X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • pOla34 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Pola34, ja właśnie mam te 2 tomy Mamy dla mamy, ale póki co przeczytałam tylko tą o ciąży, za drugą się wezmę we wrześniu :)
    a ta pierwsza czesc jak? fajna ? warta przeczytania była?

• pOla34 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z przewijaka korzystałam, miałam polkowy w ;lazience na po kapieli, w sypialni ten sztywny na lozeczko, gdzie przewijałam w nocy i rano najczęściej, a w dzień raczej na kanapie, ale generalnie przewijak trochę oszczedza kregoslup, teraz tez w takim układzie będę korzystala. Na kanapie najlepiej klasc podkład, albo pieluszke z taka nieprzemakalna wartswa albo to toreb sa często dodawane przewijaki takie miękkie, zwinięte, bo zwłaszcza u chlopcow bywaja nispodzianki i trzeba mieć refleks

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pOla34 wrote:
    a ta pierwsza czesc jak? fajna ? warta przeczytania była?
    Warta przeczytania, dużo rzetelnej wiedzy i napisana w taki sposób, że się dobrze i szybko czyta :) tylko, że ja ją zamówiłam praktycznie w połowie ciąży, więc sporo musiałam pominąć, bo albo już to wiedziałam albo miałam za sobą, ale dla kogoś na początku ciąży w sam raz. Dlatego jestem ciekawa tego drugiego tomu, myślę że też się będzie dobrze czytać :)

pOla34 lubi tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Wiktoriaa nie wiem, jak wyjdzie w praktyce, ale ja przewijak kupiłam, usztywniany.

Chociażby nie wiem co, moje łóżko nie będzie służyło do przewijania, bo to nie jest miejsce na obsikanie (a u chłopców to przy orzewijaniu chyba częste) ani kupę :D :D :D

Nasz synek potrafił z przewijaka tak "wystrzelić" jednym i drugim, że i nasze łóżko trzeba było sprzątać😉

sunshine03 lubi tę wiadomość

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do przewijaka to miałam i mam :) tym razem sobie kupiłam na niego "prześcieradło" żeby się nie przyklejał ciałem do ceraty ;) i na łóżeczku uzywalam.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Przewijak jest super zjeżdżalnia :D

Tak tak wiem :) Judka tak dokończyła żywota swój przewijak :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mam pytanie o kolektor mleka, to jest taki sylikonowymi kubeczek do niego samo mleko z piersi wypływa bez żadnego pompowania. Emikey ty kiedyś o tym pisałaś i mnie zainteresowało, możesz napisać cos więcej? Czemu lepiej to u Ciebie się sprawdziło niż laktator tradycyjny? Ja kupiłam elektryczny na dwie piersi zestaw ale tak się teraz zastanawiam czy nie lepszy byłby ten kolektor skoro to bardziej naturalne i bezgłośne kompletnie, mniej tez do mycia i wyparzania. Hmmm i tanie to jest. Jak macie jakieś doświadczenia z tym i porównanie do laktatora to napiszcie proszę.

07c53323878e7dd225406f978b2fcede.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • japonka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Japonka a jakie ci się piszą skurcze na ktg? Czasem wartość jest wysoka a nic nie czuć a czasem bólu a Skórczu nie ma więc obserwuj monitor.
    I oby siedział w brzuchu jak najdłużej.
    Te które mały mi robił to było 40-60. One nie bolą tylko są nieprzyjemne. Ale każdy po 10 sekundach mija. W ciągu dnia lepiej.

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • emikey Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki wrote:
    Dziewczyny ja mam pytanie o kolektor mleka, to jest taki sylikonowymi kubeczek do niego samo mleko z piersi wypływa bez żadnego pompowania. Emikey ty kiedyś o tym pisałaś i mnie zainteresowało, możesz napisać cos więcej? Czemu lepiej to u Ciebie się sprawdziło niż laktator tradycyjny? Ja kupiłam elektryczny na dwie piersi zestaw ale tak się teraz zastanawiam czy nie lepszy byłby ten kolektor skoro to bardziej naturalne i bezgłośne kompletnie, mniej tez do mycia i wyparzania. Hmmm i tanie to jest. Jak macie jakieś doświadczenia z tym i porównanie do laktatora to napiszcie proszę.
    Największym plusem tego sylikonowgo jest to, że nie ogranicza ci ruchów. Nie musisz siedzieć i trzymać, zasysasz i chodzisz po domu. Nie odpadnie. Musisz go podważyć żeby zdjąć. Do tego mi ściągnął mleko szybciej niż elektroniczny. Normalnie mleko leciało po ściance jak wodospad. Latwo się myje. Możesz, przechowywać w nim mleko. Jak dziecko trochę większe to może z niego pic jak z kubka bo wyprofilowany specjalnie jest do tego

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Japonka no to całkiem całkiem. U mnie przy 60 dali zastrzyk z nospy żeby wyciszyć. Też nie bolało ale to zależy jaki masz próg bólowy. Inna już będzie zgłaszać że ja łapią bolesne skurcze.

Witaj synku
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Największym plusem tego sylikonowgo jest to, że nie ogranicza ci ruchów. Nie musisz siedzieć i trzymać, zasysasz i chodzisz po domu. Nie odpadnie. Musisz go podważyć żeby zdjąć. Do tego mi ściągnął mleko szybciej niż elektroniczny. Normalnie mleko leciało po ściance jak wodospad. Latwo się myje. Możesz, przechowywać w nim mleko. Jak dziecko trochę większe to może z niego pic jak z kubka bo wyprofilowany specjalnie jest do tego

Kurczę, w sumie wychodzi na to, że to jest o wiele bardziej skuteczne, praktyczne i ekonomiczne niż laktator, aż teraz żałuje. że kupiłam wogule laktator. Dzisiaj w nocy mi się śniło, że to mam i z jednej piersi karmie a z drugiej odciągam tym i jestem mega zadowolona :D musiałam dużo o tym myśleć :)

• Karooo93 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine - jak będziesz miała chwilę to proszę zmien mi na dziewczynkę - Julia 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Oj standard w porównaniu z innymi jest całkiem spoko :p wiadomo ujastek ma najlepszy wizerunek też wizualnie ale byłam w kilku i Żeromski jest piękny :p

O super, dzięki za te opinię. Ja właśnie żadnych innych nie oglądałam, wybrałam już dawno Żeromski, a teraz się zastanawiam właśnie czy nie lepiej wybrać ujastek.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • emikey Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki wrote:
    Kurczę, w sumie wychodzi na to, że to jest o wiele bardziej skuteczne, praktyczne i ekonomiczne niż laktator, aż teraz żałuje. że kupiłam wogule laktator. Dzisiaj w nocy mi się śniło, że to mam i z jednej piersi karmie a z drugiej odciągam tym i jestem mega zadowolona :D musiałam dużo o tym myśleć :)
    Bo tak często jest. Jak karmisz to z 2 cycka ci leci. Mleko się marnuje. Laktator jest dość głośny więc przy dziecku się go nie włącza a to zasysasz i leci po cichutku

Kotecki lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Basiu daj znać na kiedy masz dokładnie planowaną cesarkę, będziemy mocno zaciskać kciuki. Wszystkie dziewczyny szpitalne i z reżimem za Was też kciuki żeby wszystko było OK!

Co do tych kubeczków do odciągania mleka ja mam zamówione 2szt. (nasza położna ze szkoły rodzenia nam je polecała i do tego zamówiła więcej na aliexpress i zamiast 30-40 zł będą mnie kosztować 8zł :) Jedyne co to jeżeli jest problem z latkacją albo jak jest kryzys i mało mleka to ten sprzęt w żaden sposób nie pobudza laktacji. Jedynie odciąga "nadmiary".

• Kotecki Ekspertka

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Hej dziewczyny,

Basiu daj znać na kiedy masz dokładnie planowaną cesarkę, będziemy mocno zaciskać kciuki. Wszystkie dziewczyny szpitalne i z reżimem za Was też kciuki żeby wszystko było OK!

Co do tych kubeczków do odciągania mleka ja mam zamówione 2szt. (nasza położna ze szkoły rodzenia nam je polecała i do tego zamówiła więcej na aliexpress i zamiast 30-40 zł będą mnie kosztować 8zł :) Jedyne co to jeżeli jest problem z latkacją albo jak jest kryzys i mało mleka to ten sprzęt w żaden sposób nie pobudza laktacji. Jedynie odciąga "nadmiary".

Super że wspomniałaś, czyli więcej osób go chwali. Odciąganie nadmiaru to jest właśnie to co może być zbawienne przy nawale i taki nieproblematyczny gadżet ratujący cycole to brzmi zajebiscie jak dla mnie.

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki wrote:
    Super że wspomniałaś, czyli więcej osób go chwali. Odciąganie nadmiaru to jest właśnie to co może być zbawienne przy nawale i taki nieproblematyczny gadżet ratujący cycole to brzmi zajebiscie jak dla mnie.
    Wygląda interesująco i nie powiem, wrzuciłam na listę rzeczy do rozważenia. Jedno czego się obawiam to, że ta próżnia mimo wszystko trochę podstymulowuje drugą pierś i na konoec dnia nadprodukcja pokarmu jest jeszcze wieksza.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • japonka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Japonka no to całkiem całkiem. U mnie przy 60 dali zastrzyk z nospy żeby wyciszyć. Też nie bolało ale to zależy jaki masz próg bólowy. Inna już będzie zgłaszać że ja łapią bolesne skurcze.
    Ja zauważyłam że trochę mi trudniej wtedy oddychać i puls mi skacze. Ale ogólnie nie jest gorzej zwłaszcza jak nic mi brzucha nie dotyka a przykładanie ktg podkręca ruchy i skurcze. Na razie mam już tylko raz dziennie i z 4x słuchanie tętna. No ciekawe co dalej będzie. Ja bym tu trochę została :)

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ktg za to go budziło. Spał smacznie a tylko podpieli to on tymi kopytami przewracał jak młody mustang. Połowa czasu na ktg to były trzaski hehe :)

japonka lubi tę wiadomość

Witaj synku
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Wygląda interesująco i nie powiem, wrzuciłam na listę rzeczy do rozważenia. Jedno czego się obawiam to, że ta próżnia mimo wszystko trochę podstymulowuje drugą pierś i na konoec dnia nadprodukcja pokarmu jest jeszcze wieksza.

Ja sobie zamówię, warto wypróbować, choćby trochę wzmagał nadprodukcje to i tak napewno mniej niż laktator a o ile mniej z tym zachodu w obsłudze.

‹‹ 960 961 962 963 964 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ