Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kania85 wrote:Cześć dziewczyny
Wczoraj po wizycie padłam, zmęczenie i stres zrobiły swoje.
Na prenatalnych wszystko cudownie, wszystkie parametry prawidłowe ,CRL prawie 7cm, malutka przepięknie pozowała do zdjęć,widzieliśmy jej piękne stópki, i jak gmera rączkami przy buzi.Filmiki nagrane zrobiły wrażenie na babci która przyjechała nam do dzieci, mąż pierwszy raz został wpuszczony na USG.
Plamienia niezidentyfikowane, lekarz stwierdził że nie łączyłby tego z encortonem tylko z fizjologią ciąży, inwazja trofoblastu nadal trwa więc plamienia jak najbardziej mogą się zdarzać.Nie będę się tym więcej stresować.
A co najlepsze, ta biochemia o którą tyle nerwów zjadłam okazało się że jest idealna, wszystkie wartości w normie.I to najlepszy dowód na to, że nie ma co samemu interpretować wyników Pappy.
Malutka jest cudowna, jestem zupełnie zakochana ....ten spokój po wizycie jest cudowny
ja dziś umawiam się na polowkowe po WielkanocyKania85 lubi tę wiadomość
-
Kania85 wrote:Cześć dziewczyny
Wczoraj po wizycie padłam, zmęczenie i stres zrobiły swoje.
Na prenatalnych wszystko cudownie, wszystkie parametry prawidłowe ,CRL prawie 7cm, malutka przepięknie pozowała do zdjęć,widzieliśmy jej piękne stópki, i jak gmera rączkami przy buzi.Filmiki nagrane zrobiły wrażenie na babci która przyjechała nam do dzieci, mąż pierwszy raz został wpuszczony na USG.
Plamienia niezidentyfikowane, lekarz stwierdził że nie łączyłby tego z encortonem tylko z fizjologią ciąży, inwazja trofoblastu nadal trwa więc plamienia jak najbardziej mogą się zdarzać.Nie będę się tym więcej stresować.
A co najlepsze, ta biochemia o którą tyle nerwów zjadłam okazało się że jest idealna, wszystkie wartości w normie.I to najlepszy dowód na to, że nie ma co samemu interpretować wyników Pappy.
Malutka jest cudowna, jestem zupełnie zakochana ....
Kania to Ty tez się zabrałaś za interpretowanie pappy ? Chyba to Ty nam pisałaś żebyśmy tego nie robiły bo się nie da samemu.
Ja tez googlowalalm i stwierdziłam niska pappe a jest idealna i bardzo mi to poprawiło wynik. Jakie Ci wyszły ryzyka ?
-
Dreamer wrote:Kania to Ty tez się zabrałaś za interpretowanie pappy ? Chyba to Ty nam pisałaś żebyśmy tego nie robiły bo się nie da samemu.
Ja tez googlowalalm i stwierdziłam niska pappe a jest idealna i bardzo mi to poprawiło wynik. Jakie Ci wyszły ryzyka ?
W pierwszej chwili gdy odebrałam wynik to sprawdziłam z ciekawości normy i wyszło że poziom beta `HCG jest wysoko ponad normą.Potem poszłam po rozum do głowy i przestałam się tym przejmować, przeczytałam też kilka artykułów FNF gdzie były jasne komunikaty, że te wartości o niczym nie świadczą i nie da się ich interpretować poza USG.Dlatego pisałam na forum abyście też tego nie robiłyby same surowe wyniki mogą wprowadzać w błąd.Okazało się, że moja wysoka beta HCG była prawidłowa jak na 10tc
Ryzyko T21- podstawowe 1:260 skorygowane 1:5190
Ryzyko T18- podstawowe 1:648 skorygowane 1:12952
Ryzyko T13- podstawowe 1:2028 skorygowane 1:8907
Łożysko na tylnej ścianie, prawidłowe,PLGF prawidłowe, ryzyko związane z łożyskiem niskieMarcelina85, opóźniona lubią tę wiadomość
-
Ja od tej chwili czuję błogi spokoj, nie mogę przestać myśleć o malutkiej, jest taka śliczna....czy ja zwariowałam? to moja 3 dziecko, a ja jak jakaś nawiedzona...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2021, 09:04
Magu, Mimi__, Marcelina85, martuśka737, opóźniona, Beza87 lubią tę wiadomość
-
Kania85 wrote:W pierwszej chwili gdy odebrałam wynik to sprawdziłam z ciekawości normy i wyszło że poziom beta `HCG jest wysoko ponad normą.Potem poszłam po rozum do głowy i przestałam się tym przejmować, przeczytałam też kilka artykułów FNF gdzie były jasne komunikaty, że te wartości o niczym nie świadczą i nie da się ich interpretować poza USG.Dlatego pisałam na forum abyście też tego nie robiłyby same surowe wyniki mogą wprowadzać w błąd.Okazało się, że moja wysoka beta HCG była prawidłowa jak na 10tc
Ryzyko T21- podstawowe 1:260 skorygowane 1:5190
Ryzyko T18- podstawowe 1:648 skorygowane 1:12952
Ryzyko T13- podstawowe 1:2028 skorygowane 1:8907
Łożysko na tylnej ścianie, prawidłowe,PLGF prawidłowe, ryzyko związane z łożyskiem niskie -
Ja dziś walczyłam z pobraniem moczu u córki. Chciałam koniecznie do kubeczka, a nie do woreczka. Ona ostatnio ma tak, że zrobi siku raz w nocy, a potem dopiero koło 8-9. Dziś ją obudziłam o 7 łudząc się, że wstanie i zrobi siku... dupa. Zrobiła dopiero koło 9. 2h czekania z nią w łazience... W międzyczasie dawałam jej po kilka łykow z bidonu co jakiś czas.❤Ada&Pola❤
-
Mum2b wrote:Dziewczyny te co maja chlopakow, na usg widac "dyndadelko"? Ja mam prenatalne u swojego doktora za tydzien to bedzie 12 t6d wiec moze bedzie predykcja plci, bo doktor z wczoraj strzelac nie chciala (ale ja miedzy nogami nie widzialam nic)
Kama91 lubi tę wiadomość
Corka - 2018
Syn - 2021 -
Nalia, znam ten ból, próbowałam włączać wodę, kłaść chłodną mokrą ściereczkę na brzuszku i na stopie, a jeszcze nigdy nie udało mi się złapać do kubeczka i zawsze kończy się na woreczku. Ale moja młodsza i dość często siusia. Tylko przy zapaleniu wycisnęła raptem 30 ml, więc na styk 20 ml na ogólne + 10 ml na posiew. Wiem, że przy posiewie woreczek nie jest polecany, ale po odkażeniu Rivanolem w jałowym woreczku wyszły nam idealne wyniki.
Nalia lubi tę wiadomość
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Mum2b wrote:Hej dziewczyny podpytuje jeszcze raz czy na usg tego susiaczka u facetow widać bardzo wyraznie? Mowie o takim wczesnym usg oczywiście. Zastanawiam sie po prostu czy mamy szanse na syna, bo ja dyndadelka nie widzialam na usg.
Nam w 13tyg+5 stwierdziła, że raczej chłopak na podstawie tego wyrostka/siusiaka. Dodatkowo dopatrzyla się...małej mosznyChociaż ja tam nic nie widzialam. Ale im dłużej patrzyła, obracala to tym wieksza miała pewność, że to chłopiec.
Mum2b lubi tę wiadomość
-
Mum2b wrote:Hej dziewczyny podpytuje jeszcze raz czy na usg tego susiaczka u facetow widać bardzo wyraznie? Mowie o takim wczesnym usg oczywiście. Zastanawiam sie po prostu czy mamy szanse na syna, bo ja dyndadelka nie widzialam na usg.
Mum2b lubi tę wiadomość
-
Mum2b u mnie na prenatalnych z Adasiem było dokładnie widać że to chłopak, ale dr zaznaczył że to i tak na 80%. Z tego co widzę masz 12 tc na suwaczku i to jest na tyle wcześnie że nie można nic powiedzieć na pewno. Nawet w późniejszym czasie nagle potrafi coś wyrastać 😉
Mum2b lubi tę wiadomość
-
Magu wrote:Kania miałam Cię pytać o to PLGF - czy nie ma znaczenia kiedy się zrobi to badanie? Czy wynik jest jakby stały dla całej ciąży? Czy może być tak, że na początku dobrze, a potem się pogarsza. Zaczęłam oglądać filmik, który wstawiłaś kiedyś, ale zasnęłam. Muszę do niego usiąść w ciągu dni jak będę miała wolną chwilę. I ostatnie pytanie gdzie robiłaś to badanie - w jakimś labie typu diagnostyka/synevo itp.?
Właśnieściwie to bardzo ważne jest oznaczenie go w I trymestrze, gdyż w drugim dokonujesz kolejnego pomiaru i badasz czy przyrasta prawidłowo.Jego wartość oczywiście zmienia się w trakcie ciąży.
Ja akurat robiłam u sobie w PrenatalMed u dr Kwiatkowskiego(prowadzi on wiele kursów dla specjalistów z ginekologii o potrzebie stosowania tego markera) natomiast zrobisz go bez problemu w diagnostyce.Wynik zanieś swojemu lekarzowi i poproś o wprowadzenie do systemu FNF w celu wyliczenia MOM.
-
Nalia wrote:Ja dziś walczyłam z pobraniem moczu u córki. Chciałam koniecznie do kubeczka, a nie do woreczka. Ona ostatnio ma tak, że zrobi siku raz w nocy, a potem dopiero koło 8-9. Dziś ją obudziłam o 7 łudząc się, że wstanie i zrobi siku... dupa. Zrobiła dopiero koło 9. 2h czekania z nią w łazience... W międzyczasie dawałam jej po kilka łykow z bidonu co jakiś czas.
-
Ja tez walczyłam z moczem ostatnio. Niby chłopak wiec łatwiej ale nawet z workiem nam nie szło. Wszystko mu się wylewało. Ale złapałam te 10 ml. Bakterie nie wyszły ale wyszły liczne szczawiany i się martwię.
Nie widać żadnego siusiaka dziewczyny. Jest tylko wyrostek płciowy prawie taki sam u dziewczynek i u chłopców. U chłopca skierowany do góry. Tylko na tej podstawie lekarz ocenia. Ale to musi być w miarę dobry lekarz bo tym co się już nie chce douczac to się w ogóle w to nie bawią. A jakby było widać siusiaka to by każdy lekarz nawet na słabym sprzęcie zobaczył i powiedział.Mum2b lubi tę wiadomość