X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Kochane, a co sądzicie o nosidle ergonomicznym Kinderkraft MILO?
    Jest niby od urodzenia i gwarantuje właściwa pozycje nóżek względem bioderek... 🤷🏻‍♀️
    Dodam, ze nie znam się ani na nosidłach ani na chustach - nie używałam niczego. Ale chust się panicznie boje, nawet z doradca...
    Moni ostatnio byłam na warsztatach z fizjoterapeuta i mówił, że żadne nosidło nie jest wskazane do momentu aż dziecko potrafi siedzieć. Określał je "wisiadlem" ;) bo można porządnie zaszkodzić dziecku w rozwoju.

Teraz na wakacjach też czytałam książkę Zawitkowskiego i tam też pisal o tym, że dopóki dziecko nie trzyma głowy to w ogóle nie powinno się go trzymać w pionie ani w nosidle ani w chuście (czyli do około 3-4 miesiąca). Poza tym można w nosidle właśnie uszkodzić bioderka. Tak samo nie powinno się nosić dziecka w pionie do 3-4miesiecy

Także ja póki co dla nosideł jestem na nie przynajmniej dopóki dziecko nie skończy tych kilku miesięcy.
    Planuję już z dzieckiem zapisać się na warsztaty chustonoszenia. Początki pewnie będą nieporadne, ale damy radę ;) chusta mnie bardziej przekonuje jakoś, szczególnie, że nie zaszkodzi dziecku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2019, 16:07

moni05, pOla34 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak poza tym to witam się w 3.trymestrze!!! :D zaczynamy 28. tydzień :D

wiktoriaa, Spirit, moni05, pOla34, ManiaM, silent, Atyde, Cabrera, przedszkolanka:), brunetka91, mia4444, Zimri, japonka, KasiaP lubią tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako „wisiadła” to mam przed oczami te z wąskim krokiem, przewodem do świata. A to wyglada trochę inaczej i pozycja przypomina raczej „kangurka” z chustonoszenia. Ale może faktycznie poczekam aż przynajmniej główka będzie stabilna... z czymkolwiek. Bo w chuście ten kangurek tez mi się nie podoba za bardzo dla takiego wiotkiej, kilkudniowego maluszka... 🤷🏻‍♀️

pOla34, Karooo93, Karooo93 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejciu, a ja po mojej nieudanej krzywej spalam dwie godziny i dalej nie mogę się pozbierać.. :)
    Zazdroszczę tym co mają to za sobą ;)

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM też mam ten fotelik :) wózek z tych co wymienilas cudny jest ten bebeto, ale uprzedzam że oceniam tylko po wyglądzie bo tak to się nie znam :)

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Emilia :) może następnym razem spróbuj innego smaku glukozy?? Chociaz nie wiem czy to w jakiś sposób pomoże, może po prostu to nie był twój dzień :). Następnym razem będzie lepiej :) ja po tym badaniu byłam cały dzień ospala, dobrze że z badania odbierał mnie mąż i nie musiałam prowadzić samochodu

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Jako „wisiadła” to mam przed oczami te z wąskim krokiem, przewodem do świata. A to wyglada trochę inaczej i pozycja przypomina raczej „kangurka” z chustonoszenia. Ale może faktycznie poczekam aż przynajmniej główka będzie stabilna... z czymkolwiek. Bo w chuście ten kangurek tez mi się nie podoba za bardzo dla takiego wiotkiej, kilkudniowego maluszka... 🤷🏻‍♀️
    Właśnie u zawitkowskiego jest fotka w książce ze na poczatku w chuście się powinno nosić nie na tego kangurka tylko coś tak jakby w pozycji jakby dziecko lezalo na przedramieniu :D nie wiem jak to wytłumaczyć w kazdym razie dziecko jest bardziej w poziomie i ukosie, ma taki hamaczek, a nie jest na pionowo :)

Także my z chustą pewnie też koło 3-4miesiecy zaczniemy dopiero. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu zreszta :)

moni05 lubi tę wiadomość

• meerici Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Nova uwielbiam Rybnik😀 mam tam rodzinę co roku na wakacje się jezdzilo- mile wspomnienia😀
    Dołączam do fanek Rybnika! Stamtąd pochodzę 😉

Jestem dziś tak strasznie zła na siebie... dzwonił dziś ktoś do drzwi, zerknęłam przez judasza, zobaczyłam dwie kobiety i byłam pewna, że to ZUS ! Okazało się, że nie ZUS a jakieś ankieterki (jakiś europejski sondaż) i tak mnie zagadały, że prawie wszystkie dane im podałam 🙈🙈😤 nawet się nie zorientowałam kiedy a już miały mój numer! Tak się staram chronić prywatność, czasem aż do przesady, a tu takie coś! Wszystko przez to, ze byłam przekonana, ze to kobiety z kontroli. I tak sobie myślę, że w zasadzie mogły mi wbić na chatę, a ja z tym brzuchem to bym się nawet nie obroniła. Za winklem mogło jeszcze z pięciu chłopa stać i wpakować mi się do mieszkania! Tak się nakręciłam, ze chyba w ogóle przestane otwierać, ciagle nam tu ktoś łazi, jak nie z jajkami to żebracy, bo sąsiedzi drzwi wejściowych nie zamykają :/ tylko co faktycznie w sytuacji kontroli? Czy ja według nich mam obowiązek otwierać drzwi obcym ludziom? Wkurza mnie to, że przez zasrany ZUS tak się zbłaźniłam 🙈🙈

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ?
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2019, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tak dziś psioczyłam na galerie handlowe, a niestety musiałam do jednej wjechac po prezent dla Teściowej i oprócz prezentu wyszłam z kombinezonkiem ze Smyka (tez szary misio), ale był za 30 pln, wiec aż zal było nie wziąć 😁
    Wyglada na to, ze nasze październikowe Maluchy będą chodziły podobnie ubrane 🤣

moni05, przedszkolanka:), ammarylis, Aguuula;2525 lubią tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Właśnie u zawitkowskiego jest fotka w książce ze na poczatku w chuście się powinno nosić nie na tego kangurka tylko coś tak jakby w pozycji jakby dziecko lezalo na przedramieniu :D nie wiem jak to wytłumaczyć w kazdym razie dziecko jest bardziej w poziomie i ukosie, ma taki hamaczek, a nie jest na pionowo :)

Także my z chustą pewnie też koło 3-4miesiecy zaczniemy dopiero. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu zreszta :)

A widzisz, kurczę. Jesteś oczytana strasznie, to dobrze, że tu jesteś 😋
    To wszystko jest tak mądre, że chyba mnie przerasta 😂 i tez poczekam aż będzie bardziej stabilny... 😋

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie kusi kombinezonik, ale z drugiej strony pod koniec wakacji powinna wjechać kolekcja na jesień... 🤔😁

Cabrera, sunshine03 lubią tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są okrycia kapielowe u mamyginekolog, łapcie szybko które chciały! 😊
    Wrzucone godzinę temu, ale bez uprzedzenia wiec są chyba wszystkie kolory

Cabrera lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zamówiłam, nie było już turkusowych, ale szare są :)
    No i dorzuciłam rożek, tetry i kocyk - jaki miły dzień 🥰

moni05 lubi tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Właśnie zamówiłam, nie było już turkusowych, ale szare są :)
    No i dorzuciłam rożek, tetry i kocyk - jaki miły dzień 🥰
    Właśnie ja wzięłam szary i turkus ostatnio. Cieszę się, że się załapałaś, bo to Ciebie miałam na myśli głównie 😊

Cabrera lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:
    Witaj Emilia :) może następnym razem spróbuj innego smaku glukozy?? Chociaz nie wiem czy to w jakiś sposób pomoże, może po prostu to nie był twój dzień :). Następnym razem będzie lepiej :) ja po tym badaniu byłam cały dzień ospala, dobrze że z badania odbierał mnie mąż i nie musiałam prowadzić samochodu
    Hej :) no właśnie najdziwniejsze jest to, że ta glukoza mi nawet a początku smakowała, dopiero później się okazało, że mi się nie przyjęła.. mam jeszcze do wyboru o smaku coli albo zwykla. Zastanawiam się czy lepiej wziąć ta o smaku coli czy zwykła i dodać do tego cytrynę. A może cytrynę do coli? Dylematy :D

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eemmiilliiaa wrote:
    Hej :) no właśnie najdziwniejsze jest to, że ta glukoza mi nawet a początku smakowała, dopiero później się okazało, że mi się nie przyjęła.. mam jeszcze do wyboru o smaku coli albo zwykla. Zastanawiam się czy lepiej wziąć ta o smaku coli czy zwykła i dodać do tego cytrynę. A może cytrynę do coli? Dylematy :D

A może spróbuj kupić sobie sama glukozę w proszku o smaku cytrynowym? Tam w składzie jest tylko glukoza i kwasek cytrynowy. Może ta cała reszta w jakiś sposób akurat Tobie nie służy?

ManiaM, eemmiilliiaa lubią tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Czy można jeszcze do was dołączyć?

Jestem w 26 tc, 1wsze dziecko - po długich staraniach, będzie synek :)
    Ciąża od początku z przygodami - najpierw 3 miesiące wymiotów, potem długo nie czułam żadnych ruchów dziecka, no i w międzyczasie cukrzyca ciążowa.

pozdrawiam :) i mam nadzieję , że przyjmiecie mnie do swojego grona :)

moni05, Cabrera, ManiaM, Atyde, Jupik, Karooo93, ammarylis, paulina2811, mia4444, wiktoriaa, Goemi, Dominika32, brunetka91, Kotecki lubią tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina cześć! 😊
    Życzę Ci spokojnego ostatniego trymestru!

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina22 witaj🙂to teraz tylko będzie z górki!i wszystko będzie dobrze!a jak synek będzie miał na imię?wybraliście już?

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    A może spróbuj kupić sobie sama glukozę w proszku o smaku cytrynowym? Tam w składzie jest tylko glukoza i kwasek cytrynowy. Może ta cała reszta w jakiś sposób akurat Tobie nie służy?

Polecam, jak lemoniada tylko dużo slodsza, dasz radę!

moni05, eemmiilliiaa lubią tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
‹‹ 712 713 714 715 716 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ