X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Pola tak, przymierzam się do Polnej. W sumie podczas ostatniego pobytu (ok 10 dni) też korzystałam przez pierwsze dni po zabiegu z ichniejszych koszul (rzeczywiście "nowa kolekcja" nie jest zła ;)).
    Swoje mam głównie w przypadku konieczności wcześniejszego pobytu i/lub dłuższego pobytu po.

Kciuki za wizyty <3

• adella1 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny.
    Powodzenia na wizytach.

• emikey Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w drodze na lotnisko. Miałam ostatnia wizytę w Polsce przed wyjazdem. Jestem przerażona, ryczę, nie wiem czy powinnam lecieć do UK. Mały jest zdrowy zacznę od tego. Szyjka 35mm I trzyma i jak to lekarz powiedział jest bezpieczna żeby lecieć ale główkę czuć już placem i lekarz twierdzi że mały się już pcha. Do tego mały nie jest mały. Ma 2800!!!! Waga docelowa 5kg!!! Głowa na 38+3. Jedyne co ma "normalne" to nogi. Wielość brzucha na 40 tydzień. Wód odpowiednią ilość więc to wielkość dziecka. W Polsce kwalifikacja do cc. W UK nie robią tego tak łatwo jak tu. Z terminu 3.10 mam już 7.09. Dostałam L4 do 18.09 ale lekarz powiedział że pewnie do tego terminu wyląduje w szpitalu. Mam też nalegac w UK na konsultacje u 2 lekarzy bo powinni rozważyć rozwiązanie ciąży szybciej.

Zastanawiam się teraz czy nie zaszlam w ciążę miesiąc wcześniej. Zaczęliśmy starania pod koniec listopada. W grudniu spóźnił mi się okres więc 4 dni po terminie zrobiłam test ten super czuły. Wyszły kreski ale tak jasne że ledwo widoczne. Cień cienia cienia cienia. Tego samego dnia dostałam okres. Po okresie dla tak sobie zrobiłam test ten nie czuły i była 1. Następny cykl, testy ovu i test superczuly clear blue dwie ciemne krechy bardzo wcześnie. Gdybym zaszła w ciążę w grudniu nie styczniu to termin maila bym na 1.09. W styczniu 3.10. Z wielkości dziecka wychodzi 7.09. Już sama nie wiem co myśleć bo teraz szukam pocieszenia jakiegoś. Mały na początku był większy tylko o 6 dni nie miesiąc. W uk będą napierac na poród naturalny. Nie wyobrażam sobie rodzic 5kg! Tak się zestreslwalam, że jeszcze zaraz urodzie w samolocie.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Jestem w drodze na lotnisko. Miałam ostatnia wizytę w Polsce przed wyjazdem. Jestem przerażona, ryczę, nie wiem czy powinnam lecieć do UK. Mały jest zdrowy zacznę od tego. Szyjka 35mm I trzyma i jak to lekarz powiedział jest bezpieczna żeby lecieć ale główkę czuć już placem i lekarz twierdzi że mały się już pcha. Do tego mały nie jest mały. Ma 2800!!!! Waga docelowa 5kg!!! Głowa na 38+3. Jedyne co ma "normalne" to nogi. Wielość brzucha na 40 tydzień. Wód odpowiednią ilość więc to wielkość dziecka. W Polsce kwalifikacja do cc. W UK nie robią tego tak łatwo jak tu. Z terminu 3.10 mam już 7.09. Dostałam L4 do 18.09 ale lekarz powiedział że pewnie do tego terminu wyląduje w szpitalu. Mam też nalegac w UK na konsultacje u 2 lekarzy bo powinni rozważyć rozwiązanie ciąży szybciej.

Zastanawiam się teraz czy nie zaszlam w ciążę miesiąc wcześniej. Zaczęliśmy starania pod koniec listopada. W grudniu spóźnił mi się okres więc 4 dni po terminie zrobiłam test ten super czuły. Wyszły kreski ale tak jasne że ledwo widoczne. Cień cienia cienia cienia. Tego samego dnia dostałam okres. Po okresie dla tak sobie zrobiłam test ten nie czuły i była 1. Następny cykl, testy ovu i test superczuly clear blue dwie ciemne krechy bardzo wcześnie. Gdybym zaszła w ciążę w grudniu nie styczniu to termin maila bym na 1.09. W styczniu 3.10. Z wielkości dziecka wychodzi 7.09. Już sama nie wiem co myśleć bo teraz szukam pocieszenia jakiegoś. Mały na początku był większy tylko o 6 dni nie miesiąc. W uk będą napierac na poród naturalny. Nie wyobrażam sobie rodzic 5kg! Tak się zestreslwalam, że jeszcze zaraz urodzie w samolocie.

Emikey, a jaki wychodził termin z tego pierwszego usg, nie z OM? On właśnie jest najbardziej wiarygodny. U Ciebie w rodzinie ludzie są raczej duzi czy mali? :) Skoro robiłaś testy po okresie i nic nie wyszło to moim zdaniem nie ma szans, żebyś zaszła miesiąc wczesniej. Cień cienia cienia cienia też mi wychodził na testach i niestety zawsze to był fail.

3uqruv0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 22:31

silent, adella1, Dominika32, sunshine03, Kookosowa, Cabrera, moni05, Karooo93, Konieczynka, kasia1518, Atyde, mia4444, wiktoriaa, japonka, Jupik, KasiaP, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Emikey, a jaki wychodził termin z tego pierwszego usg, nie z OM? On właśnie jest najbardziej wiarygodny. U Ciebie w rodzinie ludzie są raczej duzi czy mali? :) Skoro robiłaś testy po okresie i nic nie wyszło to moim zdaniem nie ma szans, żebyś zaszła miesiąc wczesniej. Cień cienia cienia cienia też mi wychodził na testach i niestety zawsze to był fail.
    Z usg w 9 tyg i 13 i 20 na 27.09. Dzieci rodzą się spore. Mój brat 4kg. Mój tata 5,2. Moje bratanice 3,8. Brat cioteczny 4kg. Ja 2950 w 34 tyg

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale syn w 40 tyg 3455g

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:

jeśli na usg 1.trymestru dziecko nie było starsze o miesiąc to nie ma szans na to, że ciąża jest starsza. Po prostu będziesz miała duże dziecko.

Miałaś robiony test obciążenia glukozą normalnie w Polsce? W sensie czy jest jakaś szansa, że nie wykryli u Ciebie cukrzycy ciążowej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 12:03

• emikey Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    jeśli na usg 1.trymestru dziecko nie było starsze o miesiąc to nie ma szans na to, że ciąża jest starsza. Po prostu będziesz miała duże dziecko.

Miałaś robiony test obciążenia glukozą normalnie w Polsce? W sensie czy jest jakaś szansa, że nie wykryli u Ciebie cukrzycy ciążowej?
    Test glukozy w UK... I wyniki dobre. 83 124 99

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Kciuki za wizyty;-)
    Macie jakies sposoby na ból żołądka? No już tak mnie od wczoraj najlepsza że koniec świata,sama nie wiem czy coś zjadlam czy mala mi go tak skopala:-(

Brunetka,czyli Kornelia wagowo nadrobila Super:-)
    Emikay Masakra jakaś,tu w DE jesli wychodzi że waga dziecka przy porodzie bedzie przekraczać 4kg to już się kwalifikuje do cesarki.

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey współczuję stresu. Ale musisz myśleć pozytywnie żeby nie zaszkodzić dziecku. Jakby miał się rodzić już za 2 tygodnie to duży by nie był. Teoretycznie max 3400 plus minus.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • silent Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Test glukozy w UK... I wyniki dobre. 83 124 99

To najważniejsze. Ale rzeczywiście lepiej sie szykuj na wrzesień... może nie początek, ale końcówka juz tak. A jeśli zapadnie decyzja o cc, to pewnie będą chcieli rozwiązać tydzien wczesniej - będą prawdopodobnie patrzeć na datę z 13 tc, czyli ten 27.09 minus tydzień

3uqruv0.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już się tak zestresowalam że boli mnie brzucho a zaraz do samolotu trzeba wsiadac.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    To najważniejsze. Ale rzeczywiście lepiej sie szykuj na wrzesień... może nie początek, ale końcówka juz tak. A jeśli zapadnie decyzja o cc, to pewnie będą chcieli rozwiązać tydzien wczesniej - będą prawdopodobnie patrzeć na datę z 13 tc, czyli ten 27.09 minus tydzień
    Ja chcę żeby on się urodził szybko. Teraz się stresuję że się urodzi w terminie i 5kg. Początek września może być

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey pamiętaj, że błedy pomiaru wagi często się zdarzają i może aż taki duży nie będzie.
    Jeśli masz możliwość iść gdzieś w UK na usg dodatkowe koło 36 tygodnia to idź koniecznie!

No i jeśli faktycznie ma być taki duży to pewnie wyjdzie wcześniej, nie oszczędzaj się ;)

• moni05 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey, doskonale Cie rozumiem, mnie nacieli dość mocno już prze 3,5 kg córki...
    Dziewczyny mają rację, mniej stresu, który szkodzi Tobie i maleństwu, a więcej konsultacji z innymi lekarzami i wspólnego szukania dobrych rozwiązań. ✊🏻✊🏻

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    13.09 godz 8:00 na oddziale już mam ustalony termin... Oficjalnie zaczynam trzepac tyłkiem....

_nova, silent, sunshine03, meerici, moni05, Cabrera, Kookosowa, ManiaM, kasia1518, brunetka91, mia4444, Goemi, Dominika32, japonka, Jupik, KasiaP, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny. Super, ze dzisiaj dobre wiadomości na wizytach.

Emikey rozumiem Twój stres, kurczę, ważne ze młody zdrowy i ze wszystko ok. Te 5kg to bardzo dużo, ale może rzeczywiście się urodzi dużo wcześniej? Wtedy by nie dorósł tak bardzo. Rozumiem ze w UK trudniej o cc, ale wierze ze ogólnie lekarze tam tez wiedza co robią i na pewno się Toba dobrze zaopiekują. Tak generalnie to chyba w Polsce są gorsze standardy porodów, trzymam kciuki żebyś tam trafiła na ludzkich kompetentnych lekarzy którzy zrobią to co dla was najlepsze.

Brunetka super, ze mała jednak dobrze rośnie :)

A moja bratowa właśnie miała cesarkę na cito! :o nie spodziewaliśmy się tego bo miała termin na 25.09. W badaniach krwi wyszło jej tyle płytek krwi ze uznano to za błąd, ale na drugi dzień badania powtórzyli i okazało się ze to nie błąd i jej zrobiło cesarkę w ciągu godziny. Mała wazy 2100 i dostała 8pkt w skali Apgar. Zostałam ciocią, pierwszy raz w życiu :)

Kookosowa, kasia1518, wiktoriaa, Jupik, KasiaP lubią tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • emikey Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Emikey pamiętaj, że błedy pomiaru wagi często się zdarzają i może aż taki duży nie będzie.
    Jeśli masz możliwość iść gdzieś w UK na usg dodatkowe koło 36 tygodnia to idź koniecznie!

No i jeśli faktycznie ma być taki duży to pewnie wyjdzie wcześniej, nie oszczędzaj się ;)
    Jutro mam usg w UK a potem jeszcze jedno na początku września.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Emikey, doskonale Cie rozumiem, mnie nacieli dość mocno już prze 3,5 kg córki...
    Dziewczyny mają rację, mniej stresu, który szkodzi Tobie i maleństwu, a więcej konsultacji z innymi lekarzami i wspólnego szukania dobrych rozwiązań. ✊🏻✊🏻
    Przy Gabie 3455 nie mam najmniejszego pęknięcia. Ale 3,5 a 5 to różnica :/

EnhBp1.png
    Zdbo.png
‹‹ 939 940 941 942 943 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ