Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam się z Wami w drugim trymestrze! Nareszcie!
Dzisiaj prenatalne więc proszę o kciuki, wizyta dopiero o 21.00 więc trochę czasu jeszcze.nat87, opóźniona, Tusianka, Marianka@87, martuśka737, Kama91, Nalia, Mimi__, Marcelina85, Etoilka, Marghe lubią tę wiadomość
-
A ja się wkurzyłam, bo przed chwilą zadzwonili i mi przełożyli genetyczne, bo dr się rozchorował Kurka, a myślałam, że już dziś będę coś wiedzieć. Zapisałam się w inne miejsce na czwartek na 19.00.
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
opóźniona wrote:A ja się wkurzyłam, bo przed chwilą zadzwonili i mi przełożyli genetyczne, bo dr się rozchorował Kurka, a myślałam, że już dziś będę coś wiedzieć. Zapisałam się w inne miejsce na czwartek na 19.00.
Ale jeszcze spokojnie zdarzysz z prenatalnymi. To tylko 2 dni, dasz radę! Ja się cieszę bo za tydzień we środę mam wizytę. Kropka nie widziałam już 3 tygodnie więc to prawie jak wieczność 🤗 oby było wszystko dobrze!opóźniona lubi tę wiadomość
13.03.2018 córeczka
27.08.2021 syneczek -
martuśka737 wrote:Ale jeszcze spokojnie zdarzysz z prenatalnymi. To tylko 2 dni, dasz radę! Ja się cieszę bo za tydzień we środę mam wizytę. Kropka nie widziałam już 3 tygodnie więc to prawie jak wieczność 🤗 oby było wszystko dobrze!
martuśka737 lubi tę wiadomość
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Moj dziec się tez się bardzo wiercił na prenatalnych i ciężko było kość nosowa złapać ale próbowała do skutku. Bo jednak mega ważny parametr. I trochę się dziwie jak lekarz mógł ryzyko wyliczyć bez tego parametru. Ja miałam przeziernosc mierzona trzy razy. Wychodziło miedzy 1,5 a 1,7. Zawsze wpisują najwyższa wartość.
Współczuje odwołanej wizyty. Wiadomo każdy chce mieć to za sobą i odetchnąć na chwile aż do kolejnych badań. I to pokazuje żeby nie czekać tak na ostatnia chwile z prenatalnym. Bo potem może tego czasu trochę braknąć. U nas nie jest łatwo się tak z dnia na dzień zapisać. Niby wszystko prywatnie a jednak terminy odległe.
Kania Ty jak po Nifty to już idziesz na luziku. Wiadomo ze nigdy nic nie wiadomo ale myśle ze napewno jesteś znacznie spokojniejsza.
A jakie macie zdanie. Które badanie jest ważniejsze genetyczne czy połówkowe ? W którym częściej wychodzą nieprawidłowości ? -
Dreamer wrote:Moj dziec się tez się bardzo wiercił na prenatalnych i ciężko było kość nosowa złapać ale próbowała do skutku. Bo jednak mega ważny parametr. I trochę się dziwie jak lekarz mógł ryzyko wyliczyć bez tego parametru. Ja miałam przeziernosc mierzona trzy razy. Wychodziło miedzy 1,5 a 1,7. Zawsze wpisują najwyższa wartość.
Współczuje odwołanej wizyty. Wiadomo każdy chce mieć to za sobą i odetchnąć na chwile aż do kolejnych badań. I to pokazuje żeby nie czekać tak na ostatnia chwile z prenatalnym. Bo potem może tego czasu trochę braknąć. U nas nie jest łatwo się tak z dnia na dzień zapisać. Niby wszystko prywatnie a jednak terminy odległe.
Kania Ty jak po Nifty to już idziesz na luziku. Wiadomo ze nigdy nic nie wiadomo ale myśle ze napewno jesteś znacznie spokojniejsza.
A jakie macie zdanie. Które badanie jest ważniejsze genetyczne czy połówkowe ? W którym częściej wychodzą nieprawidłowości ?❤Ada&Pola❤
-
Dreamer wrote:Moj dziec się tez się bardzo wiercił na prenatalnych i ciężko było kość nosowa złapać ale próbowała do skutku. Bo jednak mega ważny parametr. I trochę się dziwie jak lekarz mógł ryzyko wyliczyć bez tego parametru. Ja miałam przeziernosc mierzona trzy razy. Wychodziło miedzy 1,5 a 1,7. Zawsze wpisują najwyższa wartość.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2021, 12:06
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Dreamer wrote:Dziewczyny a jak macie ułożone łożysko ? Ja mam na przedniej ścianie nisko i to chyba nie najlepiej. Co myślicie ?
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Dreamer wrote:Dziewczyny a jak macie ułożone łożysko ? Ja mam na przedniej ścianie nisko i to chyba nie najlepiej. Co myślicie ?
Na tylnej ścianie, brzeżnie przodujące (kawałek łożyska "dotyka" wewnętrznego ujscia szyjki macicy). Ale tak naprawdę to położenie łożyska jeszcze się zmieni i lekarz powiedział, że póki co nie ma co się tym przejmować. Dopiero po 20 tygodniu jeśli dalej tak będzie to będziemy musieli uważać i wtedy jest to wskazanie do cc -
Ulaa wrote:W końcu jak to jest z tymi trymestrami ciąży?
Bo ja do tej pory uznawałam, że skończony 13 tydzień to koniec pierwszego i drugi trymestr zaczyna się od 14 tygodnia? -
13+0 to skończony 13ty tydzień i początek II trymestru.Przynajmniej tak i pokazuje kalendarz Belly.
Dreamer ja robiłam nifty PRO więc wąski zakres wad, stresik zawsze będzie ale racja, że mniejszy niż przed nifty.
Każde kolejne prenatalne będzie tak samo ważne, pewne wady serca pojawiają się dopiero po 30tym tygodniu, dlatego ja w każdej z dwóch donoszonych ciąż wykonywałam je wszystkie.
Ktoś pisał tu o plamieniach, ja także mam sporadycznie plamienia jeszcze, czort wie skąd.Pojawiły się jak obniżyłam dawkę encortonu z 15 na 10 mg, nie jest to świeża krew tylko brązowa. Od 3 dni wróciłam do 15mg i plamienia ustały.Niestety obawiam się, że bez sterydów nie osiągnęłabym tego etapu ciąży.Tak jakby te przeciwciała działały na poziomie łożyska powodując jego zmiany;-( na szczęście przeciwciała są groźne dla ciąży max do 16 tyg.Czyli już niedaleko.To przykre dla mnie, że moje ciało nadal walczy z ciążą jak z jakimś intruzem.Boli mnie to, choć nie jest przecież zależne ode mnie. Każda kobieta chciałaby aby dzieciątko pod jej sercem miało najlepsze warunki do rozwoju i zapewnione bezpieczeństwo.
Na szczęście są na to sposoby i leki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2021, 12:46
-
Drugi trymestr zaczyna się od 14+0. Każda z nas chciałaby żeby było szybciej bo niby bezpieczniej ale niestety. Także jeszcze tydzień musisz poczekać, ja zresztą tak samo.
Udało się załatwić dobrego lekarza na dzisiaj- zrobi mi prenatalne 😊 na szczęście szwagierki mąż jest lekarzem i udało się bez większego problemu mnie wcisnąć. I nie wiem czy już nie zostanę u tego lekarza na kolejnych prenatalnych bo moje dwie szwagierki mają 5 dzieci i każde z nich tam prowadziły. Poza tym szwagier zna go na stopie lekarskiej to też dużo mówi.
Dam znać po jak tam wyszło.Ulaa, opóźniona lubią tę wiadomość
31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g