X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ammarylis wrote:
    Codzienność mogę zapytać dlaczego robiłaś amnio i ile masz lat? Ja po średnich wynikach testu Pappa zrobiłam test Sanco. Wynik wyszedł na szczęście dobry i lekarze mówią że to wystarczy, ale ja sama mam jednak małe wątpliwości i obawy.
    Ammarylis, miałam bardzo ładne USG, ale biochemia wyszła średnia - betahcg 3,8 a białko pappa 0,7 (niby jeszcze norma, ale blisko skraju). Do tego w dniu badania 36 lat (teraz już 37) i brak poprzednich ciąż. Ryzyko zespołu downa wyszło 1:129, a inne ryzyka już były niskie.
    Na początku chciałam robić Sanco, ale spotkałam się z genetykiem i on powiedział, że to bez sensu, bo ono nie wykrywa wszystkich aberracji tylko tak jak pappa jest badaniem przesiewowym. Tak samo zalecał mój ginekolog. Ze względu na wiek miałam genetyka i amniopunkcję na nfz. Dopłaciliśmy do badania FISH 1000 zł, żeby wynik mieć szybciej.

ammarylis lubi tę wiadomość

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Muszę mieć od soboty żeby była ciągłość- tak mi w kadrach. Jak powie że nie może i system tego nie przyjmie , to chodzę jeszcze do jednej dr z Luxmedu ( ona mi tylko skierowania na badania i usg wypisuje ) więc najwyżej umowie się do niej w piątek. Póki co idę normalnie 15.05 na wizytę.
    to dobrze, ze masz alternatywe z tym luxmedem. Ciekawe co ta ciaglosc niby daje. Ja zdawalam taki panstwowy egzamin w miedzyczasie i nie chcialam robic tego na zwolnieniu, zrobilam dzien przerwy, wzielam wtedy urlop a potem dodzwonilam po dalsze zwolnienie, az do kolejnej wizyty.Moja Pani w kadrach powiedzziala,ze nie ma to najmniejszego znaczenia czy zrobie dzien przerwy czy tydzien bo i tak podstawa zasilku zmienilaby sie dopiero, gdyby przerwa wynosila 2 miesiace. Rownie dobrze moglabys wrocic do pracy i mogloby sie okazac ze z jakichs tam przyczyn po paru dniach jednak musisz isc na L4 i co wtedy. nie rozumiem tego do konca. Ktora z Was [pracuje w kadrach? Bo chcialabym wiedziec jak to wlasciwie jest ;)

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meerici gratuluję :)
    Moni wow, wczuł się :)

Dziewczyny, przy ruchach maluszków boli Was jakby okresowo? albo boli puszcza i za chwilę znowu?

Edit: dzisiaj zostałam przepuszczona przez kobietę w kolejce w biedrze!! facet przed udawał,że nie widzi..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 20:49

moni05, brunetka91 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Agula, Merici, gratuluje 🍌😂😘

Niestabilność emocjonalna? Przyłapałam pół h temu chłopa na oglądaniu na yt filmiki „rola ojca przy porodzie”, jak ulżyć, pomoc czy coś... ze wzruszenia jeszcze się nie pozbierałam 😂🤷🏻‍♀️

A jeśli mowa o obecności męża przy porodzie. U was mąż obecny czy nie? Przy pierwszym porodzie też był??

Mój przy córce miał wątpliwości, koledzy go namówili że dużo straci. Ja dałam mu wybór nie chciałam nic na siłę. Potem sam stwierdził że nie żałuję i przy drugim chce być. Czy był pomocny? Napewno miałam towarzystwo bo mi się nudziło. A potem kangurowal Judkę bo ja byłam uśpiona.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Dziewczyny mam takie pytanie, czy któraś z Was nosi soczewki kontaktowe?

Ja noszę dzienne od lat. I raczej nie mam problemów z suchością itp.

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    A jeśli mowa o obecności męża przy porodzie. U was mąż obecny czy nie? Przy pierwszym porodzie też był??

Mój przy córce miał wątpliwości, koledzy go namówili że dużo straci. Ja dałam mu wybór nie chciałam nic na siłę. Potem sam stwierdził że nie żałuję i przy drugim chce być. Czy był pomocny? Napewno miałam towarzystwo bo mi się nudziło. A potem kangurowal Judkę bo ja byłam uśpiona.
    Mojego raczej nie będzie. Umówiliśmy się, że w zależności od sytuacji będzie póki nie rozpocznie się ostateczny etap, ale nie będę go zmuszała jeśli nie chce.

h44ehqvkxg5mefqn.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was może robi sobie zastrzyki z heparyną? Ja mam od początku ciąży i zawsze robił mi mąż, ale dzisiaj pierwszy raz zrobiłam sama i nie zauważyłam że ten Bąbel powietrza mi nie poleciał do góry i go wstrzyknełam na początku i teraz się boję czy nic się nie stanie :/

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pierwszym porodzie była ze mną mama, generalnie nie poleca 😋 mój przyszły mąż nie jest ojcem biologicznym córki, wiec go nie było... w moim życiu jeszcze ;) teraz bardzo chce być i bardzo chce pomoc. Ja powiem tak, dobrze mieć towarzystwo, wsparcie, ale podczas parcia i tak nie ogarniałam świata wokół, wiec mogłoby go nie być. Zobaczę, czy w ogóle będę chciała czy np go wygodnie 😋🤷🏻‍♀️

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • pOla34 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was może robi sobie zastrzyki z heparyną? Ja mam od początku ciąży i zawsze robił mi mąż, ale dzisiaj pierwszy raz zrobiłam sama i nie zauważyłam że ten Bąbel powietrza mi nie poleciał do góry i go wstrzyknełam na początku i teraz się boję czy nic się nie stanie :/
    nic sie nie stanie :), robie codziennie clexane i prolutex sama :/

• japonka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CodziennoscM, hurraa! I już wiesz dla kogo kupujesz ciuszki :) reszcie dziewczyn też gratuluję wizyt :)

Olliiii, ja robię, ten bąbel można wstrzykiwać bezpiecznie, nie trzeba go usuwać. Byle nie w żyłę ;) on ma zatrzymywać lek żeby nie wypływał. Będzie ok.

Dziewczyny, czy któraś z Was się przytruła w ciąży? Ja wczoraj miałam pół dnia biegunkę i było mi niedobrze, teraz już tylko wzdęty brzuch i taki obolały w okolicach krzyża... A dzisiaj męża scięło, on oczywiście sobie bierze Nifuroksazyd i jakiś lek typu węgiel a ja w sumie nic bo nie wiem czy mi wolno. Dieta i piję miętę. Są jakieś leki które można bezpiecznie brać? W sumie nie wiem czy jest sens iść do lekarza skoro już przeszło ale boję się że to jakaś bakteria była skoro oboje chorujemy. No ale mógł być też jakiś rotawirus i tego się nie leczy raczej, nie?

pOla34, Kasiulina lubią tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Olala Koleżanka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Meerici gratuluję :)
    Moni wow, wczuł się :)

Dziewczyny, przy ruchach maluszków boli Was jakby okresowo? albo boli puszcza i za chwilę znowu?

Edit: dzisiaj zostałam przepuszczona przez kobietę w kolejce w biedrze!! facet przed udawał,że nie widzi..

Tak dzisiaj czuję takie mrowienie , jest i puszcza 😐 ruchy jeszcze bardzo mało czuje...

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olala wrote:
    Tak dzisiaj czuję takie mrowienie , jest i puszcza 😐 ruchy jeszcze bardzo mało czuje...
    mnie właśnie boli i siku ciągle się chce..mały pływa wyżej i świruje ;/

Przy porodzie mąż był i teraz też bedzie.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    CodziennoscM, hurraa! I już wiesz dla kogo kupujesz ciuszki :) reszcie dziewczyn też gratuluję wizyt :)

Olliiii, ja robię, ten bąbel można wstrzykiwać bezpiecznie, nie trzeba go usuwać. Byle nie w żyłę ;) on ma zatrzymywać lek żeby nie wypływał. Będzie ok.

Dziewczyny, czy któraś z Was się przytruła w ciąży? Ja wczoraj miałam pół dnia biegunkę i było mi niedobrze, teraz już tylko wzdęty brzuch i taki obolały w okolicach krzyża... A dzisiaj męża scięło, on oczywiście sobie bierze Nifuroksazyd i jakiś lek typu węgiel a ja w sumie nic bo nie wiem czy mi wolno. Dieta i piję miętę. Są jakieś leki które można bezpiecznie brać? W sumie nie wiem czy jest sens iść do lekarza skoro już przeszło ale boję się że to jakaś bakteria była skoro oboje chorujemy. No ale mógł być też jakiś rotawirus i tego się nie leczy raczej, nie?
    Kurcze znowu nie chciałam polubić tylko zacytować . Możesz no spe jak boli, możesz espumisan, ew jakiś probiotyk. Dużo pij, lekka dieta i tyle skoro już przechodzi. Bardziej prawdopodobny wirus albo po porostu zjedliście coś trefnego oboje. Ale skoro jedt jyz lepiej, nie masz gorączki, krwistej biegunki itp nie martwiłabym się .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 22:06

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff kamień z serca :) byłam tak przerażona tym zastrzykiem, że ręce to się trzęsły jak bym miała Parkinsona..

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:

Japonka rota nie leczymy. Musisz się pozbyć wirusa z organizmu. Nic nie wstrzymuj bo wirus zostanie w organizmie i może być gorzej.
    Z córką w ciąży rota przeszłam. Dużooooooo wody, lekka dieta i blisko toaleta. Możesz się wspomóc elektrolitami.

Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ból podbrzusza przez gazy... Masakra jakaś... Plus jak długo nie sikam.. a u mnie długo to 1.5h...

Ale się boje tej wizyty jutro...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 22:10

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:

Ja miałam niedawno grypę żołądkowa, lekarz tak na wszelki wypadek kazał wziąć nifuroksazyd jednorazowo trzy tabletki. Miałam tez leki przeciwwymiotne, była szansa ze się odwodnie, tak rzygałam. I ranigast, bo strasznie żołądek mnie bolał ale brałam tylko jeden dzień. Dieta kilkudniowa, elektrolity i przeszło. Masakrycznie mnie to przeorało, w nocy taka gorączka, ze mąż nie nadążał z okładami, bardzo się bałam o maluszka. Ale wszystko na szczęście jest okej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 22:24

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025!
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Japonka, pola34, a mówił Wam może lekarz do którego tygodnia możecie robić zastrzyk w brzuch? Mi nic ginka nie mówiła, a brzuszek już tak napięty, że ciężko mi fałd skóry w ogóle złapać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 22:23

pOla34, japonka lubią tę wiadomość

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Jezu... ja myslalam, że wahania nastroju są na poczatku ciąży :o ... jaki ja cykr teraz zrobilam... gadam z mężem. Mowie mu że sobie kawe już zrobilam i pić nie bede... a on w żartach, że szkoda bo by sie napił, i żeby mnie szlak trafił, że on nim nie pomyślałam...

Nie chcecie widzieć jak się popłakałam... ;/ Aż mi samej głupio bo on to w żartach i o tym wiem, sama czasem robie glupie docinki w gorszym stylu a poplakalam sie jakby mi powiedział że sie wyprowadza... :|
    Spoko, to nic, ja ostatnio popłakałam się na Padington 2 , tak możecie się śmiać haha :)

oar843r8hxms7jm7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam w brzuchu imprezę :) widać i czuć pod ręką. A dotego prosto w szyjkę.
    A tylko włączam kamerę to udaje Niemca.

pOla34, ManiaM, japonka, brunetka91 lubią tę wiadomość

Witaj synku
‹‹ 496 497 498 499 500 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ