X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • _nova Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki wrote:
    Nova mój syn ma na imie Czarek, tzn Cezary ale nikt tej wersji nie używa :) polecam imię, świetny charakter bezproblemowy :)

Powiem Ci, że jak tylko zaszłam w ciążę, to jakoś pojawiło się w głowie to imię. A jak opowiedziałam sen mojemu K. to powiedział, że jemu też się podoba (a tego się akurat nie spodziewałam, bo to człowiek zawsze na 'nie'). Także może będzie Cezary ;) chociaż miałam wcale nie myśleć o imionach, dopóki na 100% nie poznamy płci :p przy poprzednim wybieraniu imion była batalia i kilka cichych dni. Może teraz pójdzie nam sprawniej ;p

• XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    W końcu mam wynik... Dzwoniła teraz lekarka i powiedziała ze wynik jest dobry. Wkleiłam wam zdjęcie. Tam gdzie biochemia jest wynik. Mnie to mało mówi ale ona powiedziała ze w porządku. Kazała mi przyjść w 16 tyg żeby obejrzeć maluszka... 3 tygodnie to dla mnie wieczność. Bede jutro błagała moją lekarkę by przyjeła mnie w przyszłym tygodniu...

https://zapodaj.net/481965433b907.png.html

super, że jest ok :)) :*

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnoe 12+5 maluszek miał 7.03 cm.i wskazywalo na 13+2 ale dr mowil,ze to żadna różnica ;)

Kiniorek mysle ,ze mozesz miec wskazania do cc ale porozmawiaj z lekarzami o szansach na sn;)
    Co do imion to mój synek bedzie bezimienny pewnie dlugo bo mi sie NIC nie podoba😀😀

Basia a nie mialas późnej owulacji?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • XYZ89 Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Powpisywałam, co brakowało :) Jakbym czasem zapomniała czegoś wpisać, to się przypominajcie :)
    za tydzień wracam do pracy, więc będę mieć mniej czasu na ogarnianie forum, więc czasem pewnie będziecie musiały się przypomnieć :D

Uwemhe z badań laboratoryjnych lekarz nie dostaje żadnych profitów. Dla jego zysków liczy się jedynie wizyta i USG, z której dostaje jakiś procent, zazwyczaj ok.30%, z czego musi opłacić jeszcze podatki i zusy.
    Płacisz za badanie laboratoryjne, a lekarz ma jedynie ciut więcej roboty, bo musi powpisywać dane z pappy do pomiaru ryzyka. Mówią o zaletach, bo lekarze mają obowiązek informować o tym, co współczesna medycyna oferuje w diagnostyce prenatalnej, taka jest najbardziej aktualna wiedza. Po samym USG wie się tylko, że na 70% będzie dobrze, a po USG+pappa na 95%.

Mi jeszcze Sunshine miałaś zmienić z 30 kwietnia na 29 kwietnia wizytę :)

• basia1987 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    U mnoe 12+5 maluszek miał 7.03 cm.i wskazywalo na 13+2 ale dr mowil,ze to żadna różnica ;)

Kiniorek mysle ,ze mozesz miec wskazania do cc ale porozmawiaj z lekarzami o szansach na sn;)
    Co do imion to mój synek bedzie bezimienny pewnie dlugo bo mi sie NIC nie podoba😀😀

Basia a nie mialas późnej owulacji?
    Przedszkolanko raczej nie... Pępowina dwunaczyniowa nie musi nic złego oznaczać. Ale w moim wypadku dziecko już jest mniejsze niż powinno... Boję się że to dopiero początek moich zmartwień....

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po wizycie.
    Mały człowiek ma 6,7 cm, wychodzi 13 t+0, termin porodu 4.10 ( z okresu wychodził 2.10 a z dotychczasowych usg 6.10) z moich obserwacji co do owulacji teraz wychodzi idealnie a cały czas mnie to martwiło ze ten dzidek za mały.

Preziernosc 1,8, fhr 151, kość nosowa obecna, organy ok.
    Ryzyko trisimii 21: 1:2134, trisomii 18: 1:3611 i tr. 13 < 1:20000. Ryzyko porodu przedwczesnego 1:110.

Mi lekarka odradziła pappe. Sama nie wiem co o tym myśleć. Zapytałam czy to wniesie coś na temat mojego stanu czy tylko statystyka to powiedziała ze tylko statystyka. Ona kieruje na pappe jeśli dziecko nie chce się dokładnie pokazać albo coś jej się nie podoba w badaniu. Nie wiem, co lekarz to opinia. Ale tak postanowiłam, ze zrobię to co mi zasugeruje. Tyle pieniędzy idzie na badania ze gdyby trzeba było to odrzalowalabym te 300 zł.

Chyba tyle. Kamień z serca. Pewnie spokój na jakieś 2 dni a za chwile znowu się zacznie wymyślanie.

Badanie było przez brzuch.

Olliiii, moni05, przedszkolanka:), _nova, Matka30+, nuśka91, japonka, mia4444, Jupik, Cabrera, Kookosowa, brunetka91, kasia1518 lubią tę wiadomość

• Kotecki Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli u nas teraz bedzie chłopak to tez bedziemy sie kłócić z pierwszym nie było kłopotu bo jakos od kiedy byłam dzieckiem to marzył mi sie w dorosłości synek Czarek i tak sie spełniło. Teraz dla dziewczynki imie przyszło do nas w taki troche magiczny sposob wiec jesli bedzie to ONA to bezproblemowo imie wybrane. Mieszkając za granica tez jest sie troche ograniczonym jesli chce sie imie polskie dla dziecka bo niektóre naprawde tu sie nie sprawdzają zawsze podobał mi sie tez Karol ale tutaj to imie kobiece, wiec dupa.

07c53323878e7dd225406f978b2fcede.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i z tego wszystkiego zapomniałam o jednym.
    Dzidziuś nie pokazał płci. Wyrostek dokładnie prościutko. Ani troszkę w górę ani w dół.

Sunshine możesz mi wpisać wizytę 26.04. Chyba zwariuje 4 tygodnie.

• moni05 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Dzidziuś dwa dni starszy, 12+6 skonczone, termin na 5.10. :) Zdjęcia nie mam, nie wzięłam z emocji :( zorientowałam się w domu. Mam tylko opis. Wszystko genetycznie wygląda dobrze. Dzidzia ma 6.32 cm, serduszko 149, przezierność ok. Sprawa z toxoplazmozą nabrała innego obrotu. Spojrzał na moje wyniki toxo, zestawił ze sobą dwa różniące się 4 dniami i IgG trzyma ten sam poziom. I że nonsens, bo przy wynikach jak moje zalecenie jest żeby zbadac to wszystko jeszcze raz po 4 tygodniach (szpital zakaźny wyznaczył mi wizytę i badania na 23tc...) i dopiero jak wartość się zmienia to wdraża się rovamycine. Uspokoił mnie, że zarażenie dziecka to bardzo rzadka sprawa, wręcz w moim przypadku niemalże niemożliwa. :) ulżyło mi. Pobrałam dziś krew na IgG i IgM plus awidność, no i we wtorek jak bede u genetyka to mam podejsc z tymi wynikami do niego... ;) być może biorę antybiotyki na darmo, bo hormony ciążowe zaburzają czasem wyniki, produkują się niepotrzebne przeciwciała i być może na darmo łykam antybiotyki. Zaciekawiło mnie to... Nie wiem, co myśleć.
    Wyliczenia co do prawdopodobieństwa chorób czyli interpretacja pappa plus usg bedzie jednak we wtorek, u genetyka ;)

Aaa... Na 80% na córkę to nie wygląda. :)

Olliiii, _nova, nuśka91, japonka, Jupik, Cabrera, Kookosowa, sunshine03, brunetka91, kasia1518 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Jestem już po wizycie.
    Mały człowiek ma 6,7 cm, wychodzi 13 t+0, termin porodu 4.10 ( z okresu wychodził 2.10 a z dotychczasowych usg 6.10) z moich obserwacji co do owulacji teraz wychodzi idealnie a cały czas mnie to martwiło ze ten dzidek za mały.

Preziernosc 1,8, fhr 151, kość nosowa obecna, organy ok.
    Ryzyko trisimii 21: 1:2134, trisomii 18: 1:3611 i tr. 13 < 1:20000. Ryzyko porodu przedwczesnego 1:110.

Mi lekarka odradziła pappe. Sama nie wiem co o tym myśleć. Zapytałam czy to wniesie coś na temat mojego stanu czy tylko statystyka to powiedziała ze tylko statystyka. Ona kieruje na pappe jeśli dziecko nie chce się dokładnie pokazać albo coś jej się nie podoba w badaniu. Nie wiem, co lekarz to opinia. Ale tak postanowiłam, ze zrobię to co mi zasugeruje. Tyle pieniędzy idzie na badania ze gdyby trzeba było to odrzalowalabym te 300 zł.

Chyba tyle. Kamień z serca. Pewnie spokój na jakieś 2 dni a za chwile znowu się zacznie wymyślanie.

Badanie było przez brzuch.
    Gratuluje serdecznie :) ja wiele bym dała by usłyszeć takie wieści:)

Z każdym waszym wpisem uświadamiam sobie że mój bąbelek jest zbyt mały....

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636

Wysłany: 29 marca 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer super ;) ja z pappy zrezygnowałam i ufam lekarzowi. I tak to nic nie zmieni.

Basiu a sprzęt byl dobry? Z drugiej strony maluszki rosną w swoim tempie,ale rozumiem że się martwisz.. to o ile wychodzi róznica w tygodniach?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Ja już po wizycie. Dzidziuś dwa dni starszy, 12+6 skonczone, termin na 5.10. :) Zdjęcia nie mam, nie wzięłam z emocji :( zorientowałam się w domu. Mam tylko opis. Wszystko genetycznie wygląda dobrze. Dzidzia ma 6.32 cm, serduszko 149, przezierność ok. Sprawa z toxoplazmozą nabrała innego obrotu. Spojrzał na moje wyniki toxo, zestawił ze sobą dwa różniące się 4 dniami i IgG trzyma ten sam poziom. I że nonsens, bo przy wynikach jak moje zalecenie jest żeby zbadac to wszystko jeszcze raz po 4 tygodniach (szpital zakaźny wyznaczył mi wizytę i badania na 23tc...) i dopiero jak wartość się zmienia to wdraża się rovamycine. Uspokoił mnie, że zarażenie dziecka to bardzo rzadka sprawa, wręcz w moim przypadku niemalże niemożliwa. :) ulżyło mi. Pobrałam dziś krew na IgG i IgM plus awidność, no i we wtorek jak bede u genetyka to mam podejsc z tymi wynikami do niego... ;) być może biorę antybiotyki na darmo, bo hormony ciążowe zaburzają czasem wyniki, produkują się niepotrzebne przeciwciała i być może na darmo łykam antybiotyki. Zaciekawiło mnie to... Nie wiem, co myśleć.
    Wyliczenia co do prawdopodobieństwa chorób czyli interpretacja pappa plus usg bedzie jednak we wtorek, u genetyka ;)

Aaa... Na 80% na córkę to nie wygląda. :)
    Moni Tobie również gratuluję :*

moni05 lubi tę wiadomość

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636

Wysłany: 29 marca 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha Moni,gratuluje wieści i 80 % chlopaczka 😀 idzie wojna jak nic!!

moni05 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Dreamer super ;) ja z pappy zrezygnowałam i ufam lekarzowi. I tak to nic nie zmieni.

Basiu a sprzęt byl dobry? Z drugiej strony maluszki rosną w swoim tempie,ale rozumiem że się martwisz.. to o ile wychodzi róznica w tygodniach?
    Byłam 12+5 a z CRL wyszło 11+4. Na ten temat lekarka nic nie mówiła tylko o obwodzie brzuszka... Jednak wydaje mi się że tydzień na tak wczesnym etapie to sporo....

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636

Wysłany: 29 marca 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu tydzień różnicy Monia miala ,ale do przodu akurat- Monia wzywam Cie! Łatwo mówic,ale postaraj sie nie stresowac,musi być dobrze a dzidzius nadrobi ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • _nova Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni super wieści! Gratulacje :)

Basia a nie myślałaś, żeby podejść jeszcze raz na generyczne do kogoś innego?

moni05 lubi tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, może i wojna, przyjemnie jak siusiak zostanie :) sprawdzał dwa razy, raz mu się "mignęło", ale powiedział, że lubi też na drugie oko i już specjalnie czekał aż skończy wierzgać, bo bawił się w odbijanie nogami od ścianki.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • japonka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Hej nie wiem czy pomogę, u mnie takie jednorazowe plamienie wystąpiło we wtorek i to tylko przy podcieraniu. Pisałam do mojego gin i mówił że jednorazowo to normalne, ale mi się nasiliło i pojechałam do przyjmującego gina. Dostałam duphaston, mówił że mam leżeć i nie dźwigać i po 2,3 dniach powinno ustąpić. Po nocy trochę jest ale dalej tylko na papierze, oprócz tego nic mnie nie boli ani nic
    Dzięki, napisałam do lekarki prowadzącej, akurat jej nie ma (i mojego zapasowego gina w Medicover też nie), ale ktoś inny mnie przyjmie o 13:00 więc jadę. Ja biorę Prolutex raz dziennie i mam sobie dodać drugi zastrzyk wieczorem, poza tym też czuję się ok, może to jakaś infekcja czy coś... Dowiem się o 13.

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest po wizycie 😊
    Byłam wykreślona bo sama zmieniłam termin, ale po rozmowie z lekarzem wróciłam na 29 bo on urlop ma w następnym. Pani w recepcji nie zmieniła tego, ale najważniejsze że mnie przyjął.
    Mała, tak na 90% druga córka 😍 ma crl 49.59 wiek z Om i usg plus minus 1 dzień czyli 14 zostaje. Przeziernisc karku 1,0, kość nosowa jest. W końcu będę spokojniejsza. Patrzę w usg jak zaczął robić i tylko serca szukałam, ale rączka macha i już wiem, że jest dobrze.

przedszkolanka:), moni05, Dominika32, emikey, Jupik, Dreamer, Kookosowa, nuśka91, brunetka91, Kotecki, japonka, kasia1518 lubią tę wiadomość

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łożysko znowu mam na przedniej ścianie więc na ruchy poczekam sobie. Teraz mam nisko, z córką mialam wysoko.

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
‹‹ 307 308 309 310 311 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ