Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dreamer wrote:Mam jeszcze takie pytanie z innej beczki. W czym planujecie rodzic ? W szpitalu dają jednorazówki czy trzeba mieć swoją koszule? Bo widzę ze są bardzo drogie a te od mamyginekolog strasznie brzydkie...
ujastek np nie daje
2017 #1
2019 #2
-
Dreamer przy 1 porodzie dali mi jakas jednorazowa przy drugim mialam swoj t-shirt. Teraz cos tam tez wezme swojego ale to przegrzebie szafki i cos znajde😋 kupowac na sam porod nic nie planuje do ubrania:)
Dziewczyny zglaszalyscie poloznej srodowiskowej ze jestescie w 20/21 tc?
Bo ja tak odkladam ze nie zglosilam. Zastanawiam sie czy to konieczne. Jutro moze przedzwonie i podpytam.. Wole by przychodzila dopiero jak urodze. Teraz nie mam potrzeby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 14:31
Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
Dreamer wrote:Mam jeszcze takie pytanie z innej beczki. W czym planujecie rodzic ? W szpitalu dają jednorazówki czy trzeba mieć swoją koszule? Bo widzę ze są bardzo drogie a te od mamyginekolog strasznie brzydkie...
Ja kupiłam u Chińczyka najtańsza koszule z funkcją karmienia. Nie było później żal wyrzucić :p
Właśnie czekam na wizytę)
-
Ja rodziłam w męża jakiejś koszulce 😉 nawet była czysta 😂 -
Cześć dziewczyny. Jak zwykle gratuluję dobrych wieści, kciuki za wizytujace 🙂
Wiktoria, Brunetka, życzę dużo zdrowia 🙂
Basiu, super, że amnio wyszło ok. Ja wierzę, że wszystko będzie dobrze. 🙂
Wczoraj miałam wizytę, wszystko w porządku. Szybki podgląd usg, w sumie tylko żeby posluchac serduszka, ale spytałam lekarza czy widać płeć. Powiedział, że to trochę słaby sprzęt i dziecko ma złączone uda, ale chyba raczej dziewczynka. 14 czerwca planuje polowkowe, to może się potwierdzi na 100 %. Ale już się będę oswajac z myślą, że będę miała dwie dziewczyny w domu. Nastepna wizyta 18 czerwca.
Za wizyty place 150 zł, ale to teraz podnieśli cenę bo wcześniej było 130.a usg w luxmedzie u mojego lekarza to 110.
I od poniedziałku zaczęłam czuć ruchy codziennie 😀
A co do porodu, to ja rodziłam w takiej starej bawełnianej sukience na ramiączkach . W tym szpitalu wszystko trzeba było mieć swoje i dla siebie i dla dziecka (oprócz ubranek na intensywnej terapii).brunetka91, Kookosowa lubią tę wiadomość
-
Hej Basiu:-)
Ja Cię rozumiem też jestem osobą wierzącą i taka wiara prawdziwa żywa daje absolutne ukojenie i pokoj. Komu mamy powierzać nasze zmartwienia jak nie Bogu. Tylko on ma moc uzdrawiania.
U nas wszystko ok. Juz jestem zmeczona pracą. Kurcze praca, 2 dzieci w szkole muzycznej wiec trzeba dopilnować. W mieszkaniu syf wiec moze dzis troche ogarnę no i moj kochany mąż marynarz ktory wroci za 3 tyg dopiero. Przez to chodze jak zombie i juz zazdroszcze dziewczynom na zwolnieniu. Ale jeszcze 1.5 miesiąca. I będzie wypoczynek.
Ja mam.polowkowe 30 maja u dobrego specjalisty oraz 14 czerwca u swojego prowadzącego.
Mam.nadzieje ze 30 maja potwierdzą nam płeć
Jeśli idzie o kość nosową to bylam y genetyka w poniedziałek i nawet dobre wieści mi przekazała.
Ta ciąża tak szybko mi leci nie mam nawet 1 rzeczy dla maluszka:-). Trzeba się ogarnąć ale sadze ze jak bede na zwolnieniu to bede ogarniala. Mąz wozek wybral. Anex cross mu sie podoba. Skubany nawet na forum opinie o nim czytał. Mamy ustalone ze jesli bedzie chlopiec to on wybierze a jak dziewczynka to ja:-). -
Monalisa88 wrote:Dreamer przy 1 porodzie dali mi jakas jednorazowa przy drugim mialam swoj t-shirt. Teraz cos tam tez wezme swojego ale to przegrzebie szafki i cos znajde😋 kupowac na sam porod nic nie planuje do ubrania:)
Bo ja tak odkladam ze nie zglosilam. Zastanawiam sie czy to konieczne. Jutro moze przedzwonie i podpytam.. Wole by przychodzila dopiero jak urodze. Teraz nie mam potrzeby.
Ja byłam wczoraj w przychodni na NFZ to mi położna powiedziała ze warto się zapisać do położnej środowiskowej i ona przychodzi przed porodem, edukuje i potem trzeba się umówić po porodzie i pomaga prZy karmieniu, pępuszku itp. Ja to tak odebrałam ze to jest dobrowolne. Ale nie drazylam tematu. Zobaczę co mi jeszcze powie lekarka prywatnie. Ale ja bym chyba wolała tego uniknąć.
A i pisałam test psychologiczny na depresje.
Dzisiaj brzuch boli. Jak mi nagadali o tym łożysku nisko ułożonym to chyba sobie wkręcam sama dolegliwości.
-
Monalisa88 wrote:Dreamer przy 1 porodzie dali mi jakas jednorazowa przy drugim mialam swoj t-shirt. Teraz cos tam tez wezme swojego ale to przegrzebie szafki i cos znajde😋 kupowac na sam porod nic nie planuje do ubrania:)
Bo ja tak odkladam ze nie zglosilam. Zastanawiam sie czy to konieczne. Jutro moze przedzwonie i podpytam.. Wole by przychodzila dopiero jak urodze. Teraz nie mam potrzeby.
Ja póki co nie. Pójdę z córką po połowie lipca na szczepienie to wtedy zgłoszę- będzie to jakoś 26-27 tydzień. W poprzedniej ciąży też tak zgłosiłam to położna zadzwoniła zrobiła wywiad i ja miałam się stawić w przychodni za jakieś 4 tyg od tel, ale nie zdążyłam bo wylądowałam na patologii ciąży . Także była dopiero po porodzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 15:59
kasia1518
-
Dreamer wrote:Ja byłam wczoraj w przychodni na NFZ to mi położna powiedziała ze warto się zapisać do położnej środowiskowej i ona przychodzi przed porodem, edukuje i potem trzeba się umówić po porodzie i pomaga prZy karmieniu, pępuszku itp. Ja to tak odebrałam ze to jest dobrowolne. Ale nie drazylam tematu. Zobaczę co mi jeszcze powie lekarka prywatnie. Ale ja bym chyba wolała tego uniknąć.
A i pisałam test psychologiczny na depresje.
Dzisiaj brzuch boli. Jak mi nagadali o tym łożysku nisko ułożonym to chyba sobie wkręcam sama dolegliwości.
Jutro przedzwobie (jak nie zapomne😋) i tez podpytam. Jesli dobrowolne to odetchne z ulga i odezwe sie do nich po porodzie by przychodzila na patronazowe.
Gdzie te testy na depresje dostajecie? Ja do tej pory nic takiego nie mialam.Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
kasia1518 wrote:Ja póki co nie. Pójdę z córką po połowie lipca na szczepienie to wtedy zgłoszę- będzie to jakoś 26-27 tydzień. W poprzedniej ciąży też tak zgłosiłam to położna zadzwoniła zrobiła wywiad i ja miałam się stawić w przychodni za jakieś 4 tyg od tel, ale nie zdążyłam bo wylądowałam na patologii ciąży . Także była dopiero po porodzie.
Ja w poprzednich zglaszac mialam po porodzie dopiero ale to bylo 8 i 11 lat temu;) teraz sie nieco pozmienialo:)Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
adella1 wrote:Jestem bez humoru to się nie odzywam. Zmęczona jestem, denerwuje mnie że ciąża trochę mnie ogranicza.
Ja wiekszosc ciazy nie mam humoru. Albo mnie wszystko wkurza. Moim najwiekszym ograniczeniem od poczatku jest brak energi. Frustrujace. 😳Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
Właśnie to są nowości chyba od tego roku. Ten test plus położna. Ja test dostała w przychodni na NFZ. Prywatnie jak dotąd nic. A powiedzieli mi ze to się powinno około 12 tc wypełnić. A z ta położna to myślicie ze za to się płaci ?
Ja już dostałam skierowanie na glukozę. I powiedzieli mi o tych nowych smakowych. Co o tym myślicie ? -
Dreamer wrote:Właśnie to są nowości chyba od tego roku. Ten test plus położna. Ja test dostała w przychodni na NFZ. Prywatnie jak dotąd nic. A powiedzieli mi ze to się powinno około 12 tc wypełnić. A z ta położna to myślicie ze za to się płaci ?
Ja już dostałam skierowanie na glukozę. I powiedzieli mi o tych nowych smakowych. Co o tym myślicie ?
Ja tez wczoraj dostalam skierowanie na glukoze teraz. O smakowych jeszcze nie slyszalam ale pewnie w aptece mi zaproponuja. W sumie zawsze pilam zwykla nie wiem czy inna przetrawie. Mnie bardziej przeraza tyle na czczo byc. Znow bede slabnac:(
A co do poloznej to jest to na NFZ tak jak wizyty patronazowe. W necie wyczytalam nawet ile razy w danych tyg przychodzi ale teraz noe pamietam jak to bylo.
Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
Dreamer wrote:Właśnie to są nowości chyba od tego roku. Ten test plus położna. Ja test dostała w przychodni na NFZ. Prywatnie jak dotąd nic. A powiedzieli mi ze to się powinno około 12 tc wypełnić. A z ta położna to myślicie ze za to się płaci ?
Ja już dostałam skierowanie na glukozę. I powiedzieli mi o tych nowych smakowych. Co o tym myślicie ?
Za położna się nie płaci. To się zmieniło jakoś ok 2 lat temu , że ciężarna ma prawo do lepszej opieki i położna powinna ileś wizyt odbyć przed porodem i ileś po porodzie, ale w praktyce to tak nie wygląda ( przynajmniej u mnie) - pewnie jakbym chciała to by przyszła przed ale jakoś nie miałam tej potrzeby, po porodzie była raz - dla mnie było to wystarczające. Dała mi tel do siebie jakby coś się działo i jakbym miała pytania, więc to dla mnie było ok.
Test psychologiczny od tego roku.
Robiłam test na glukozie cytrynowej, tyle że sama zakupiłam w aptece ( oczywiście na zamówienie bo mieli tylko zwykle ) i w laboratorium dałam- nie mieli nic przeciwko, a w smaku taka przeslodzona lemoniada. Teraz też planuje kupić ta cytrynowa. Wiem że nie wszystkie laboratoria wyrażają zgodę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 16:47
kasia1518