie glukoza I awidnosc Toxo..
    Genetyczne 12 kwietnia :)
    Mamy ten sam czas ciąży i tak samo genetyczne. Też idę 12 kwietnia.

A dzień dobry do wszystkich, bo dziś siedziałam cicho. Migrena mnie od wczoraj męczyła, dopiero teraz opuściła. Cieszę się z waszych pozytywnych badań :) na mojej aplikacji ciążowej wyskoczyło mi, że moje dziecko odbiera moje emocje, więc mam postanowienie uśmiechu o luzu choć z uśmiechem raczej nie mam problemu, bo jestem raczej pogodą osobą. Trochę mnie przeraża wasza dokładną wiedza medyczna. O niektórych rzeczach, o których mówicie nie mam pojęcia. Dziś oddawalam mocz do analizy, w poniedziałek robię krew. We wtorek mam wizytę u ginekologa.

Kasiulina lubi tę wiadomość

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem właśnie po grabieniu ogrodu, chyba trochę się przeforsowałam więc teraz leżę plackiem.

U mnie mdłości już mniejsze, mam nadzieję, że będzie tylko lepiej. Za to też ostatnie dwie noce raczej ciężkie, może przez tą pełnie czy coś.

Zastanawiam się nad zakupem poduchy jednak póki co jeszcze daję rade. Słyszałam, że jak już brzuszek robi się pokaźny to bez niej jest mega ciężko.

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1 miesiąc – 0-4,5 tydzień ciąży
    2 miesiąc – 4,5-9 tydzień ciąży
    3 miesiąc – 9-13,5 tydzień ciąży
    4 miesiąc – 13,5-18 tydzień ciąży
    5 miesiąc – 18-22,5 tydzień ciąży
    6 miesiąc – 22,5-27 tydzień ciąży
    7 miesiąc – 27-31,5 tydzień ciąży
    8 miesiąc – 31,5-36 tydzień ciąży
    9 miesiąc – 36-40 tydzień ciąży

Awaria_90, Kookosowa lubią tę wiadomość

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• pOla34 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, my żyjemy jakby coś ;) i rośniemy ... samopoczucie mam raczej kiepskie i jeszcze pare spraw do ogarnięcia na które zupełnie nie mam siły, wiec nie ma mnie tu za dużo. Narazie wszystkiego nie nadrobię, przejrzałam pare ostatnich stron - gratuluję wszystkich udanych wizyt- super :).
    Ktoś pisał o niskim Tsh- zrozumiałam ze przy leczeniu Euthyroxem niedoczynnosci (?) wtedy warto również w ciąży oznaczyć fT4 żeby wiedzieć czy dawka jest odpowiednia. Samo tsh zwłaszcza na początku ciąży nie jest dobrym parametrem bo pod wpływem bhcg fizjologicznie spada w pierwszym trymestrze, nawet u osób ze zdrowa tarczyca. A sok z buraków nijak na nie pomoże na niedojrwistosv ;), jest wiele innych produktów bogatszych w żelazo, a często jednak trzeba sięgnąć po preparaty żelaza, ale to już lekarz zadecyduje. Większość suplementów dla kobiet w ciąży trochę tego żelaza zawsze ma.
    Miłego wieczoru

mia4444 lubi tę wiadomość

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leczyłam tarczyce Euthyroxem, pytałam ginekologa czy mam zbadać jak teraz wyglądają wyniki, on twierdzi, że nie ma sensu w tej chwili

• pOla34 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli nie robiłaś w cięży jeszcze tsh to koniecznie musisz zrobić.

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytam lekarza na najbliższej wizycie. Ale z tego co czytam tutaj to co lekarz to inny pogląd. Na to co można jeść, jakie brać witaminy, jakie badania robić, nawet jak liczyć tygodnie ciąży

• mia4444 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię tsh ,ft3 I ft4 co 3tyg ;(.

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiadomo, bywają „różnice”, ale powiem Ci szczerze,
    gdyby mi lekarz powiedział, ze mam nie badać tsh w ciąży, zwłaszcza jak mam w wywiadzie jakiś problem z tarczyca ( tak Cię zrozumiałam) to bym zmieniła lekarza.

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to było tak, że miałam tsh za wysokie rok przed ciąża, przez pół roku brałam Euthyrox i czułam się świetnie. Po pół roku zaczęłam się czuć coraz gorzej,zmęczenie i senność. Zrobiłam badania i okazało się, że tarczyca się zupełnie unormowała.i od tej pory nie biorę już na nią leków. Doprecyzując miałam tsh w granicach normy, ale wg mojego lekarza za wysokie.

‹‹ 260 261 262 263 264 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ