X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki naprawdę dodajecie mi otuchy. Juz nie marudze, czekam na usg i postaram się nie stresować okruszka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 14:15

sunshine03, mia4444, Kookosowa, Kaktusia, nuśka91 lubią tę wiadomość

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    Dziewczynki naprawdę dodajecie mi otuchy. Juz nie marudze, czekam na usg i postaram się nie stresować okruszka :)

Oczywiście Basiu! Mi dzisiaj też dzidziol tak wierzgał, że mierzył go 3 razy i za każdym razem pomiar był inny. Nawet o 0.7cm jak się akurat zgiął :) spokojnie, jeśli wszystko jest dobrze poza "wzrostem" to już nie martw się na zapas :*

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Holibka! :* dobrze Cie widziec, jak sie czujesz?
    Wiesz, że jeszcze w gabinecie, jak mi to wszystko lekarz mówił, to pomyślałam o Tobie?
    Mam nadzieję, że tak jest, ale kompletnie zgłupiałam... :)

U mnie chyba wszystko ok, w pon wizyta. Już powoli odpuszczają mdłości i zmęczenie, więc jest spoko :D Termin mam na 30.10 :D ale siedzę na listopadówkach bo tu bym była na końcu z objawami ;)

age.png

age.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Gratuluje wizyt, i Basia, cieszę się, że genet.ok, tak jak dziewczyny piszą, trzeba trochę poczekać i zrobić kolejne usg, a te pomiary to często od sasa do lasa.

Ja dziś byłam zrobić tą nieszczęsną glukozę i tak jak kiedyś pisałam, że zawsze trafiam na życzliwych to dziś mi się paskudna baba trafiła. Idę pod gabinet, i pytam (jak zwykle) kto teraz wchodzi- na co najpierw jakiś młody koleś się odezwał, na co ja uff, tacy są życzliwi, ale zaraz jakaś babka ok.40, że nie ona jest przed nim a co chodzi. Więc mówię, że ja w ciąży, więc czy mogę wejść przed nią. A ona do mnie paskudnym tonem-"a niby to dlaczego?". No mi szczęka w dół, bo zazwyczaj jak mówię, że jestem w ciąży to każdy z uśmiechem wpuszcza. No to odpowaiadam równie miłym tonem "bo jestem w ciąży, a kobiety w ciąży mają pierwszeństwo". Baba by dalej chyba dyskutowała, ale stała kobieta z dzieckiem i mówi do mnie głośno, że po co Pani pyta, to Pani prawo proszę wchodzić. Więc ja też, żeby wszyscy słyszeli, że wie Pani, jakbym weszła bez słowa i pytania to zaraz krzyki by były i awantura, więc zawsze wolę grzecznie spytać. A ona, że mam się nie przejmować, ona z dzieckiem też teraz wejdzie bez kolejki bo musi o coś spytać i też pewnie krzyki będą i trudno. W poczekalni cisza, weszlysmy razem. No rzesz, niby kobiety powinny być bardziej empatyczne, a z doświadczenia widzę, że faceci lepiej traktują ciężarne w kolejkach/sklepach (jeden mi chciał nawet zakupy pakować) niż baby.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    U mnie chyba wszystko ok, w pon wizyta. Już powoli odpuszczają mdłości i zmęczenie, więc jest spoko :D Termin mam na 30.10 :D ale siedzę na listopadówkach bo tu bym była na końcu z objawami ;)

Oj tam, zostań też trochę, my się czujemy pierwsze, ale potem się wyrówna, zobaczysz :)
    Najważniejsze, że mdłości odpuszczają, bo potrafią dać w kość. Teraz już z górki, najgorsze za Tobą. :)

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik kurcze a widzisz. Ja u siebie mam ciezko z pobraniami krwi ze wzgledu na babeczke, ktora pobiera... Bo zawsze mnie zmasakruje... A Ty masz cos z glukoza czy to juz etap na krzywa :/ ? Pewnie mi da we wtorek skierowanie skoro to juz...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Jupik kurcze a widzisz. Ja u siebie mam ciezko z pobraniami krwi ze wzgledu na babeczke, ktora pobiera... Bo zawsze mnie zmasakruje... A Ty masz cos z glukoza czy to juz etap na krzywa :/ ? Pewnie mi da we wtorek skierowanie skoro to juz...

Nie, to to pierwsze badanie na czczo..tylko jak byłam robić całą resztę to byłam ok.4 godz.po jedzeniu (nad ranem mdliło więc zjadłam bułę) no i moczu i glukozy w końcu nie zrobiłam, bo to musi być ok.6 godz.na czczo. No to musiałam się w końcu zmobilizować, żeby jechać, też bez jedzenia ciężko, bo mnie mdli, ledwo stoję, a tu taka baba mi wyskakuje. No cóż. Pierwszy raz mi się zdarzyło, bo zawsze przepuszczają bez słowa. A ja nie z tych co będzie czekać w kolejce i się nie odezwie, że w ciąży, szczególnie, że na głodzie i mdłościach.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Ja dziś byłam zrobić tą nieszczęsną glukozę i tak jak kiedyś pisałam, że zawsze trafiam na życzliwych to dziś mi się paskudna baba trafiła. Idę pod gabinet, i pytam (jak zwykle) kto teraz wchodzi- na co najpierw jakiś młody koleś się odezwał, na co ja uff, tacy są życzliwi, ale zaraz jakaś babka ok.40, że nie ona jest przed nim a co chodzi. Więc mówię, że ja w ciąży, więc czy mogę wejść przed nią. A ona do mnie paskudnym tonem-"a niby to dlaczego?". No mi szczęka w dół, bo zazwyczaj jak mówię, że jestem w ciąży to każdy z uśmiechem wpuszcza. No to odpowaiadam równie miłym tonem "bo jestem w ciąży, a kobiety w ciąży mają pierwszeństwo". Baba by dalej chyba dyskutowała, ale stała kobieta z dzieckiem i mówi do mnie głośno, że po co Pani pyta, to Pani prawo proszę wchodzić. Więc ja też, żeby wszyscy słyszeli, że wie Pani, jakbym weszła bez słowa i pytania to zaraz krzyki by były i awantura, więc zawsze wolę grzecznie spytać. A ona, że mam się nie przejmować, ona z dzieckiem też teraz wejdzie bez kolejki bo musi o coś spytać i też pewnie krzyki będą i trudno. W poczekalni cisza, weszlysmy razem. No rzesz, niby kobiety powinny być bardziej empatyczne, a z doświadczenia widzę, że faceci lepiej traktują ciężarne w kolejkach/sklepach (jeden mi chciał nawet zakupy pakować) niż baby.

To ja dorzuce swoją historię z wczoraj, bo chyba przebije.
    Byłam wczoraj na warsztatach dla kobiet w ciąży. Wiele pań z partnerami. Jako, że zagadałam się przy jednym stoisku na salę wykładową weszłam spóźniona. Na pierwszy rzut oka wszystkie miejsca zajęte, no to stanęłam sobie pod ścianą i stoję. Tak sobie patrzę na tych rozwalonych na krzesłach gentelmenów wpatrzonych w komórki, bo nie nawet zasłuchanych w treść wykładu i żaden nawet nie drgnął, aby ustąpić mi miejsca. Po 15 minutach stwierdziłam, że nie ma co dalej czekać, widzę jedno krzesło zajęte przez kurtkę i torebkę zapewne pani siedzącej obok. Przeciskam się i pytam czy mogę skorzystać z krzesła. Na co ona do mnie, że nie bo ona czeka na męża i on nie będzie miał gdzie siedzieć jak przyjdzie. Spojrzałam na nią z politowaniem, na szczęście kobieta obok wsparła mnie spojrzeniem. Z wielkim fochem zdjęła swoje rzeczy. I wiecie co, przez kolejną godzinę rzeczony mąż szanownej pani się nie zjawił, ta natomiast intensywnie chyba z nim rozmawiała cały czas na messangerze.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik podziwiam Twoje opanowanie. Ja po prostu bym pod drzwiami stanęla i się nie tlumaczyla nawet. Raz weszłam w dyskusje i starczy.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr no nie wierze... Kuzwa i jeszcze ciezarna ciezarnej klody podklada... No ale serio, dlatego z kobietami niecierpię pracować. I w pracy jestem jak na skazaniu...

Ja mam mega ochote na wrapa na zimno. Seroo chodzi za mna od wczoraj, jak znajomy jadl na treningu mlodego...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest straszne, że często widzę np w internecie jakieś nagonki, że kobieta na początku ciąży i brzucha nie widać a już chce żeby ją wszędzie przepuszczali. Niech w takim razie zabiorą sobie te mdłości i inne bajery skoro mają problem. A już w ogóle nie rozumiem jak np. ktoś nie chce wpuścić na miejsce w autobusie albo np w aptece. Ciężko zrozumieć, że taka ciężarna w mig łapie wszystkie zarazki. Podziwiam, że potraficie się odezwać. Ja jestem taka cicha myszka i pewnie nawet bym nie spytała czy mogę wejść pierwsza :/

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr to faktycznie mnie przebilas. Kurde, no mnie na takie rzeczy się nóż w kieszeni otwiera..
    A te warsztaty to Bezpieczny Maluch? Tam kurde zawsze kupa ludzi i potem zabawa w dostawianie krzeseł itd. cokolwiek by to nie było dla mnie niedopuszczalne, żeby na takich warsztatach kobieta w ciąży ze stala pod ścianą podczas gdy chłopy siedzą. Wstyd.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr masakra...brakuje mi slow na takie coś..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na wizycie, tylko utknęłam w klinice bo padł system w którym wystawiają zwolnienia (ten państwowy ePUAP, nawet w radiu mówili). To do 8 kwietnia sobie poleżę bo jest szansa że mi się minimalnie kosmówka odkleja i stąd to plamienie. Chociaż podczas badania ona już go nie widziała, tak jakby wszystko wyszło co miało wyjść już. Wróciłam na Crinone, które mi odstawili w zeszłym tygodniu i dalej biorę zastrzyki z Prolutexu. Za to dzidzia była bardzo aktywna i machała wszystkim czym mogła, mąż był ze mną i widział :) jakiegoś specjalnego zagrożenia nie ma ale muszę odpocząć. Skończyło się rumakowanie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 16:07

moni05, wiktoriaa, Jupik, mia4444 lubią tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj pod labo miałam to samo... Ja weszłam, druga babeczka w ciąży weszła w asyście pani "ja musze za 5 minut bo krzywa cukrowa" oraz pani "poszłam tylko przestawić auto bo stało na zakazie, ja jestem głodna! Ja tu stałam!". Weszli wszyscy razem. Moja mama tam kikała jak rozwiązał się spór, ale w czasie jak robiłam siku to żadne z nich nie wyszło.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja czekam w kolejce skoro dobrze się czuje. Mam plakietkę przy torbie od mamy ginekolog " jestem w ciąży" ale widać nie działa. A ludzie to są okropni. W sklepach i w przychodni jest kartka że kobiety ciężarne mają pierwszeństwo.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Kkkaaarrr to faktycznie mnie przebilas. Kurde, no mnie na takie rzeczy się nóż w kieszeni otwiera..
    A te warsztaty to Bezpieczny Maluch? Tam kurde zawsze kupa ludzi i potem zabawa w dostawianie krzeseł itd. cokolwiek by to nie było dla mnie niedopuszczalne, żeby na takich warsztatach kobieta w ciąży ze stala pod ścianą podczas gdy chłopy siedzą. Wstyd.
    To były warsztaty Świadoma Mama, ale były w tym samym miejscu co w Warszawie robią Bezpiecznego Malucha czyli w szpitalu na Madalińskiego. Jeśli zaś chodzi o same warsztaty to mi od Bezpiecznego Malucha bardziej się podobały. W poprzednich ciążach zaliczałam też Mamo to ja i z tych trzech ta Świadoma Mama jakoś najbardziej mi podeszła, ale może dlatego, że wiedziałam z kim i oczym chcę pogadać, a wcześniej czekałam aż sami mi powiedzą coś co mnie zainteresuje. Nie ukrywam, wykorzystywałam 'specjalistów' do pytań dot. mojego starszaka. No i trochę gratisów też dostałam, a ja bardzo lubię próbki :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    To były warsztaty Świadoma Mama, ale były w tym samym miejscu co w Warszawie robią Bezpiecznego Malucha czyli w szpitalu na Madalińskiego. Jeśli zaś chodzi o same warsztaty to mi od Bezpiecznego Malucha bardziej się podobały. W poprzednich ciążach zaliczałam też Mamo to ja i z tych trzech ta Świadoma Mama jakoś najbardziej mi podeszła, ale może dlatego, że wiedziałam z kim i oczym chcę pogadać, a wcześniej czekałam aż sami mi powiedzą coś co mnie zainteresuje. Nie ukrywam, wykorzystywałam 'specjalistów' do pytań dot. mojego starszaka. No i trochę gratisów też dostałam, a ja bardzo lubię próbki :)
    ja też byłam wczoraj na tych warsztatach :) ale u mnie odwrotnie. Podobały mi się warsztaty Bezpieczny maluch, a wczorajsze niestety w ogóle. O ile na Bezpiecznym maluchu sporo się dowiedziałam, o tyle na tych wczorajszych nie było nic ciekawego. A już najbardziej mnie wkurzyła reklama butelki i kremów na koniec. Ale może kwestia oczekiwań i tego, po co się na te warsztaty przychodzi :) próbki tez wzięłam, ale nic interesującego. Poza tym wiedza niektórych specjalistów wcale taka rzetelna nie była :(

Dla większego rozeznania w kwietniu idę jeszcze na warsztaty Mamo to ja i Rodzice kangury :) te ostatnie są co miesiąc w szpitalu na Madalińskiego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 16:27

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To opowiem wam jeszcze kotrhistorie z poprzedniej ciąży :D

Miałam już spory brzuch, było późne lato, ciepło, byłam w samej opinającej brzuch bluzeczce, więc brzuch tym bardziej wyeksponowany. Spieszymy się do znajomych na kolację. Mój mąż wrócił z pracy spóźniony, w garniaku. Mówię mu, ty się szykuj, a ja zejdę do sklepu i coś kupię, wszak do znajomych z pustymi rękoma iść nie wypadało, więc zgarnęłam z półki 2 butelki wina i grzecznie ustawiam się w kolejce do kasy. Brzuch duży, butelki nieporęczne, więc oparłam je sobie elegancko o brzuch. Nagle słyszę kasjerkę. Halo, halo, ta pani w czerwonej bluzeczce, zapraszam bez kolejki.. Pół biedronki oczy na mnie, a ja z tym brzuchem jak balon, z 2 butelkami wina, wymijam cały sznureczek czekających w kolejce osób. Chciało mi się mega śmiać, ale jednocześnie paliłam się ze wstydu, mieli o czym ci ludzie później gadać :D

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    ja też byłam wczoraj na tych warsztatach :) ale u mnie odwrotnie. Podobały mi się warsztaty Bezpieczny maluch, a wczorajsze niestety w ogóle. O ile na Bezpiecznym maluchu sporo się dowiedziałam, o tyle na tych wczorajszych nie było nic ciekawego. A już najbardziej mnie wkurzyła reklama butelki i kremów na koniec. Ale może kwestia oczekiwań i tego, po co się na te warsztaty przychodzi :) próbki tez wzięłam, ale nic interesującego. Poza tym wiedza niektórych specjalistów wcale taka rzetelna nie była :(

Dla większego rozeznania w kwietniu idę jeszcze na warsztaty Mamo to ja i Rodzice kangury :) te ostatnie są co miesiąc w szpitalu na Madalińskiego
    Oooo, rodzice kangury, tego nie znam, zaraz sobie wygooglam!
    A Bezpieczny Maluch może dlatego mi się mniej podobał, bo dla mnie nie wniósł niczego czego bym nie wiedziała np. po szkole rodzenia, albo po Mamo to Ja, na którym byłam wcześniej. Może to wszystko kwestia w jakiej kolejności się idzie na te warsztaty, bo prawdą jest, że tematy w dużej mierze się powtarzają. Wczoraj najbardziej podobała mi się część z panią dietetyk. Również offline zmolestowałam ją milionem pytań :D

A na Mamo to Ja, przynajmniej w poprzednich latach zawsze byl konkurs na 'co ci się kojarzy z "Mamo to Ja"'. Warto przygotować sobie coś w domu i przynieść, wtedy spora szansa na jakąś spoko nagrodę. Ja pamiętam, że wygrałam zestaw pieluch DADA w rozmiarach od 1 do 3 czy 4, jakby nie patrzył przydało się, a kilkadziesiąt złotych w kieszeni zostało :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 16:38

eVspp2.png
    SBwKp2.png
‹‹ 309 310 311 312 313 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ