X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    Wbiłam sobie w kalkulator na stronie FMF, mam nadzieję, że skorygowane faktycznie wyjdzie niskie, rocznik nie jest po mojej stronie :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5457f2471849.jpg
    Japonka ja sobie liczylam kalkulatorem z fmf zanim mialam wyniki od gina i wyszedl bardzo podobny wynik.
    Przy 1:2000 nawet sanco nie jest jakoś zalecane, więc to małe ryzyko. A że sanco robisz, to będziesz mogła spać spokojniej :)

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Paulina pewnie błąd pomiaru. USG czasem się myli. Ruszał się więc mogło nie domierzyc. Ile miał ogólnie??

Wiktoria ja biorę dwie tabletki magne b6 plus witaminy z dha i acard. Rano euthyrox. Czy to dużo? Witaminy są potrzebne nawet i bez ciąży. W zimie ciazko na naturalne więc trzeba suplementy. Teraz w lato nadrobimy to będzie można odstawić suplementy :)
    Nie wiem mój lekarz jest ogólnie przeciwny witaminom w tabletkach, woli żeby mieć zróżnicowaną dietę, jeść dużo warzyw i owoców, tym bardziej jeśli badania i morfologia są ok. Mam zamiar zacząć jeść prenatal duo bo mi go polecił ale kazał co drugi dzień bo takie witaminy dla ciężarnych powodują mdłości i zaparcia A i bez tego mam z tym problem. Tak czy inaczej magnez dołączę sobie sama pewnie

moni05 lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoriaa, ja biorę właśnie prenatal duo I jestem zadowolona, tylko biorę 1 tabletkę z dha dziennie z tego zestawu bo po dwóch źle się czułam. No i rano i w południe magne b6

wiktoriaa lubi tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Japonka ja sobie liczylam kalkulatorem z fmf zanim mialam wyniki od gina i wyszedl bardzo podobny wynik.
    Przy 1:2000 nawet sanco nie jest jakoś zalecane, więc to małe ryzyko. A że sanco robisz, to będziesz mogła spać spokojniej :)
    Tak, mi lekarz rozpisał, że powyżej 1:300 amnio, między 1:300 a 1:1000 Sanco i podobne a poniżej 1:1000 nic. Ale już bym chciała mieć ten dobry wynik w ręce, cały czas się boję, że los mi zrobi paskudną niespodziankę bo się już zdążyłam ucieszyć...

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Nie wiem mój lekarz jest ogólnie przeciwny witaminom w tabletkach, woli żeby mieć zróżnicowaną dietę, jeść dużo warzyw i owoców, tym bardziej jeśli badania i morfologia są ok. Mam zamiar zacząć jeść prenatal duo bo mi go polecił ale kazał co drugi dzień bo takie witaminy dla ciężarnych powodują mdłości i zaparcia A i bez tego mam z tym problem. Tak czy inaczej magnez dołączę sobie sama pewnie

Lekarz na dobre podejście. Ja póki co biorę tylko kwas foliowy, pewnie od jutra mi zaleci Composita Mama, bo z tego co pamiętam w pierwszej ciąży zaczęłam brać od II trymestru. Magnezu póki co nie lykam, myślę że kwestia czasu, aż przyjdą nocne skurcze łydek- gdzie płakałam w nocy przy nich w pierwszej ciąży. Ale brałam poprzednio 2x1 i było ok. Z magnezem trzeba uważać bo przy dużych ilościach dziecko może mieć później słabe napięcie mięśni- bardzo się tego bałam w pierwszej ciąży, ale 3 lekarzy powiedziało że jest ok. Choć przy porodzie dostała 1pkt apgar A nie 2 za napięcie mięśni.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stoję właśnie w kolejce w auchan z pierwszeństwem dla kobiet w ciąży. I wiecie co jednak nie umiem walczyć o swoje. Stoję grzecznie i czekam a brzuch boli jak nie wiem ...

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Wiktoriaa, ja biorę właśnie prenatal duo I jestem zadowolona, tylko biorę 1 tabletkę z dha dziennie z tego zestawu bo po dwóch źle się czułam. No i rano i w południe magne b6

O to widzę ze identycznie się suplementujemy. Ja się jakos pewniej czuje jak coś łykam bo te zimowe warzywa kiepskie są a i apetyt racej na mniej wartościowe rzeczy. Ale przyznaje ze mnie mdli już jak tylko pomyśle ze mam jakaś tabletkę połknąć.

ManiaM lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore cytrynian magnezu 112,5 mg z firmy Soma Naturalis. Witamine B complex - w tym jest kwasfoliowy. Witamina D3 mi sie skonczyla ale bralam 10 000, musze domowic i do tego Dha plus witamine C 3g.
    Latem tez bede suplementowac Witaminke D3.

Jutro jade odebrac wynik Pappy... Narazie staram sie o tym nie myslec.
    Ciesze sie z Waszych dobrych wiadomosci.
    Milej nocy

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Mój lekarz też jest taki. Żelaza absolutnie zakazał brać w tabletkach tylko w jedzeniu. Ale jak dostałam skurczy to powiedzial,ze trzeba wziąć tabletki. Bo zanim się magnez uzupelni naturalnie to niepotrzebne skurcze beda

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Paulina pewnie błąd pomiaru. USG czasem się myli. Ruszał się więc mogło nie domierzyc. Ile miał ogólnie??

Wiktoria ja biorę dwie tabletki magne b6 plus witaminy z dha i acard. Rano euthyrox. Czy to dużo? Witaminy są potrzebne nawet i bez ciąży. W zimie ciazko na naturalne więc trzeba suplementy. Teraz w lato nadrobimy to będzie można odstawić suplementy :)
    16t0d ma 9,76 cm

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    To też tak będę brać :) Kiedyś brałam prenatal uno, ale po nim mi się strasznie rybą odbijało i zmieniłam na folik. Mam nadzieję że te duo mój organizm będzie lepiej tolerował.

ManiaM lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:

Wiadomo że dieta najlepsza. Teraz wiosna tyle na bazarku świeżych owoców i warzyw to i niedobory z zimy się nadrobi :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    To też tak będę brać :) Kiedyś brałam prenatal uno, ale po nim mi się strasznie rybą odbijało i zmieniłam na folik. Mam nadzieję że te duo mój organizm będzie lepiej tolerował.

Duo też ma dha. Mi po dha odbija się rybskiem. Okropniestwo

Paulina to chyba w normie maluszek. Moje w 13 tyg miało 6.5 to w sumie teraz pewnie ma ok 10. Dzidzię rosną w swoim tempie. Raz podwoi miarę a raz urośnie tylko ciut :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2019, 21:26

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem po wizycie u genetyka. Przejrzał dokładnie wyniki i wyjaśnił co to moze znaczyć. Może,czyli niekoniecznie. Zalecił mi amniopunkcję i dokładnie wszystko wyjaśnił i się na nią zdecydowalam. Idę 6 maja, dodatkowo zrobimy badanie Fish więc wyniki najczęstszych aberracji będziemy mieć wcześniej, a pewna i dokładną diagnoze każdej możliwości po dwóch tygodniach. Pytalam o ryzyko powikłań po amniopunkcji i wyjaśnił że nikt tych powikłań nie bada bo to bez sensu. Faktycznie kiedyś się zdarzały jak się nie używało USG do badania i w ciemno kłuli. Sanco nie robię, bo lekarz stwierdził że ono wykarze nam tylko te trzy popularne aberracje, a problem może być gdzie indziej. Podwyższone beta hcg może być z miliona powodów. A może być taka uroda. Tak więc teraz 2,5 tygodnia oczekiwania na badanie. Trochę się uspokoiłam i liczę na to że w miarę w spokojny sposób dotrwam do 6 maja a potem do wyników.

japonka, mia4444 lubią tę wiadomość

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak coś to odpiszę jutro bo dziś padam z nóg i idę spać.

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Codzienność, jakakolwiek decyzje byś nie podjęła to jest ona najlepsza, pamiętaj :* w Twoim przypadku amniopunkcja jest uzasadniona, ja od swojej odstąpię raczej po obejrzeniu dzisiejszego webinaru Pani Docent, do której zostałam skierowana.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :( przepraszam że dziś jestem mniej skrywane ale coś mi się z tym pulsem dzieje... Jutro idę się do ogólnego zapisać... Znowu miałam niskie bo 109/80 i dla mnie jest ok ale puls 106 i trochę mnie w klacie szczypalo. A przed chwilą miałam taki nerwoból że nie mogłam oddechu złapać :( i się popłakałam :(

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:02

• moni05 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, a kto zlecił Ci odstawienie leku na serce?

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Kiniorek, a kto zlecił Ci odstawienie leku na serce?

Kardiolozka powiedziala że jak będzie ok i nie będzie się nic działo a nie chce brać leku ciągle to mogę spróbować odstawić i obserwować... Powiedziała że nie daje słowa jaki to może mieć też wpływa na małego bo xande leki na serce nie są bezpieczne w ciąży... No i spróbowałam odstawić i dupa...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 416 417 418 419 420 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ