X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:
    Moni super wieści! Gratulacje :)

Basia a nie myślałaś, żeby podejść jeszcze raz na generyczne do kogoś innego?

Myślałam ale ciężko o termin na szybko... Idę tylko na usg do mojej lekarki w przyszłym tyg. Powiedziała że tylko przez brzuch podglądniemy serducho, łożysko i tyle. Powiedziała że tak częste usg raz nie jest zbyt dobre, a po za tym że musimy dać czas maluchowi żeby podrosnął.

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu, mi lekarka kulka razy dzisiaj mierzyła crl i za każdym razem wychodziło inaczej. Dziecko się już rusza, kurczy, rozciąga i to może fałszować wynik. Ja już kiedyś pisałam ze mi crl się zmniejszało z wizyty na wizytę. I okazało się ze to błędy pomiaru. Dlatego ja już teraz w te wymiary nie wierze zabardzo.

Ja bym poszła na kolejne usg żeby monitorować czy się powiększa odpowiednio. Napewno Cię to uspokoi.

• emikey Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Moni nie wylamalas się z grupy. Gratuluję siusiaka :P

moni05 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Iga66 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Basiu tydzień różnicy Monia miala ,ale do przodu akurat- Monia wzywam Cie! Łatwo mówic,ale postaraj sie nie stresowac,musi być dobrze a dzidzius nadrobi ;)
    Przedszkolanka zaakceptuj mnie pls bo mam do Ciebie kilka pytań na priv :)

40 lat - 13cs 🥰
    Czekamy na Zuzię 😍❤ 6.01.2020
    thgf3e3khr8j7bti.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga66 wrote:
    Przedszkolanka zaakceptuj mnie pls bo mam do Ciebie kilka pytań na priv :)
    Już patrze,bo nie widzialam -wybacz😊

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Basiu, mi lekarka kulka razy dzisiaj mierzyła crl i za każdym razem wychodziło inaczej. Dziecko się już rusza, kurczy, rozciąga i to może fałszować wynik. Ja już kiedyś pisałam ze mi crl się zmniejszało z wizyty na wizytę. I okazało się ze to błędy pomiaru. Dlatego ja już teraz w te wymiary nie wierze zabardzo.

Ja bym poszła na kolejne usg żeby monitorować czy się powiększa odpowiednio. Napewno Cię to uspokoi.
    Mi kiedyś lekarz mierzył na pogotowiu kilka razy żeby mu wyszedł taki wymiar jaki miał wyjść z daty żeby tak wpisać do dokumentów,także ten :p

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, gratuluję dobrych wieści :) i ustalenia płci - choć jest to dla mnie szokujące, że i na wrześniu i u nas taki wysyp chłopaków ;)

ale najważniejsze, żeby wszystkie Maluchy były zdrowe <3

Basia , bardzo cieszę się, że wyniki wyszły dobrze. I szczerze nie polecam porównywania CRL, Maluszki rosną naprawdę w swoim tempie, czasami trzeba dać im troszkę więcej czasu. Jeśli cokolwiek Cię niepokoi, to idź na usg do swojej lekarki, ale daj Maleństwu kilka dni.
    No i przede wszystkim pamiętaj, żeby porównywać wyniki robione na tym samym sprzęcie! Inaczej to już w ogóle mija się z celem. I uwierz w tego swojego Malucha, bo on jest dzielny <3

Ps. ja wczoraj się nie odzywałam, ale miałam dzień wyjęty z życia, bo mam zęba leczonego kanałowo :/ nie dość, że panicznie boje się dentysty, to jeszcze znieczulenie też płytkie daje...:/ teraz już nieco lepiej, ale jeszcze co najmniej jedna wizyta...
    tak więc w kalendarzu mam zapisane te upragnione wizyty u Gina i te znienawidzone u dentysty ;)

moni05 lubi tę wiadomość

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    Dzięki, napisałam do lekarki prowadzącej, akurat jej nie ma (i mojego zapasowego gina w Medicover też nie), ale ktoś inny mnie przyjmie o 13:00 więc jadę. Ja biorę Prolutex raz dziennie i mam sobie dodać drugi zastrzyk wieczorem, poza tym też czuję się ok, może to jakaś infekcja czy coś... Dowiem się o 13.
    Powodzenia i daj znać po wizycie !

syy26iye928jhyb7.png
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Dziewczyny, gratuluję dobrych wieści :) i ustalenia płci - choć jest to dla mnie szokujące, że i na wrześniu i u nas taki wysyp chłopaków ;)

ale najważniejsze, żeby wszystkie Maluchy były zdrowe <3

Basia , bardzo cieszę się, że wyniki wyszły dobrze. I szczerze nie polecam porównywania CRL, Maluszki rosną naprawdę w swoim tempie, czasami trzeba dać im troszkę więcej czasu. Jeśli cokolwiek Cię niepokoi, to idź na usg do swojej lekarki, ale daj Maleństwu kilka dni.
    No i przede wszystkim pamiętaj, żeby porównywać wyniki robione na tym samym sprzęcie! Inaczej to już w ogóle mija się z celem. I uwierz w tego swojego Malucha, bo on jest dzielny <3

Ps. ja wczoraj się nie odzywałam, ale miałam dzień wyjęty z życia, bo mam zęba leczonego kanałowo :/ nie dość, że panicznie boje się dentysty, to jeszcze znieczulenie też płytkie daje...:/ teraz już nieco lepiej, ale jeszcze co najmniej jedna wizyta...
    tak więc w kalendarzu mam zapisane te upragnione wizyty u Gina i te znienawidzone u dentysty ;)
    Dziękuję kochana jesteś <3 dzięki Wam nabieram wiary ze wszystko może dobrze się skończyć :)

Cabrera lubi tę wiadomość

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu każdy maluszek inny i nie ma co porównywać. W książkach i na USG są wyniki uśrednione. Nigdy nie wyjdzie idealnie. Moja córka zawsze na USG była mała i ważyła malutko. Ale ja uznałam że poprostu będzie drobna i że nadrobi. I urodziła się zdrowa 6 dni po terminie 2970. Teraz też je normalnie a nadal na najmniejszy centylu wagowy. Taki urok. Twój bobas też będzie drobnym krasnoludkiem.
    Nie denerwuj się, ni myśl że tym. Wyniki badań wyszły dobrze więc ciesz się każdym dniem.

Ja kładę się spać o północy i wstaje z córką. Czasem jest to 7 a dziś np 9 :) myślałam że nie zdążę do pracy.

Dziewczyny mam swoją zachciankę. Pomidory malinowe. Smakują mi teraz aż mam Skórcz w śliniankach. Słodycze nadal są be. Owoce kawałek zjem ale też be. Ale myślę że organizm wir co robi

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Basiu tydzień różnicy Monia miala ,ale do przodu akurat- Monia wzywam Cie! Łatwo mówic,ale postaraj sie nie stresowac,musi być dobrze a dzidzius nadrobi ;)

Przedszkolanko o mnie mowa ?

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju dziewczyny... Ja nie wiem co jest grane :( normalnie mam zjazd... Rece i nogi jak z waty. Myslalam ze ze male sniadanko i sobie zjadlam obiad na szybko ale az mi sie w glowie kreci... Mozliwe ze mi cukier polecial? Ta ciaza jest przekichana... Serio... Z Kasprem takich odchylen nie mialam...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    Przedszkolanko o mnie mowa ?
    Tak ;)

XxMoniaXx lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pomiary z usg do przodu teraz o 3dni . w pierwszej ciazy mialam do przodu o 5 dni. Pomiary te zgadzaja sie na kazdej wizycie i wtedy i teraz i tak samo pokazuje na prenatalnymm.

Ale ja bym sie tak nie sugerowala tym pokiarem na super dokładnie bo jak dziewczyny pisza dziecko sie rusza, fika i xiezko o precyzyjny pomiar ale jak sie Basiu martwisz to ja bym jeszcze poszla do innego gina . dla swojego spokoju:)
    I dziwme ze cie zbyla ze usg szkodzi itp bo przeciez jak jest jakas nieprawidlosc to np w szpitalu ciagle robia usg. Nie martw sie bo napewno wszystko jest ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 13:28

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Irka Przyjaciółka

Wysłany: 29 marca 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.

Gratuluję wizyt.
    Jaki wysyp chłopców mamy :) Mi się dwa razy snił synek, więc może też coś jest na rzeczy :)

Basiu, łatwo nam pisać, żebyś się nie martwiła, ale to na prawdę dobra rada. Stres Ci w niczym nie pomoże. Za parę dni powtórzysz usg i będziesz wiedziała na czym stoisz. Może rzeczywiście dzidziuś będzie trochę mniejszy, bo taka jego uroda, a może nadrobi. Trzymam kciuki żeby było ok.

Mało do Was piszę, bo w sumie nie mam co, ale czytam codziennie :) I czekam, aż mdłości w końcu odpuszczą. Nie myślałam, że można się tak męczyć w ciązy :/

sce8joy.png
    di3k7n9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia nie martw się na zapas! :)
    pomiary mogą wyjść naprawdę różne i przyjmuje się margines błędu 7 dni na usg!!!

ja byłam na dwóch prenatalnych i na pierwszym we wtorek pomiar crl 5,8cm, dwa dni później 6,8cm, a przecież wiadomo, że przez 2 dni bobas nie urósł 1 cm, bo to niemożliwe :)

wszystko zależy, jak się dziecko ustawi, obraz usg jest 2d płaski, więc pomiar nie będzie idealny

basia1987, nuśka91 lubią tę wiadomość

• Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wynik PAPA. Wszystko ok ;)

Kookosowa, przedszkolanka:), mia4444, moni05, basia1987, brunetka91, Cabrera, Jupik, japonka, Spirit, nuśka91 lubią tę wiadomość

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Kaktusia Znajoma

Wysłany: 29 marca 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    Gratuluje serdecznie :) ja wiele bym dała by usłyszeć takie wieści:)

Z każdym waszym wpisem uświadamiam sobie że mój bąbelek jest zbyt mały....

Basia w poprzedniej ciazy moja corka byla o ponad tydzien mniejsza niz by wynikalo to z OM, ale przez cala ciaze przyrosty miala takie same poprostu byla malutka i taka tez sie urodzila. Zawsze na siatce centylowej ponizej 3 centyla.
    Bedzie dobrze zobaczysz

basia1987, nuśka91 lubią tę wiadomość

• Holibka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Ja już po wizycie. Dzidziuś dwa dni starszy, 12+6 skonczone, termin na 5.10. :) Zdjęcia nie mam, nie wzięłam z emocji :( zorientowałam się w domu. Mam tylko opis. Wszystko genetycznie wygląda dobrze. Dzidzia ma 6.32 cm, serduszko 149, przezierność ok. Sprawa z toxoplazmozą nabrała innego obrotu. Spojrzał na moje wyniki toxo, zestawił ze sobą dwa różniące się 4 dniami i IgG trzyma ten sam poziom. I że nonsens, bo przy wynikach jak moje zalecenie jest żeby zbadac to wszystko jeszcze raz po 4 tygodniach (szpital zakaźny wyznaczył mi wizytę i badania na 23tc...) i dopiero jak wartość się zmienia to wdraża się rovamycine. Uspokoił mnie, że zarażenie dziecka to bardzo rzadka sprawa, wręcz w moim przypadku niemalże niemożliwa. :) ulżyło mi. Pobrałam dziś krew na IgG i IgM plus awidność, no i we wtorek jak bede u genetyka to mam podejsc z tymi wynikami do niego... ;) być może biorę antybiotyki na darmo, bo hormony ciążowe zaburzają czasem wyniki, produkują się niepotrzebne przeciwciała i być może na darmo łykam antybiotyki. Zaciekawiło mnie to... Nie wiem, co myśleć.
    Wyliczenia co do prawdopodobieństwa chorób czyli interpretacja pappa plus usg bedzie jednak we wtorek, u genetyka ;)

Aaa... Na 80% na córkę to nie wygląda. :)

Moni zajrzałam na ten wątek żeby zobaczyć jak sprawa twojej toxo się potoczyła, czy wszystko ok. No i wygląda na to, że jesteś podobnym przypadkiem do mnie i tylko cię lekarze niepotrzebnie straszą! Oby się potwierdziło, że to hormony i układ immuno u ciebie robą ten bałagan z ig :) ja jeszcze w tej ciąży nie badałam się pod kątem toxo, w pon biorę skierowanie na zestaw badań i zobaczymy co tam u mnie się dzieje i czy znowu mam toxo ;)

moni05 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Moni zajrzałam na ten wątek żeby zobaczyć jak sprawa twojej toxo się potoczyła, czy wszystko ok. No i wygląda na to, że jesteś podobnym przypadkiem do mnie i tylko cię lekarze niepotrzebnie straszą! Oby się potwierdziło, że to hormony i układ immuno u ciebie robą ten bałagan z ig :) ja jeszcze w tej ciąży nie badałam się pod kątem toxo, w pon biorę skierowanie na zestaw badań i zobaczymy co tam u mnie się dzieje i czy znowu mam toxo ;)

Holibka! :* dobrze Cie widziec, jak sie czujesz?
    Wiesz, że jeszcze w gabinecie, jak mi to wszystko lekarz mówił, to pomyślałam o Tobie?
    Mam nadzieję, że tak jest, ale kompletnie zgłupiałam... :)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ