X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    W zadnym razie nie chodzilo mi o to, ze cos zle wy robicie. Odnosilam sie razej do watpliwych standardow NFZ i ze wlasnie biedny czlowiek wobec takiego nieszczescia jak przychodzi co do czego musi sie o wszystko martwic sam :(
    Wiem kochana, ja to napisałam w ironii, że to jest jeden z najlepszych szpitali w kraju, wiec już nie ma chyba co liczyć na to, ze gdziekolwiek jest inaczej.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni tak,idealnie cały czas sie mieści w normach dlatego też lekarz byl troche zdziwiony tą cukrzycą no ale damy radę ;)
    Co do śluzu to u mnie ciągle się on zmienia . A brzuch tez mam nisko caly czas. Spokojnie ;) wizyta za kilka dni tak?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka, we wtorek samo USG III trymestru. U prowadzącego mam 5 sierpnia... :/ 1,5 tygodnia. Ale ja wiecznie panikuje, a dzisiaj to już w ogóle mam dzień 😁

Marudzę i narzekam, bo zwierzyłam się mamie z tego, że się martwię o zdrowie męża, a ona mi powiedziała, że mogliśmy się wstrzymać z dzieckiem dopóki nie będzie już pewne, że choroba nie wróci. Kuźwa no, NIGDY nie ma pewności. A ze względu na moje problemy to w ogóle może to ostatnia szansa te najbliższe lata :/

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2019, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko, super wieści, udanych wakacji ❤️ Gdzie się wybieracie ??

Kiniorek, serio tez polecam PlivaFem (pomarańczowy), to zupełnie inny płyn do higieny i podobnie jak u Wiktorii mi po nim tez przeszły wiecznie nawracające infekcje :)

Moni, jeśli jest w cyklu półrocznym, to byłabym w miarę spokojna, ale na badanie krwi bym wysłała :)! Kurde, nie wiem czy wspominałam, ale na początku ciąży poszłam na kontrole do swojego lekarza i jeden wynik mu się nie spodobał...muszę go powtórzyc 6 tygodni po porodzie i zrobić kontrolne badanie, które wiąże się z podaniem jodu promieniotwórczego (na początek symboliczna dawka do badania), no ale miałabym zakaz styczności z maluszkiem i zakaz karmienia...:/ na ta chwile tego sobie nie wyobrażam :(

Ja wczoraj miałam podobnego stresa: eM. wyjechał (jakieś 300 km), teściowie, którzy mieszkają niedaleko wyjechali, brat eM., który mieszka niedaleko wyjechał...a moja rodzinka po drugiej stronie miasta mieszka (przy czym mama choruje, wiec nie chciałabym jej denerwować)... wiec w sumie jestem zostawiona sama sobie...a wieczorem poślizgnęłam się pod prysznicem (nie upadłam, ale cos naciagnelam porządnie w pachwinie), dostałam okropnych boli w kręgosłupie i tak się nakręciłam, ze „co ja zrobię, jak mi wody odejdą”, ze pół nocy nie spałam 🙈
    Na całe szczęście dziś mi już przeszło i jestem spokojna 😊

przedszkolanka:), Kookosowa, moni05 lubią tę wiadomość

Wysłany: 25 lipca 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni wtorek już blisko a i do 5tego zleci :)
    Co do takiego gadania to nie cierpię.. Nigdy nie ma idealnego momentu,czy ktoś jest chory czy zdrowy, więc nawet się tym nie przejmuj! Ciesz się brzuszkiem a że stresy o szyjkę/ruchy mamy to chyba już taki urok ciąży ;)

moni05 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni nie przewidzisz. Ktoś zdrowy może ulec wypadkowi takie same szanse jak nawrót choroby. Więc jakby tak każdy czekał na dziecko do odpowiedniego momentu to by się do starości nie doczekał.

Cabrera w pierwszej ciąży też miałam takie obawy. Jak mąż pojedzie do pracy, mama nie ma prawo jazdy a brat mógłby też być w pracy. I co robić. A no taksówką albo Uber i do szpitala. Teraz mam lek co z dzieckiem zrobię jak mi się zacznie a nikogo nie będzie.
    Tak po prawdzie jak zaczął się poród. Odeszły mi wody to byłam lepiej ogarnięta niż mąż. W sumie sama bym wsiadła i pojechała autem. To tak odrazu nie zaczyna się z grubej rury:)

moni05, Cabrera lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku

Wysłany: 25 lipca 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co,tak teraz patrzę na usg i mam tu pomiary mniej więcej równe do wieku,ale patrzę na BPD (wymiar dwuciemieniowy główki) i on ma wg.tygodni 35+0! a reszta ok. 30-31 tydzień.. zmartwiłam się,wcześniej takiego odchylenia nie było..jak jest u Was?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka a lekarz nic nie mówił? U mnie lekarka stwierdziła że ma średni sprzęt i wystarczy parę mm w zła stronę zmierzyć i już wyskakuje błąd pomiaru. Poczekaj do kolejnej wizyty i się nie stresuj.

A ja dostałam pozwolenie na ta wycieczkę w sobotę do Ustronia. Mam nadzieję że będzie ok. Nie będę szaleć. Mamy wjechać na Czantorię i podjechać do Wisły do restauracji Malinówka. No i Park Leśnych Niespodzianek. Zmieniliśmy dzień bo sobite ma być 26st a w niedzielę burze i ponad 30st

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka, oni reagują jak brzuszek jest większy od główki... a jak główka to „taka uroda”... ostatnio miałam 6cm różnicy między obwodem głowy a brzucha. I nic. Ciekawa jestem teraz.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Wiecie co,tak teraz patrzę na usg i mam tu pomiary mniej więcej równe do wieku,ale patrzę na BPD (wymiar dwuciemieniowy główki) i on ma wg.tygodni 35+0! a reszta ok. 30-31 tydzień.. zmartwiłam się,wcześniej takiego odchylenia nie było..jak jest u Was?
    U mnie to samo na usg 3 trymestru :) główka na 35 tydzień a nóżki na 31 :) lekarz mówił, że to normalne na tym etapie. Po prostu jedna część ciała ma teraz szybszy przyrost a druga wolniejszy. Teraz rośnie główka intensywnie a później będą nóżki. Mój lekarz już wie, że ja swiruje na tym punkcie i mówi, że pacjentki w 35 tygodniu maja tez takie przeboje,ze jedna część ciała starsza od drugiej o 3-4 tygodnie a później dogania szybko. Nie masz się zupełnie o co martwić :) dopóki wszystko rośnie na plusie, nic nie za wolno to to jest najważniejsze.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Przedszkolanka, oni reagują jak brzuszek jest większy od główki... a jak główka to „taka uroda”... ostatnio miałam 6cm różnicy między obwodem głowy a brzucha. I nic. Ciekawa jestem teraz.
    Potwierdzam, min lekarz też mówił, że problem jest jak brzuszek jest większy od główki. To normalne, że główka jest większa i będzie. Zupełnie nie ma z tym problemu :)

moni05 lubi tę wiadomość

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni tak zapytam, czy ze względu na przebyta chorobę masz zalecone oddanie łożyska po porodzie do badań histopatologicznych?

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nic nie mówił,że wszystko super i bardzo ładnie się rozwija dlatego teraz się zdziwiłam i zmartwiłam. Ale jak piszecie,że też tak macie,albo że to normalne to już nic nie wkręcam. Dziękuję!!

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni05 no to faktycznie zróbcie chociaż podstawowe badania krwi, chociaż najbardziej wskazane byłoby usg i rtg. Może pogoda i przemęczenie tak wpływają na Twojego. Na pewno wszystko będzie o.k.Jesteście bardzo dzielni a mamà się nie przejmuj. Moja też lubi coś chlapnąć bezmyślnie. Jesteś z Bydzi? Mieszkałam tam 5 lat na studiach i fajnie wspominam ten czas i miasto. Dziewczyny gratuluję udanych wizyt i jestem przerażona że dzieci już takie duże😁

moni05 lubi tę wiadomość

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka, nie ma coś się nakręcać :* będzie dobrze. Ja chyba zmieniam dzisiaj pokój do spania. Może nie mogłam spać w pokoju gdzie będzie Remik bo coś mi przeszkadzało. Nie wiem.

W ogóle dzisiaj się mnie starsza sąsiadka zapytała czemu tak przytyłam 🤦 miała małe zdziwienie jak jej powiedziałam że to ciąża... I że mam jeszcze ok 2msc do końca...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję wizyt, zamkniętych szyjek i zdrowych,dużych chłopaków! 😍

My o dziwo mamy dwa imiona wybrane - będzie albo Pola, albo Julia 😉

moni05, Kookosowa, ammarylis, przedszkolanka:), Jupik, _nova, ManiaM, Cabrera, kasia1518, nuśka91 lubią tę wiadomość

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    No właśnie nic nie mówił,że wszystko super i bardzo ładnie się rozwija dlatego teraz się zdziwiłam i zmartwiłam. Ale jak piszecie,że też tak macie,albo że to normalne to już nic nie wkręcam. Dziękuję!!
    No pewnie Kochana, nawet nie masz o czym myśleć bo wszystko jest w porządku :) ciesz się, że bobas ma wymiary do przodu :) mój lekarz zawsze mówi: trochę zaufania do mnie. Przecież nie chodzimy do znachorów tylko ludzi, którzy chcą dla nas dobrze. A myślę, że żaden lekarz, który widzi, że coś może być nawet nie tak nie zwróci uwagi na to i nie powie, że potrzebna konsultacja. Oni teraz naprawdę się boją odpowiedzialności i przy najmniejszych przypuszczeniach, że coś jest źle reagują.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 Ty raz pisałaś post o pieluszkach jakie kupiłaś i polecasz możesz przypomnieć? Bo nie mogę się do tego dokopać 😊

syy26iye928jhyb7.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Moni tak zapytam, czy ze względu na przebyta chorobę masz zalecone oddanie łożyska po porodzie do badań histopatologicznych?
    Nie, ponoć w tym przypadku nie trzeba... czyli to było wczesne stadium nowotworu szyjki macicy i wystarczyło wyciąć fragment chorobowo zmieniony. Miałam kontrolna cytologię teraz i na niej musiało być wprost napisane, że „brak oznak raka”.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ammarylis wrote:
    Moni05 no to faktycznie zróbcie chociaż podstawowe badania krwi, chociaż najbardziej wskazane byłoby usg i rtg. Może pogoda i przemęczenie tak wpływają na Twojego. Na pewno wszystko będzie o.k.Jesteście bardzo dzielni a mamà się nie przejmuj. Moja też lubi coś chlapnąć bezmyślnie. Jesteś z Bydzi? Mieszkałam tam 5 lat na studiach i fajnie wspominam ten czas i miasto. Dziewczyny gratuluję udanych wizyt i jestem przerażona że dzieci już takie duże😁
    Na kolejne rtg i usg ma termin 2.12.2019, bo to po pół roku. Wiec jeszcze czas. Ja jestem prawie z Torunia :)

ammarylis lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 835 836 837 838 839 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ