X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja muszę się Wam pochwalić że uda mi się kupić używany wózek select jagger double za 1500 zł. Zaoszczedze 1000 zł. I do tego mój brat da mi łóżko z tej samej Serii meblika co już mam. Kolejne 800 zł do przodu :) potem kupię łóżko podwójne :)

moni05, KasiaP, kalcia, Cabrera, sunshine03, Karooo93, Kookosowa, Jupik, sandrina22, kasia1518 lubią tę wiadomość

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Kupowałyście coś może ze strony "Nasz Smyk" https://naszsmyk.pl/?gclid=EAIaIQobChMIxpbf0Py94wIVQtiyCh1OSA9gEAAYASAAEgI2cPD_BwE ?

Ja nie zamówiłam jeszcze ale będę, domowie od nich koszule jeszcze jedna do karmienia, tetry itp. Słyszałam że polscy producenci i ogólnie spoko opinie

oar843r8hxms7jm7.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja 92-letnia babcia ma na imię Wanda, przez to zawsze to imię kojarzyło mi się z osobą starszą i wręcz 'raziło mnie', że tak na imię miała ta najstarsza dziewczynka w Piotrusiu Panie :) 2 lata temu koleżanka nazwała tak córkę i wydawało mi się to mega dziwne, a potem okazało się, że imię wraca do łask i robi się coraz bardziej popularne.

Ja w pierwszej ciąży miałam Olgę, teraz mamy w domu Borysa. Oba imiona, tak się złożyło, że mają rosyjskie korzenie. Teraz, komu nie powiem, że będzie Nina to mnie pytają czy to rosyjskie imię :D takim nie jest, etymologię ma nieznaną, choć podobno św. Nina 'przyniosła' chrześcijaństwo do Gruzji, więc znów ciągnie wschodem. Jak by nie było, dla mnie było ważne, aby imię było: 2-sylabowe (moje ma 4 i jest za długie, całe życie mi je skracają), stosunkowo mało popularne oraz nie 'babciowe'. Za każdym razem wybór następował bardzo szybko.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Aga_ni w zeszłym roku Franciszek było 6tym najczęściej nadawanym imieniem chłopięcym, więc Franków jest duuuuzo :) z jednego tylko roku 2018 jest ich 7tysiecy w Polsce ;)

no właśnie, strasznie dużo :/

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam problem z "Zapodaj" chciała wstawić zdjęcie ale po załadowaniu zdjęć i wciśnięciu zapodaj przekierowuje mnie na pustą stronę... Któraś też tak miała?

Dobra nieaktualne, za duże zdjęcia były :D

Tutaj moja wyprawka skompletowana do tej pory:

87c7009050bf.jpg

3104a5bb5309.jpg

dda4cb002d1b.jpg

2df9307d91da.jpg

ed035d4f0bcb.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2019, 12:04

moni05, Kookosowa, sandrina22, Cabrera, Cecylia, kasia1518 lubią tę wiadomość

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Witam i ja po nieprzespanej nocy :( aktywność mojego syna w nocy tak daje popalić ze hej. Bardzo mocno czuje ruchy, kopnięcia i wiercenie, czuje za każdym razem jak się przekręca z jakiej pozycji na jaka i jak leży. Cudowne uczucie, ale czemu w nocy :D

Co do imion to u nas sprawa zawsze była jasna. Lubimy staropolskie- dla córki wybrałam już w podstawówce :D a jak poznałam męża to tez bym zachwycony imieniem Konstancja i mamy mała Kosie, a dla synka mamy wybrane Ignacy po dziadku męża, drugi syn byłby Ryszard po moim dziadku, a druga córka Antonina :)

Kalcia, zazdroszczę tego zdecydowania. Ja teraz się zastanawiam 10 min nad tym co mam zjeść na śniadanie, decyzyjność zero ;) a co dopiero imię wybrać!

starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    A ja muszę się Wam pochwalić że uda mi się kupić używany wózek select jagger double za 1500 zł. Zaoszczedze 1000 zł. I do tego mój brat da mi łóżko z tej samej Serii meblika co już mam. Kolejne 800 zł do przodu :) potem kupię łóżko podwójne :)

Super! Ja też poczyniłam postępy. Kupiłam w dobrej cenie używaną dostawkę chicco next to me dream. Nie wiem jak się sprawdzi, ale na ten moment wydaje mi się świetne! Porównywałam to z poprzednią wersją i ten model wydaje się dużo wygodniejszy w użytkowaniu.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalcia mi też podobają się te starodawne imiona. U dziewczynki mieliśmy na liście Lidię, Florentyna, Miłosławe, Wandę, Anielke, mąż chciał Aurelie, i Liwie. Te obecne popularne ani jemu ani mi się nie podobają. Córką też ma oryginalne bo na Polskę 126 w roku urodzenia. A teraz mamy druga judytke na osiedlu.
    Z chłopcem był problem. Nic nam nie pasowało. Myśleliśmy o nikodemie, Jędrzeju, ale Bartek wpadł z nienacka w ucho i już zostało :)

kalcia lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas Kinga przyszła dość szybko, imię też nie takie popularne, więc tak zostało. Nie chcieliśmy zbyt popularnego imienia (z pierwszej 10) ani zbyt rzadkiego, bez przesady. A ten Kacper też nam wpadł, a Kacprow dużo :-/ chyba był na 10 miejscu w rankingu w 2018. No i przez tk się trochę waham, ale alternatywy nie mamy.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo ;) rano znowu miałam z Młodym wypad na trening ;) oczywiście wymęczony bo dzisiaj ubrał bluzę bramkarska i się topił w słońcu :D a mówiłam żeby wziął krótka - no i nie posłuchał :D

A teraz robię obiadek. Popijam kawę. Smażą się pieczarki pod sos.

Już wiem czemu mnie tak nogi bolą w nocy! Cała noc byłam tylko raz w WC. Tak twardo spałam. I jak już się obudziłam to oczywiście z bólem nogi tej na której boku leżałam. Przerwacam się na drugi bok i czuję jakby mi mały przeskoczył :o normalnie ból pachwiny i nogi w momencie odszedł przynajmniej w połowie, jak on się na drugą stronę przesunął. Więc winowajcą jest Remik :D

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeżeli chodzi o imie to podobał mi się Kacper. Od początku. K nie był przekonany ale się uparłam i tyle. A on stwierdził że skoro tak to on się zgadza ale po swojemu :p i zmienił literkę na KaSper ;) i dobrze, bo w sumie bardziej mi się podoba :) inne i dla mnie wyjątkowe :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w drodze do domku 🙂
    Jesli chodzi o imiona to mi się raczej "stare" nie podobały,ale nie chciałam też nazywać sama, no i musieliśmy iść na jakiś kompromis 😉
    Z moim Piotrkiem ciężko jesli chodzi o imiona ...
    Nic mu się nie podoba,więc u nas pewnie dluuugo nie będzie ustalonego 🙄

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo wybierając imię każde nam się z kimś kojarzy. Ja chciałam Michał-meza pies się tak nazywał, chciałam Sara-kolezanki pies, mąż chciał Ryszard-znam 3 ryszardow i każdy z nich pije na potęgę. Koniec końców będzie Staś-wg babci za długie imię :)

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A sama wybierając imię wiem jak ważne jest żeby nie przedobrzyc po swojemu. Ja mam na imię Paula i tyle razy musiałam już prostowac dokumenty bo pisali Paulina, że szok. Wolałabym już być Pauliną żeby się nie mylili. Tak samo 2 imiona-podczas ślubu musieliśmy prostowac dokumenty bo raz mój tata ma wpisane tylko 1 imię a raz są oba

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas czasem jest problem. ale Kasper już jest tak znany w swoim srodowisku ze Ci co mają wiedzieć, wiedzą że ma przez S. Nawet trenerzy w Akademii wiedzą że ma takie imię. :D Jak jestem w przychodni to tylko muszę mówić że przez S.

Jestem dumna z niego wiecie... Serio. Widzę na treningach letnich jak się podciągnął i jak starsi koledzy przybijają mu piątkę i biją brawo. Widzę że praca, która wklada i serce które oddaje temu co robi, nie idą na marne. I że go doceniają. Ja nie jestem za tym, żeby go nadmiernie chwalić, bo wiem, że żadne dziecko nie jest wybitne i żeby do czegoś dojść musi na to zapracować. Ale widzę, że to jest jego życiowa pasja i będę go wspierać. Nigdy go nie zmuszalismy do treningów czy ćwiczeń i to chyba najbardziej mnie ciszy. Bo nie raz rodzice swoje ambicje przelewają na dzieci, zabijając w nich pasje :(

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jeszcze musiało być imię bez polskich znaków, w miarę proste. Już wystarczająco trudno jest żyć w niemieckojęzycznym kraju z nazwiskiem Przybysz, to co dopiero jeszcze imieniem utrudniać :D ale znowu jakiegoś zmiękczonego imienia czy międzynarodowego też nie chciałam

kalcia lubi tę wiadomość

• ammarylis Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.U nas temat imienia bardzo ciężko idzie. Z synem na tym etapie ciąży już wiedzieliśmy że będzie Wiktor. Teraz z córką mamy problem tak jak juz wcześniej pisałam zresztą. Ola? Laura? A syn chce Ninę, Sarę, Gabrysia...echhh ciężko będzie. Co do wagi to mój lekarz mówi, że dokładnie tyle przytyłam ile powinnam, ale moja mama wczoraj mi powiedziała że taki brzuch to miałam do porodu w pierwszej ciąży. I jak tu się nie załamać?Grzecznie jej tylko powiedzialam ze wolę mieć duży brzuch niż urodzić dziecko z hipotrofią jak moja bratowa która miała na prawdę mały brzuch i nikt nie zwrócił na to uwagi że dziecko nie rośnie od kilku tygodni. No ale nie miło słucha się takich komentarzy, szczególnie jak się zawsze miało kompleksy. W ogóle komentarze ludzi typu zaokrąglilas się już są strasznie nie na miejscu jak dla mnie. No przecież to już siódmy miesiąc prawie to gdzie mam schować to dziecko? Wiem że nie ma co sie przejmować takim gadaniem ale gdzieś tam jednak przykro się robi.

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ammaris mój ulubiony zwrot to czesc grubasie lub Ale już jesteś wielka. Przecież kobieta w ciąży marzy tylko żeby ją pieszczotliwie nazwać Wielka, gruba, kulka itd. Wiadomo że brzuch w ciąży musi być. Nie obzeram się i nie przybyło mi 30kg, do tego sama ze sobą czuje się źle, bo ciężko mi chodzić, a każda aktywność kończy się skurczami i bólem podbrzusza.

A propo włosów na nogach to u mnie wręcz odwrotnie bo mam nóżki jak sarenka, takie zarośnięte. I depilacja szczególnie w strategicznym miejscu to już wyczyn nie lada ;)

ammarylis lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ammarylis na głupie gadanie nie ma lekarstwa. Ja też mam już brzuch jak do porodu. A gdzie jeszcze. Ale druga ciąża. Większe dziecko. Do plecaka go nie wsadzę. Teściowa też mi powiedziała że się zrobiłam wielka. Gryz ja pies.

Ja kiedyś odebrałam wyniki badań córki a tam zamiast Judyta to Justyna. Więc spokojnie wyjaśniłam pomyłkę ale chyba zapamiętały mnie bo już przy rejestracji jak stoję to pamiętają imię córki hehe :)

ammarylis lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe melduje że po obiedzie (kotlety ziemniaczane i sos pieczarkowy) mam cukier 106 ;) więc polecam ;) mogę też przepis podesłać :D

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 795 796 797 798 799 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ