WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja sobie pozwalam na pizzę tylko w środę. A tak to nie jem fast fudow. Ta ciąża straszne ma wymagania. Ale co zjem jakieś tłuste albo mięsne gotowe danie to zaraz mi niedobrze. Nie trawie w ogóle. Z córką to mc Donald był moim ulubionym miejscem. A w tej ciąży zjadłam może 4 razy i za każdym razem wcale nie byłam zadowolona.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przecież musicie przybierać na wadze w ciąży. Ja mam w tej chwili + 8-9kg i jest ok, urósł mi sam brzuch :)

moni05 lubi tę wiadomość

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukier po śniadaniu 99🤗

Kiniorek91, sandrina22, silent, Kookosowa lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Ja się też wkurzam bo już 6 kg na plusie. Odstawiam słodkie na prawdę od dzisiaj bo mam 162 CM wzrostu i każdy kg to dla mnie dużo. Potem kolana i kręgosłup zaczną boleć. Jupik nie dziwię się że się wkurzasz.Znam ten typ bardzo dobrze. Wczoraj mój wrócił z treningu o 23 ciej i dzisiaj już wyjeżdżał o 8 mej na spływ kajakowy. Pytam go się kiedy ostatnio coś zrobił w domu chociaż by w tym miesiącu? A on, że śmieci wynosi i trawę skosił. Tylko że my trawnika jeszcze nie mamy bo mieszkamy od zimy w nowym domu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2019, 11:11

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaknsie nazywa ta grupa na fb październikowa??
    Moj maz ma teraz luzy, bo zostal sam w domu a ja jestem 80 km dalej u mamy. Oczywisxie musi pomalowac pokoj i kupic komody.... Zobaczymy jak mu pojdzie. Niestety ja musze lezec i jak jeszcze bylam z nim to robil mi sniadanka, obiadki i kolacje do lozka, ale ze sprzataniem bylo srednio. Ostatnie dwa dni siw postaral i nauczyl sie robic pizze i babeczki.
    A teraz sam pewnie tylko oglada sport i jezdzi na rowerze.

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuje sie podlamana, wychodzi na to ze moje blusko +9kg to najwiecej! To jak sa niby te wszystkie kalkulatory i wytyczne skonstruowane zgodnie, z ktorymi to moje +9 to ponizej lub dolna granica normy na 31tc.. Fakt, startowalam z BMI=18 z hakiem, ale nadal!

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Październikowe mamy nazywa się grupa :)

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaarrr, u mnie też już lekko +8/9 (ostatnio boję się wejść na wagę, więc nie wiem dokładnie, ale będę musiała to zrobić w poniedziałek przed wizytą :/)
    i też niby mieszczę się w normie...ja mam 177 cm ;)

I znowu zamówiłam ciuszki :D ale na stronie Pinokio jest darmowa dostawa powyżej 50 pln i sporo promocji ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2019, 12:03

moni05 lubi tę wiadomość

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, 9 kilo to nie jest dużo, jesteśmy już w 7/8 miesiącu, no bez przesady. Babki tyją po 20 i potem zrzucają, to jak dobijemy do 15 to też się nic nie stanie. Ja mam +7 od 4 tygodni, gdyby nie ta dieta cukrzycowa to też już bym lekko 9 miała. No przecież to wszystko waży :) także więcej luzu kochane :*

aga_ni lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, dlatego ja już trochę zluzowałam...mam plan na siłkę i fitness po porodzie :)

przedszkolanka:), ammarylis lubią tę wiadomość

• Matka30+ Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, u mnie +10 od początkowej wagi. Luzik dziewczyny.

ammarylis, ammarylis, aga_ni lubią tę wiadomość

9ewn3e3kvmp9mhlm.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja przytyłam 20 kg od początku ciąży. Jem wydaje mi się, że tak jak przed ciąża. Słodyczy jem o wiele mniej bo mniej mnie ciągnie, jem bardzo dużo owoców. Krzywa cukrzycowa wyszła super. I dopóki pracowałam to waga stała w miejscu a jak miałam krwiaka i musiałam leżeć i być w domu to już zaczęło lecieć szybciutko w 2 trymestrze. Startowałam z wagi 69 kg przy 170 cm, myślę, że na poród dobrnę z wagą trzycyfrową. Ale to zupełnie nie ma dla mnie znaczenia. Mogę ważyć i 130 kg. Po 2.5 roku udało nam się mieć nasz mały Skarb i żadne kg nie są w stanie tego zepsuć. Owszem chciałabym przytyć 5 kg ale zapłacę każda cenę za naszego Maluszka. Także nie przejmujcie się swoimi kilogramami na plusie. Cieszcie się, że Maluchy są zdrowe, że udało nam się wytrwać do tego tygodnia w którym jesteśmy. Bo ja przed ciąża marzyłam żeby chociaż w nią zajść, wiedzieć, że mogę. Wagę szybko zrzucimy po porodzie a jak nie to nie jest to koniec świata :)

KasiaP, Kookosowa, sunshine03, Matka30+, _nova, kasia1518, Aaga, moni05, aga_ni, Olala, brunetka91, Goemi, nuśka91 lubią tę wiadomość

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    75110637401f.jpg

Piękna pogoda :) myślałam że zejdę bo kolejka na Czantorię się dwa razy zatrzymała! Ale dojechaliśmy, park niespodzianek zaliczony :) Kasper zadowolony. Tylko szwagier co chwila ma ściny napadowe i ciężko z nim się chodzi. Ale dla mnie ok, przynajmniej mam odpoczynki. Szkoda mi teściowej bo ona zawsze się nim zajmowała. Też chce coś użyć. Jeszcze teściu po udarze i też trzeba mu trochę pomagać. A on jeszcze jęczy po co na tak wycieczkę... :/ Całe życie mama poświęciła na to żeby nie musiał nic robić koło Macka a teraz się obudził jak na serio wygląda życie z osobą z padaczka... :/ Najlepiej by się zamknął w czterech ścianach i nie wychodził... A tesciiwa żeby im wszystko pod nos podkładała i ciągle siedziała w domu... Ech...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr skoro startowałas z niedowagi bmi18 to niedowaga, to 9kg na obecnym etapie to z pewnością nie jest dużo. Nie można sie porywnywac z innymi, bo jak ktos przed ciążą mial bmi 25 czy 30 to też nie powinien przytyć więcej niz max kilka kg przecież.

A przecież nie jedna kobieta tyje po 20kg i szybko po porodzie wszystko spada do wagi sprzed.

Ja trochę świrowałam też, ale jak się okazało, że dziecko wcale nie jest duże to jem porządnie i żadnymi kg się nie przejmuję. Przed ciążą bmi równo 19 i teraz prawie 8kg na plus. A bmi obecne to 21.5, czyli nadal super w normie dla ludzi bez ciąży ;)
    Najważniejsze, żeby wszystko było ok z dzieckiem, a po ciąży do swojej wagi pewnie wrócimy szybko :)

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

• Jupik Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokładnie, nie ma co się porównywać. Ja startowałam z BMI prawie 25, czyli na górnej granicy normy (początek nadwagi), więc mnie cieszy, że tylko te 5 kg przytyłam. A prawda taka, że po mnie i tak nigdy wagi nie widać, bo mam taką budowę, że jak stanęłam na początku ciąży na wadze to lekarka dwa razy pytała, czy jej dobrą wartość podaję, bo nie wyglądam na tyle..nie wiem, czy kwestia ciężkich kości, czy szerokich bioder, ale nawet to BMI 25 to u mnie wcale nie tragedia- choć dla własnego dobrego samopoczucia wolę, kiedy jest ok.23 i do tej wartości będę dążyć po ciąży :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaP wrote:
    Dziewczyny, 9 kilo to nie jest dużo, jesteśmy już w 7/8 miesiącu, no bez przesady. Babki tyją po 20 i potem zrzucają, to jak dobijemy do 15 to też się nic nie stanie. Ja mam +7 od 4 tygodni, gdyby nie ta dieta cukrzycowa to też już bym lekko 9 miała. No przecież to wszystko waży :) także więcej luzu kochane :*

Kasiu ja z córką przytyłam 30 i wszystko spadlo. Dopiero 10 plus mi wpadło po poronieniu i zabiegu. Ale też dziwnie i nie wiem gdzie bo każdy mówił że strasznie chudnę i spodnie spadały a na wadze na plusie.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • silent Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obecnie 14,5 na plusie. Start z BMI 17,4. Teraz mam bmi 22, więc dzięki Bogu jeszcze nie ma dramatu. w pierwszej ciąży było 21+, na szczęście po roku nic mi z tego nie zostało. Teraz obawiam się, że z powodu cukrzycy będzie więcej :( ciągle czuję głód, tylko w ciąży mi się to zdarzylo.

3uqruv0.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też startowała z BMI 24 więc też górna granica, ale podobnie jak u Jupik jakos po mnie tego nie widać może ze względu na wzrost 173cm. Obecnie +4kg co mnie cieszy, choć wiem że te 2 ostatnie miesiące to można dużo przytyć- ale to rośnie dzidziuś i zaraz po porodzie spada. A jem dużo słodkiego- codziennie , owoców i warzyw też dużo, ostatnio mi slodkie napoje bardzo smakują gdzie do tej pory była tylko woda. Chciałabym w tych 10kg się zmieścić, ale to dla mnie nie gra większej roli .

Aaga lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa no właśnie o to chodzi, że to wszystko spadnie. Jeśli się ktoś nie obżera a przybiera dużo mimo wszystko, to znaczy że tak po prostu musi być. A wtedy po zabiegu ćwiczyłaś coś? Bo może mięśni miałaś więcej i dlatego waga była większa?
    Silent 17,4? 😲 Ale jesteś drobniutka

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadłam na obiad lasagne z makaronu z groszku, z warzywami i ciecierzycą i ciutke mozarelli na wierzch. Ten makaron ma 56g węgli na 100g a reszta to białko i błonnik. I jeszcze na spacerze byłam więc byłam pewna że cukier będzie no max 110. A tu 149 😱😱😱 specjalnie ręce umyłam i drugi raz zmierzyłam bo pewnie błąd, ale nie, to samo. Jestem w ciężkim szoku, do tej pory po posiłku max 131 ale to parę razy tylko, tak to koło 110.

‹‹ 843 844 845 846 847 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ