Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kokosowa kciuki!!! Do niedzieli jeszcze kupa czasu - czemu akurat wtedy masz jechać, a nie od razu? Czyli przy wielowodziu jest 30% prawdopodobieństwo ZD tak? Więc jak prenatalne i reszta wyszły ok to może Was to nie dotyczy? I za to mocno trzymamy kciuki!!! Dobrze, że Mały już nie taki mały i ma prawie 2kg w przypadku wcześniejszego porodu.
Ehhh na żadnym etapie ciąży nie można być spokojnym -
nick nieaktualnyKokosowa, aż nie wiem co napisać....
A ile nasz tych wód? Jakie Afi??
U nas na połówkowych były przy górnej granicy Afi Ok 18 jeśli dobrze pamietam(do dalszej kontroli), ale wówczas nie znalazłam informacji, zeby było to bardzo niebezpieczne...
Bardzo mi przykro, ze nagle takie trudne wiadomości...ale mam nadzieje, ze uda się wykluczyć zd...i jestem pewna, ze Batrus dzielnie zniesie operacje - te nasze forumowe chłopaki to prawdziwi fajterzy!!!
Trzymajcie się dzielnie, a my tu wszystkie będziemy trzymać mooocno kciuki ❤️ -
Aaga wrote:Kokosowa kciuki!!! Do niedzieli jeszcze kupa czasu - czemu akurat wtedy masz jechać, a nie od razu? Czyli przy wielowodziu jest 30% prawdopodobieństwo ZD tak? Więc jak prenatalne i reszta wyszły ok to może Was to nie dotyczy? I za to mocno trzymamy kciuki!!! Dobrze, że Mały już nie taki mały i ma prawie 2kg w przypadku wcześniejszego porodu.
Ehhh na żadnym etapie ciąży nie można być spokojnym
Podejrzewam, że chodzi o to, że 30% dzieci z ZD ma tą niedroznosc, a nie ze 30% dzieci z tą wada ma ZD. Także spokojnie. Jeśli usg i pappa wyszły dobrze to szansa jest naprawdę mała, myślę że chodzi tylko o wykluczenie. Przykładowo, u mnie była wysoka przeziernosc i większość dzieci z ZD ją ma, co absolutnie nie jest jednoznaczne z tym, że większość płodów z wysokim NT ma ZD (9/10 dzieci jest zupełnie zdrowych). -
Aga nie wady układu pokarmowego występują u dzieci z zd. Wielowodzie jest spowodowane tym że on je pije i nie przelatuje prze niego. Wyszła jeszcze wada vsd podzastawkowa.
Kiniorek miałam USG w 12 tygodniu. Było wszystko Dobrzeń kość nosowa i przyziemność ok. Ale mimo to wady mogą wskazywać na trisomnie i musimy je wykluczyć. jeśli będzie zdrowy po amniopunkcji to czekają nas operacja odrazu po porodzie.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
przedszkolanka:) wrote:Kokosowa i to teraz wszystko wychodzi na takim etapie..przykro mi strasznie wiadomości ale wierze,ze chlopiec jest zdrowy!!
Wcześniejsze USG nic na to nie wskazywały. Może narządy były za małe albo dopiero w tym ostatnim okresie to się uwydatnia. Wody też były wcześniej prawidłowe.
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Ja też mam wrażenie, że im dalej posuwa się ciąża tym więcej problemów mamy. Na początku było byle wytrwać do końca I trymestru, później oby do 25 tygodnia a teraz z dnia na dzień coraz więcej i więcej, bobas się mniej rusza i już u nas w głowie panika.Paulina
-
Kokosowa, zabrakło mi słów. Będę trzymać kciuki z całych sił żebyście że wszystkim sobie poradzili. ✊🏻✊🏻 Wierzę w to, że finalnie wszystko będzie dobrze. 😘Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Kookosowa, trzymajcie sie dzielnie!
Może moje pytanie troche od czapy, ale po co amnio, ktore niesie dodatkowe ryzyko? Na tym etapie info o ZD chyba nie zmieni nic w dalszym postepowaniu, jak rozumiem bedziecie utrzymywac ciaze jak dlugo sie da, a potem operowac od razu po porodzie bez wzgledu na to czy ZD jest czy go nie ma.
Oraz, czy mowili juz na czym operacja ma polegac? Jak powazny to zabieg? Oraz, czy pytalas o mozliwosc operowania jeszcze w lonie mamy? Robią operacje na serduszkach, to moze i to jest mozliwe -
kkkaaarrr wrote:Kookosowa, trzymajcie sie dzielnie!
Może moje pytanie troche od czapy, ale po co amnio, ktore niesie dodatkowe ryzyko? Na tym etapie info o ZD chyba nie zmieni nic w dalszym postepowaniu, jak rozumiem bedziecie utrzymywac ciaze jak dlugo sie da, a potem operowac od razu po porodzie bez wzgledu na to czy ZD jest czy go nie ma.
Oraz, czy mowili juz na czym operacja ma polegac? Jak powazny to zabieg? Oraz, czy pytalas o mozliwosc operowania jeszcze w lonie mamy? Robią operacje na serduszkach, to moze i to jest mozliwe
Musi być amniopunkcja bo jeśli to zdrowe dziecko albo dziecko z zespołem Downa to operacyjnie udrażnia się dwunastnice i dziecko nie ma problemów w życiu. Jedyne wspomnienie to blizna. Jeśli wyjdzie inna trisomnia to niestety doktor powiedział że operacja jest bez sensu bo dziecko i tak umrze. ( Trochę bezpośrednio to powiedział ale czułam że wspiera mnie i że nie straszy tylko woli być szczery)
Ta amniopunkcja jest tylko żeby to wykluczyć. Nie musi być chory. Może być zdrowy. Jednak takie wady przewodu pokarmowego są jednym z wielu wad właśnie u takich dzieci i badanie jest założone z góry.
No i wielowodzie. Niestety mam wody jak w donoszonej ciąży. Może mi nie wytrzymać pęcherz ciążowy i wtedy poród.
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Kookosowa wrote:Musi być amniopunkcja bo jeśli to zdrowe dziecko albo dziecko z zespołem Downa to operacyjnie udrażnia się dwunastnice i dziecko nie ma problemów w życiu. Jedyne wspomnienie to blizna. Jeśli wyjdzie inna trisomnia to niestety doktor powiedział że operacja jest bez sensu bo dziecko i tak umrze. ( Trochę bezpośrednio to powiedział ale czułam że wspiera mnie i że nie straszy tylko woli być szczery)
Ta amniopunkcja jest tylko żeby to wykluczyć. Nie musi być chory. Może być zdrowy. Jednak takie wady przewodu pokarmowego są jednym z wielu wad właśnie u takich dzieci i badanie jest założone z góry.
No i wielowodzie. Niestety mam wody jak w donoszonej ciąży. Może mi nie wytrzymać pęcherz ciążowy i wtedy poród.Kookosowa lubi tę wiadomość
Nasza kochana córeczka Jagódka
20.02.2018r. - 01.03.2018r.
27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna
Zostałam mamą!
Oliwia 🥰 27.09.2019r.
Zosia 🥰 17.05.2021r. -
Atyde wrote:Spokojnie, czekaj... Miałam to samo, znaczy jak u Jagodki wykryli wadę serca, to też mimo dobrych wyników prenatalnych zaleceniem było zrobienie amino lub też Nifty. Poczytaj sobie o Nifty - jest to mniej inwazyjne bo pobierają tylko próbkę krwi. Koszt wtedy był 2500 zł i zrobisz to od razu, trzy tygodnie trzeba czekać na wynik. Do czego zmierzam, prawda jest taka że jeżeli prenatalne wyszły ok to masz niewielka szansę, że dziecko będzie chore na któraś trisomie i powiedział mi to sam lekarz. Jak się okazało, mimo dosyć poważnej wady serca i podejrzenia zd Jagódka była zdrową dziewczynka! Może zastanów się nad tym Nifty - plusem jest to że jest bezinwazyjny. A leżalam na sali z dziewczyną, której syn miał to co twój i do tego jelita na wierzchu bez powłok brzusznych w 1 sobie przeszedł operację i dzisiaj jest zdrowym dwulatkiem prawie