Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Olliiii wrote:Dziewczyny a czy któraś z was robi genetyczne u dwóch lekarzy? Ja jestem w sumie zapisana teraz na piątek prywatnie i w poniedziałek na NFz, ale mąż mówi, że przesadzam
a ja wole po prostu poznać dwie opinie
Ja jestem. Też prywatnie według zaleceń mojego ginekologa prywatnego i na NFZ. Początkowo też myślalam, że to przesada ale moja siostra była na NFZ i czuła się nieco niedoinformowana, wiec to mnie przekonało, że może warto zasięgnąć dwóch opinii.Olliiii lubi tę wiadomość
Insta: @CodziennoscM
-
sunshine03 wrote:Ja byłam na dwóch
jedno z medicover, drugie prywatnie i cieszę, się, że byłam na dwóch
Poza tym usg z NFZ różnie może wyglądaćnajważniejsze, żeby chociaż jeden z lekarzy miał certyfikat fmf
Obydwaj maja ten certyfikat, ale szczerze mówiąc miałam różne niemiłe sytuacje z lekarzami z NFZ, więc byłabym spokojniejsza mając też opinie lekarza prywatnego..
Zresztą mąż się przejmuje, bo w przeciągu tygodnia wypadają mi az 3 usg (4 jeśli bym poszła na te prenatalne w piątek) i boi się, że 4 to będzie przesada. Mam jeszcze 2 dni na przemyślenia -
nick nieaktualnymoni05 wrote:Cabrera, w piątek
na szczęście pojutrze.
Oli, cześć :*
To i tak sensowniej, że podczas usg będziesz miała wyniki krwi w ręku.
Ja mam usg i krew tego samego dnia
Olii, ja w swojej nadgorliwości umówiłam się do jeszcze jednego specjalisty: czyli miałam usg teraz w poniedziałek (wszystko ok, ale uparciuch był cały czas na wprost i nie dało rady zmierzyć przezierności karkowej), w przyszły poniedziałek mam usg ze skierowania (i krew) i też w poniedziałek miałam mieć tego specjalistę, ale go odwołuję. Stwierdziłam, że generalnie w tych badaniach chodzi głównie o anatomię płodu oraz genetykę (a ta lepiej i tak wychodzi z krwi, więc jak coś będzie nie tak (tfu tfu), to i tak zrobię badanie wolnego dna płodu)).
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnysunshine03 wrote:możecie podawać, wydłużę zaraz kalendarz wizyt
wiem, że ktoś już pisał też kiedy ma połówkowe, ale nie zapisywałam, bo nie miałam jeszcze, gdzie zapisać, to możecie się upomnieć
Ja jeszcze połówkowych nie mam rozpisanych, ale 01.04.2019 mam drugie usg genetyczne, a kolejną wizytę 15.04.2019 -
Mam pytanie do dziewczyn z endometriozą. Czy udało się Wam zajść w ciąże bez większego problemu? Czy mieliście jakieś leczenie? Mam koleżankę, z którą rok temu miałam laparoskopie, wycieli jej początkowe ogniska, cały czas się starają, mi się udało A ona biedna dalej czeka. Tak bardzo bym chciała żeby również mogła dołączyć do grona kobiet w ciąży. Była 4 cykle na tabletkach visanne czy jakoś tak i lekarz dał jej czas do jesieni A potem zaprasza ją na in vitro o czym jej narzeczony nawet nie chce słyszeć.
-
Cabrera, tak mi kazali właśnie zrobić, na usg miały być z krwi, a genetyk chce i z krwi i usg.
Cabrera lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Ja juź chyba najgorsze mdłości mam za sobą
teraz infekcje musze wyleczyc..
Wiktoria moja kolezanka zaszla z zaawansowaną endomendą. Rok temu miala usuwany jajowód bo jej coś tam peklo i krwotokuu dostala. Obecnie bez lekow nie funkcjonuje a jak odstawi to z bólu ląduje na ip albo traci przytomność.. -
Co do prenatalnych, czy któraś z was w ogóle ich nie robi?
A jeśli zrobię po 15 tc to też będzie ok czy już coś istotnego mnie ominie?
Bo sądzę że jeśli przyziernosc karkowa jest ok to chyba małe prawdopodobieństwo że może być coś nie tak ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 10:40
-
ManiaM wrote:Co do prenatalnych, czy któraś z was w ogóle ich nie robi?
Bo sądzę że jeśli przyziernosc karkowa jest ok to chyba małe prawdopodobieństwo że może być coś nie tak ?
Przezierność karkowa to tylko jeden z parametrów. Nie każdy robi. Na usg I trymestru jest czas do 14 tygodnia ciąży, dokładnie do 13+5 dokładnie, o ile się nie mylę. Potem dziecko jest za duże, wcześniej za małe.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
No plus sprawdzaja narządy. Niby te badanie teoretycznie można odpuścić jeżeli człowiek jest pewny że i tak nic z tym nie zrobi czyt terminaCja. Z drugiej strony można zobaczyć czy narządy są ok i czy dziecko nie potrzebuje jakiejś interwencji,nawet w brzuchu niektóre rzeczy operują.2017 #1
2019 #2
-
CodziennoscM wrote:Dzień dobry Kochan!
Ja też Basiu u Dominika trzymam kciuki. Dawajcie znać jak tylko będziecie coś wiedziały
Kasia1518 - nie za późno to badanie masz? Ja mam młodsza ciążę a mi wyliczyl jeden lekarz że pomiędzy 8-12 kwietnia zrobić a drugi pomiędzy 5-10 kwietnia. Ostatecznie jestem zapisana na 2 - 6.04 i 12.04. 18 to strasznie daleko...moni05 lubi tę wiadomość
kasia1518
-
ManiaM wrote:Cześć dziewczyny
U mnie im bliżej do drugiego trymestru tym lepiej , więcej energi, mniej mdłości, mniej boli.
Mam nadzieję że już tak zostanie.
Powodzenia na wizytach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 11:05
Insta: @CodziennoscM
-
wiktoriaa wrote:Mam pytanie do dziewczyn z endometriozą. Czy udało się Wam zajść w ciąże bez większego problemu? Czy mieliście jakieś leczenie? Mam koleżankę, z którą rok temu miałam laparoskopie, wycieli jej początkowe ogniska, cały czas się starają, mi się udało A ona biedna dalej czeka. Tak bardzo bym chciała żeby również mogła dołączyć do grona kobiet w ciąży. Była 4 cykle na tabletkach visanne czy jakoś tak i lekarz dał jej czas do jesieni A potem zaprasza ją na in vitro o czym jej narzeczony nawet nie chce słyszeć.
Wiem, że to się fajnie mówi teraz z tej drugiej strony, ale to prawda
🤵🏽♀️34
ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
🤵🏻♂️34 ⭐
2019 - Angelius GM - amh 0,14;
bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
-> ❄ 5BB -> ET ❌
✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
Decyzja o AZ 🔮
Czeka na nas 3BB 🌼-> maj 2025 ? -
Sprawdzał inne podstawowe rzeczy typu czy są wszystkie kończyny, oczy, usta, głowę, obecność półkuli mózgowych, i czy pęcherz jest w dobrym miejscu no i kręgosłup. Ta przyziernosc to 1,1 mm. Powiedział że ok, natomiast jeśli na następnej wizycie czyli 25.04 stwierdzi że coś mu nie pasuje to wtedy da mi namiar na osobę która zrobi usg genetyczne. Tylko to już będzie prawie 16 tc. Czy wtedy może stwierdzić czy jest obecność kości nosowej ? Bo na tym etapie powiedzial że za mały płód, niecałe 4,5 cm
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 11:11
-
nick nieaktualnyManiaM wrote:Co do prenatalnych, czy któraś z was w ogóle ich nie robi?
Bo sądzę że jeśli przyziernosc karkowa jest ok to chyba małe prawdopodobieństwo że może być coś nie tak ?
Samo usg daje ok. 70% pewności, że jest ok. Tzn. usg, przezierność itd. może być dobra, a dziecko mimo to chore, ale bardzo rzadko oczywiście.