X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara i chyba Kasia jeśli dobrze pamietam, możecie opisać dokładnie jak wyglada początek życia wcześniaka z perspektywy rodzica? Niby teorie znam, ze min 2 kg żeby wyjść do domu itd. Ale co jeszcze się dzieje na oddziale? Mówię o takich właśnie urodzonych 34-36 tc. Jakieś mam dziwne przeczucia ciagle w tej ciąży, ze urodzę za wczesnie mimo oszczędzaj Asie i leżenia- ciagle czuje, ze szyjka mi się skraca i rozwieranie i chce wiedzieć jak to wyglada. Wiem, ze dopiero w 36 wykształcać się odruch ssania , wiec wcześniej raczej dokarmianie niż przystawianie do piersi. No i pewnie w takiej sytuacji poród w wodzie odpada.

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Sara i chyba Kasia jeśli dobrze pamietam, możecie opisać dokładnie jak wyglada początek życia wcześniaka z perspektywy rodzica? Niby teorie znam, ze min 2 kg żeby wyjść do domu itd. Ale co jeszcze się dzieje na oddziale? Mówię o takich właśnie urodzonych 34-36 tc. Jakieś mam dziwne przeczucia ciagle w tej ciąży, ze urodzę za wczesnie mimo oszczędzaj Asie i leżenia- ciagle czuje, ze szyjka mi się skraca i rozwieranie i chce wiedzieć jak to wyglada. Wiem, ze dopiero w 36 wykształcać się odruch ssania , wiec wcześniej raczej dokarmianie niż przystawianie do piersi. No i pewnie w takiej sytuacji poród w wodzie odpada.

Mój miał 2419 g potem zaczął tracić na wadze co jest normalne. Przez 1 dobę miał podawany tlen i oczy zakryte. Był oczywiście w inkubatorze. Jedzenie tylko sonda. Po 2 dnia dawali mu mm z butelusi a ja walczylam z laktacja. Po 4 dniach próbował z mojego cyca gdy mleko się na dobre pojawiło tak to odsaczalam dla Pan. Po 6 dniach wyjeli go z inkubatora i mógł być u mnie a w nocy w inkubatorze. Po 7 dniach gdy mały w miarę nauczył się jeść i odprzybieral na wadze wypuścili nas. Oczywiście zoltaczka była nawet gdy do domu wyszliśmy ale pod kontrola położnej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2019, 17:23

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Z tym 36 tygodniem to różnie bo siostra urodziła równo 35+0 i od razu córeczka dostawała jej pierś, nie leżała w inkubatorze, po 5 dniach wyszli ze szpitala bo miała zoltaczce

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia, moja siostra urodziła malucha 1,5 kg, wyjmowany na cito, bo się właśnie okazało, że nie rośnie i łożysko nie działa. I chłopak zdrowy, wszystko nadrobił, nikt by nie powiedział, że to wczesniaczek. Trzymam kciuki, żeby i z Filipkiem tak było.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Klaudia2016 Nowa

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja urodziłam córkę w 35+2 tc z wagą 2410. Potrafiła ssać ale tylko z butelki, z piersi było dla niej zbyt ciężko. W trakci badania lekarskiego miała bezdech wiec trafiła pod tlen do inkubatora, później naświetlanie w związku z żółtaczka. Ze szpitala wyszłyśmy równo po 2 tygodniach. Później musiałam jej podawać żelazo bo miała anemię i co miesiąc jeździliśmy na wizyty do neonatologa.

• kalcia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina wow, czytałam kulka historii na forum, ze przed 36 tc nawet nie pozwalają położne przystawić do piersi, bo ten odruch jeszcze niewykształcony i ssanie mogłoby dziecko bardziej zmęczyć, niż by się najadł.

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Paulina wow, czytałam kulka historii na forum, ze przed 36 tc nawet nie pozwalają położne przystawić do piersi, bo ten odruch jeszcze niewykształcony i ssanie mogłoby dziecko bardziej zmęczyć, niż by się najadł.
    Kalcia myślę, że dużo zależy od tego, w jakim stanie jest dziecko po porodzie, czy samodzielnie i bez problemu oddycha, czy nie ma innych problemów zdrowotnych, ile waży. Jest bardzo dużo zmiennych.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś samopoczucie tragedia. Rano mnie zemdlilo, w głowie się zakręciło, myślałam, że zemdleje, a na domiar złego akurat miałam spotkania z najemcami, podpisywanie umów itp. (wynajmujemy mieszkanie). Zrobiłam sobie szybką kawę i jakoś mnie przytrzymała, a potem jak poszli jeszcze krótka drzemka. Dobrze, że mi teściowa zajęła się córką, bo inaczej byłoby bardzo źle :-/ a mąż akurat wcześniej do roboty, więc by nic nie pomógł. Trochę mnie przeraziła ta niemoc, coraz bardziej odczuwam zbliżający się poród.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny🙂
    Basiu, kciuki za Was! Wierzę że wszystko będzie dobrze.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, jak możesz wrzuć link do tego materaca co kupiłaś, chciałam go zobaczyć. Napisz też, czy Twoim zdaniem jest twardy czy miękki.

Moni, rozlozylas to łóżeczko Lionel Vera? Jak wysokie ono jest? Muszę mieć coś w podobie, bo mały w sypialni będzie spał, ale musi gdzieś leżeć w ciągu dnia a przy mojej żywiołowej córce żadne leżaczki nie wchodzą w grę.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik proszę https://allegro.pl/oferta/materac-do-lozeczka-piankowy-120x60x10-cm-atest-6543754269

Powiem Ci że ja jestem mega zadowolona. Jest półtwardy. I gruby. Jak dla mnie to ma więcej niż 10cm grubości. Ma jeszcze pokrowiec pikowany zamykany na zamek. Za tą cenę myślałam, że będę musiała w razie czego zamawiać coś droższego. Ale jak dla mnie super :)
    Co do Twojego samopoczucia to podzielam... Serio... Cieszę się, że już jest chłodniej to jakoś lżej. Do tego przy jeździe autem i "turbulencjach" czuję jak boli.mnie.ponizej pępka na środku. To samo jest podczas wstawania :/ już K powiedział, że jak jutro będę wyglądać tak źle jak dzisiaj to mnie bierze bez gadania na IP w środę... :/.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2019, 18:31

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Mała była duża bo ważyła 3 kg w chwili urodzenia, od początku nie miała żadnych oznak wcześniactwa. Przychodzili różni fizjoterapeuci, że może oni coś znajdą bo coś nie tak ale wszystko było super. Dziś ma 2 latka i dziewczynka zdrowiutka :)

kalcia lubi tę wiadomość

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to chyba zależy od szczęścia, moje dwie Ciocie rodziły w 7 miesiącu, obaj chłopcy, obaj zdrowi zupełnie (dziś maja po 17 i 26 lat,) a druga urodziła w terminie chłopca i niestety wodogłowie, szpital wysłał karetkę żeby przewieźć go do innego szpitala i po drodze mieli wypadek. Przez wypadek syn do dziś odczuwa skutki, ma 30 lat, zdrowie fizyczne super a psychicznie jak 15 latek

• moni05 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, od ziemi do dna łóżeczka jest 36cm, od ziemi do końca 70, czyli siatka wysoka jest na ok. 34cm. Tylko to jest kołyska, więc nie ma opuszczanego boku jak inne dostawki lionelo. Jest leciutka i fajna. Ma jeszcze moskitiere.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Zosia 32tc 3d - waga urodzeniowa 1950g, w 3 dobie spadła do 1710g. Nie leżała w inkubatorze ani pod respirstorem - choć w 2dobie otrzymalismy informacje że prawdopodobnie będzie trzeba ja podpiąć pod respirstor ( bo nie radzila sobie z wydalaniem dwutlenku węgla z pluc) - na szczęście dostała moje mleko i się poprawiło- była na wsparciu maseczki (cepap), karmiona sonda, później ( 4 doba) zaczęli podawać butelka I nie potrafiła koordynować oddechu z ssaniem- znowu musieli podpiąć maseczke. Miala cały czas kabelki sprawdzające tętno i była nagrzewana z góry bo szybko traciła ciepło. Przez tydzień nie mogłam jej karmić, przebierać. Chodziłam i całe dnie siedziałam z mężem na zmianę przy niej - psycholog zleciła nam dużo ja głaskać, dotykać, opowiadać co się dzieje w domu - tak żeby oswajala się x naszymi głosami- i to pomagało bo później już reagowała uśmiechem jak nas słyszała. Ja jej codziennie opowiadałam krótka bajkę (jak kot palił fajkę). Ja to przy niej dużo siedziałam z laktatorem bo wtedy miałam więcej mleka ☺ gdzieś po tyg zaczęli jej dawać butelka, ale np były takie momenty że zjadła trochę butelka I spadało tętno i reszta była podana sonda - piersia nie karmilam bo jej bylo za ciężko. Gdzieś po 10 dniach zaczęliśmy ją brać na ręce, karmić butelkę czy przebierać. Nasza zmora była waga bo jak jednego dnia przybrała 60g to na drugi dzień potrafiła spaść 30g o tak było w kolko. Wyszliśmy po 17dniach ( tzn ja byłam wpisana 7 dób po CC ) - ale te 10dni to od 8 do 20 siedziałam w szpitalu. W domu na początku bałam się karmić ( bo nawet ostatniego dnia zdarzyła sie sytuacja że tętno jej przy jedzeniu spadło) ale już trochę w szpitalu nauczyłam się jak ona wtedy reaguje, więc robiłam jej przerwy co jakiś czas bo nasze karmienia butelka trwały nawet po 45min. Na początku kąpalismy z mężem razem bo strach był - także mąż trzymał A ja myłam. No i w moim przypadku monitor oddechu to rzecz która dała mi komfort psychiczny- choć pierwsza noc mimo że migal cały czas na zielono to stałam nad lozeczkiem i patrzyłam czy oddycha. Kolejne noce już ok - podnosilsm tylko głowę w łóżku i patrzyłam czy miga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2019, 20:07

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia- jesteś super silną babeczką- zobacz jak długo udało się wytrwać. Filipek na pewno szybko wagę nadrobi. Trzymam kciuki za Was ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wasze odpowiedzi doświadczenia :) dobrze wiedzieć takie rzeczy jak to wyglada, bo jął na prawdę się wydarzy to się potem jak dziecko we mgle chodzi.

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    24 lata
  • emikey Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wczesniactwa to ja urodziłam się w 34 tyg z waga 2950 :P

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny hak ja nam rozpoznać twardnienie brzucha? Czuję mega napięcie w brzuchu. Napięta skora mimo że leżę. Wzięłam dupka, magnez, spazmoline zamiast nospy. On ciągle jest twardy nie są to skurcze. Luz nie wie m czy mnie macica boli czy żołądek. Ogólnie boli to napięcie. Raz na jakiś czas zabola ledzwia i puszczą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2019, 22:11

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Co do wczesniactwa to ja urodziłam się w 34 tyg z waga 2950 :P
    Ja w terminie 2500 ^^

2017 #1
    2019 #2
    :D
‹‹ 931 932 933 934 935 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ