X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam witam :) i dołączam do grona niewyspanych, ja już od tygodnia ledwo co w nocy zasypiam, nie potrafię znaleźć pozycji, no i siku w sumie co pół godziny biegam.. Ja też mam u mnie na piętrze czasem i 30 stopni, więc też strasznie upał mi doskwiera

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa jest mi bardzo przykro, ze na tym etapie spotkał was taki stres. Jeśli dobrze to wszystko zrozumiałam to oby te wody płodowe wynikały tylko z niedojrzałości układu pokarmowego i oby udało się jednak donosić jeszcze 6 tygodni. Wiem to obasyrakcja dla ciebie, ja nie jestem w temacie, ale tez trzymam się tego co usłyszałam w szpitalu „niezbadana jest mecdycyna prenatalna i nie do przewidzenia” :) rozumiem ze operacja to jest lepsze wyjście z tej sytuacji wiec powiem ci ze w tych czasach takie operacje to już standard dla lekarzy o ile traficie na dobry szpital. Życzę wam tego z całego serca :*

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj po wizycie od razu do teściów i nie miałam jak się odzywać...

Szyjka się wydłużyła ma 3 cm, a w szpitalu miała 2,6 , wiec się cieszę. Rozwarcie na „konkretny palec” jak to powiedział lekarz, ale pocieszył mnie, ze jeśli w pierwszej ciąży tez była taka sytuacja i urodziłam 5 dni po terminie to znaczy, ze szyjka się sprawdziła i nie ma raczej niewydolności, jedynie taka moja natura co będzie ułatwieniem przy porodzie :)

Ignas wazy dokładnie 1520 gr wiec trochę przystopował z rośnięciem na szcEscie i jest teraz w normie. Szacowana waga urodzeniowa 3600 :) wody w normie. Może jednak dokupcie my kilka rzeczy na 56, bo bardziej się nastawiłam ze będzie duży :D

moni05, kasia1518, przedszkolanka:), wiktoriaa, Goemi, mia4444, japonka lubią tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze z plusów Ignas jest główka w dół, ale tak nisko, ze lekarz miał problem ze zmierzeniem jego główki, aż mi po kości jeździł :D wiec raczej się już nie obróci.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. U mnie ze spaniem źle nie było, no może poza tym, że synek do nas przyszedł po 1 i chciał się bawić🙄
    Mąż w pracy, od dzisiaj starszy ma przerwę w przedszkolu. Wypilam kawę, wstawiłam pranie. Dzieci układają tory, chwilowo nie ma awantury😉 Potem tylko plac zabaw koło domu, bo na więcej brak sił.

• kalcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adella o tej porze już tyle zrobiłaś? :D ja dojadam owsiankę :P a tez od dzis córcia ze mną bo przerwa w żłobku :)

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

U mnie noc straszna. nie mogłam zasnąć przez natłok myśli. Potem śniło mi się ciągle coś złego. A dodatkowo biodra mnie bolą. Wyglądam okropnie.

Oczywiście nie obyło się bez czytania wszystkiego. A więc ti wszystko łączy się ze sobą. wielowodzie w moim przypadku jest spowodowane niedrożnością dwunastnicy u dziecka. Ta przypadłość zdążą się bardzo zadko u dzieci. I często wada chodzi w parze. U nas w parze są jeszcze wada serduszka ( niedomykalność zastawek która jak czytam sama w sobie nie jest groźna. często sama się redukuje bądź operacyjnie) a u 20-30 procent dzieci z wada dwunastnicy jeszcze jest stwierdzony zespół Downa. Mamy 70 procent szans że go nie ma. przyziemność karkowa przy cpr 65 mm miałam 2.1 więc środek normy. kość nosowa obecna. Liczę że los nie będzie taki zły.

wiktoriaa, KasiaP, kasia1518, mia4444, Zimri lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah no i z tą wada często rodzą się wcześniaki właśnie przez wielowodzie. Do 35 tygodnia mniej więcej. Więc teraz liczy się każdy dzień.

Zrobiłam wam spam. Zobaczmy w poniedziałek jak będę w szpitalu. Najbardziej mnie boli że córka zostanie beze mnie. A miałam z nią iść w niedzielę do zoo :(

Witaj synku
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adella, przybijam piątkę. Ja dziś wyprawiłam syna z M do przedszkola i już wstawiłam pranie, zmywarkę (wymagało to opróżnienia po sufit zawalonego zlewu), i-robota (wymagalo to uprzątniecia wszystkich zabawek z podłogi). Teraz chwilka relaksu :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. A ja ledwo się obudziłam, po kilku budzikach. Tak bardzo lubię teraz spać ze przestałam chodzić do pracy na 9;) nie mogę wstać tak wcześnie, wstaje ok 8:20 i chodzę od kilku dni na 10 do pracy. Wydaje mi się ze mi w zasypianiu pomaga intensywny tryb życia, towarzysk, ale fizycznie spokojnie. Wczoraj po pracy zrobiłam zakupy (promocja na lovele w rossmanie - jakby ktoś potrzebował), rozpakowałem, ogarnelam coś w 15min i polezałam do 20te. Potem pojechaliśmy do znajomych, posiedzieliśmy do 23ej i do domu do spania. Zasnęłam od razu i obudziłam się niedawno.

Kokosowa ja od wczoraj mysle o was codziennie i codziennie będę trzymać kciuki żeby młody został w brzuchu jak najdłużej!

Kookosowa lubi tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Adella o tej porze już tyle zrobiłaś? :D ja dojadam owsiankę :P a tez od dzis córcia ze mną bo przerwa w żłobku :)

Synek i tak dał pospac, bo zazwyczaj jesteśmy na nogach już od 5😑
    Kkaarr- ubolewam, bo nie mamy zmywarki. A męża wzrok jakoś dziwnie omija zlew wypełniony po brzegi😉
    Dzieci biegają w pizamach, jak są we dwójkę to tak rozrabiaja... I mają dziwne pomysły😁
    A matka je kanapki.

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Ah no i z tą wada często rodzą się wcześniaki właśnie przez wielowodzie. Do 35 tygodnia mniej więcej. Więc teraz liczy się każdy dzień.

Zrobiłam wam spam. Zobaczmy w poniedziałek jak będę w szpitalu. Najbardziej mnie boli że córka zostanie beze mnie. A miałam z nią iść w niedzielę do zoo :(
    Córcia zrozumie, dzieci są mądre i rozumieją więcej niż nam się wydaje. Pisałm ci o tej koleżance z trochę podobnym przypadkiem. Ona ma maminą 4-latkę, która w obliczu sytuacji spisała się super. Owszem, jest starsza od twojej, ale u nich sytuacja wydarzyła się z zaskoczenia, wada nie została wykryta na USG tylko dopiero po porodzie, więc nawet nie było możliwości, aby ją na to przygotować. Teraz są już wszyscy razem w domku :)

Oraz, 70-80% szans na to, że ZD nie ma to baaaardzo dużo. Ufam, że lekarze wiedzą co robią, choć mnie cały czas zastanawia po co ryzykować z amnio, teraz każdy dzień się liczy. Jeśli tfutfu wyszłaby jakaś trisomnia to jest do stwierdzenia zaraz po porodzie, nawet jeśli to one warunkują zasadność operacji. Na wynik amnio czeka się chyba 3 tygodnie, a sama piszesz, że przy tak znacznym wielowodziu tfutfu do porodu może dojść w każdej chwili, więc istnieje ryzyko, że zrobią amnio, osłabią pęcherz, a i tak urodzisz przed wynikami. Przepraszam, że się mądrzę, ale ja bym zadała tak postawione pytania lekarzom...
    Lekarz prowadzący Borysa miał do mnie anielską cierpliwość, pytałam o wszystko i musiałam rozumieć zasadność każdej jednej procedury medycznej jaką mu serwowano. Ja wiem, że jak się dostaje informacje o chorobie dziecka to w głowie jest natłok myśli, który ciężko ogarnąć, rozumiem to doskonale, stąd też tym bardziej zachęcam do zadawania miliona pytań i zanim ktokolwiek cokolwiek zrobi czuj się przekonana na 10000%, że to co robią jest najlepsze dla was.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze z własnego doświadczenia, jeśli mogę Ci doradzić żebyś postarała się nie czytać non stop o chorobach, możliwych powikłaniach itp. Ja się tak wprowadziłam w straszna histerie na początku ciąży. Mieliśmy obrzęk płodu, za duża przeziernosc i za duży pęcherzyk zoltkowy i lekarz był bardzo pesymistyczny. Albo mówił ze to jakaś wada genetyczna łagodniejsza typu zespół Turnera albo ze dojdzie do poronienia. Przeżyłam horror i noe spałam wcale, przeczytałam cały polski k angielski internet i sobie tym krzywdę zrobiłam. W końcu trafiłam do super lekarza i się uspokoiłam. A badania wyszły ok.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr to amnio jeszcze nie przesadzone. Byłam u Roszkowskiego i on mnie przyjmie na oddział. Sam powiedział że musi ocenić sytuację twardnienia i skurczy. Bo jak są to być może nie będą ryzykować. A druga sprawa to że podczas amnio mogą zrobić amnioredukcje więc tych wód mi odejmna i pęcherz odetchnie.

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

Witaj synku
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Dzień dobry :)

U mnie noc straszna. nie mogłam zasnąć przez natłok myśli. Potem śniło mi się ciągle coś złego. A dodatkowo biodra mnie bolą. Wyglądam okropnie.

Oczywiście nie obyło się bez czytania wszystkiego. A więc ti wszystko łączy się ze sobą. wielowodzie w moim przypadku jest spowodowane niedrożnością dwunastnicy u dziecka. Ta przypadłość zdążą się bardzo zadko u dzieci. I często wada chodzi w parze. U nas w parze są jeszcze wada serduszka ( niedomykalność zastawek która jak czytam sama w sobie nie jest groźna. często sama się redukuje bądź operacyjnie) a u 20-30 procent dzieci z wada dwunastnicy jeszcze jest stwierdzony zespół Downa. Mamy 70 procent szans że go nie ma. przyziemność karkowa przy cpr 65 mm miałam 2.1 więc środek normy. kość nosowa obecna. Liczę że los nie będzie taki zły.
    Przepraszam nie chciałam polubić, coś mi się telefon wiesza. Kurczę pół wieczora wczoraj o Was myślałam. Kochana musi być dobrze

syy26iye928jhyb7.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa przykro mi z powodu otrzymanych wiadomości... najtrudniejszy jest chyba ten czas i myślenie jak to będzie... mimo , ze lepiej nie myśleć...

Oj tak czytanie internetu to dramat, szczątkowe informacje , wzięte z kontekstu a najczęściej każdy przypadek jest inny bo ma inne współczynniki.

Dziewczyny w nocy zaczyna mnie boleć brzuch jak na okres, delikatnie . Tak samo miałam z Wojtkiem. Czasami nie wiem czy to jak na okres czy dotyczy spraw jelitowych bo to chyba dość podobny w moim przypadku ból.
    Z Wojtkiem po 3 tyg od tych bóli odeszły mi wody. Teraz wcześniej zaczęło boleć niż z Wojtkiem. Muszę od lekarki wziać leceptę na spazmolinę i będę ćpała . NA pewno nie odstawi mi luteiny i dupka. Wtedy odstawiła w 24 tygodniu a w skończonym 35 tygodniu urodziłam.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Kkkaaarrr to amnio jeszcze nie przesadzone. Byłam u Roszkowskiego i on mnie przyjmie na oddział. Sam powiedział że musi ocenić sytuację twardnienia i skurczy. Bo jak są to być może nie będą ryzykować. A druga sprawa to że podczas amnio mogą zrobić amnioredukcje więc tych wód mi odejmna i pęcherz odetchnie.
    O widzisz, i to jest jakiś konkret!! Trzymam mocno kciuki

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa, spamuj nam tu spokojnie...myśle, ze każda z nas mocno trzyma za Was kciuki, domyślamy się tylko, jak ciężko musi Ci być, kiedy takk nagle zdarza się taka sytuacja...
    Ale..., my tu będziemy mooocno trzymać kciuki, a nie raz już się przekonałam, ze forumowe kciuki potrafią być magiczne ❤️
    Wiec jak tylko będziesz potrzebowała: wsparcia/dobrej rady/postawienia do pionu to pisz nam tu śmiało (jak widać cześć z nas cierpi na bezsenność, wiec możesz liczyć na odpowiedz nawet w nocy ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 22:40

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim🙂

Kokosowa przykro mi, że takie wiadomości niemal przy samej końcówce na Ciebie spadły. Ale bądź dobrej myśli. Najważniejsze, że lekarze wykryli problem i teraz będą działać żeby wam jak najlepiej pomóc!

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
‹‹ 866 867 868 869 870 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ