Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Odebrałam wynik. ZD 1:2000, pozostałe powyżej 1:10 000. Niestety ryzyko preeklampsji mi wzrosło z 1:13 na 1:10,tak samo ryzyko hipotrofii, ale to wynika chyba jednak głównie z wywiadu. Oby acard pomógł w tej kwestii!
opóźniona, Martuśka82, Kania85, Marianka@87, Marghe, Mama Trójki, Tusianka lubią tę wiadomość
-
Menina wrote:Już po prenatalnych. Z USG wszystkie pomiary ok. Dzieciątko ma 6 cm. NT 1,6, kość nosowa widoczna. Wyniki PAPPA bez szału, ale pani doktor tłumaczyła, że to przez wiek (36 lat). Ryzyko podstawowe ZD 198, skorygowane 1:729. Pozostałe dwa ryzyka niskie. Myślicie, że mogę być w miarę spokojna? Pytałam, czy Acard mógł wpływać na wyniki (miałam krew pobieraną w poniedziałek i nie odstawiałam go), ale powiedziała, że nie. Biorę też Eutyrox.
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
ami_ami wrote:Ja po porodzie mojej siostry gdzie wyszło, że mały ma ZD zwątpiłam w tą całą opiekę medyczną. Rozumiem nie widzieć ZD, ale wady serca? Po co te badania, a ona rodziła SN, a przy wadzie serca dziecka powinna być cesarka.
I często mówią, że pappa to statystyka, itp, ale znajoma ma dwójkę dzieci z ZD. Jak to mówią dwa razy w totka nie można trafić. U nich ładnie wyszło usg, bardzo dobry specjalista, a pappa właśnie źle. Coś jednak w tym badaniu musi być.
Odebrałam wyniki posiewu moczu, wysłałam do lekarza, ale odpisał że są OK. uf.
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Magu wrote:Odebrałam wynik. ZD 1:2000, pozostałe powyżej 1:10 000. Niestety ryzyko preeklampsji mi wzrosło z 1:13 na 1:10,tak samo ryzyko hipotrofii, ale to wynika chyba jednak głównie z wywiadu. Oby acard pomógł w tej kwestii!
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
opóźniona wrote:Moja znajoma ma córkę z zd. Wszystkie prenatalne wyszły jej ok. Mała ma mozaikę i też wady serca na usg nie zauważyli. Jest to wysokofunkcjonujący zd.
opóźniona lubi tę wiadomość
27.12.2020 - II 🍀
28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok. -
Dreamer wrote:Bebetka ja za wszelka cenę walczyłam żeby poronic w domu. CZy dostałaś leki wywołujące skurcze ? Ja dostałam. Na początku nie zadziałały a jak wzięłam druga dawkę to dostałam strasznego krwotoku. Miałam łyżeczkowanie. I teraz chyba bym wolala szybko to w szpitalu załatwić. Ja ten czas w domu tez zle wspominam. A szpital trochę wyparlam z pamięci. Usypiasz, 20 minut i koniec. Tez się bałam komplikacji. Byłam pewna ze będę mieć zrosty. Szyjka będzie słaba. Nic takiego się nie stało. Komplikacje są teraz rzadkością. GorsZe bylo to ze trzeba się wstrzymać ze staraniami. Bo jednak endometrium się musi odbudować.
Jak do wtorku się nie ruszy to dzwonie do szpitala.. -
Ja juz po prenatalnych. Wszystko jest w porządku.
Wielkość wg OM 12+0, wielkość wg USG 12+6
Termin wg OM 11.09,wg USG 3.09
Czynność serca 163
CRL 65mm
Kość nosowa, żołądek, pecherz moczowy widoczny.
Widać było ruchy wiec jestem spokojniejsza. 💕🍀💕Menina, Kama91, Kania85, opóźniona, Magu, nat87, majóweczka83, Marghe, Wombat, Nalia, Mama Trójki, Tusianka lubią tę wiadomość
-
Aha i jeszcze co do płci to mówię tak:
Doktorze, chciałabym aby był to chłopiec.
A on tak patrzy i patrzy i mowi :
No ja bym się przy tym chłopcu tak nie upierał.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2021, 17:02
Magu, nat87, majóweczka83, Marghe, Marianka@87, Wombat, Mama Trójki, Tusianka lubią tę wiadomość
-
Mówiąc szczerze, po moich doświadczeniach zawodowych dużo większym niepokojem niż ZD napełnia mnie autyzm, który teraz jest prawdziwą plagą, a którego żadne badania nie są w stanie wykazać. Osoby z ZD, które znam i które najsłabiej funkcjonują, to właśnie te, które mają dodatkowo autyzm. Znam wiele bardzo fajnie funkcjonujących osób z ZD, już dorosłych, które mają swoje miejsce w rodzinie, swoje pasje i są bardzo kochane. Oczywiście problemem jest w Polsce brak dobrych miejsc, w których te osoby mogą spędzić dorosłość i starość. To na pewno spędza sen z powiek rodzicom...
Kania85, opóźniona lubią tę wiadomość
10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
Moje wyniki też dziś przyszły. W połowie czytania mąż mi zabrał bo wiedział, że zaraz będę czytać w necie, analizować i zacznie się dramat. Kazał mi czekac do poniedziałku żeby omówić to na wizycie u ginekologa. Pamietam, że beta tez wyszła podobnie jak u Dreamer (tylko nie wiem czy tez w tym samych jednostkach). Trisomie powyzej 1:2000. Jeszcze ryzyko porodu przedwczesnego, zatrzymanie rozwoju przed 37 tyg ciazy ok 1:180
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dreamer wrote:Przyszły mi wynika pappy. W jakich miałyście jednostkach ? Bo ja mam w innych niż w internecie opisują. Może po to żebym nie googlowala. Ale to jednak silniejsze.
Wyszło
Beta hcg 27,9 lU/l
Białko pappa 2,39 lU/l
Ktoś coś ? -
Martuśka82 wrote:Za google:
"IU/l to to samo co mIU/l. "Dopiero hCG powyżej 5 mIU/ml oznacza ciążę. " -
Kania85 wrote:Te wartości nic nie mówią, lekarz musi wrzucić je w system który przelicza na jednostki MOM i dopiero da się z tego wyliczyć ryzyko
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Dreamer wrote:Przyszły mi wynika pappy. W jakich miałyście jednostkach ? Bo ja mam w innych niż w internecie opisują. Może po to żebym nie googlowala. Ale to jednak silniejsze.
Wyszło
Beta hcg 27,9 lU/l
Białko pappa 2,39 lU/l
Ktoś coś ? -
nick nieaktualny