X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny polecicie mi jakąś matę dla niemowlaka? :D

mam dostać już playspot ze skip hop, ale chodzi mi bardziej o taką miękką matę bawełnianą z wypełnieniem do zabierania np. w gości, żeby dziecko położyć na podłodze
    Widziałam, że z motherhood jest taki listek albo taka okrągła mata z jukki.

Może macie już coś sprawdzonego? :D

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    To co do książek, podrzućcie jeszcze jakieś top tytuły dla pierworodek, od września mam zamiar tylko odpoczywać i czytać więc chętnie się zaopatrze w coś ciekawego

oar843r8hxms7jm7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Japonka a jakie ci się piszą skurcze na ktg? Czasem wartość jest wysoka a nic nie czuć a czasem bólu a Skórczu nie ma więc obserwuj monitor.
    I oby siedział w brzuchu jak najdłużej.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no, oczywiście, że przy pierwszym dziecku dobrze jest przeczytać, zasięgnąć jakiejś porządnej lektury :) zgadzam się z tym w 100%! :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt nie urodził się matka więc skąd niby matka miała by wiedzieć wszystko najlepiej. Czytać warto ale warto mieć też swój rozum. Mody przychodzą i odchodzą. Nie warto odrazu wierzyć, że to co jest na topie dziś a nie było wczoraj będzie jutro. Nie ma jednej opinii co do wychowywania i dbania o dziecko dlatego warto poczytać kilka i znaleźć zloty środek który odpowiada wam.

Cabrera, kalcia lubią tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    japonka wrote:
    Sto lat Przedszkolanko! U mnie zanosi się na kolejny dzień z młodym w brzuchu, skurcze były rano na KTG ale na zasadzie młody się rusza - brzuch staje, po 10 sekundach schodzi i to wszystko nie boli nic. To chyba dalej Braxton Hicks. Jutro będzie ordynator na obchodzie to może powie co dalej. Czy to dziwne że posiedziałabym tu dłużej? Chociaż do końca sierpnia?
    Ja też bym wolała być dłużej w szpitalu, gdzie mną i dzieckiem zajmą się w razie czego. Po postu myślę, że człowiek czuje się bezpieczniej wtedy, choć niezaprzeczalnie pobyt w domu jest lepszy. Ale czasem lepiej własną wygodę poświęcić, na rzecz czegoś ważniejszego jak dziecko. Także rozumiem w 100%!

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • moni05 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera, dziękuje 😊 wysłałam zaproszenie do przyjaciółek.

Sunshine, oczywiście, ze masz racje. Nawet wielorodny, która np. spotyka się z jakimś problemem u niemowlaka pierwszy raz i działa „intuicyjnie” może nieświadomie mu zaszkodzić. Bo wydaje jej się, ze wie mniej więcej, a powinna zrobić inaczej ;) ważne żeby źródła tej medycznej wiedzy były właśnie wiarygodne. Na pewno nie pierwsze lepsze strony po wyszukiwaniu w google.

sunshine03 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Atyde Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka wszystkiego najlepszego. Dużo zdrowia, szczęścia i czego sobie życzysz :)!

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • meerici Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine Oliii to i ja podobnie mam 😉 gdybym miała stosować się do teorii „mama wie najlepiej” to przy zmienianiu pieluchy ciągnęłabym za nogi po sam sufit, bo zawsze mi się wydawało, ze tak to się robi 🤦🏼‍♀️ Ze swojej strony polecam książkę „Co tam się dzieje ?” o tym jak rozwija się mózg, ale to dla dociekliwych i mających dużo czasu, bo dość obszerna jest.

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025!
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine przez Ciebie moje kryminały będą musiały poczekać i do koszyka w smyku dorzuciłam 3 pozycje książkowe 😁

A pytanie czy przewijak to taka niezbędna rzecz? I jeśli kupować to miękki czy twardy?

Przedszkolaka wszystkiego co najlepsze!

syy26iye928jhyb7.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Dzień dobry dziewczyny. Przedszkolanka, Sto lat!!! Japonka, trzymam za was kciuki, na pewno z dzieckiem jest wszystko ok! Basiu, czekamy na wieści. Kiniorek, no brawo! Z tego co piszesz to bardzo ładnie odpoczywasz :)

Śledzę was na biezaco tylko mniej pisze bo cały czas jestem w trybie mega aktywnym. Wczoraj jak wyszłam z domu przed 9 rano do szkoły rodzenia, to wróciłam po północy od znajomych. Zwiedziłam w końcu porodówkę w szpitalu który wybraliśmy (Żeromski w krk). Standard nie powala ale jest akceptowany, dla mnie najważniejsza jest kadra, mam nadzieje ze trafie na dobrych ludzi. Potem mąż mi zrobił super miły dzień, okazało się że mamy kupione bilety do lina o rezerwacje w fajnej restauracji. Zjadłam tonę pysznych muli ;)

Dzięki za polecenie książek! Jakoś w tej ciąży zupełnie przestałam czytac cokolwiek. Teraz jest na to czas w końcu. A póki co zamiast książki o macierzyństwie kupiłam sobie kurs kodowania online. Haha, chyba już mi brakuje pracy (w sensie intelektualnej rozrywki) a jestem na L4 dopiero tydzień.
    Oj standard w porównaniu z innymi jest całkiem spoko :p wiadomo ujastek ma najlepszy wizerunek też wizualnie ale byłam w kilku i Żeromski jest piękny :p

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ale się dzieję. Trzymam mocno kciuki za wszystkie! 😘

My byliśmy na wakacjach, dzisiaj już wracamy. Pogoda na szczęście nam
    Dopisała i było naprawdę bardzo przyjemnie 🤗
    Poza tym witamy się już z 3 z przodu 🤗😍

https://naforum.zapodaj.net/08e91ef95822.jpg.html

Kookosowa, moni05, ManiaM, sandrina22, Dominika32, nuśka91, brunetka91 lubią tę wiadomość

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie życzenia!😚😚😚

Ja również uważam,że wiedzy i coraz to nowszych informacji nigdy dosc ;) ja druga ciąża a czasem mam wrażenie,że jak pierworódka jestem😀 poza tym teraz też widze co np.wtedy robiłam wg.mnie źle i czego nie popełnie teraz ;) a macierzyństwo i tak nas nie raz zaskoczy 😉

moni05, sunshine03 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria jak dla mnie to przewijak zbędny dodatek. Ja przewijalam na łóżku na podkładach. Przewijak przydał nam się gdy odwiedzała nas położna wiadomo wygodniej. No i po kąpieli. Bo przewijak kładłam na łóżko, na to mokrego gada w ręczniku i mi nie moczyła pościeli. Teraz kupiłam twardy w sumie z przyzwyczajenia. Jakbym liczyła każdy grosz na wyprawce to napewno bym nie brała.

wiktoriaa lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, Przedszkolanka najlepsze życzenia dla Ciebie, 100 lat.
    Moni ja tez poszukam, chociaż wydaje mi się, ze raczej zjadłam wszystko za nim przeszłam na lutkę, ale może cos w jakiejś torebce mi się pląta.
    Z książek również polecam Zawitkowskiego, musze w sumie do nie wrócić. To nie jest tak, ze drugie dziecko to wszystko wiesz i jesteś spokojna ;). Mój synek urodzil się prawie 4,5 roku temu, a mam wrazenie, ze jakos bylam bardziej przygotowana i obczytana... tez się boje trochę, zwłaszcza, ze będzie dwojka ;).
    Mam ochotę zamówić taka ksiazke Mamy dla Mamy, sa dwie części, ciaza i macierzyństwo, ta pierwsza to raczej odpuszczę, ale II tom kupie, ma dosyć dobre recenzje.
    No i cos o bliźniętach bym chciała, ale na rynku chyba ze 3 tytuly, z opini nie porywają.
    A ogolnie na potem o macierzyństwie w roznych aspektach polecam książki Jaspera Juula, no i jest jeszcze seria "jak mowic, żeby maluchy nas sluchaly…", potem jest jeszcze czesc pod katem starszych dzieci, w ogole pare książek z tej serii.rodzenstwo bez rywalizacji chyba tez jest z tej serii.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoriaa nie wiem, jak wyjdzie w praktyce, ale ja przewijak kupiłam, usztywniany.

Chociażby nie wiem co, moje łóżko nie będzie służyło do przewijania, bo to nie jest miejsce na obsikanie (a u chłopców to przy orzewijaniu chyba częste) ani kupę :D :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2019, 13:03

• emikey Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Wiktoria jak dla mnie to przewijak zbędny dodatek. Ja przewijalam na łóżku na podkładach. Przewijak przydał nam się gdy odwiedzała nas położna wiadomo wygodniej. No i po kąpieli. Bo przewijak kładłam na łóżko, na to mokrego gada w ręczniku i mi nie moczyła pościeli. Teraz kupiłam twardy w sumie z przyzwyczajenia. Jakbym liczyła każdy grosz na wyprawce to napewno bym nie brała.
    Przewijak jest super zjeżdżalnia :D

Kookosowa lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy Poli nie chciałam przewijaka,ale dostalam i fajnie sie sprawdzil po kapieli i w nocy ;) mamy w pokoiku taka wnęke i tam mam przewijak i wszystkie akcesoria/chusteczki/pampersy pod reka ;) wiec tym razem tez korzystam ;)

Moni ciacho jest pyszne (tylko mam zgage po nim😣). A jeszcze masz patent na jablka ? Bo moje takie soki puscily ze polowe blaszki odlewalam ;o

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola34, ja właśnie mam te 2 tomy Mamy dla mamy, ale póki co przeczytałam tylko tą o ciąży, za drugą się wezmę we wrześniu :)

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak chcecie fajne szybkie ciacho z owocami to podrzucam link :) u mnie drugi blach poszła. Ja sobie kawałeczek ukroilam, ale moja mama i teściową to się objadaja :D

https://przepisyjoli.com/2018/06/proste-ciasto-truskawkami-najlepszy-przepis/

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 959 960 961 962 963 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ