X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Kama91 Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2021, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania85 wrote:
    Cześć dziewczyny

Wczoraj po wizycie padłam, zmęczenie i stres zrobiły swoje.
    Na prenatalnych wszystko cudownie, wszystkie parametry prawidłowe ,CRL prawie 7cm, malutka przepięknie pozowała do zdjęć,widzieliśmy jej piękne stópki, i jak gmera rączkami przy buzi.Filmiki nagrane zrobiły wrażenie na babci która przyjechała nam do dzieci, mąż pierwszy raz został wpuszczony na USG.
    Plamienia niezidentyfikowane, lekarz stwierdził że nie łączyłby tego z encortonem tylko z fizjologią ciąży, inwazja trofoblastu nadal trwa więc plamienia jak najbardziej mogą się zdarzać.Nie będę się tym więcej stresować.
    A co najlepsze, ta biochemia o którą tyle nerwów zjadłam okazało się że jest idealna, wszystkie wartości w normie.I to najlepszy dowód na to, że nie ma co samemu interpretować wyników Pappy.
    Malutka jest cudowna, jestem zupełnie zakochana ....
    Super! :) ten spokój po wizycie jest cudowny :)
    ja dziś umawiam się na polowkowe po Wielkanocy

Kania85 lubi tę wiadomość

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt☺️ dziś ktoś też wizytuje? Miłego dnia dla wszystkich ☺️

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola87 wrote:
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt☺️ dziś ktoś też wizytuje? Miłego dnia dla wszystkich ☺️
    Ja mam usg, ale tylko piersi. ;)

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słabo spałam w nocy, do 3 w nocy się przewracałam, w końcu wstałam i wzięłam gaviscon i już dzięki temu zasnęłam i spałam do rana. Dzisiaj usg piersi, jutro morfologia i mocz, a wizyta w następny czwartek.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania85 wrote:
    Cześć dziewczyny

Wczoraj po wizycie padłam, zmęczenie i stres zrobiły swoje.
    Na prenatalnych wszystko cudownie, wszystkie parametry prawidłowe ,CRL prawie 7cm, malutka przepięknie pozowała do zdjęć,widzieliśmy jej piękne stópki, i jak gmera rączkami przy buzi.Filmiki nagrane zrobiły wrażenie na babci która przyjechała nam do dzieci, mąż pierwszy raz został wpuszczony na USG.
    Plamienia niezidentyfikowane, lekarz stwierdził że nie łączyłby tego z encortonem tylko z fizjologią ciąży, inwazja trofoblastu nadal trwa więc plamienia jak najbardziej mogą się zdarzać.Nie będę się tym więcej stresować.
    A co najlepsze, ta biochemia o którą tyle nerwów zjadłam okazało się że jest idealna, wszystkie wartości w normie.I to najlepszy dowód na to, że nie ma co samemu interpretować wyników Pappy.
    Malutka jest cudowna, jestem zupełnie zakochana ....

Kania to Ty tez się zabrałaś za interpretowanie pappy ? Chyba to Ty nam pisałaś żebyśmy tego nie robiły bo się nie da samemu.
    Ja tez googlowalalm i stwierdziłam niska pappe a jest idealna i bardzo mi to poprawiło wynik. Jakie Ci wyszły ryzyka ?

• Kania85 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Kania to Ty tez się zabrałaś za interpretowanie pappy ? Chyba to Ty nam pisałaś żebyśmy tego nie robiły bo się nie da samemu.
    Ja tez googlowalalm i stwierdziłam niska pappe a jest idealna i bardzo mi to poprawiło wynik. Jakie Ci wyszły ryzyka ?

W pierwszej chwili gdy odebrałam wynik to sprawdziłam z ciekawości normy i wyszło że poziom beta `HCG jest wysoko ponad normą.Potem poszłam po rozum do głowy i przestałam się tym przejmować, przeczytałam też kilka artykułów FNF gdzie były jasne komunikaty, że te wartości o niczym nie świadczą i nie da się ich interpretować poza USG.Dlatego pisałam na forum abyście też tego nie robiłyby same surowe wyniki mogą wprowadzać w błąd.Okazało się, że moja wysoka beta HCG była prawidłowa jak na 10tc
    Ryzyko T21- podstawowe 1:260 skorygowane 1:5190
    Ryzyko T18- podstawowe 1:648 skorygowane 1:12952
    Ryzyko T13- podstawowe 1:2028 skorygowane 1:8907

Łożysko na tylnej ścianie, prawidłowe,PLGF prawidłowe, ryzyko związane z łożyskiem niskie

Marcelina85, opóźniona lubią tę wiadomość

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od tej chwili czuję błogi spokoj, nie mogę przestać myśleć o malutkiej, jest taka śliczna....czy ja zwariowałam? to moja 3 dziecko, a ja jak jakaś nawiedzona...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2021, 09:04

Magu, Mimi__, Marcelina85, martuśka737, opóźniona, Beza87 lubią tę wiadomość

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    03.03. 46,XX 🎀

• Magu Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania85 wrote:
    W pierwszej chwili gdy odebrałam wynik to sprawdziłam z ciekawości normy i wyszło że poziom beta `HCG jest wysoko ponad normą.Potem poszłam po rozum do głowy i przestałam się tym przejmować, przeczytałam też kilka artykułów FNF gdzie były jasne komunikaty, że te wartości o niczym nie świadczą i nie da się ich interpretować poza USG.Dlatego pisałam na forum abyście też tego nie robiłyby same surowe wyniki mogą wprowadzać w błąd.Okazało się, że moja wysoka beta HCG była prawidłowa jak na 10tc
    Ryzyko T21- podstawowe 1:260 skorygowane 1:5190
    Ryzyko T18- podstawowe 1:648 skorygowane 1:12952
    Ryzyko T13- podstawowe 1:2028 skorygowane 1:8907

Łożysko na tylnej ścianie, prawidłowe,PLGF prawidłowe, ryzyko związane z łożyskiem niskie
    Kania miałam Cię pytać o to PLGF - czy nie ma znaczenia kiedy się zrobi to badanie? Czy wynik jest jakby stały dla całej ciąży? Czy może być tak, że na początku dobrze, a potem się pogarsza. Zaczęłam oglądać filmik, który wstawiłaś kiedyś, ale zasnęłam. Muszę do niego usiąść w ciągu dni jak będę miała wolną chwilę. I ostatnie pytanie gdzie robiłaś to badanie - w jakimś labie typu diagnostyka/synevo itp.?

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania gratulacje!

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś walczyłam z pobraniem moczu u córki. Chciałam koniecznie do kubeczka, a nie do woreczka. Ona ostatnio ma tak, że zrobi siku raz w nocy, a potem dopiero koło 8-9. Dziś ją obudziłam o 7 łudząc się, że wstanie i zrobi siku... dupa. Zrobiła dopiero koło 9. 2h czekania z nią w łazience... W międzyczasie dawałam jej po kilka łykow z bidonu co jakiś czas. :/

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Dziewczyny te co maja chlopakow, na usg widac "dyndadelko"? Ja mam prenatalne u swojego doktora za tydzien to bedzie 12 t6d wiec moze bedzie predykcja plci, bo doktor z wczoraj strzelac nie chciala (ale ja miedzy nogami nie widzialam nic)
    Hej dziewczyny podpytuje jeszcze raz czy na usg tego susiaczka u facetow widać bardzo wyraznie? Mowie o takim wczesnym usg oczywiście. Zastanawiam sie po prostu czy mamy szanse na syna, bo ja dyndadelka nie widzialam na usg.

Kama91 lubi tę wiadomość

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia, znam ten ból, próbowałam włączać wodę, kłaść chłodną mokrą ściereczkę na brzuszku i na stopie, a jeszcze nigdy nie udało mi się złapać do kubeczka i zawsze kończy się na woreczku. Ale moja młodsza i dość często siusia. Tylko przy zapaleniu wycisnęła raptem 30 ml, więc na styk 20 ml na ogólne + 10 ml na posiew. Wiem, że przy posiewie woreczek nie jest polecany, ale po odkażeniu Rivanolem w jałowym woreczku wyszły nam idealne wyniki.

Nalia lubi tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Magu Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woreczek u mojej córki powodował podrażnienie, ale niestety u małych dzieci ciężko czasami inaczej pobrać. Moja sama sika do kubeczka i jeszcze ma frajdę z tego i jest dumna, że tak dużo nasikała. :)

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Kama91 Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2021, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Hej dziewczyny podpytuje jeszcze raz czy na usg tego susiaczka u facetow widać bardzo wyraznie? Mowie o takim wczesnym usg oczywiście. Zastanawiam sie po prostu czy mamy szanse na syna, bo ja dyndadelka nie widzialam na usg.

Nam w 13tyg+5 stwierdziła, że raczej chłopak na podstawie tego wyrostka/siusiaka. Dodatkowo dopatrzyla się...małej moszny :) Chociaż ja tam nic nie widzialam. Ale im dłużej patrzyła, obracala to tym wieksza miała pewność, że to chłopiec.

Mum2b lubi tę wiadomość

• Magu Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    U dziewczyny i u chłopaka na tym etapie widać to samo dyndadełko. Jeśli nie widać to lekarz nie uchwycił.

Mum2b lubi tę wiadomość

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b u mnie na prenatalnych z Adasiem było dokładnie widać że to chłopak, ale dr zaznaczył że to i tak na 80%. Z tego co widzę masz 12 tc na suwaczku i to jest na tyle wcześnie że nie można nic powiedzieć na pewno. Nawet w późniejszym czasie nagle potrafi coś wyrastać 😉

Mum2b lubi tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Kania85 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Kania miałam Cię pytać o to PLGF - czy nie ma znaczenia kiedy się zrobi to badanie? Czy wynik jest jakby stały dla całej ciąży? Czy może być tak, że na początku dobrze, a potem się pogarsza. Zaczęłam oglądać filmik, który wstawiłaś kiedyś, ale zasnęłam. Muszę do niego usiąść w ciągu dni jak będę miała wolną chwilę. I ostatnie pytanie gdzie robiłaś to badanie - w jakimś labie typu diagnostyka/synevo itp.?

Właśnieściwie to bardzo ważne jest oznaczenie go w I trymestrze, gdyż w drugim dokonujesz kolejnego pomiaru i badasz czy przyrasta prawidłowo.Jego wartość oczywiście zmienia się w trakcie ciąży.
    Ja akurat robiłam u sobie w PrenatalMed u dr Kwiatkowskiego(prowadzi on wiele kursów dla specjalistów z ginekologii o potrzebie stosowania tego markera) natomiast zrobisz go bez problemu w diagnostyce.Wynik zanieś swojemu lekarzowi i poproś o wprowadzenie do systemu FNF w celu wyliczenia MOM.

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    03.03. 46,XX 🎀

• Kania85 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ja dziś walczyłam z pobraniem moczu u córki. Chciałam koniecznie do kubeczka, a nie do woreczka. Ona ostatnio ma tak, że zrobi siku raz w nocy, a potem dopiero koło 8-9. Dziś ją obudziłam o 7 łudząc się, że wstanie i zrobi siku... dupa. Zrobiła dopiero koło 9. 2h czekania z nią w łazience... W międzyczasie dawałam jej po kilka łykow z bidonu co jakiś czas. :/
    Ja zrezygnowałam z woreczków całkowicie bo zawsze wychodziły w moczu bakterie po nich, nasza pediatra zawsze je odradzała i mówiła że najlepiej dziecko porządnie napoić i wstawić do kąpieli do wanienki, u nas się sprawdzało ale z siusiakiem jest wygodniej zebrać mocz.

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    03.03. 46,XX 🎀

• Nalia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie już za późno na to badanie, bo 1 trymestr się kończy.

Kania Ty jesteś ogarnięta mega w tym temacie. Co poza Acardem można stosować, aby zmniejszyć ryzyko gestozy, nadcisnienia i innych lozyskowych powikłań?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez walczyłam z moczem ostatnio. Niby chłopak wiec łatwiej ale nawet z workiem nam nie szło. Wszystko mu się wylewało. Ale złapałam te 10 ml. Bakterie nie wyszły ale wyszły liczne szczawiany i się martwię.

Nie widać żadnego siusiaka dziewczyny. Jest tylko wyrostek płciowy prawie taki sam u dziewczynek i u chłopców. U chłopca skierowany do góry. Tylko na tej podstawie lekarz ocenia. Ale to musi być w miarę dobry lekarz bo tym co się już nie chce douczac to się w ogóle w to nie bawią. A jakby było widać siusiaka to by każdy lekarz nawet na słabym sprzęcie zobaczył i powiedział.

Mum2b lubi tę wiadomość

‹‹ 212 213 214 215 216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ