X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa bardzo mi przykro że jest takie podejrzenie☹️ale trzeba wierzyć że wszystko będzie dobrze!trzymam mocno kciuki i pomodlę się za Was!trzymaj się kochana!

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa kciuki!!! Do niedzieli jeszcze kupa czasu - czemu akurat wtedy masz jechać, a nie od razu? Czyli przy wielowodziu jest 30% prawdopodobieństwo ZD tak? Więc jak prenatalne i reszta wyszły ok to może Was to nie dotyczy? I za to mocno trzymamy kciuki!!! Dobrze, że Mały już nie taki mały i ma prawie 2kg w przypadku wcześniejszego porodu.

Ehhh na żadnym etapie ciąży nie można być spokojnym :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa, aż nie wiem co napisać....:(
    A ile nasz tych wód? Jakie Afi??
    U nas na połówkowych były przy górnej granicy Afi Ok 18 jeśli dobrze pamietam(do dalszej kontroli), ale wówczas nie znalazłam informacji, zeby było to bardzo niebezpieczne...

Bardzo mi przykro, ze nagle takie trudne wiadomości...ale mam nadzieje, ze uda się wykluczyć zd...i jestem pewna, ze Batrus dzielnie zniesie operacje - te nasze forumowe chłopaki to prawdziwi fajterzy!!!
    Trzymajcie się dzielnie, a my tu wszystkie będziemy trzymać mooocno kciuki ❤️

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa o kurczę, trzymam kciuki za Was oby wszystko było dobrze!

• silent Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Kokosowa kciuki!!! Do niedzieli jeszcze kupa czasu - czemu akurat wtedy masz jechać, a nie od razu? Czyli przy wielowodziu jest 30% prawdopodobieństwo ZD tak? Więc jak prenatalne i reszta wyszły ok to może Was to nie dotyczy? I za to mocno trzymamy kciuki!!! Dobrze, że Mały już nie taki mały i ma prawie 2kg w przypadku wcześniejszego porodu.

Ehhh na żadnym etapie ciąży nie można być spokojnym :/

Podejrzewam, że chodzi o to, że 30% dzieci z ZD ma tą niedroznosc, a nie ze 30% dzieci z tą wada ma ZD. Także spokojnie. Jeśli usg i pappa wyszły dobrze to szansa jest naprawdę mała, myślę że chodzi tylko o wykluczenie. Przykładowo, u mnie była wysoka przeziernosc i większość dzieci z ZD ją ma, co absolutnie nie jest jednoznaczne z tym, że większość płodów z wysokim NT ma ZD (9/10 dzieci jest zupełnie zdrowych).

3uqruv0.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa, wierzę że będzie dobrze. Życzę Wam dużo siły.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga nie wady układu pokarmowego występują u dzieci z zd. Wielowodzie jest spowodowane tym że on je pije i nie przelatuje prze niego. Wyszła jeszcze wada vsd podzastawkowa.
    Kiniorek miałam USG w 12 tygodniu. Było wszystko Dobrzeń kość nosowa i przyziemność ok. Ale mimo to wady mogą wskazywać na trisomnie i musimy je wykluczyć. jeśli będzie zdrowy po amniopunkcji to czekają nas operacja odrazu po porodzie.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa i to teraz wszystko wychodzi na takim etapie..przykro mi strasznie wiadomości ale wierze,ze chlopiec jest zdrowy!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2019, 20:03

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Kokosowa i to teraz wszystko wychodzi na takim etapie..przykro mi strasznie wiadomości ale wierze,ze chlopiec jest zdrowy!!

Wcześniejsze USG nic na to nie wskazywały. Może narządy były za małe albo dopiero w tym ostatnim okresie to się uwydatnia. Wody też były wcześniej prawidłowe.

Witaj synku
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    8439fb3fc115.jpg

Tu jego profil :)

5cf14cc5e6b7.jpg

A tu mierzył chyba kość nosowa.

Powiem wam że jestem narazie w takim stanie że on coś gadał a ja w sumie miałam w głowie tylko operacje i zespół Downa.

Witaj synku
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam wrażenie, że im dalej posuwa się ciąża tym więcej problemów mamy. Na początku było byle wytrwać do końca I trymestru, później oby do 25 tygodnia a teraz z dnia na dzień coraz więcej i więcej, bobas się mniej rusza i już u nas w głowie panika.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa, zabrakło mi słów. Będę trzymać kciuki z całych sił żebyście że wszystkim sobie poradzili. ✊🏻✊🏻 Wierzę w to, że finalnie wszystko będzie dobrze. 😘

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa nie wiem co napisać. 3maj się, wierzę że będzie ok! Kciuki

syy26iye928jhyb7.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa, trzymajcie sie dzielnie!
    Może moje pytanie troche od czapy, ale po co amnio, ktore niesie dodatkowe ryzyko? Na tym etapie info o ZD chyba nie zmieni nic w dalszym postepowaniu, jak rozumiem bedziecie utrzymywac ciaze jak dlugo sie da, a potem operowac od razu po porodzie bez wzgledu na to czy ZD jest czy go nie ma.
    Oraz, czy mowili juz na czym operacja ma polegac? Jak powazny to zabieg? Oraz, czy pytalas o mozliwosc operowania jeszcze w lonie mamy? Robią operacje na serduszkach, to moze i to jest mozliwe

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa będziemy Cię wspierać całym sercem. Będziemy próbować pomoc dobrym słowem i zawsze stać koło was :* wiedz że masz wokoło siebie dobrych ludzi, którzy trzymają za Ciebie i malucha kciuki :*

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa trzymaj się Kochana :* ja jedyne co mogę napisać że swojej strony to to, że u mojej siostry na usg i połówkowym i III trymestru lekarze stwierdzali zespół downa, urodził się zdrowy chłopiec. Będzie dobrze :*

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Kookosowa, trzymajcie sie dzielnie!
    Może moje pytanie troche od czapy, ale po co amnio, ktore niesie dodatkowe ryzyko? Na tym etapie info o ZD chyba nie zmieni nic w dalszym postepowaniu, jak rozumiem bedziecie utrzymywac ciaze jak dlugo sie da, a potem operowac od razu po porodzie bez wzgledu na to czy ZD jest czy go nie ma.
    Oraz, czy mowili juz na czym operacja ma polegac? Jak powazny to zabieg? Oraz, czy pytalas o mozliwosc operowania jeszcze w lonie mamy? Robią operacje na serduszkach, to moze i to jest mozliwe

Musi być amniopunkcja bo jeśli to zdrowe dziecko albo dziecko z zespołem Downa to operacyjnie udrażnia się dwunastnice i dziecko nie ma problemów w życiu. Jedyne wspomnienie to blizna. Jeśli wyjdzie inna trisomnia to niestety doktor powiedział że operacja jest bez sensu bo dziecko i tak umrze. ( Trochę bezpośrednio to powiedział ale czułam że wspiera mnie i że nie straszy tylko woli być szczery)
    Ta amniopunkcja jest tylko żeby to wykluczyć. Nie musi być chory. Może być zdrowy. Jednak takie wady przewodu pokarmowego są jednym z wielu wad właśnie u takich dzieci i badanie jest założone z góry.
    No i wielowodzie. Niestety mam wody jak w donoszonej ciąży. Może mi nie wytrzymać pęcherz ciążowy i wtedy poród.

Witaj synku
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Musi być amniopunkcja bo jeśli to zdrowe dziecko albo dziecko z zespołem Downa to operacyjnie udrażnia się dwunastnice i dziecko nie ma problemów w życiu. Jedyne wspomnienie to blizna. Jeśli wyjdzie inna trisomnia to niestety doktor powiedział że operacja jest bez sensu bo dziecko i tak umrze. ( Trochę bezpośrednio to powiedział ale czułam że wspiera mnie i że nie straszy tylko woli być szczery)
    Ta amniopunkcja jest tylko żeby to wykluczyć. Nie musi być chory. Może być zdrowy. Jednak takie wady przewodu pokarmowego są jednym z wielu wad właśnie u takich dzieci i badanie jest założone z góry.
    No i wielowodzie. Niestety mam wody jak w donoszonej ciąży. Może mi nie wytrzymać pęcherz ciążowy i wtedy poród.
    Spokojnie, czekaj... Miałam to samo, znaczy jak u Jagodki wykryli wadę serca, to też mimo dobrych wyników prenatalnych zaleceniem było zrobienie amino lub też Nifty. Poczytaj sobie o Nifty - jest to mniej inwazyjne bo pobierają tylko próbkę krwi. Koszt wtedy był 2500 zł i zrobisz to od razu, trzy tygodnie trzeba czekać na wynik. Do czego zmierzam, prawda jest taka że jeżeli prenatalne wyszły ok to masz niewielka szansę, że dziecko będzie chore na któraś trisomie i powiedział mi to sam lekarz. Jak się okazało, mimo dosyć poważnej wady serca i podejrzenia zd Jagódka była zdrową dziewczynka! Może zastanów się nad tym Nifty - plusem jest to że jest bezinwazyjny. A leżalam na sali z dziewczyną, której syn miał to co twój i do tego jelita na wierzchu bez powłok brzusznych w 1 sobie przeszedł operację i dzisiaj jest zdrowym dwulatkiem prawie :)

Kookosowa lubi tę wiadomość

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa bardzo.bardzo mocno cię ściskam i mam nadzieje że okaże się że mały będzie zdrowy. I z tych wszystkich opcji będzie tylko ta opcja na drożnośc jelit.

Mam nadzieje że masz dużo wsparcia kochana.

Kookosowa lubi tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:
    Spokojnie, czekaj... Miałam to samo, znaczy jak u Jagodki wykryli wadę serca, to też mimo dobrych wyników prenatalnych zaleceniem było zrobienie amino lub też Nifty. Poczytaj sobie o Nifty - jest to mniej inwazyjne bo pobierają tylko próbkę krwi. Koszt wtedy był 2500 zł i zrobisz to od razu, trzy tygodnie trzeba czekać na wynik. Do czego zmierzam, prawda jest taka że jeżeli prenatalne wyszły ok to masz niewielka szansę, że dziecko będzie chore na któraś trisomie i powiedział mi to sam lekarz. Jak się okazało, mimo dosyć poważnej wady serca i podejrzenia zd Jagódka była zdrową dziewczynka! Może zastanów się nad tym Nifty - plusem jest to że jest bezinwazyjny. A leżalam na sali z dziewczyną, której syn miał to co twój i do tego jelita na wierzchu bez powłok brzusznych w 1 sobie przeszedł operację i dzisiaj jest zdrowym dwulatkiem prawie :)
    Atylie a czy niftow nie robi się do określonego czasu? Mi genetyk powiedział że do 24 tygodnia jakoś.

‹‹ 864 865 866 867 868 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ