X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Dziewczyny a zauważyłyście spadek tętna u maluszków? Moje mialo caly czas ok.170 a teraz jak słucham to 158-164. (Raczej nie kwestia jego aktywności juź). To normalne? Jutro muszę dr zapytac jeszcze.

Normalne. Nasz miał 175 w 9 tyg.,i tak pokazywał detektor, potem na detektorze ok.160-170, potem bliżej 160 i na usg wczoraj 163.
    Z Kingą było podobnie. Spadało aż się unormowało na 140 i całą ciążę już później miała 140.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    A i jeszcze wiecie co dziewczyny,z powodu plamien bralam progesteron 2*200mg od poczatku,a teraz ginol kazał już odstawić,powiedział że jest już łożysko i ono będzie produkowalo proga..trochę się boję tak z dnia na dzień odstawić.. miala którąś taka sytuacje???
    Ja brałam luteinę 2x100 od samego początku ciąży (miałam plamienia przed ciążą i na początku ciąży) i od 11tyg.zmniejszalam dawkę, a od 12 tygodnia nie biorę w ogóle. Też się trochę bałam, ale chodzę do dwóch ginekologów i oboje kazali mi tak odstawić i się nie bać :)

meerici lubi tę wiadomość

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Normalne. Nasz miał 175 w 9 tyg.,i tak pokazywał detektor, potem na detektorze ok.160-170, potem bliżej 160 i na usg wczoraj 163.
    Z Kingą było podobnie. Spadało aż się unormowało na 140 i całą ciążę już później miała 140.
    Uf dziękuję! Ja już do jutra odlliczam,chyba lekki stresik się włączył..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    A i jeszcze wiecie co dziewczyny,z powodu plamien bralam progesteron 2*200mg od poczatku,a teraz ginol kazał już odstawić,powiedział że jest już łożysko i ono będzie produkowalo proga..trochę się boję tak z dnia na dzień odstawić.. miala którąś taka sytuacje???

Ja brałam na początku 3x1 duphaston, na wizycie 8 marca (wtedy było 10+0) lekarz powiedział, że powoli z niego wychodzimy i chyba jeszcze 6 dni od tej wizyty brałam 3x1, potem 8 dni 2x1 a teraz biorę 1x1. I mam brać 1 tabletkę dziennie już do końca ciąży.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Co do prenatalnych, czy któraś z was w ogóle ich nie robi?
    A jeśli zrobię po 15 tc to też będzie ok czy już coś istotnego mnie ominie?
    Bo sądzę że jeśli przyziernosc karkowa jest ok to chyba małe prawdopodobieństwo że może być coś nie tak ?

Ja robię prenatalne u swojego lekarza. Czyli to standardowe USG między 11-14 tyg. On zbada przyziemność i całego dzidziola i tyle. Dodatkowych nie robię.

ManiaM lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • japonka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Japonka, jeśli dobrze Cię rozumiem, to chodzi Ci o to, aby właśnie robić usg genet.tak?
    Ja właśnie wychodzę z założenia, że większość poważnych wad wykryje właśnie usg i po to jest to genet.a potem połówkowe, żeby wykryć czy i co się nieprawidłowo rozwija i żeby móc zareagować. Dlatego jestem absolutnie za tymi badaniami, i dlatego bym z nich nie zrezygnowała. Zresztą w pop.ciazy takie porządne usg (u specjalisty) robiłam częściej niż to wymagane (czyli między 13 a 20 tyg.jeszcze dodatkowe i między 21 a 32 też jeszcze 1 czy 2 i po 32 znowu kolejne), szczególnie, że moja siostra urodziła wczesniaka, bo się w którymś tyg.okazalo, że łożysko przestało pracować (zestarzało się szybciej niż powinno) i miała farta, że pokryło jej się to z czasem wymaganego badania (nie robiła dodatkowych, bo mieszka w UK), bo jakby nie to by nie wiedziała i dziecko by umarło, a tak wrzucili ją od razu na cc i dzieciaczek urodził się malutki, ale jest i z nim wszystko ok :-)
    Tak, dokładnie. Jednak w większości przypadków pewnie będzie wszystko ok a jeśli nie będzie, to może jeszcze da się coś zrobić. Ja też staram się chodzić częściej, idę w tym tygodniu bo następna wizyta dopiero 8 kwietnia a poprzednio byłam 12 marca. Jednak ten 8-10 tydzień to taki dość przełomowy czas.

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • mia4444 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam.podwyzszone leukocyty nie dużo od brania luteina dopochwowo musiałam podraznic. . Lekarz zapisał mi amotaks. Ponoć bezpieczny w ciazy

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • emikey Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    możecie podawać, wydłużę zaraz kalendarz wizyt :)

wiem, że ktoś już pisał też kiedy ma połówkowe, ale nie zapisywałam, bo nie miałam jeszcze, gdzie zapisać, to możecie się upomnieć :)
    No ja pisałam :P I jeszcze ktoś. Ja mam 15.05

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Jestem zła bo miałam mieć dziś wizytę dodatkową z medicoveru-moją pierwszą a okazalo się że to be usg. I na usg lekarz wypisuje skierowanie i na inny dzień umawia. Zdenerwowałam się. Swojego lekarza mam dopiero 9.04 więc się nastawiłam.no nic trzeba czekać cierpliwie. Bo szukałam już obojętnie jakiego lekarza i nikt nie ma terminów.
    Pozdrawiam

• emikey Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Sprawdzał inne podstawowe rzeczy typu czy są wszystkie kończyny, oczy, usta, głowę, obecność półkuli mózgowych, i czy pęcherz jest w dobrym miejscu no i kręgosłup. Ta przyziernosc to 1,1 mm. Powiedział że ok, natomiast jeśli na następnej wizycie czyli 25.04 stwierdzi że coś mu nie pasuje to wtedy da mi namiar na osobę która zrobi usg genetyczne. Tylko to już będzie prawie 16 tc. Czy wtedy może stwierdzić czy jest obecność kości nosowej ? Bo na tym etapie powiedzial że za mały płód, niecałe 4,5 cm
    Szczerze powiedziawszy to mi lekarz powiedział, że dziecko ma kość nosowa jak miało 3,74cm. I to był 10 tydz. Więc nie wiem czemu ci tak powiedział. Oczywiście cię nie straszne. Żeby nie było. Ale jeśli płód miał mniej niż 4,5 to i przeziornosc powinnaś powtórzyć bo bada się od 4,5cm. Wcześniej jest za małe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 13:55

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało się umowiłam się jutro na 12 do invicty:-) już na prenatalne konkretnie. Koszt 220zł ale cieszę się:-)
    Wogole czy jest to ktoś z Gdańska? Albo trojmiasta?

Dominika32 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wpisałam :) generalnie, jakieś większe wpisy do listy to robię na komputerze, bo na telefonie to jest mega niewygodne i zawsze się boję, że skasuję cały post :D także w weekendy mogę nie dopisywać, chociaż staram się nadrabiać po weekendzie, choć na bieżąco zazwyczaj i tak Was czytam :)

Uwemhe w medicoverze tak jest niestety, że wizyta osobno, usg osobno. Ja nawet byłam przekonana, że mój lekarz prowadzącyz medicovera w ogóle usg w gabinecie nie ma. Ostatnio okazało się, że ma, ale użył go dopiero w 10+4, żeby podejrzeć, ale bez żadnych pomiarów itd., więc pewnie specem od usg nie jest

emikey lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2019, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzwonili do mnie z wynikiem sanco i bobas zdrowy :D :D :D
    o płeć z tej radości nie spytałam, ale jutro odbieram wynik, to się dowiem :)

mia4444, emikey, Cabrera, Jupik, japonka, Kookosowa, Spirit, Dominika32, adella1, moni05, brunetka91, nuśka91, kasia1518, kkkaaarrr, Zimri, Kasiulina, Dreamer lubią tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    emikey wpisałam :) generalnie, jakieś większe wpisy do listy to robię na komputerze, bo na telefonie to jest mega niewygodne i zawsze się boję, że skasuję cały post :D także w weekendy mogę nie dopisywać, chociaż staram się nadrabiać po weekendzie, choć na bieżąco zazwyczaj i tak Was czytam :)

Uwemhe w medicoverze tak jest niestety, że wizyta osobno, usg osobno. Ja nawet byłam przekonana, że mój lekarz prowadzącyz medicovera w ogóle usg w gabinecie nie ma. Ostatnio okazało się, że ma, ale użył go dopiero w 10+4, żeby podejrzeć, ale bez żadnych pomiarów itd., więc pewnie specem od usg nie jest
    Ale nick pomyliłas :P:P:P

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2019, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, super że Maleństwo zdrowe <3 no i czekamy na potwierdzenie płci :)

sunshine03 lubi tę wiadomość

• XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Hej,ja już po,wszystko ok.Dzidziol to straszny spioch:)
    Jest kość nosowa,przeziernosc karku 1,1.
    Ma 6,23cm,serduszko pieknie bije,pije wody i siusia:) jest pęcherz,żołądek,polkule mózgu,kręgosłup,po 5 paluszków u nóżek i rączek:)
    A zapomnialam dodać,gin powiedział że za wcześnie na płeć ale na tą chwilę jakby miał obstawiać to dziewczynka.Nastepna wizyta 29.04. Wtedy potwierdzi,nie wiem jak ja do tego czasu wytrzymam.

url=https://naforum.zapodaj.net/384defe3cf6f.jpg.html]https://naforum.zapodaj.net/thumbs/384defe3cf6f.jpg[/url

Mi też dzisiaj położna zadzwoniła, że z 30 kwietnia przesuwają mi wizytę na 29 kwietnia :p A ostatnia wizyta była 19 kwietnia, więc o całe 8 dni dłużej niż Ty muszę czekać :d ale damy radę! :)

Dominika32, Dreamer lubią tę wiadomość

• japonka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    dzwonili do mnie z wynikiem sanco i bobas zdrowy :D :D :D
    o płeć z tej radości nie spytałam, ale jutro odbieram wynik, to się dowiem :)
    Super, ile czekałaś na wynik? Faktycznie tak szybko?

Neroli lubi tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Paolka_25 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie w kolejce do badania. Od rana mam zły dzień, ciągle chce mi się beczeć. Chyba hormony dają o sobie znać. Krew na PAPPA pobrana. Od dwóch dni zmagam się z okropną migreną az do wymiotów. Cieszę się Waszym szczęściem i czekam na swoje :-)

Paolka _25
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Jupik stosujesz detektor? Od którego tygodnia jesteś w stanie wykryć tętno? Czy zdążyło ci się nie wykryć, bo np. dziecko się tak ułożyło?

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 27 marca 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, skoro mówicie, że jeśli zbadał przyzierność A już u mniejszych dzieci widać kość nosowa to chyba umowie się na prenatalne.
    Możecie polecić jakiegoś lekarza z okolic Łodzi, Łasku , Sieradza? Któraś z was jest z tych okolic ?

oar843r8hxms7jm7.png
‹‹ 293 294 295 296 297 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ