X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się skromnie pochwalę. Takie śniadanie zaserwowałam sobie i mezowi.

Cukier po nim 108 po godzinie :)
    b2f36a3740a1.jpg

Kookosowa, Atyde, sandrina22, silent, brunetka91 lubią tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane. Kokosowa, cieszę się że już patrzysz trochę bardziej optymistycznie na wszystko. Wiem, to przykre że teraz spadła na Ciebie taka informacja, ale z drugiej strony pozwoli to na dobre przygotowanie do operacji po porodzie. A potem zostanie po tym tylko mała blizna i mgliste wspomnienie, a Ty będziesz się cieszyć swoim synkiem :* A córa da radę. Dzieci są mądre i rozumieją więcej niż nam się wydaje.
    A ja dziś w nocy jadę do Polski <3 już się nie mogę doczekać. Wczoraj na wizycie dostałam pozwolenie na urlop tylko z nakazem robienia częstych przerw. A tak to z Małą wszystko ok, mamy już 1590g czyli właściwie w połowie siatki.
    Miłego dnia wszystkim

Kookosowa, mia4444, Cabrera, brunetka91 lubią tę wiadomość

• Atyde Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra ja mam często ból jak na miesiączkę, po wyróżnieniu mija. W sumie to prawie codziennie z rana, z czasem też i popołudniu.

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa trzeba myśleć choć trochę pozytywnie, bo inaczej człowiek zwariuje, a wiem co mówię, bo przechodzilam podobną sytuację. W szpitalu na pewno pomogą, podejmą odpowiednie kroki, by nie zrobić krzywdy Bartkowi. Myślę, że dobrze, że teraz się dowiedziałas, bo możesz się przygotować inaczej na powitanie syna, a nie z zaskoczenia po porodzie. A powiedz mi wcześniej sprawdzali pojemność żołądka Bartka? Bo rozumiem, że nie ma on go pełnego

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde na połówkowych i wcześniej na USG było ok. Ale narządy były małe. Lekarz mógł nie zauważyć. Czytałam że takie wady można nie zauważy na USG. Więc u nas dobrze że wyszło teraz. Serduszko też dopiero Roszkowski zobaczył. Tam parę mm jest niedomykalność zastawek. Na zwykłym USG pewnie nie widoczne. on miał lepsze.
    Ale to są wady operacyjne. Liczę że Bartek będzie zdrowy i go naprawia. Bez powikłań w dorosłym życiu. Chociaż blizna zostanie.
    Byle nie miał trisomni.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Atyde na połówkowych i wcześniej na USG było ok. Ale narządy były małe. Lekarz mógł nie zauważyć. Czytałam że takie wady można nie zauważy na USG. Więc u nas dobrze że wyszło teraz. Serduszko też dopiero Roszkowski zobaczył. Tam parę mm jest niedomykalność zastawek. Na zwykłym USG pewnie nie widoczne. on miał lepsze.
    Ale to są wady operacyjne. Liczę że Bartek będzie zdrowy i go naprawia. Bez powikłań w dorosłym życiu. Chociaż blizna zostanie.
    Byle nie miał trisomni.
    Właśnie wszystko zależy od sprzętu lekarza i tez jego doświadczenia, ale tak jak piszesz niektórych rzeczy po postu nie widać, jednak dobrze ze u ciebie teraz to wynikło, przynajmniej chociażby psychicznie przygotujesz się na to co cię czeka.

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a tak z czystej ciekawości, chodzicie do jednego lekarza ginekologa czy kilku? Bo ja chodzę tylko i wyłącznie do jednego i mam to szczęście, że specjalizuje się w prenatalnych więc mam za friko i to na każdej wizycie dokładnie serce bada (przez wcześniejszą ciąże) i inne narządy.

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę na NFZ żeby mieć bezpłatne badania i do prywatnego, który prowadził mi pierwsza ciąże - ma certyfikat i wykonuje również prenatalne :) co dwóch specjalistów to nie jeden.

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:
    Dziewczyny, a tak z czystej ciekawości, chodzicie do jednego lekarza ginekologa czy kilku? Bo ja chodzę tylko i wyłącznie do jednego i mam to szczęście, że specjalizuje się w prenatalnych więc mam za friko i to na każdej wizycie dokładnie serce bada (przez wcześniejszą ciąże) i inne narządy.

Ja na prenatalnych byłam u innej lekarki, a na wizyty chodzę prywatnie do jednej. Od dwóch miesięcy ma nowy sprzęt więc od dwóch wizyt też mi wszystko sprawdza. Ale mam potwierdzone przez dwóch lekarzy, że niczego nie dojrzeli niepokojącego. Choć myślę, że nawet najlepszy lekarz może czegoś nie dojrzeć, wystarczy, że maluszek będzie za bardzo wierzgał, albo źle się obróci itd.

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Chociaż blizna zostanie.
    Blizną to się absolutnie nie przejmuj. Na małych dzieciach takie rzeczy się goją wręcz magicznie. Dodatkowo są plastry silikonowe, które pomagają redukować bliznę. Borys miał cięcie poprzeczne brzucha w 3/4 szerokości ciała, 20 szwów. Operacja 10,5msc temu a dziś cienka kreseczka, która zdecydowanie nie razi, ja mam 100 razy gorszą na kolanie po zwykłym rozcięciu w wieku nastoletnim. Mówią, że z biegiem lat, jak będzie rósł to blizna będzie jeszcze mniej widoczna. U takich maluchów blizna się nie rozciąga tylko nowa skóra dobudowuje, bo cały organizm rośnie. No i ostatecznie, to chłopak, więc ślad na brzuchu będzie go czynił 'bardziej męskim', sprzedawajcie mu to w ten sposób od małego :D

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i właśnie zaczęłam się zastanawiać, czy warto ufać tylko jednemu lekarzowi??! Fakt, że darze, to ogromnym zaufaniem, przez to jak szybko wykrył wadę serca córki pierwszej i wogole jak mi pomógł, ale jednak tak jak piszecie co dwóch to nie jeden...

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyty u jednego, prenatalne u drugiego. Ale tu się tylko 2 robi prenatalne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:
    No i właśnie zaczęłam się zastanawiać, czy warto ufać tylko jednemu lekarzowi??! Fakt, że darze, to ogromnym zaufaniem, przez to jak szybko wykrył wadę serca córki pierwszej i wogole jak mi pomógł, ale jednak tak jak piszecie co dwóch to nie jeden...
    Jeśli masz super lekarza, to nie ma powodu, żeby chodzić do dwóch.

Ja mam super lekarza, ale po badania chodzę do medicoveru, bo mam tam pakiet.
    Gdybym miała polegać na wizytach i usg tylko z medicover to niestety nie byłabym zadowolona.

Na usg 3.trymestru w medicover tylko część rzeczy, które sprawdził mi mój lekarz prowadzący było sprawdzone. Poza tym, jak się potem przyjrzałam, to w opis lekarz wkleił jako moje wzorowe wymiary na dany tydzień, a na fotkach z usg były zupełnie inne wyniki :/

No i nie dostałam wyników oznaczonych w percentylach, co chyba jest jedną z ważniejszych rzeczy na usg 3.trymestru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 10:38

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodziłam do 31 tygodnia do jednego (fakt płaciłam dużo bo 400 zł za wizyte ale na jego sprzęcie mogłam wszystko dokładnie ocenić, jak coś mnie naszło żeby sprawdzić serduszko to bez problemów wszystko widać), usg w 13,22 i 30 tygodniu robiłam w jego klinice. Teraz musiałam zmienić lekarza bo muszę rodzic w szpitalu państwowym (w poniedziałek wizyta prywatna u niego a za 2 tygodnie na nfz jeśli chce zostać przyjęta wcześniej na oddział). Ja myślę, że nie warto zmieniać lekarzy. 2 razy coś mi strzeliło do głowy i poszłam na usg w 13 tygodniu do innego to łożysko nagle się znalazło z tyłu a mam z przodu. Z kolei usg w 20 tygodniu zrobiłam w Warszawie u lekarza ordynatora renomowanego szpitala. Tylko mnie nastraszyl, że on ocenić nie może bo za małe wszystko (kilka dni później mój prowadzący sam ocenił wszystko w ramach wizyty)

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:

Myślę, że jak jesteś zadowolona to nie ma co na siłę szukać kogoś innego. Może to tylko namieszać, a wcale nie pomóc.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę do jednego. Ale mam do niego zaufanie. On i z córką i teraz jak tylko miał jakąś niepewności to odrazu zlecał kompetentne potwierdzenie. Poleca nazwiska u mówi że zawsze lepiej potwierdzić u kogoś drugiego. Z córką echo serca zleciłbi okazali się zdrowe. Więc wieżę że gdy badań i coś by dostrzegł to by nie zlekceważyl.
    Blizna się nie martwię. Byle był zdrowy. Operacja też jakoś ujdzie. Byle tylko nie miał innych wad. Wieżę że skoro w 12 tygr nic się nie zapowiadało to i teraz nie będzie.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa Ty nie robiłaś testu pappa w 1.trymestrze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 10:42

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Jeśli masz super lekarza, to nie ma powodu, żeby chodzić do dwóch.

Ja mam super lekarza, ale po badania chodzę do medicoveru, bo mam tam pakiet.
    Gdybym miała polegać na wizytach i usg tylko z medicover to niestety nie byłabym zadowolona.

Na usg 3.trymestru w medicover tylko część rzeczy, które sprawdził mi mój lekarz prowadzący było sprawdzone. Poza tym, jak się potem przyjrzałam, to w opis lekarz wkleił jako moje wzorowe wymiary na dany tydzień, a na fotkach z usg były zupełnie inne wyniki :/

No i nie dostałam wyników oznaczonych w percentylach, co chyba jest jedną z ważniejszych rzeczy na usg 3.trymestru.
    U kogo byłaś? Ja mam jutro w Medicover u dr Jęczeń, ma dobre opinie na znany lekarz i liczę na 'fachową' obsługę :)
    Oraz, pamiętam, że przy połówkowych chyba wysyłałaś listę rzeczy jaką należy spr, masz coś podobnego do usg 3 trym? Chyba nie miałabym skrupułów domagać się na jutrzejszym usg przejścia przez listę punkt po punkcie :D

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa ogromnie mi przykro że takie wiadomości i tyle stresu na Was spadło.Ale myślę że lekarz musiał przedstawić wszystkie możliwości nawet te bardzo zle i mało prawdopodobne. Trzymaj się kochana, wszystkie jesteśmy z Tobą.

Kookosowa lubi tę wiadomość

• ammarylis Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży byłam w sumie na usg u 3 lekarzy. Prywatnie chodzę do mojego i zawsze mówi że wszystko o.k. według niego ale jeśli chce to te trzy najważniejsze usg poleca zrobić jeszcze u kogoś niezależnie bo nie wszystko może być widoczne na danym etapie i na danym sprzęcie.

‹‹ 867 868 869 870 871 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ