X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    Wbiłam sobie w kalkulator na stronie FMF, mam nadzieję, że skorygowane faktycznie wyjdzie niskie, rocznik nie jest po mojej stronie :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5457f2471849.jpg
    Japonka ja sobie liczylam kalkulatorem z fmf zanim mialam wyniki od gina i wyszedl bardzo podobny wynik.
    Przy 1:2000 nawet sanco nie jest jakoś zalecane, więc to małe ryzyko. A że sanco robisz, to będziesz mogła spać spokojniej :)

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Paulina pewnie błąd pomiaru. USG czasem się myli. Ruszał się więc mogło nie domierzyc. Ile miał ogólnie??

Wiktoria ja biorę dwie tabletki magne b6 plus witaminy z dha i acard. Rano euthyrox. Czy to dużo? Witaminy są potrzebne nawet i bez ciąży. W zimie ciazko na naturalne więc trzeba suplementy. Teraz w lato nadrobimy to będzie można odstawić suplementy :)
    Nie wiem mój lekarz jest ogólnie przeciwny witaminom w tabletkach, woli żeby mieć zróżnicowaną dietę, jeść dużo warzyw i owoców, tym bardziej jeśli badania i morfologia są ok. Mam zamiar zacząć jeść prenatal duo bo mi go polecił ale kazał co drugi dzień bo takie witaminy dla ciężarnych powodują mdłości i zaparcia A i bez tego mam z tym problem. Tak czy inaczej magnez dołączę sobie sama pewnie

moni05 lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoriaa, ja biorę właśnie prenatal duo I jestem zadowolona, tylko biorę 1 tabletkę z dha dziennie z tego zestawu bo po dwóch źle się czułam. No i rano i w południe magne b6

wiktoriaa lubi tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Japonka ja sobie liczylam kalkulatorem z fmf zanim mialam wyniki od gina i wyszedl bardzo podobny wynik.
    Przy 1:2000 nawet sanco nie jest jakoś zalecane, więc to małe ryzyko. A że sanco robisz, to będziesz mogła spać spokojniej :)
    Tak, mi lekarz rozpisał, że powyżej 1:300 amnio, między 1:300 a 1:1000 Sanco i podobne a poniżej 1:1000 nic. Ale już bym chciała mieć ten dobry wynik w ręce, cały czas się boję, że los mi zrobi paskudną niespodziankę bo się już zdążyłam ucieszyć...

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Nie wiem mój lekarz jest ogólnie przeciwny witaminom w tabletkach, woli żeby mieć zróżnicowaną dietę, jeść dużo warzyw i owoców, tym bardziej jeśli badania i morfologia są ok. Mam zamiar zacząć jeść prenatal duo bo mi go polecił ale kazał co drugi dzień bo takie witaminy dla ciężarnych powodują mdłości i zaparcia A i bez tego mam z tym problem. Tak czy inaczej magnez dołączę sobie sama pewnie

Lekarz na dobre podejście. Ja póki co biorę tylko kwas foliowy, pewnie od jutra mi zaleci Composita Mama, bo z tego co pamiętam w pierwszej ciąży zaczęłam brać od II trymestru. Magnezu póki co nie lykam, myślę że kwestia czasu, aż przyjdą nocne skurcze łydek- gdzie płakałam w nocy przy nich w pierwszej ciąży. Ale brałam poprzednio 2x1 i było ok. Z magnezem trzeba uważać bo przy dużych ilościach dziecko może mieć później słabe napięcie mięśni- bardzo się tego bałam w pierwszej ciąży, ale 3 lekarzy powiedziało że jest ok. Choć przy porodzie dostała 1pkt apgar A nie 2 za napięcie mięśni.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stoję właśnie w kolejce w auchan z pierwszeństwem dla kobiet w ciąży. I wiecie co jednak nie umiem walczyć o swoje. Stoję grzecznie i czekam a brzuch boli jak nie wiem ...

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Wiktoriaa, ja biorę właśnie prenatal duo I jestem zadowolona, tylko biorę 1 tabletkę z dha dziennie z tego zestawu bo po dwóch źle się czułam. No i rano i w południe magne b6

O to widzę ze identycznie się suplementujemy. Ja się jakos pewniej czuje jak coś łykam bo te zimowe warzywa kiepskie są a i apetyt racej na mniej wartościowe rzeczy. Ale przyznaje ze mnie mdli już jak tylko pomyśle ze mam jakaś tabletkę połknąć.

ManiaM lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore cytrynian magnezu 112,5 mg z firmy Soma Naturalis. Witamine B complex - w tym jest kwasfoliowy. Witamina D3 mi sie skonczyla ale bralam 10 000, musze domowic i do tego Dha plus witamine C 3g.
    Latem tez bede suplementowac Witaminke D3.

Jutro jade odebrac wynik Pappy... Narazie staram sie o tym nie myslec.
    Ciesze sie z Waszych dobrych wiadomosci.
    Milej nocy

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Mój lekarz też jest taki. Żelaza absolutnie zakazał brać w tabletkach tylko w jedzeniu. Ale jak dostałam skurczy to powiedzial,ze trzeba wziąć tabletki. Bo zanim się magnez uzupelni naturalnie to niepotrzebne skurcze beda

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Paulina pewnie błąd pomiaru. USG czasem się myli. Ruszał się więc mogło nie domierzyc. Ile miał ogólnie??

Wiktoria ja biorę dwie tabletki magne b6 plus witaminy z dha i acard. Rano euthyrox. Czy to dużo? Witaminy są potrzebne nawet i bez ciąży. W zimie ciazko na naturalne więc trzeba suplementy. Teraz w lato nadrobimy to będzie można odstawić suplementy :)
    16t0d ma 9,76 cm

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    To też tak będę brać :) Kiedyś brałam prenatal uno, ale po nim mi się strasznie rybą odbijało i zmieniłam na folik. Mam nadzieję że te duo mój organizm będzie lepiej tolerował.

ManiaM lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:

Wiadomo że dieta najlepsza. Teraz wiosna tyle na bazarku świeżych owoców i warzyw to i niedobory z zimy się nadrobi :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    To też tak będę brać :) Kiedyś brałam prenatal uno, ale po nim mi się strasznie rybą odbijało i zmieniłam na folik. Mam nadzieję że te duo mój organizm będzie lepiej tolerował.

Duo też ma dha. Mi po dha odbija się rybskiem. Okropniestwo

Paulina to chyba w normie maluszek. Moje w 13 tyg miało 6.5 to w sumie teraz pewnie ma ok 10. Dzidzię rosną w swoim tempie. Raz podwoi miarę a raz urośnie tylko ciut :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2019, 21:26

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem po wizycie u genetyka. Przejrzał dokładnie wyniki i wyjaśnił co to moze znaczyć. Może,czyli niekoniecznie. Zalecił mi amniopunkcję i dokładnie wszystko wyjaśnił i się na nią zdecydowalam. Idę 6 maja, dodatkowo zrobimy badanie Fish więc wyniki najczęstszych aberracji będziemy mieć wcześniej, a pewna i dokładną diagnoze każdej możliwości po dwóch tygodniach. Pytalam o ryzyko powikłań po amniopunkcji i wyjaśnił że nikt tych powikłań nie bada bo to bez sensu. Faktycznie kiedyś się zdarzały jak się nie używało USG do badania i w ciemno kłuli. Sanco nie robię, bo lekarz stwierdził że ono wykarze nam tylko te trzy popularne aberracje, a problem może być gdzie indziej. Podwyższone beta hcg może być z miliona powodów. A może być taka uroda. Tak więc teraz 2,5 tygodnia oczekiwania na badanie. Trochę się uspokoiłam i liczę na to że w miarę w spokojny sposób dotrwam do 6 maja a potem do wyników.

japonka, mia4444 lubią tę wiadomość

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak coś to odpiszę jutro bo dziś padam z nóg i idę spać.

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Codzienność, jakakolwiek decyzje byś nie podjęła to jest ona najlepsza, pamiętaj :* w Twoim przypadku amniopunkcja jest uzasadniona, ja od swojej odstąpię raczej po obejrzeniu dzisiejszego webinaru Pani Docent, do której zostałam skierowana.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :( przepraszam że dziś jestem mniej skrywane ale coś mi się z tym pulsem dzieje... Jutro idę się do ogólnego zapisać... Znowu miałam niskie bo 109/80 i dla mnie jest ok ale puls 106 i trochę mnie w klacie szczypalo. A przed chwilą miałam taki nerwoból że nie mogłam oddechu złapać :( i się popłakałam :(

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:02

• moni05 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, a kto zlecił Ci odstawienie leku na serce?

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Kiniorek, a kto zlecił Ci odstawienie leku na serce?

Kardiolozka powiedziala że jak będzie ok i nie będzie się nic działo a nie chce brać leku ciągle to mogę spróbować odstawić i obserwować... Powiedziała że nie daje słowa jaki to może mieć też wpływa na małego bo xande leki na serce nie są bezpieczne w ciąży... No i spróbowałam odstawić i dupa...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 416 417 418 419 420 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ