X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Tak tak, badam też ft4, mam 1,28. W normie. Spadło mi TSH o prawie 3 oczka po zwiększeniu dawki letroxu z 62,5 na 100 .
    A toxoplazmoze badałam pierwszy raz w życiu i nie mam pojęcia co znaczą IgG <0,2 lU/ml A IgM 0,256 index niereaktywny
    Jak obie wartości masz ujemne - spójrz na normy- to znaczy że nie przeszlas jeszcze toxo. Ja tak mam , wtedy to badanie się powtarza w każdym trymestrze. Nie wolno jeść serów plesniowych, surowego mięsa, szynek np. Parmeńskiej

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Tak, tylko że brak tego badania może spowodować, że amniopunkcja nie będzie wykonana, bo nic nie będzie sugerować, że być powinna. Dlatego to nie jest tak, że nieprawidłowa Pappa przy prawidłowym USG nic nie daje. No właśnie daje - podpowiada, że należy zrobić pogłębione badania. Bez tego wyniku by ich nie było. Mimo tej świadomości Pappy nie robiłam, ale wynikało to ze strachu przed fałszywym podniesieniem poziomu ryzyka i stresem do końca ciąży.

No chyba, że ktoś (jak ja) amniopunkcji i tak by nie wykonał..ryzyko poronienia-zdarzaja się takie przypadki. Nie zaryzykowalabym. A nich by coś się stało, a by mi powiedzieli, że dziecko było zdrowe. Zabiłabym.. moja koleżanka po pappie zanim zrobili jej amniopunkcje przeplakala kilka tygodni,ze nie wspomnę o stresie z amnio.. ech, no trudne tematy, ale ostatecznie z zespołem Downa itp, i tak nic się nie da zrobić. Można się tylko przygotować. Wady inne, narządów itp., które często idą w parze z ciężkimi genet.i tak wyjdą przy połówkowym.
    Ty też odpuściłas Pappe. Więc czasem niektórzy wolą to zostawić, i wierz mi, pamiętając koleżankę, na zdrowie im i dziecku wychodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 21:45

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Ja mam takie może dziwne pytanie. Czy któraś w Was
    Robi w ciąży normalnie rzęsy i hybrydy? 🤔😊

Robię hybryde regularnie. Rzęs nie bo nigdy ich nie robiłam.

W pierwszej ciąży też paznokcie robiłam, później było mi głupio bo w 7mc zrobiłam sobie w wakacje neonowy róż i trafiłam na porodówkę- wyszło CC i potem 10dni chodziłam do dziecka z tymi różowymi szponami- A nigdy nie robię długich- samej mi było głupio. W tym roku w wakacje będę uważała z kolorami ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Jak obie wartości masz ujemne - spójrz na normy- to znaczy że nie przeszlas jeszcze toxo. Ja tak mam , wtedy to badanie się powtarza w każdym trymestrze. Nie wolno jeść serów plesniowych, surowego mięsa, szynek np. Parmeńskiej

I polędwicy łososiowej ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    No chyba, że ktoś (jak ja) amniopunkcji i tak by nie wykonał..ryzyko poronienia-zdarzaja się takie przypadki. Nie zaryzykowalabym. A nich by coś się stało, a by mi powiedzieli, że dziecko było zdrowe. Zabiłabym.. moja koleżanka po pappie zanim zrobili jej amniopunkcje przeplakala kilka tygodni,ze nie wspomnę o stresie z amnio.. ech, no trudne tematy, ale ostatecznie z zespołem Downa itp, i tak nic się nie da zrobić. Można się tylko przygotować. Wady inne, narządów itp., które często idą w parze z ciężkimi genet.i tak wyjdą przy połówkowym.
    Ty też odpuściłas Pappe. Więc czasem niektórzy wolą to zostawić, i wierz mi, pamiętając koleżankę, na zdrowie im i dziecku wychodzi.
    Oczywiście. Ja tylko tłumacze jak to generalnie działa. Są osoby, dla których wady zmieniają wszystko i takie osoby, będą chciały mieć jak największą pewność, że dziecko jest zdrowe. Pappa tę pewność nieco podnosi.

Dla mnie to bez znaczenia a stres ogromny, więc nie robię.

Jupik lubi tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja dzisiaj uslyszalam ze pappa wyszlo bardzo dobrze i nie ma sie czym martwic. Wynik odbiore na kolejnym prenatalnym.

Powiedzcie mi, bo ogolnie zawsze mialam problem z akceptacja swojego ciala. I nie bardzo ogarniam teraz to, ze brzuszek rosnie i to widze. Niby koncze juz 3msc ale nie umiem ogarnac tego ze moge przytyc mocno i ze waga bedzie szla w gore :( boje sie ze bede wygladac jak wieloryb :( z mlodym mialam 25na plus... Jak tak pojdzie to do setki dobije :(
    Tylko ja tak sie boje?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 22:21

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2019, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    No ja dzisiaj uslyszalam ze pappa wyszlo bardzo dobrze i nie ma sie czym martwic. Wynik odbiore na kolejnym prenatalnym.

Powiedzcie mi, bo ogolnie zawsze mialam problem z akceptacja swojego ciala. I nie bardzo ogarniam teraz to, ze brzuszek rosnie i to widze. Niby koncze juz 3msc ale nie umiem ogarnac tego ze moge przytyc mocno i ze waga bedzie szla w gore :( boje sie ze bede wygladac jak wieloryb :( z mlodym mialam 25na plus... Jak tak pojdzie to do setki dobije :(
    Tylko ja tak sie boje?
    Nie tylko ty. Ja w ostatnich latach mocno przytyłam z różnych powodów, ale też jak się okazało zdrowotnych. Udało mi się schudnąć 12 kg i nadal nie odpuszcza łam i w koncu udało mi się zająć w ciążę. Mimo, że to było największe Marzenie na co czekałam lata to stres, że znowu bede jak wieloryb jest. Ale zamiast się załamywać myślę co jem - bardzo :) codziennie spaceruje 2-2,5 godziny (zamiast biegania) chodzę na basen i mam zamiar jeszcze na zajęcia dla kobiet w ciąży, ale czekam do końca 1 trymestru.

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robię hybrydę i mam przedłużone paznokcie żelem. Henna, farba też. :)

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek nie tylko ty. Z córką było 30 plus. Ciężko mi wrócić do normalnej wagi i dlatego z egoizmu o własne zdrowie boje się każdego kg. Na razie waga stoi i cały pierwszy trymestr nie tyje więc jestem mega dumna. Czekam na lato. Przejdzie ten kryzys żołądkowy i wjadą na stół warzywa owoce.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CodziennoscM mnie sie w tym tygodniu cos piprzestawialo i mam zamiar wrocic na dobre tory. Tzn jak 2 lata nie jadlam pizzy bo mi po pracy w pizzeri po prostu zbrzydla tak mnie w tym tygodniu ciaglo...
    Plus raz mc donald i kfc... W sumie nawet duzo slodyczy nie jem. I nie wiem czy to mi sie woda zatrzymuje, czy po prostu musze mż zeby sie nie rozlać :(

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa bo jak tak pojdzie u mnie jak z Kasprem to bede miec 100 :( serio. Zaczynalam z waga 80.5 a juz mam prawie 82. Poki wymiotowalam to bylo ok, ale wrocil apetyt i co? I dupa... Wieksze sniadanie, kolacja... :( Ech

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mąż powtarza, że do 100 będzie mnie kochał, potem się zastanowi ;-) i ja jakoś o wagę nie dbam, choć zaczynam z dużo wyższą niż przy 1 ciąży i na pewno pójdzie też szybciej i więcej niż wtedy (bo wtedy bardzo schudłam i odbijalam, a teraz nie).
    Ale wiecie co, mam przykład, że da się schudnąć. Moja siora jest po 4 dzieci. Z pierwszym przytyła bez kitu 30 kilo i faktycznie była wielorob.. Potem z resztą mniej, no ale wiadomo, ilość dzieci robi swoje. A potem miała mieć 10 rocznicę ślubu i sobie wymyśliła, że schudnie do tej wagi ze ślubu, żeby wbić się w suknię ślubną i zatańczyć z mężem pierwszy taniec (robili imprezę). I wiecie, że jej się udało.. a suknia rozmiar 38, musiała zrzucić chyba ze 20 kilo. Biegała, zaczęła zdrowo jeść i zeszła. Tak więc ja se myślę tak samo, jak będę jak wieloryb, to za 3 lata mam 10 rocznicę ślubu, zrobię se postaniowienie i tyle, jak mojej siostrze się udało to co mi się ma nie udać :-)

CodziennoscM lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2019, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    CodziennoscM mnie sie w tym tygodniu cos piprzestawialo i mam zamiar wrocic na dobre tory. Tzn jak 2 lata nie jadlam pizzy bo mi po pracy w pizzeri po prostu zbrzydla tak mnie w tym tygodniu ciaglo...
    Plus raz mc donald i kfc... W sumie nawet duzo slodyczy nie jem. I nie wiem czy to mi sie woda zatrzymuje, czy po prostu musze mż zeby sie nie rozlać :(
    Grzechy każdy popełnia :) My dziś zrobiliśmy domowe chipsy i tak sie na nie rzuciłam, że teraz umieram z bólu, bo się za bardzo najadlam. :) a jutro robię pizze tyle że sama i z mąki pelnoziarnistej :)

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2019, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Mi mąż powtarza, że do 100 będzie mnie kochał, potem się zastanowi ;-) i ja jakoś o wagę nie dbam, choć zaczynam z dużo wyższą niż przy 1 ciąży i na pewno pójdzie też szybciej i więcej niż wtedy (bo wtedy bardzo schudłam i odbijalam, a teraz nie).
    Ale wiecie co, mam przykład, że da się schudnąć. Moja siora jest po 4 dzieci. Z pierwszym przytyła bez kitu 30 kilo i faktycznie była wielorob.. Potem z resztą mniej, no ale wiadomo, ilość dzieci robi swoje. A potem miała mieć 10 rocznicę ślubu i sobie wymyśliła, że schudnie do tej wagi ze ślubu, żeby wbić się w suknię ślubną i zatańczyć z mężem pierwszy taniec (robili imprezę). I wiecie, że jej się udało.. a suknia rozmiar 38, musiała zrzucić chyba ze 20 kilo. Biegała, zaczęła zdrowo jeść i zeszła. Tak więc ja se myślę tak samo, jak będę jak wieloryb, to za 3 lata mam 10 rocznicę ślubu, zrobię se postaniowienie i tyle, jak mojej siostrze się udało to co mi się ma nie udać :-)
    Rozwalił mnie tekst twojego męża :)

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pOla34 wrote:
    Kiniorek- nie denerwuj się, nie warto, nie możesz jyz na dzisiaj odpuścić jak nie idzie ? Jutro będzie lepszy dzień. Mnie ostatnio pomogły lody - mąż mi kupił takie magnum w kubełku czekoladowe z czekolada do kruszenia - meeeega.

Chce to! <3

Jupik to spoko, że siostra dała radę. Ja mam sukienkę ślubną chyba 34 więc nie wiem czy kiedykolwiek podołam wrócić do takiej mikro wagi x)

• Jupik Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CodziennoscM wrote:
    Rozwalił mnie tekst twojego męża :)

Mój mąż w ogóle jest rozwalający, ale o tych stu kilo słyszałam od dawna, więc tego sie trzymam ;-P

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Chce to! <3

Jupik to spoko, że siostra dała radę. Ja mam sukienkę ślubną chyba 34 więc nie wiem czy kiedykolwiek podołam wrócić do takiej mikro wagi x)

No moja też 38, więc w sumie jakby dobrze upchnąć to może bym jeszcze weszła :-)
    Mam jeszcze stare ciuchy 36 i ich nie wywalam, czasem łezka się w oku kręci, jaką figurę miałam, a teraz trzymam dla potomnych- będę pokazywać dzieciom, że mama kiedyś się w to wciskala, haha ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2019, 04:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam z was najlepsza sytuację, bo moja sukienka ślubna jest sporo większą niż ja teraz. To może ja powinnam postanowić, że na 10 rocznicę ślubu nadal będzie za duża :)
    PS. Dobrze, że nie muszę się wciskać w te z pierwszego ślubu 😂😂😂

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się dziś śniło, że dostałam krwawienia I że mąż spóźnił się na usg i z 30 min zrobiło się 5 min czasu.

Do tego obudziłam się z bólem kości ogonowej. Nie wiem jak ja spałam, że odgniotlam sobie tylek o miękki materac.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja suknia była na 36 i już ją oddałam chrześnicy. Jej mama krawcowa przerobiła ja na sukienkę. Muszę znaleźć inne postanowienie na 10 rocznicę :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
‹‹ 262 263 264 265 266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ