WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • emikey Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine można dodawać już terminy usg polowkowych?

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny a czy któraś z was robi genetyczne u dwóch lekarzy? Ja jestem w sumie zapisana teraz na piątek prywatnie i w poniedziałek na NFz, ale mąż mówi, że przesadzam :P a ja wole po prostu poznać dwie opinie

Ja jestem. Też prywatnie według zaleceń mojego ginekologa prywatnego i na NFZ. Początkowo też myślalam, że to przesada ale moja siostra była na NFZ i czuła się nieco niedoinformowana, wiec to mnie przekonało, że może warto zasięgnąć dwóch opinii.

Olliiii lubi tę wiadomość

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Jak ten czas leci :)

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Ja byłam na dwóch :) jedno z medicover, drugie prywatnie i cieszę, się, że byłam na dwóch :)

Poza tym usg z NFZ różnie może wyglądać ;) najważniejsze, żeby chociaż jeden z lekarzy miał certyfikat fmf

Obydwaj maja ten certyfikat, ale szczerze mówiąc miałam różne niemiłe sytuacje z lekarzami z NFZ, więc byłabym spokojniejsza mając też opinie lekarza prywatnego..

Zresztą mąż się przejmuje, bo w przeciągu tygodnia wypadają mi az 3 usg (4 jeśli bym poszła na te prenatalne w piątek) i boi się, że 4 to będzie przesada. Mam jeszcze 2 dni na przemyślenia :P

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Cabrera, w piątek :) na szczęście pojutrze.

Oli, cześć :*

To i tak sensowniej, że podczas usg będziesz miała wyniki krwi w ręku.
    Ja mam usg i krew tego samego dnia :/

Olii, ja w swojej nadgorliwości umówiłam się do jeszcze jednego specjalisty: czyli miałam usg teraz w poniedziałek (wszystko ok, ale uparciuch był cały czas na wprost i nie dało rady zmierzyć przezierności karkowej), w przyszły poniedziałek mam usg ze skierowania (i krew) i też w poniedziałek miałam mieć tego specjalistę, ale go odwołuję. Stwierdziłam, że generalnie w tych badaniach chodzi głównie o anatomię płodu oraz genetykę (a ta lepiej i tak wychodzi z krwi, więc jak coś będzie nie tak (tfu tfu ;)), to i tak zrobię badanie wolnego dna płodu)).

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    możecie podawać, wydłużę zaraz kalendarz wizyt :)

wiem, że ktoś już pisał też kiedy ma połówkowe, ale nie zapisywałam, bo nie miałam jeszcze, gdzie zapisać, to możecie się upomnieć :)

• Kasiulina Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim :)
    Trzymam kciuki za wszystkich ♡
    U mnie od rana jest nawet dobrze,najgorzej czuje się po południu..mulenie,mulenie,mulenie..

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    możecie podawać, wydłużę zaraz kalendarz wizyt :)

wiem, że ktoś już pisał też kiedy ma połówkowe, ale nie zapisywałam, bo nie miałam jeszcze, gdzie zapisać, to możecie się upomnieć :)

Ja jeszcze połówkowych nie mam rozpisanych, ale 01.04.2019 mam drugie usg genetyczne, a kolejną wizytę 15.04.2019 :)

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn z endometriozą. Czy udało się Wam zajść w ciąże bez większego problemu? Czy mieliście jakieś leczenie? Mam koleżankę, z którą rok temu miałam laparoskopie, wycieli jej początkowe ogniska, cały czas się starają, mi się udało A ona biedna dalej czeka. Tak bardzo bym chciała żeby również mogła dołączyć do grona kobiet w ciąży. Była 4 cykle na tabletkach visanne czy jakoś tak i lekarz dał jej czas do jesieni A potem zaprasza ją na in vitro o czym jej narzeczony nawet nie chce słyszeć.

syy26iye928jhyb7.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine ja mam 20.05 ;)

sunshine03 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera, tak mi kazali właśnie zrobić, na usg miały być z krwi, a genetyk chce i z krwi i usg.

Cabrera lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juź chyba najgorsze mdłości mam za sobą;) teraz infekcje musze wyleczyc..

Wiktoria moja kolezanka zaszla z zaawansowaną endomendą. Rok temu miala usuwany jajowód bo jej coś tam peklo i krwotokuu dostala. Obecnie bez lekow nie funkcjonuje a jak odstawi to z bólu ląduje na ip albo traci przytomność..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do prenatalnych, czy któraś z was w ogóle ich nie robi?
    A jeśli zrobię po 15 tc to też będzie ok czy już coś istotnego mnie ominie?
    Bo sądzę że jeśli przyziernosc karkowa jest ok to chyba małe prawdopodobieństwo że może być coś nie tak ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 10:40

oar843r8hxms7jm7.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Bo sądzę że jeśli przyziernosc karkowa jest ok to chyba małe prawdopodobieństwo że może być coś nie tak ?

Przezierność karkowa to tylko jeden z parametrów. Nie każdy robi. Na usg I trymestru jest czas do 14 tygodnia ciąży, dokładnie do 13+5 dokładnie, o ile się nie mylę. Potem dziecko jest za duże, wcześniej za małe.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No plus sprawdzaja narządy. Niby te badanie teoretycznie można odpuścić jeżeli człowiek jest pewny że i tak nic z tym nie zrobi czyt terminaCja. Z drugiej strony można zobaczyć czy narządy są ok i czy dziecko nie potrzebuje jakiejś interwencji,nawet w brzuchu niektóre rzeczy operują.

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CodziennoscM wrote:
    Dzień dobry Kochan!
    Ja też Basiu u Dominika trzymam kciuki. Dawajcie znać jak tylko będziecie coś wiedziały :)
    Kasia1518 - nie za późno to badanie masz? Ja mam młodsza ciążę a mi wyliczyl jeden lekarz że pomiędzy 8-12 kwietnia zrobić a drugi pomiędzy 5-10 kwietnia. Ostatecznie jestem zapisana na 2 - 6.04 i 12.04. 18 to strasznie daleko...
    To będzie 13tc 2 dni - A wykonuje się do 13t 6d - A na dwóch usg termin z om pokrywa się z usg. Na pewno pójdę z abonamentu wcześniej gdzieś ok 12t 3d. W pierwszej ciąży jak byłam w 11tc to było za wcześnie i kazali mi 6dni później przyjść

moni05 lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Cześć dziewczyny :)
    U mnie im bliżej do drugiego trymestru tym lepiej , więcej energi, mniej mdłości, mniej boli.
    Mam nadzieję że już tak zostanie.
    Powodzenia na wizytach
    Mania, badania prenatalne zalecane są pewnej grupie kobiet - po 35 roku życia albo z jakimiś historiami genetycznym. Znam młode dziewczyny, które robiły tylko usg bez pappy. Po 15 tygodniu może być za późno, bo dziecko nie może mieć więcej niż 8,5 cm do tego badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 11:05

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn z endometriozą. Czy udało się Wam zajść w ciąże bez większego problemu? Czy mieliście jakieś leczenie? Mam koleżankę, z którą rok temu miałam laparoskopie, wycieli jej początkowe ogniska, cały czas się starają, mi się udało A ona biedna dalej czeka. Tak bardzo bym chciała żeby również mogła dołączyć do grona kobiet w ciąży. Była 4 cykle na tabletkach visanne czy jakoś tak i lekarz dał jej czas do jesieni A potem zaprasza ją na in vitro o czym jej narzeczony nawet nie chce słyszeć.
    Ja byłam pół roku na visanne, torbiel cały czas w okolicach 4-5 cm (nie zmniejszyła się , ale też nie urosła). Mój lekarz zdecydowanie nie chciał przeprowadzić laparoskopii ze względu na moją bardzo niską rezerwę jajnikową. Dlatego wycięcie nie zawsze jest najlepszym pomysłem... A teraz moje maleństwo rośnie sobie zaraz obok tej torbieli, także nawet z takim cyfem na jajniku da się. I endometrioza i to niskie AMH dawało nam niewielkie szanse a jakimś cudem udało się. No trzeba próbować, bo jak pokazały historie chociażby z tego wątku to w najmniej oczekiwanym momencie coś może zaskoczyć :) Wiem, że to się fajnie mówi teraz z tej drugiej strony, ale to prawda :)

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> maj 2025 ?
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzał inne podstawowe rzeczy typu czy są wszystkie kończyny, oczy, usta, głowę, obecność półkuli mózgowych, i czy pęcherz jest w dobrym miejscu no i kręgosłup. Ta przyziernosc to 1,1 mm. Powiedział że ok, natomiast jeśli na następnej wizycie czyli 25.04 stwierdzi że coś mu nie pasuje to wtedy da mi namiar na osobę która zrobi usg genetyczne. Tylko to już będzie prawie 16 tc. Czy wtedy może stwierdzić czy jest obecność kości nosowej ? Bo na tym etapie powiedzial że za mały płód, niecałe 4,5 cm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 11:11

oar843r8hxms7jm7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    przez prenatalne rozumiesz test pappa czy usg genetyczne dokładne?

Samo usg daje ok. 70% pewności, że jest ok. Tzn. usg, przezierność itd. może być dobra, a dziecko mimo to chore, ale bardzo rzadko oczywiście.

‹‹ 291 292 293 294 295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ