X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola, przy bliźniętach to norma chyba... W sumie razem maja juz przecież 3kg. Obciążenie spore. Trzymam kciuki za szyjkę. Chłopcy mają super wagę 😊✊🏻✊🏻

pOla34 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie ja w ogóle mało w temacie się orientuje, ale uwierzcie, po porodzie ostatnie o czym będziecie myśleć to wizyta z samym sobą u jakiegokolwiek specjalisty.. świat zaczyna się kręcić wokół dziecka, wszystko jest nowe, ze wszystkim trzeba sobie poradzić, pojawiają się coraz to nowe wyzwania (korpo język na problemy ;-) ) i nawet jakby się chciało, na samego siebie zostaje mało czasu. A w moim przypadku kolejna ciąża, która pogłębiła problem, to też niezbyt dobry czas na te wizyty, bo i tak ma się w kółko wizyty związane z ciążą, i każde moje wyjście gdziekolwiek to kombinowanie- z kim zostawić dziecko..
    Ale- macie pewnie rację i od tego trzebaby zacząć. Muszę poszukać u mnie w mieście jakiś specjalistów i jak się ogarnę po porodzie trzeba się wziąć za temat, żeby już całkowicie nie zaniedbać, ech.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Mam podobne odczucia. Choć o pół kilo mniejsza wagę. Ale zaczęłam się stresować jak to będzie. Syn waży 3600 a mnie 2 razy nacinali i po 2godz ordynator ucisnal brzuch. Lekka trauma została a teraz wspomnienia wracają. Muszę jakoś zająć myśli i skupić się na czymś innym.

Maz dziś wyjechał, teściowa odebrała synka z przedszkola a ja musiałam do banku podjechać. Traf chciał ze teściowa z synem zaparkowali pod moim bankiem i mój pierworodny wysiada z auta z lizakiem w buzi. Zobaczymy czy potem mi powiedzą o tym lizaku i ile jeszcze słodyczy w niego wepchnie.

I byłam u swojej mamy, ogólnie ma prawie 60 i nie pracuje. Zajmuje się domem, psem i tata. Hehe I zaprosiła na jutro 4 osoby z swojej rodziny, zrobiła dziś ciasto. Akurat moja siostra wpadła i chciała kawałek to ta zrobiła aferę że to dla gości. Ja nie potrzebnie się odezwała że całej blachy nie zjedzą to jeszcze mi się oberwalo. A potem pyta czy pomogę jej z obiadem bo 2 dania będzie robić. Myślałam że to ona mi pomoże ale widocznie to ja powinnam pomagać jej. Ehhh jakoś mi przykro... A jak powiedziałam o swoim USG i obawach to usłyszałam że najwyżej wyciągnął dziecko, co ja się martwię. Cholernie mi źle.

#zalpost zaliczony#
    W UK nie nacianaja. Wola jak samo peknię bo ponoć lepiej się goja takie rany. Cięta jest prosta a samoistna szarpana.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy tu się martwicie o popuszczanie moczu do końca życia a ja mam wizję rozdarcia 4 stopnia i nie trzymanie 2 do końca życia :/

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Wy tu się martwicie o popuszczanie moczu do końca życia a ja mam wizję rozdarcia 4 stopnia i nie trzymanie 2 do końca życia :/

Masz rację, pobilas nas ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    W sumie ja w ogóle mało w temacie się orientuje, ale uwierzcie, po porodzie ostatnie o czym będziecie myśleć to wizyta z samym sobą u jakiegokolwiek specjalisty.. świat zaczyna się kręcić wokół dziecka, wszystko jest nowe, ze wszystkim trzeba sobie poradzić, pojawiają się coraz to nowe wyzwania (korpo język na problemy ;-) ) i nawet jakby się chciało, na samego siebie zostaje mało czasu. A w moim przypadku kolejna ciąża, która pogłębiła problem, to też niezbyt dobry czas na te wizyty, bo i tak ma się w kółko wizyty związane z ciążą, i każde moje wyjście gdziekolwiek to kombinowanie- z kim zostawić dziecko..
    Ale- macie pewnie rację i od tego trzebaby zacząć. Muszę poszukać u mnie w mieście jakiś specjalistów i jak się ogarnę po porodzie trzeba się wziąć za temat, żeby już całkowicie nie zaniedbać, ech.
    U nas na szkole rodzenia fizjoterapeutka bardzo dokładnie omówiła ten temat i naprawdę warto się zgłosić do specjalisty :)
    Na wizytę nawet można się zgłosić z maluszkiem, przynajmniej tu w szpitalu, gdzie jest poradnia fizjoterapii uroginekologicznej.

Z dwójką dzieci będzie pewnie jeszcze ciężej się wybrać.

Warto o siebie zadbać, bo jak Ty tego nie zrobisz to kto :)

A zabieg niestety często pomaga tylko na około 2 lata, a później problem powraca. Dlatego takie ważne jest, żeby z fizjoterapeutą popracować nad tymi mięśniami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 19:04

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey bo to prawda. Rana szarpana lepiej się goi. Jedyny minus to to że pęknięcia nie przewidzisz. I może pęknąć w różnym miejscu a nacięcie to wiadomo gdzie.
    Ale spokojnie. Czasem przy maluszkach kobiety pękają a przy wielkoludach nie. Tu nie ma zasady.
    Jak rodziłam córkę to była kobietą. 4 poród. Przy 3 pierwszych była nacięta a ostatnie wyszło z niej bez problemu.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wizycie,Maciuś waży 2200gr😘więc od ostatniej wizyty przybrał 500gr więc wszystko dobrze🙃już jesteśmy zapisani na 24.09 na cesarkę.Dostalam też skierowanie do szpitala gdzie lekarz napisał że mam mieć cesarkę żebym się nie stresowała jak by tak wcześniej coś się zaczęło,chociaż nic narazie na to nie wskazuje.Miala dziś też pobrany GBS następna wizyta 04.09.Ulżyło mi że z synkiem wszystko dobrze🥰 a już główą w dół się ułożony😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 19:26

Kookosowa, przedszkolanka:), kasia1518, Cabrera, brunetka91, japonka lubią tę wiadomość

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, zwariowany dzień, nie miałam jak się odezwać, bo po lekarzu szybko do domu, żeby zmienić męża i zająć się Kosia, a mąż do pracy :) Kosia dziś humory nie z tej ziemi... wymiękam dziś psychicznie.

Co u lekarza:
    Szyjka znowu się wydłużyła. Ma 3,5 cm!!! Już mam dość tego. Co tydzień się wydłuża lub skraca o centymetr lub więcej. Wkurza mnie to, bo już nie wiem na czym stoję i się frustruje... nie zbadał mi rozwarcia mimo, ze poprosiłam, powiedział, ze zrobi to za tydzień. Ignas wazy 1920 g, wiec jest po środku siatki. Przepływy i wody w normie. Na sam koniec usłyszałam od lekarza, ze „każdy tydzień na wagę złota”. Ja już nie wiem czy mam lezec czy mogę chodzić normalnie na spacery? Wkurzam się tym...

moni05, kasia1518, przedszkolanka:), silent, Cabrera, Karooo93, brunetka91 lubią tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, gratuluję dobrych wieści wizytowych!
    Emikey, o kurczę,nie dziwię Ci się że się zestresowałaś! Ale poczekaj do tego drugiego USG, może to był tylko błąd pomiaru,zwłaszcza że wcześniej nie był dużo większy niż z terminu. Trzymam kciuki za to!
    A ja dziś poszalałam, byłam w cukierni ze zdrowymi słodyczami,zjadłam ciastko z kremem i dwie praliny, wszystko słodzone erytrolem, do tego jeszcze na wynos wzięłam brownie,cukier po godzinie 100 :D jest mi tak słodko że chyba umrę zaraz :D I jeszcze kupiłam kilka książeczek kontrastowych i wiersze Tuwima i Brzechwy, żeby czytać Malutkiej po polsku trochę :) chociaż kontrastowe to akurat wszystko jedno czy tu czy tam hehe skoro to tylko obrazki ;)
    Rozmawiałam z mężem jak się czuje, nie jest na szczęście załamany, tylko mówi że totalnie się nie spodziewał czegoś takiego po szefie. Że strasznie źle się zachował. Cieszę się że przyjął to zwolnienie na spokojnie bo na odległość nawet nie bardzo miałabym jak go wesprzeć. A tak to spokojnie mogę się cieszyć resztą urlopu i nie martwić się o niego tak bardzo.
    Miłego wieczoru wszystkim i jutrzejszego wolnego dnia :*

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa właśnie. Kasia przypomniałaś mi. Byłam u diablo dzisiaj. Zrobiła mi krew, hemoglobinę glikolowana i mocz. Powiedziała że jestem zdrowa jak ryba! Hemoglobina 5.9. idealna jakbym cukrzycy nie miała. Martwiło ją ze nie dostałam nic z żelazem bo wg niej mam anemię. I że.w sumie dla niej to wszystko. Mam się zgłosić jakby mi wyszło coś nie tak na kontrolnej krzywej między 6-12tyg po porodzie :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio?? I już koniec z dietą i pomiarami??

• moni05 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od niecałej godziny mam bolesne skurcze, w dole brzucha i krzyżu. Krótkie, ale częste. Nospa pół h temu jeszcze nie pomogła. W takich sytuacjach robię to, co kazał lekarz... Dojść do nospy 3x, prysznic, jak nie pomoże to IP...
    Trochę się boję. Bolą, aż ręce się poca. Dziwne jak na BH...

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni, oj. Mam nadzieję że przejdzie! Dobrze że masz plan działania ustalony. Połóż się i odpoczywaj :*

moni05 lubi tę wiadomość

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaP mam mierzyć ale ona widzi, że to po prostu "przypadek", a wykroczenia pojedyńcze to się i ludziom bez cukrzycy stwierdzonej zdarzają jak coś zjedzą. No ale żeby.mimo wszystko patrzeć na to co się je, bo to końcówka, i szkoda żeby zmarnować i zawalic np to, że waga jest w miarę ok

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, tyle, że Ty nie jadłas wtedy. Jeśli prawidłowo podeszłas do badania, czyli na czczo (bez jedzenia odpowiednią ilość czasu), to nie liczy się co jadłas wiele godzin szybciej. Dostałaś obciążenie i wynik jest wiarygodny. Przekroczenie nie było jakieś wielkie, faktycznie, ale było. I ja bym uważała 😊 jeszcze miesiąc, dasz radę.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    To wyniki męża, nie moje 😊 w ciąży akurat mam najbardziej "normalne" w swoim życiu 😁🤷🏻‍♀️
    Moni ja też w ciąży wyniki kontrolne na czerniaka mam takie idealne , a markery nowotworowe to taki niziurki poziom- czasami się dziwię bo zawsze tylko słyszałam że hormony w ciąży szaleją i to źle akurat dla czerniaka bo może wystąpić nawrót.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no tak, pewnie że dam rady ;) ja i tak nie mam ostatnio potrzeby jedzenia.

Zrobiłam mężowi tort. Ma dzisiaj urodziny
    I się trochę nalatałam a teraz to czuję :( jeszcze te wycieczki do diablo... :( Miesiąc jeszcze...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanko mam - jakie ciuszki dla dziecka pakiecie do torby? Zestaw z body czy bez? Zastanawiam się co jest praktyczniejsze. Co z pępkiem? Ma to jakieś znaczenie? :) U nas nie ubierają w nic szpitalnego, trzeba mieć swoje

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni letni prysznic. Jak przejdzie to leżenie. :) Mi zawsze pomaga prysznic jak już wieczorem że zmęczenia brzuch się stawia :)

moni05 lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
‹‹ 942 943 944 945 946 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ