X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Jak dziecko już ma 400 gram to myśle ze smialo można robić połówkowe.

Jaka jest dla Was idealna różnica wieku między dziećmi? Ja bym chyba chciala jedno po drugim. Ale jak wyjdzie to czas pokaże. W życiu ciężko cokolwiek zaplanować. Już się o tym przekonałam.

Ja dalej ostrożnie z zakupami. Dlatego nie szukam żadnych okazyjnych ofert żeby mi żal nie było.
    Ja tak samo, dalej nie mogę się przełamać żeby cokolwiek kupić. Ostatnio kupiłam body w hm ale nie czuję jeszcze tego, kolejne zakupy zrobię dopiero w lipcu

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pOla34 wrote:
    Dzien dobry w kolejny pochmurny dzien
    My nie myslelismy o trzecim, tzn nie mielismy zdania, starania o drugie dziecko zajely prawie dwa lata, planowalam kolo maja czerwca zrezygnowac juz zupelnie, a gdzie tam trzecie, z reszta juz starzy jetsesmy; a tu w lutym pozytywny test ciazowy i dwa serduszka, po wstepnym szoku ;) mysl "sa dwa bierzemy dwa :P" Jak sie urodza chlopaki, synek bedzie miał 4,5 roku, bardzo sie ciesze, ze bedziemy miec duza rodzine i nie wyobrazam sobie, zeby byl teraz jeden. Nadal sie boje tych wszystkich powiklan, ktore sie wiaza z ciaza jednokosmowkowa, ale jakos ostatnio zaczelam wierzyc, ze to wszystko moze sie udac.
    Adelle a trzeci tez bedzie chlopczyk, czy dziewczynka? Jaka bedziecie miec teraz roznica wieku ?
    Dominika doskonale Cie rozumiem, ja tez mam traume, i nawet jakby byla pojedyncza ciaza dazylabym do cc.
    Moni dzisaj robie drugi raz salatke- bardzo mi smakuje.
    Myslalam o tym przewijaku z wanienka w pierwszej ciazy, ale w sumie ostatecznie sie na nia nie zdecydowalam, kupilam taki polkowy przewijak z klupś chyba, bardzo praktycznie, na gorze przewijak a ponizej połki na pieluszki, kosmetyki i wszystko co potrzebne, a wanienke juz taka wieksza (bo ta z tego zestawu raczej na krotko starcza) na stelazu i to sie sprawdzalo.
    Nuśka no szkoda bardzo, minelysmy sie doslowanie o pare godzin, ale mam nadzieje, ze uda Ci sie to odsprzedac.
    No ja też sobie nie wyobrażam, żeby syn był jedynakiem. Też chciałam mieć spora rodzinę. Zawszlaszcza jak w filmach ogląda się filmy gdzie jest Boże Narodzenie i duża rodzina to budzi się taka chęć. Bo jednak dla mnie Boże Narodzenie to dzieci i ich radość. Więc ogólnie nie mam nic przeciwko 3 dziecku. Chociaż mogła by być dziewczynka. W sumie naszym marzeniem było 2 chłopaków i 1 dziewczynka więc może może się uda.

Ja z kolei "modlę" się żeby tym razem też było SN. 2h po porodzie już normalnie chodziłam. 4 dni po porodzie sama znosilam wózek po schodach. Tyle, że ja tam będę jechać na zzo :P mimo, że poród trwał 2,5 dnia i nie obyło się bez pomyłki lekarskiej to jednak źle nie wspominam.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Jak dziecko już ma 400 gram to myśle ze smialo można robić połówkowe.

Jaka jest dla Was idealna różnica wieku między dziećmi? Ja bym chyba chciala jedno po drugim. Ale jak wyjdzie to czas pokaże. W życiu ciężko cokolwiek zaplanować. Już się o tym przekonałam.

Ja dalej ostrożnie z zakupami. Dlatego nie szukam żadnych okazyjnych ofert żeby mi żal nie było.
    Ja chciałam 3 lata. To dla mnie różnica idealna. Sytuacja zmusila mnie do szubszego działania i będzie 1,9. I jeśli 3 pojawi się tak szybko jak ta 2 to też będzie różnica 1,9.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już tyle historii porodowych się nasluchałam, że chyba cały internet przetrząsnęłam żeby znaleźć prywatna klinikę w moim mieście, żebym nie musiała rodzic w szpitalu.. Niestety u nas tylko jedna i opinie średnie, więc pozostaje mi mieć nadzieję, że trafię na dobrych lekarzy.

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Cześć dziewczyny. Czy Wy też tak macie, że jak weszlyscie w 2 trymestr to mialyście więcej życia w sobie, a jak przyszedł tak 17 tydzień to znowu brak sił, najlepiej cały dzień by się spało? Bo ja tak kurcze mam.. Od ponad tygodnia nie mam na nic siły, z łóżka bym nie wychodziła 🤦‍♀️
    A po drugie dzisiaj w nocy jak wstałam do łazienki to tak mnie klulo z prawej strony.. Teraz jeszcze trochę dokucza, ale to z lewej teraz .. Czy to możliwe, że bolało by np.ze był pełny pęcherz i to od niego?
    Ja miałam takie bóle ostatnio. Nachodziły na pachwiny. Lekarz mi powiedział że macica robi sobie miejsce i że jak po bokach to nie ma sie co martwić. Często jak mam też bardzo pełny pęcherz to boli przy sikaniu. Wyniko z moczu mam b. Dobre.
    Co do samopoczucia to wg mnie w 2 trym na pewno dzień w dzień nie bedziemy sie czuły rewelacyjnie. Będą gorsze dni także nic sie nie przejmuj a jak nie masz sił to po.prostu odpoczywaj :) ja tak robię.

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Dominika32 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey no w Polsce niestety

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulina wrote:
    Dziewczyny co myślicie o zakupie wózka, na tym etapie ? Trafia się fajna okazja za 500zl I nie wiem..
    Super okazja więc bierz ;)
    My w tym tygodniu kupiliśmy wózek i fotelik do auta z bazą ;) zaczynam po trochu ponieważ czeka nas jeszcze remont sypialni i odmalowanie ścian w kuchni i holu więc kasa pojdzie a musimy zdążyć z wszystkim póki jeszcze widzę stopy :P

sunshine03 lubi tę wiadomość

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer moje cory maja roznice miedzy soba dokladnie 3 lata i 14 dni;) ale po juz latach doswiadczenia wiem ze taka roznica jest dobra:) maja swietny kontakt ze soba klocic tez sie maja o co wiec jest super😂

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuula;2525 wrote:
    Super okazja więc bierz ;)
    My w tym tygodniu kupiliśmy wózek i fotelik do auta z bazą ;) zaczynam po trochu ponieważ czeka nas jeszcze remont sypialni i odmalowanie ścian w kuchni i holu więc kasa pojdzie a musimy zdążyć z wszystkim póki jeszcze widzę stopy :P
    Jaki wózek kupiłaś? :) I jaki fotelik? :)

• moni05 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola, ale super! Fajnie, ze Ci smakuje 😊 w sumie na mój mały metraż byłoby to idealne, starczy do momentu jak młody będzie siedział, a wtedy już kąpałem w normalnej wannie/brodziku prysznica głębokim :) wiec jeszcze będę myślała. Ale cena prawie 300 zł to tak ciut sporo, jak na pół roku. Choc ja i tak już myśle o trzecim... 😋😂

pOla34 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni05 dla mnie mało praktyczny mebel skoro tylko na max pół roku.
    Wydaję mi się, że lepiej kupić zwykły przewijak z ikei czy klupś i wanienkę osobno :) będzie większa to i na dłużej posłuży, a i tak można ją postawić na stole albo przewijaku albo na stelażu :) stelaże do wanienki się składają, więc miejsca nie zajmują

moni05 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W celu oszczędności miejsca kupię chyba wanienkę stokke flexi bath :D dość droga, ale się składa całkowicie, dzięki temu łatwo się przewozi i na jakieś 3 lata ponoć jest ok :D

moni05 lubi tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    emikey no w Polsce niestety
    To wszystko wyjaśnia... Teraz na pewno będzie lepiej. Znam kilka osób rodzacych w DE i żadna nie narzeka. Ja polski poród znam tylko z opowieści koleżanek i rodziny ale to mi wystarczy żeby cieszyć się, że mam to szczęście rodzic w UK.

Dominika32 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do przewijaka z wanną dla mnie to opcja dla tych co mają za dużo miejsca w domu i za dużo kasy na koncie. Po 1 dziecku wiem, że kupuję się rzeczy praktyczne a nie modne. Ta mini wanienka nie wiem czy starczy na 6m. Nie wygląda. Za 20 zł można kupić normalna i po kilku miesiącach wywalić. A kiedy dziecko siada to i tak wygodniej w normalnej wannie. Przewijak miałam taki na łóżeczko ale mi tam było łatwiej na sofie przewijać. Teraz przewijak służy za zjeżdżalnie dla syna :P to samo np z koszem Mojżesza który nie jest tańszy od łóżeczka a starcza na 3-4m.

ammarylis lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • moni05 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie racja, ze nie starcza na długo, ale mega spoko prostota. Chociaż w sumie nie wiem, przy pierwszym dziecku wcale z przewijaka nie korzystałam... 🤷🏻‍♀️ Wiec nie wiem, czy potrzebuje go teraz.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • adella1 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pOla34 wrote:
    Dzien dobry w kolejny pochmurny dzien
    My nie myslelismy o trzecim, tzn nie mielismy zdania, starania o drugie dziecko zajely prawie dwa lata, planowalam kolo maja czerwca zrezygnowac juz zupelnie, a gdzie tam trzecie, z reszta juz starzy jetsesmy; a tu w lutym pozytywny test ciazowy i dwa serduszka, po wstepnym szoku ;) mysl "sa dwa bierzemy dwa :P" Jak sie urodza chlopaki, synek bedzie miał 4,5 roku, bardzo sie ciesze, ze bedziemy miec duza rodzine i nie wyobrazam sobie, zeby byl teraz jeden. Nadal sie boje tych wszystkich powiklan, ktore sie wiaza z ciaza jednokosmowkowa, ale jakos ostatnio zaczelam wierzyc, ze to wszystko moze sie udac.
    Adelle a trzeci tez bedzie chlopczyk, czy dziewczynka? Jaka bedziecie miec teraz roznica wieku ?
    Dominika doskonale Cie rozumiem, ja tez mam traume, i nawet jakby byla pojedyncza ciaza dazylabym do cc.
    Moni dzisaj robie drugi raz salatke- bardzo mi smakuje.
    Myslalam o tym przewijaku z wanienka w pierwszej ciazy, ale w sumie ostatecznie sie na niago nie zdecydowalam, kupilam taki polkowy przewijak z klupś chyba, bardzo praktycznie, na gorze przewijak a ponizej połki na pieluszki, kosmetyki i wszystko co potrzebne, a wanienke juz taka wieksza (bo ta z tego zestawu raczej na krotko starcza) na stelazu i to sie sprawdzalo.
    Nuśka no szkoda bardzo, minelysmy sie doslowanie o pare godzin, ale mam nadzieje, ze uda Ci sie to odsprzedac.

Jeszcze płci nie znamy. Jak się maluch urodzi to synek będzie miał 4,5 a córeczka 2,8.

pOla34 lubi tę wiadomość

• basia1987 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Cześć dziewczyny. Czy Wy też tak macie, że jak weszlyscie w 2 trymestr to mialyście więcej życia w sobie, a jak przyszedł tak 17 tydzień to znowu brak sił, najlepiej cały dzień by się spało? Bo ja tak kurcze mam.. Od ponad tygodnia nie mam na nic siły, z łóżka bym nie wychodziła 🤦‍♀️
    A po drugie dzisiaj w nocy jak wstałam do łazienki to tak mnie klulo z prawej strony.. Teraz jeszcze trochę dokucza, ale to z lewej teraz .. Czy to możliwe, że bolało by np.ze był pełny pęcherz i to od niego?
    Mnie tak często kłuje. Najczęściej nad ranem mimo że w nocy wstaje do toalety kilka razy. Dzisiaj rano tak miałam. Obudziłam się z okropnym bólem z prawej strony i uczuciem pełnego pęcherza. Choć jak poszłam do toalety to mało co wysiusiałam. Położyłam się z powrotem i chwilkę jeszcze bolało ale przeszło. Już mi się tak zdarzało. Wspomnę o tym gince w środę na wizycie. Mocz też miałam ok.

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Pola, ale super! Fajnie, ze Ci smakuje 😊 w sumie na mój mały metraż byłoby to idealne, starczy do momentu jak młody będzie siedział, a wtedy już kąpałem w normalnej wannie/brodziku prysznica głębokim :) wiec jeszcze będę myślała. Ale cena prawie 300 zł to tak ciut sporo, jak na pół roku. Choc ja i tak już myśle o trzecim... 😋😂
    no to moze faktycznie to dobry pomysl, ja dlugi czas tez bylam zdecydowana, w koncu nie kupilam, ale 4 lata temu to kosztowaly ok 500zl chyba, moze upolujesz jakas okazje, bo te polki pod spodem i wszystko w jednym miejscu na pewno bardzo praktyczne. Temat na pewno do przemyslenia.
    Agula pokaz wozek :P. a jaki fotelik?
    emikey no wlasnie myslac o duzej rodzinie, od razu kojarza mi sie Swieta Bozego Narodzenia i choinka... no i pozniej jak beda do nas przyjezdzac ze swoimi rodzinami, tylko trzech synów to też trzy synowe :P
    Ja chcialam mieć rożnice 2,5-3 lata, ale wyszlo inaczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 11:25

• pOla34 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adella1 wrote:
    Jeszcze płci nie znamy. Jak się maluch urodzi to synek będzie miał 4,5 a córeczka 2,8.
    To idealnie

• emikey Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pOla34 wrote:
    no to moze faktycznie to dobry pomysl, ja dlugi czas tez bylam zdecydowana, w koncu nie kupilam, ale 4 lata temu to kosztowaly ok 500zl chyba, moze upolujesz jakas okazje, bo te polki pod spodem i wszystko w jednym miejscu na pewno bardzo praktyczne. Temat na pewno do przemyslenia.
    Agula pokaz wozek :P. a jaki fotelik?
    emikey no wlasnie myslac o duzej rodzinie, od razu kojarza mi sie Swieta Bozego Narodzenia i choinka... no i pozniej jak beda do nas przyjezdzac ze swoimi rodzinami, tylko trzech synów to też trzy synowe :P
    Ja chcialam mieć rożnice 2,5-3 lata, ale wyszlo inaczej.
    Moi będą ze mną mieszkać do 40 :D wcześniej nie oddam hahaha.

pOla34 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
‹‹ 505 506 507 508 509 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ