X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Miłej niedzieli wszystkim :)

Dziewczyny, czy można normalnie octu używać w ciąży? Miałam taką wizję obiadu na dzisiaj, mielone, ziemniaczki, mizeria i teraz się zastanawiam czy moge do mizerii dodać ocet?
    https://pl.womans-magazine.com/is-it-safe-to-use-vinegar-during-pregnancy-750

Niewielka ilosc na pewno jest bezpieczna.

01589vvj37l1te20.png
  • .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Ja też się właśnie już denerwuje i dlatego pytam co dokładnie jutro powinnam się dowiedzieć.
    Ja mysle ze to lekarz powinien nam wszystko przekazac. A bedziesz chciala plytke ?

01589vvj37l1te20.png
  • .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Ja też się właśnie już denerwuje i dlatego pytam co dokładnie jutro powinnam się dowiedzieć.
    https://www.gyncentrum.pl/blog/pl/pierwsze-badanie-prenatalne

Tu mamy dokladnie opisane

01589vvj37l1te20.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:15

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ptgin.pl/index.php/content/download/9517/140575/file/Przesiewowa%2520diagnostyka%2520ultrasonograficzna%2520w%2520ci%25C4%2585%25C5%25BCy%2520o%2520przebiegu%2520prawid%25C5%2582owym%2520(2015).pdf&ved=2ahUKEwilyLK0yL3hAhUQiYsKHUeJAWwQFjAAegQIBRAC&usg=AOvVaw3_Omghv_SRofOn02oOG_kL

Mam nadzieję, że link będzie działał :)

To są rekomendacje polskiego towarzystwa ginekologii odnośnie tego, jakie parametry powinny być opisane na usg :)

Warto przeczytać, bo wszystko jest wypunktowane, co lekarz powinien obejrzeć

• moni05 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, wpiszesz mi wizyty? Bo w natłoku moja prośba zaginęła :D
    Tam gdzie jestem wpisana 04.06 - dopisz proszę ze to połówkowe a 07.05 mam zwykłą wizytę USG :)
    Dziękuje i przepraszam za zawracanie Ci tyłka :*

Miłej niedzieli Wam życzę! Ja korzystam ze słoneczka :)

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że było kilka próśb o wpisanie wizyt, pamiętam, ale dopiero po weekendzie usiądę do komputera, żeby to wpisać :) na telefonie bardzo ciężko się to wpisuje

moni05, mia4444 lubią tę wiadomość

• _nova Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja niedzielnie :)
    U nas jeszcze godzinę temu było piękne słońce, ale już sobie gdzieś poszło :( dołączam do grona zagilanych matek. Mnie i małego też dopadło przeziębienie i już trzyma trzeci dzień. W domu mam syf, na który nie mogę patrzeć, więc poszłam z synkiem na dwór :p wczoraj zaczęłam 2 trymestr! Siedzę i czekam na poprawę samopoczucia i przypływ energii.
    Powodzenia dziewczyny na jutrzejszych prenatalnych :) wiem, co czujecie, ale na pewno będzie dobrze :)

brunetka91 lubi tę wiadomość

• Aaga Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat trafiłam na taką lekarkę, która sama dokładnie wszystko opisywała. Dosłownie każdy krok, który wykonywała to opowiadała co robi i co widzi i czy jest OK. Jak czegokolwiek nie była pewna na 100% to po chwili sprawdzała jeszcze raz. I krew na PAPPe też mi pobrali za darmo bez pytania czy proszenia się. Więc gdyby ktoś ze Śląska jeszcze szukał gdzie zrobić to gorąco polecam Sonomedico w Tychach.

Kurde ja kompletnie jeszcze nie czuje ruchów maluszka, ale z moim "wyczuciem" i problemami gastrycznymi to pewnie poczuje za 100 lat :)

• Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Dzień dobry, wczoraj skończyłam wymiotować o 21 wieczorem. Czuje się jak wrak, nie mam siły się nawet z łóżka podnieść, boję się cokolwiek zjeść czy wypić bo nie wiem czy zostanie ze mną na dłużej. Drugi trymestrze przybywaj, wszyscy mówią że ma być lepiej.
    Kurcze, współczuję. Ja od wczoraj w miarę... Choć do południa były mdłości ale postanowiłam wypić miętę i jakos przeżyłam do wieczora. Moze tez spróbuj, lub rumianek. Widze ze u Ciebie końcówka 11 tyg. U mnie właśnie od 10/11 tyg sie zaczeło. Życzę żeby jak najszybciej Ci to minęło.
    Dziś tez w miarę sie trzymam, ale nie zapeszam...

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuula;2525 wrote:
    Kurcze, współczuję. Ja od wczoraj w miarę... Choć do południa były mdłości ale postanowiłam wypić miętę i jakos przeżyłam do wieczora. Moze tez spróbuj, lub rumianek. Widze ze u Ciebie końcówka 11 tyg. U mnie właśnie od 10/11 tyg sie zaczeło. Życzę żeby jak najszybciej Ci to minęło.
    Dziś tez w miarę sie trzymam, ale nie zapeszam...
    Ja już wcześniej miałam, 6tc przywitałam bełtem, ale były to takie 2, góra 3 razy dziennie, a wczoraj to już jakiś armagedon był. Dziś zjadłam parę biszkoptów i banana i póki co ok. Po południu mąż robi grilla bo jutro ma urodziny to sobie popatrzę na te wszystkie smakołyki

syy26iye928jhyb7.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie na razie i mdłości i wymioty omijają, raz jak się przejadłam, musiałam się trochę pozbyć z żołądka ale to tyle. Mam nadzieję, że złośliwie się nie pojawią w 2 trymestrze ;)

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde wiecie co. W Nl zauwazylam ze jest fajna promocja. I nie wiem czy poprosic mame zeby mi kupila. Butelki antykolkowe z aventa 2 za 7.50€. w PL jedna taka butelka 32zl. I sie zastanawiam czy poczekac czy brac... No i mozna mieszac bo to sa ogolnie produkty z avent. Mozna smoczki dobrac do butelki. Albo dwie butelki roznej wielkosci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2019, 13:08

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:07

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Podczytuję ostatnio rożne wątki i zauważyłam pytanie o ruchy dziecka. W 13-14 tc nie czujecie ruchów dziecka. Dziecko nie pływa od lewej do prawej strony przez cały brzuch jak ryba, macica nie jest tak wielka. Za to treść pokarmowa i owszem, wędruje radośnie wzdłuż jelita cienkiego czy grubego ;) A juz na pewno dziecko nie powoduje na tym etapie górek czy wybrzuszeń. W 18-20 tygodniu zaczyna się odczuwanie ruchów i wtedy są naprawdę jeszcze słabe i nieregularne. Niektóre kobiety podobno w 16, ale ponoć to rzadkie i niepewne przypadki. Wybrzuszenia pojawiają się znacznie później. To może być mnóstwo innych rzeczy, najpewniej jelita, których praca ciągle się zmienia pod wpływem hormonów. Wiec nawet jeśli wcześniej tych jelit nie czułyście, to pamiętajcie, że ciąża to okres ciągłych zmian, wszystko się rozciąga, przesuwa. Właśnie teraz jelita mogą Was zaskoczyć. Są niedobory pierwiastków mogące powodować krótkotrwałe skurcze, których wcześniej nie było. Nie nakręcajcie się, bo zaraz połowa wątku będzie twierdzić, ze czuje ruchy.

Osobiście jestem po dwóch ciążach, ważyłam w każdej koło 55 kg i pomimo wagi piórkowej z ręka na sercu ruchy zaczynałam czuć koło 19-20 tc, jako ledwie wyczuwalne puknięcia. A i wtedy nie byłam absolutnie pewna, upewniłam się w 21 tc. Wcześniej były jelita lub inne flaki na 100%. Wybrzuszenia od jelit były u mnie czasem bliźniaczo podobne do mocniejszych ruchów na znacznie późniejszych etapach ciąży, 25-30 tc. Pomimo, ze wiedziałam czego się spodziewać, za drugim razem wcale nie było łatwiej / szybciej zidentyfikować pierwsze ruchy, bo na początku nie są one zbyt charakterystyczne ani mocne. Jasne, nikt nie wie na 100%, każda ciąża jest inna i tak dalej, i jak komuś tak łatwiej to niech żyje w przekonaniu, że to maluch, a nie jelita. Ale najprawdopodobniej po prostu się myli, przynajmniej jesli mówimy o 13-14 tc. Naprawdę polecam cierpliwie czekać do tego 18-20 tc.

Spokojnych i udanych ciąż wszystkim!

Kotecki, Alicjaa92, Karooo93, Snow White, kasia1518, CodziennoscM, mia4444 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam jutro prenatalne, zwariowac mozna. Widzialam dzidzie 27go a mimo to zawsze sie martwie.
    Bełtam tylko przez kaszel, mdlosci ustapily dokladnie po 12 tyg. No i nie moge byc przwjwdzona bo gdzies ciezko mi utrzymac wszystko w zoladku ;)

• .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neroli wrote:
    Ja tez mam jutro prenatalne, zwariowac mozna. Widzialam dzidzie 27go a mimo to zawsze sie martwie.
    Bełtam tylko przez kaszel, mdlosci ustapily dokladnie po 12 tyg. No i nie moge byc przwjwdzona bo gdzies ciezko mi utrzymac wszystko w zoladku ;)
    Ja otatnio na us bylam 3 tyg temu, mam mega stres.

Neroli lubi tę wiadomość

01589vvj37l1te20.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Mania gratulacje! Zdrowia dla malucha. Ciekawą będziecie mieć sytuację w rodzinie z taką niewielką różnicą wieku :)

Brunetka mi się też podobają retro wózki i będę taki mieć ;) nie nastawiam się na żadne 2w1, biorę pod uwagę, że spacerówke pewnie kupię inną i tyle :)

Mia chyba pytała o słodkie. Ja jem od kiedy ustąpiły wymioty :) nie tak dużo jak przed ciążą, ale nie mam problemów z poziomem cukru więc jem co mi smakuje :)

Olliiii co do szynki to też jem, nie jakoś często ale zdarza się. Parmeńskiej jedynie bym unikała bo jest surowa ale normalne szynki są gotowane.

Cieszę się dziewczyny, że używacie nakładek na pasy a nie macie głupich pomysłów żeby jeździć bez pasów...

A dla dziewczyn z katarem polecam plasterki na piżame aromactiv :D

A i co do tych ruchów to ja nie czuje nic a nic. Ani gilgania ani kłucia. Jedynie warjujące flaki :p Myślę, że jest jeszcze na to czas.

Snow White, mia4444 lubią tę wiadomość

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co mogę poradzić na niskie ciśnienie? Spada mi dzisiaj ciągle do 90/50. Właśnie zrobiłam sobie kawę i zobacze czy pomoże

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kasiulina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Współczuję wymiotow,ale niestety mnie też objawy jeszcze męczą. Cycki jak kamienie i mulenie codziennie po południu..tragedia.
    Bede trzymać jutro kciuki za wizyty i zycze powodzenia :)
    Mnie to czeka w piątek.. I już się zaczynam stresować.

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
‹‹ 354 355 356 357 358 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ