X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    I mam do Was pytanie. Jutro mam te prenatalne w szpitalu, więc nie wiem czy tam mi wszystko dokładnie powiedzą, czy dadzą mi zdjęcie z tymi ważnymi informacjami. W razie co to muszę
    wiedzieć :
    Czy jest kość nosowa
    Przeziernosc karkowa
    Jak serduszko
    Czy wszystko jest na swoim miejscu

Czy o coś jeszcze powinnam jutro wypytac?

Nie chce Cię straszyć, ale moje szpitalne badanie podwójne (czyli usg + pappa) wyglądało tak, ze najpierw uzupełniłam formularz, potem usg, bardzo dokładne, dobry sprzęt, ale lekarka oprócz zapisania wszystkich parametrów w kompie nie powiedziała nic, oprócz „obraz usg nie wykazuje żadnych anomalii, wg usg dziecko wyglada na zdrowe, ale to się misę zmienić po wynikach krwi”. Nie dostałam wydruków, ani wyników od ręku, tylko marsz na badanie krwi. Wyniki z pełnym opisem są do odbioru za dwa tygodnie...czekam na nie w napięciu ;)
    Poszczególne dane zapamiętałam z jej zapisu, pomiary, przeziernosc, kość etc.

Nam nadzieje, ze ty trafisz na bardziej rozmownego lekarza :)

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny co mogę poradzić na niskie ciśnienie? Spada mi dzisiaj ciągle do 90/50. Właśnie zrobiłam sobie kawę i zobacze czy pomoże
    Ja mam takie ciśnienie na Co dzień, to straszne... Nie ma na to żadnych leków. Ale wtedy dobrze jest żeby Cię facet wkurzył- u mnie pomaga. A tak serio to zimny prysznic podnosi ciśnienie krwi i to mi pomaga doraznie jak już czuje że omdlewam. Najgorsze że u mnie bol glowy przy tym utrzymuje się od kilku dni I jeszcze na dodatek non stop szumy w uszach..

oar843r8hxms7jm7.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, no tak, teraz to raczej jelita, szczególnie jak coś pływa od prawa do lewa ;-) ja tam po detektorze dobrze wiem, gdzie jest maluch, no i wyobrażam sobie, że jak ma te 9 cm już to zajmuje tyle i tyle. I jedyne czego nie kumam, to czemu mój brzuch wygląda jakby mały miał już ze 20 cm a nie 9 ;-)
    za tydzień mamy Chrzest, ciekawe jak w kieckę wejdę..

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Kurde wiecie co. W Nl zauwazylam ze jest fajna promocja. I nie wiem czy poprosic mame zeby mi kupila. Butelki antykolkowe z aventa 2 za 7.50€. w PL jedna taka butelka 32zl. I sie zastanawiam czy poczekac czy brac... No i mozna mieszac bo to sa ogolnie produkty z avent. Mozna smoczki dobrac do butelki. Albo dwie butelki roznej wielkosci.
    Tak, te butelki są do 14.04 w Kruidvat . Tam w miarę często są takie promocje 1+1 gratis , myślę że nie ma się co spieszyć;)

oar843r8hxms7jm7.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Ja już wcześniej miałam, 6tc przywitałam bełtem, ale były to takie 2, góra 3 razy dziennie, a wczoraj to już jakiś armagedon był. Dziś zjadłam parę biszkoptów i banana i póki co ok. Po południu mąż robi grilla bo jutro ma urodziny to sobie popatrzę na te wszystkie smakołyki

Wiktoria obyś nie miała jak ja z Zosia. Ja też wymiotuje codziennie ale tak umiarkowanie po 1-2 razy dziennie, zawsze niedzielę mam gorsze że rzygam od rana co chwilę i trafi się w tygodniu jeden gorszy dzień, ale dla mnie do przeżycia po tym co przeszłam z Zosia - tam męka do 18tyg , po 10 razy dziennie i nawet potrafiłam się w nocy 3 razy budzić i wymiotować. Także trzymam kciuki za to żeby szybko u Ciebie minęło ♡

wiktoriaa lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie od wczoraj tez kiepsko. Mdłości wróciły. Brzuch boli. Rano obudziłam się z takim wielkim ze może faktycznie boli bo rośnie. Chyba nie utrzymam już tej ciąży długo w tajemnicy.
    Odkąd czytam o tym ze czujecie ruchy to na sile u siebie tez wyszukuje łaskotania, gilgotania a tu nic a nic nie czuje. Jedynie problemy żołądkowe po suplementach z żelazem. Sama nie wiem czy nie lepiej odstawić te witaminy.

Powodzenia na badaniach jutro :)

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Ja mam takie ciśnienie na Co dzień, to straszne... Nie ma na to żadnych leków. Ale wtedy dobrze jest żeby Cię facet wkurzył- u mnie pomaga. A tak serio to zimny prysznic podnosi ciśnienie krwi i to mi pomaga doraznie jak już czuje że omdlewam. Najgorsze że u mnie bol glowy przy tym utrzymuje się od kilku dni I jeszcze na dodatek non stop szumy w uszach..
    Ja zawsze miałam wzorowe, a teraz pierwszy raz takie niskie. A tu dzisiaj z mężem taka zgoda, nie ma jak ciśnienia podnieść :D byleby nie zdarzało się tak poza domem :/ . Jak chodziłam jeszcze do szkoły to często miałam takie spadki i często mdlałam, np w autobusie i to była dla mnie zgroza ciągle się bać, że gdzieś zemdleje..

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:07

• japonka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestem mistrzem, ale udało mi się przeziębić w domu na L4... Wyszłam tylko raz w piątek na kontrolę do lekarza i nie miałam kontaktu z nikim chorym, nie ogarniam tego. To chyba przez te nagle zmiany temperatury :/ więc chyba kolejny tydzień w domu mnie czeka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2019, 17:45

mia4444 lubi tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Cabrera, to się teraz jeszcze bardziej zestresowalam. Mam nadzieję, że trafię na fajnego lekarza, będę go pytać o wszystko co mi wpadnie do głowy. Zastanawiam się tylko, czy będę miała robione to z krwi pappa czy tylko USG.. Na tą pappe trzeba być na czczo czy nie? Bo jak dostałam kartkę z terminem i godz.to mi powiedziała, że mam być po śniadaniu.

No trudno mi powiedzieć, ja w sumie tez nie wiedziałam jak to będzie wyglądało...a na czczo nie trzeba być.
    Nie stresuj się, ja tylko napisałam, żebyś nie nastawiała się na zdjęcia czy płyty, jeśli to badanie na NFZ w szpitalu ;)

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wracam od endokrynologa i mam podwyższony euthyrox do 125. Bo TSH mi urosło.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mnie też jakby przeziębienie bierze. Mąż zasmarkany i kaszlący od tyg., Kinga od szczepienia ma lekki katarek i trochę w nocy pokasluje, a ja się trzymałam..do dzisiaj. Ta pogoda beznadziejna- w słońcu mi gorąco, więc się rozbieram, a za chwilę zajdzie i już mi zimno. Musiało się tak skończyć..oby szybko przeszło.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Sarrrra lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Jupik Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Aaaaa, i czy każda z Was, która miała prenatalne to miała też test Pappa? Czy któraś tego badania nie miała robionego?

Ja miałam tylko usg, Pappy nie robiłam.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znajoma 2 tyg temu byla na prenatalnych w Katowicach bo w Czestochowie juz nie bylo miejsc i tam po badaniu dostala caly opis ze zdjeciami na kartce A4. Wszystko o pepowinie, przeziernosci itd itd...
    Ja hak dzwonilam sie zapusywac to Pani mi mowila ze nie musze byc na czczo, mam miec tylko dowod hehe ;)

P.s. mi tez sie podobaja wozki retro, np z Roan albo Lonex. Natomiast bede musiala wyprobowac przed zakupem i mam nadzieje ze sie spisza. Poszukam jeszcze innych firm ;)

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Właśnie wracam od endokrynologa i mam podwyższony euthyrox do 125. Bo TSH mi urosło.
    A jaki wynik ?

oar843r8hxms7jm7.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Aaaaa, i czy każda z Was, która miała prenatalne to miała też test Pappa? Czy któraś tego badania nie miała robionego?
    Ja jak dzwoniłam się zapisać na prenatalne to miałam wytłumaczone, że w skład prenatalnych wchodzi usg genetyczne, potem wizyta u genetyka i na koniec pobranie krwi do pappy. Dostałam kartkę z wszystkimi informacjami czyli przeziernosc i tak dalej, i wyliczone ryzyko trisomii i porodu przedwczesnego. A no i zdjęcia malucha chociaż były tak niewyraźne, że ledwo tam co widać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2019, 18:47

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Ja jeszcze przed usg ale pappa nie będę robić, chyba że lekarz zleci bo coś będzie nietak

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przemyślcie zakup wózka retro - to prawda są piękne i urocze, ale kompletnie nie praktyczne. Sama w pierwszej ciąży bardzo chciałam taki wózek i oglądałam sporo, ale w takim wózku koła się nie kręcą trzeba całym wózkiem machać żeby skręcić, nie mają żadnych amortyzatorów- nawet w jednym sklepie , Pani szczerze mi powiedziała że to są wózki do gazet i zdjęć- zero praktyki

Jupik lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ